Морбили?!

• 363 321
  • 6 229
  •   1
Отговори
# 1 290
Ясно. При положение че здравните власти си вършат работата, не виждам повод за особено притеснение, би трябвало да се ограничи разпространението. Единствено не разбирам защо заболелите от морбили се хоспитализират, като така се подлагат на риск другите болни. Толкова ли не може ако няма усложнения да седят под карантина в домовете си, както е при варицела и скарлатина, а контактните - роднини и други деца, да бъдат имунизирани ако е нужно.
Те трябва да се хоспитализират в инфекциозна болница. С манталитета, здравната култура и самочувствието на масовия българин изобщо не може да се разчита, че ще е достатъчно социално отговорен да си седи у дома под карантина докато е заразен.
Проблемът в случая е, че деца които още не са били развили пълната клинична картина на морбили са били хоспитализирани в кърмаческо отделение заради предполагаем ларингит, бронхит и т.н. И така е станала белята.

# 1 291
  • София
Ясно. При положение че здравните власти си вършат работата, не виждам повод за особено притеснение, би трябвало да се ограничи разпространението. Единствено не разбирам защо заболелите от морбили се хоспитализират, като така се подлагат на риск другите болни. Толкова ли не може ако няма усложнения да седят под карантина в домовете си, както е при варицела и скарлатина, а контактните - роднини и други деца, да бъдат имунизирани ако е нужно.

Щото са безотговорни и не си стоят по къщите, затова! Да знаеш колко варицелни и скарлатинени съм срещала по детските площадки...  Sick И това са все деца на родители, които споделят мнението, че "то добре е да се изкара". И "то не е опасно, ей го, моето тича и играе". Е как да ги спреш, полицай ли да поставиш пред вратата им? Просто същите хора, които фалшифицират картони - или просто не ваксинират - и са убедени, че  за тях това не е опасно и хич и не се интересуват дали и доколко е опасно за околните, не се интересуват и доколко заразата, която разнасят - независимо дали е морбили или варицела или скарлатина или рубеола - е опасна за другите... щото то ей го нА, моето вече се оправя, и баба ми го е преболедувала. Няма оправия с този начин на мислене, няма просто!

# 1 292
  • Русе
  Аз от форума разрах, че има неваксинирани деца. Пък то се оказа, че детските площадки били пърни с такива и не само, ама и обезателно са развъдник на опасни вируси.

# 1 293
Мнението ми е, че без нужда болните от морбили не бива да пълнят болниците, защото точно така се създава предпоставка да се разпространи и сред хора, които не биха имали контакт с рисковите групи от Столипиново. В болница не се влиза заради температура, а за да ти спасят живота, ако не е застрашен, може и вкъщи да си изкараш шарката.

# 1 294
  • София

Пълни са със заразни. Винаги, когато се появи варицела. Или скарлатина. И понеже аз съм имуносупресирана, забелязвам болните деца по площадките - не смея да рискувам моето дете да се зарази от размазваните по уредите сополи, примерно. И понеже имах малко бебе по едно време - представи си! - и пъпчивите ошарени ги забелязвах,. И когато направих забележка на един баща, реакцията му беше "ми не го свърта вкъщи, какво да го правя, вече няма температура - затова го извеждам когато другите са на градина (демек, по площадките са само бебетата и децата на о/о 2 годинки, най-уязвимите).

И това просто е част от същия начин на мислене. "Не ме интересува дали ще увелича опасността за популацията, моето ще се ползва от груповия имунитет, създаван от балъците, дето следват предписанията, пък аз риск няма да поемам за детето си - все се надявам, че рискът точно то да се зарази, като другите са имунизирани, е малък". Или "Не ме интересува другите дали ще се заразят, моето вече е болно и се оправя, а не му се седи у дома, не се чувства добре и комфортно затворено по цял ден за целия период на карантината".

Мнението ми е, че без нужда болните от морбили не бива да пълнят болниците, защото точно така се създава предпоставка да се разпространи и сред хора, които не биха имали контакт с рисковите групи от Столипиново. В болница не се влиза заради температура, а за да ти спасят живота, ако не е застрашен, може и вкъщи да си изкараш шарката.

