Морбили?!

• 366 902
  • 6 229
  •   2
Отговори
# 1 665

брей, богат речник на негативни епитети имаш, само дето не "вървят" пред мен; аз казах какво съм проверила, но освен че трябва да се мисли (а очевидно не се), така и с четенето (а явно и с писането) има какво да се желае. Аз това, което ме интересува, няма как да го разбера от картона ми - и двата всъщност - и ако се беше опитала да разбереш, нямаше да е трудно. Думата беше за това колко "държат" ваксините, т.е. колко е срокът на това "взаимно пазене" дето нали ваксините го осигуряват? Понеже, ако не е 20 години, значи всички сме "мъртъвци" и то не само от тетануса... Много ми е забавно някои как едностранчиво си тълкуват (както им е угодно) някакви откъслеци от мисли и (дез)информация - било то "про" или "анти".

Пак ли да ти обяснявам?
Добре.
След като провери колко имунизации имаш в картона, би могла да провериш колко държат ваксините+ реимунизациите.
Сметката ти, че ако не държат по  20 години, всички са мъртавци, е невярна.
Шарките са детски болести, затова се ваксинират децата, а като те са ваксинирани, големите, дори и с намален от годините имунитет, ако се разболеят, ще минат леко с няколко пъпчици.
За тетануса вече за кой път да ти кажа, че като се набодеш на пирон, или нещо друго ръждиво, или ти се забие кърлеж, ако се направиш на голяма специалистка в областта на ваксинирането, си ставаш дори не ходещ, а гърчещ се мъртвец.

голямо обяснение, ама по-добре виж доктора, дето постнах линк, какво е рекъл; и не, за кърлеж не съм толкова тъпа, че да се бода - нито докторите са толкова, при които на два пъти ходихме да вадят, че да ни предлагат ваксина. А колкото до шарка от възрастни - има, имаа, ето, нали и сега; и не е съвсем леко, мой познат до кома стигна от варицелата на дъщеря си. Ама никой не ме търси да ме боде с каквото и да е (за мое щастие Simple Smile))

Да не говорим, че не са само шарките - има и други вируси, срещу които са т. нар. "задължителни" ваксини; и сега какво - няма да ходим по един тротоар ли или не дай, Боже, в един автобус с твоето ваксинирано срещу всичко дете? Ми ше го заразя... Всяко "залитане" е грешка.

Последна редакция: пн, 17 апр 2017, 00:11 от alen mak

# 1 666
Различните ваксини имат различен срок на действие. Точно затова има реимунизации.
Alen mak,като си толкова грамотна да коментираш на другите богатството на речника, ползвай Гугъл по предназначение и сама си намери информацията. Ако ти е трудно, питай личния си лекар, кога подлежи на реимунизации твоят набор и кои ваксини ти липсват.
През последните 5-6 години всички имунизации би трябвало да са въведени в регистъра на здравната каса.
Писали сме заедно с AbsurT.

ползвам, ползвам, ама нали тук сте все специалисти (отбор;-), та викам 'що и тук да не си направя справка (с не едно, ами и няколко наум, че може да е "скривка"...)

# 1 667
Ама наистина си много зле. В България няма ваксина против варицела. Веднъж прекарана, създава имунитет.Възрастните я карат много тежко, ако не са я карали като деца. Много рядко се случва и да повтори при отслабване на организма.
Скарлатината е детска шарка. Кара се от деца до 12-13 годишна възраст и не създава имунитет.
Всичко това може да се прочете в специализирани сайтове, но явно ти е трудно.