Може - но така ще се разпространи заразата.
Ако трябва да сме честни, би следвало да има изолатори.
Но тогава пък ще гракнат веднага антиваксинаторките, че им нарушават правата.
Така че... няма, просто няма оправия.

# 1 295
Хората, които се страхуват от ваксините, явно си имат причина за това. Вашите деца не са имали тежки реакции, но родителите на деца,които са преживели такива, мисля е нормално да се страхуват за здравето и живота на детето си! Преди 20 години сестра ми се задуши още в лекарския кабинет, след поставяне на ваксина на 12 месеца, просто спря да диша и посиня. Дали на майка ми и е било приятно да държи умиращото си дете, което до преди минути е ходило и се е смяло?! За щастие я върнаха към живота, лежа в болницата с дни на урбазон. И въпреки това и аз и сестра ми имаме всички ваксини, че даже мен майка ме ваксинира и против хепатит, за моя набор не беше задължителна. Сина ми разви бронхиална астма след трети прием на Пентаксим+Синфлорикс на 4 месечна възраст на 28.12.2012г. И да, беше от ваксината защото реакцията настъпи няколко часа след ваксинацията. Изкарах най-черната нова година в живота си, детето ми поддържаше Т до 03.01.2013. В резултат детето е с ТЕЛК с диагноза смесена астма, но не бе освободено от ваксината, въпреки препоръките на лекуващия го пулмолог. Минаха повече от 4 години от ваксината, но още живеем с последствията от нея. И вече изпитвам страх от предстоящата реваксинация с Пентаксим на 6г. и съм решила да я откажа. И 1 милион да е глобата здравето на детето ми е по-важно, а болестта за която най-много се страхувам - полиомиелит, поради наличието на сирийски бежанци в квартала, застрашава главно деца до 5г. Преди да ни се случи всичко това бях за ваксините, сега ако имам второ дете бих сложила само против полио, дифтерия и евентуално хепатит, но не при раждането, но за съжаление нямам този избор. Ваксината за тетанус е напълно безмислена, нея бих сложила само при нужда. Не отричам ползата от ваксините, учила съм имунология, но и не мога да отрека вредата им, след къто съм я видяла и изживяла. МПР бих сложила евентуално на 12г-но пак не съм сигурна, защото и нея тежко я понесе. ММ е карал паротит, както и баща ми и много мои познати и никой не имал усложнения. За сметка няколко познати починаха от грип, тази година си замина една професорка, точно за 10 дни. Аз съм карала рубеола, нищо че бях ваксинирана, както и почти целия ми клас я изкара, бяхме 4ти клас. В класа на сестра ми - набор 1996, през 2004г. две ваксинирани деца се разболяха от паротит. В училището имаше и други случаи, също на ваксинирани деца. Така че това, че детето ми е ваксинирано с МПР изобщо не ме успокоява, защото може да е в онези 2 % дето не развивали антитела, ако изобщо са 2%, само дано не се окажат 20%.И ако антителата разбира се са се запазили 3,6г. Аз като съм ваксинирана на 12г. хич не се чувствам защитена и не мисля че ваксината от преди 15 години ме пази, виж ако бях прекарала морбили като дете щеше да е друго. Та както някой каза майките, които не ваксинират са ви най-малкия проблем, ако избухне епидемия и ваксинираните могат да са застрашени точно толкова, колкото и неваксинираните. Съпругът на позната е чужденец, пил е антибиотик веднъж в живота си, живее в България от доста години и не е ваксиниран, но той не е опасен, защото все пак не е антиваксърско дете... Ако искате да сте защитени се ваксинирайте на всеки 2 години, за да сте сигурни. Аз повече няма да ваксинирам нито себе си, нито детето си, тъй като болестите против които бих имунизирала са само в многокомпонентни ваксини, а такова нащо повече не бих позволила да вкарат в кръвообръщението на детето ми. Сериозно ли мислите, че на 2 месечно бебе се отразява мн добре Хексацима+Синфлорикс? Това са 7 болести, различни, с незнам си колко щама, пък макар и умаломощени, или не знам какви си и това се вкарва в незрял организъм, без да е известно как ще реагира той на тази атака от чужди остатъци от микроорганизми директно в кръвообращението му, без преминаване на никави имунни бариери и без да се даде шанс на организма да реагира по нормален начин. Живака и алуминия най-малко ме притесняват от цялата ваксина. Нищо чудно след 10 години ваксините да са 50 валентни или 50 компонентни, за да е по-сигурно. Колко от вас са ваксинирани против хемуфилус инфлиенце и пневмококи? Защото аз не съм, ако и вие не сте, значи сте много опасни за невръстните бебета, особено за тези от ромските квартали, защото хайде да не се лъжем, там бебета умират и защото ги хранят с раредено с вода брашно, защото ги раждат във външни тоалетни и по ред други. За какъв колективен имунитет говорите, като моят и поне още 7-8 набора преди него НЯМАТ имунитет за морбили, ако не са го изкарали. Както междувпрочен и всички над 22 годишна възраст, колкото и да са трайни антителата не могат да пазят повече от 10 години, а и наличието на антитела изобщо не е гаранция за имунитет. И мен ме е страх от скарлатина, съответно аз си пазя детето, не очаквам друг да ми го пази. Варицелата я изкара на 2г. по-леко и от хрема, спазвахе карантина иникой не се зарази нито от ММ нито от детето, за разлика от познатите от които я лепнахме. Те си заведоха детето в мола да мери дрехи на 5ти ден от обрива, те обаче чинно си го ваксинират и то не е опасно за децата на ваксиниращите, също като безобидните грипозни кашлящи дечица по детските градини.

Последна редакция: ср, 12 апр 2017, 13:55 от sweet_memory

# 1 296
  • Варна
Първо, далеч не всички, които отказват ваксини имат пострадали от ваксини близки. Повечето са чели-недочули, разбрали нещо си и повлекли се по "модата". Ако не бяха такива основните им аргументи нямаше да са "живак, алуминий, аутизъм". Второ, опираме отново до момента кое е по-страшно - ваксината или болестта? Говоря за болести, които (почти) не се срещат в наши дни благодарение на ваксините - полиомиелит, дифтерит, тетанус. Ако нямаше ваксини и те се вихреха като преди 100 години по-добре ли щеше да бъде? Щото и хората, покосявани от тях са се смели и са ходели, преди да се заразят, нали?

# 1 297
Определено нямаше да е по-добре, но всеки трябва има право на избор. Моето дете пострада от ваксина, но аз нямам правото да откажа да му сложат същата ваксина, без да бъда глобена, въпреки че лекар ми потвърди че съм права в случая на моето дете! Но същият този лекар не посмя да сложи подписа си и да освободи детето, каза го само устно и от тук нататък - "оправяте се както можете".  Ето това не е правилно.

# 1 298
  • Варна
За случаи като вашия съм абсолютно съгласна, че нещата не са уредени добре.

# 1 299
  • София
Sweet memory, явно имате наследствени противопоказания за ваксиниране и в подобни случаи е редно системата да се съобрази. Но с правото на избор не съм съгласна съвсем, защото масата антивакс злоупотребява с него. Всъщност колективния имунитет следва да работи точно за такива случаи, за лица, на които им е невъзможно или противопоказно да бъдат ваксинирани.

# 1 300
Разбира се, аз познавам такива деца и такива родители. Те не се крият - споделят си. И ако аз знам за десетина такива семейства, представям си колко на брой са в действителност. Много.

Аз пък познавам много родители на деца, получили различни по тежест усложнения непосредствено след ваксината, които усложнения фигурират като странични реакции в листовките на въпросните ваксини и нито един от лекарите лекуващи същите тези деца не е сигнализирал необходимите органи, не са си направили труда да проучат дали е реакция от ваксината, те изключват такова становище по презюмция.