# 1 668
  • София

голямо обяснение, ама по-добре виж доктора, дето постнах линк, какво е рекъл; и не, за кърлеж не съм толкова тъпа, че да се бода - нито докторите са толкова, при които на два пъти ходихме да вадят, че да ни предлагат ваксина. А колкото до шарка от възрастни - има, имаа, ето, нали и сега; и не е съвсем леко, мой познат до кома стигна от варицелата на дъщеря си. Ама никой не ме търси да ме боде с каквото и да е (за мое щастие Simple Smile))

Да не говорим, че не са само шарките - има и други вируси, срещу които са т. нар. "задължителни" ваксини; и сега какво - няма да ходим по един тротоар ли или не дай, Боже, в един автобус с твоето ваксинирано срещу всичко дете? Ми ше го заразя... Всяко "залитане" е грешка.

Ако искаш, утре си прочети невчесаните мисли на трезво- ще ти е от полза. Peace
А, че докторът, който ти е вадил кърлеж, не е направил тетанус, е от безхаберие.
Стига да искаш, можеш да прочетеш какви болести носят кърлежите.

# 1 669
Ама наистина си много зле. В България няма ваксина против варицела. Веднъж прекарана, създава имунитет.Възрастните я карат много тежко, ако не са я карали като деца. Много рядко се случва и да повтори при отслабване на организма.
Скарлатината е детска шарка. Кара се от деца до 12-13 годишна възраст и не създава имунитет.
Всичко това може да се прочете в специализирани сайтове, но явно ти е трудно.

Кой казал, че има такава ваксина? Или че няма скарлатина? Казвам само – и дадох пример, може би не най-удачен, че от шарки MOГAT да настъпят страшни усложнения и при възрастни (относително или съвсем здрави, да не говорим за по-"кекави"). Ама никой не ги търси тях да ги боде. Само децата. Не е ли странно? Питам защо (не се бодат всички „ходещи” наоколо „бомби”, дето сеят зарази)? Защо неваксинираните деца са ви проблем, а техните родители, дето са ваксинирани, ама, явно, не съвсем – не са? А мене не ме мисли - много съм добре, нищо, че съм неваксинирана напоследък, всъщност точно затова Simple Smile Та какво стана с четенето?

Последна редакция: пн, 17 апр 2017, 00:37 от alen mak

# 1 670

Ако искаш, утре си прочети невчесаните мисли на трезво- ще ти е от полза. Peace
А, че докторът, който ти е вадил кърлеж, не е направил тетанус, е от безхаберие.
Стига да искаш, можеш да прочетеш какви болести носят кърлежите.

Няма защо  Peace
А ти, ако искаш, си боди по две ваксинки на всеки забоден кърлеж - по една и за мен Simple Smile На мен ми е казала бившата ми лекарка такова нещо да не си правя "залудо" - не че нещо, ама явно не е така безобидно, както някои си мислят. Та мерси де и благодаря - за съветите. Само че слушам мед. лица с предимство Wink

# 1 671
Ивет, една статия на ВМА, по повод епидемията през 2010 г., не ми се рови повече. Сори, ако сте я цитирали назад, не съм чела всичко.
"....Много интересен е въпросът за предшестващия имунен специфичен статус при болните. Не можем да отговорим на него, поради липсата на сигурни данни за извършени имунизации при болшинството от болните. Вероятно тези от болните, които бяха с по-лека клинична картина и умерено изявен обрив (т.нар. „морбили митигати”) са били имунизирани в ранната си детска възраст. За болшинството от болните по-вероятно е въобще да не са имунизирани, което е една от причините за тежкото протичане на болестта."
http://www.medinfo.bg/spisanie/2010/10/statii/nashijat-opit-s-mo … v-vma-sofija-1000

Допълвам и това от статията - ,,При нашите болни беше налице типичната картина на морбилозната инфекция, като в почти всички тя протичаше тежко. Това свързваме с възрастовия профил на болните. "

Много интересна интерпретация - възрастта е виновна за усложненията, но да не се пропусне и да се предположи, че липсата на ваксини имат вина, защото такива като Zoι, изпускат факта, че са предположения.

Ваксината за морбили се прилага от 1969г., каква е  причината да се предполага, че споменатите хора нямат ваксини, не са ли това манипулации към обществото?