Първо, далеч не всички, които отказват ваксини имат пострадали от ваксини близки. Повечето са чели-недочули, разбрали нещо си и повлекли се по "модата". Ако не бяха такива основните им аргументи нямаше да са "живак, алуминий, аутизъм". Второ, опираме отново до момента кое е по-страшно - ваксината или болестта? Говоря за болести, които (почти) не се срещат в наши дни благодарение на ваксините - полиомиелит, дифтерит, тетанус. Ако нямаше ваксини и те се вихреха като преди 100 години по-добре ли щеше да бъде? Щото и хората, покосявани от тях са се смели и са ходели, преди да се заразят, нали?

Ако  не се манипулираше статистиката за сериозните странични реакции, ако се вписваха стриктно от лекарите и ако нещата се говореха открито и честно, както и до колко е безопасен състава на ваксините, тогава щяхме да можем да преценим реално кое е по-страшно - ваксината или болестта?

# 1 301
Какъв колективен имунитет за тетанус?

# 1 302
  • Вече в моята си приказка...
katiABV, без да съм специалист и без да се засягаш, но ми се струва, че имаш проблем - хипохондрик ли си? Не, не ми отговаряй! Няма как да живеем в стерилна среда, няма как! Хората храчат, пикаят, мажат сополи по обществени места, навсякъде е пълно с вируси и бактерии. Въпреки това, ние, разумните същества, сме длъжни да оцеляваме в тази неблагоприятна среда и Господ, природата, извънземните или в каквото там вярвате, се е погрижил за това! Създал е имунна система! Грижи се за нея и 98% от болестите ще те отминават! А за другите 2% и ваксините са безсилни!

П.П. katiABV, не ми отговаряй! Не съм психолог!

# 1 303
Sweet memory, в никакъв случай не се заяждам, но ако нямаш епикриза в която е описана ваксината като виновна за състоянието на детето ще е трудно някой да ти повярва. Какъв интерес би имал лекаря да ти каже устно че ваксината е виновна и да не издаде документ за това? Нищо няма да спечели от това, че на детето ти ще му слагат още ваксини.
Когато има такива случаи винаги възниква съмнението дали информацията, дадена от съответния лекар е разбрана и се преразказва правилно. Защото е напълно възможно лекаря да ти е казал "това състояние може да бъде отключено от медикамент" и ти да тълкуваш думите му като "отключено е от ваксина".
Не казвам, че случая ти е такъв! Просто казвам другата гледна точка. Защото съм се сблъсквала с жена, чието дете има генетично заложено заболяване, отключващо се от медикаменти. Жената твърди, че е от ваксини поставени 7 до 4 месеца преди да се отключи състоянието, а не от антибиотично лечение проведено непосредствено преди отключването на болестта. И в такива ситуации когато липсва епикриза винаги възниква съмнение.
Въпросната майка много гръмко пропагандира против ваксините и стига до хора, които нито я познават, нито имат компетенции да преценят ситуацията, но подхващат тона и възпроизвеждат многократно и преувеличено всичко и се хвърлят в антивакс каузата. И така става омагьосан кръг, разпространяват се статии от измислени безлики сайтове, обяснява се надълго и нашироко за алуминий, живак, аутизъм и те така те...

# 1 304
  • В царството на игрите:)
Определено нямаше да е по-добре, но всеки трябва има право на избор. Моето дете пострада от ваксина, но аз нямам правото да откажа да му сложат същата ваксина, без да бъда глобена, въпреки че лекар ми потвърди че съм права в случая на моето дете! Но същият този лекар не посмя да сложи подписа си и да освободи детето, каза го само устно и от тук нататък - "оправяте се както можете".  Ето това не е правилно.
Избор, когато се касае за здравето на много хора не може да има /поне в 99 % от случаите/. Изключения има и там трябва да има ясен регламент - кога и как? Гугъл не може да е причина да не се слагат ваксини. Ако пък има избор, нека избралите да НЕ ваксинират децата си без причина да бъдат така добри да не ги пускат и на градина, а не да търсят фалшиви картони и да фалшифицират документи. Всеки трябва да има доблестта да си понесе последствията от изборите си, за които толкова мечтае. Разбира се за фалшифицирането не са виновни само родителите, а и лекарите, които го правят. Ама то всеки проблем има две страни.

Общи условия

Активация на акаунт