И другото, което ме озадачава, ако допуснем, че ваксините са ефикасни, то тогава има нещо много сбъркано във възрастта, в която започват да се прилагат.
Морбили е по-опасна за малки бебета и възрастни, отколкото за деца - факт признат от медицината.
Първата ваксина се бие на 1 год. и 1 м. , но след като ваксиналния имунитет избледнява с течение на времето, прилаганите след това, реимунизации (така наречени бустери) дават защита до две години,  в такъв случай възрастните си остават незащитени от детските си ваксинации, малките бебета и те ( те не би трябвало да боледуват, ако получават антитела от майката, това при положение обаче, че тя е прекарала заболяването, защото ваксиналният имунитет не се предава).
огнища на морбили не могат да бъдат напълно предотвратени, дори ако имахме почти перфектен резултат в спазването на ваксинациите - и това е факт, къде е логиката тогава? - възрастта, в която болестта е най-опасна остава незащитена!

Искам да попитам запознатите, какво ви е мнението за така наречената пасивна имунизация с имуноглобулин, има ли някой опит и повече информация?

Последна редакция: пн, 17 апр 2017, 10:24 от _Ивет_

# 1 672
Наистина ли е трудно да се направи разлика между вероятностите?
При контакт на неваксиниран с болен от морбили заразата е 100% сигурна. 100%.
Не съм срещала точни данни за вероятността при ваксиниран, някой спомена 2% заболеваемост.

Уязвимите групи разчитат на това да не се срещнат с болестта, а това е възможно ако има добро покритие. Това е.

# 1 673
Ами, намерете доказателства.
Как успявате да изровите абсолютно безумни твърдения, както и такива- които въобще не са твърдяни, а щом е нещо, което не подкрепя тезата ви, не го намирате.

Някоя от съфоримките по- назад писа от собствен опит, че е бил ваксинирана, заразила се е и всичко е приключило с няколко пъпчици.
Явно, това сте го пропуснали.

И да ви кажа, че на познати и приятели, преживяването е било същото, няма да повярвате. Peace

Това ли ти е доказателството, че ваксинираните боледуват по-леко? Да вземем тогава например варицелата, за нея ваксина в БГ не се прави, всички са неваксинирани... Защо тогава едни я карат с по няколко пъпки, дори и без сърбеж, а други я карат много тежко с ред усложнения, като тук визирам и деца, и възрастни, защото зная за такива случаи? Отговори, ако можеш, иначе празнословиш в тази тема...

Скрит текст:
Пак ли да ти обяснявам?
Добре.
След като провери колко имунизации имаш в картона, би могла да провериш колко държат ваксините+ реимунизациите.
Сметката ти, че ако не държат по  20 години, всички са мъртавци, е невярна.
Шарките са детски болести, затова се ваксинират децата, а като те са ваксинирани, големите, дори и с намален от годините имунитет, ако се разболеят, ще минат леко с няколко пъпчици.
За тетануса вече за кой път да ти кажа, че като се набодеш на пирон, или нещо друго ръждиво, или ти се забие кърлеж, ако се направиш на голяма специалистка в областта на ваксинирането, си ставаш дори не ходещ, а гърчещ се мъртвец.

Казваш децата ваксинирани, а големите могат спокойно да боледуват... А онези 95% ваксинирани с две дози ваксини какво ги правим, от къде ги вземаме? От 2-годишните ли ни трябват или от цялото население? За какъв колективен имунитет ревете, ако възрастните ще си боледуват на воля, па макар и леко, те пренасят и заразяват бебетата и хората с компрометиран имунитет и онези, при които ваксината не е проработила и ред други известни и неизвестни хора, за които ходещите биологични оръжия не искат да мислят, когато въпросът опре до собствените им ваксинации...

Дай източник за ръждивите пирони (и другите ръждиви предмети) и кърлежите, които са причина за тетанус... Също специално за кърлежите, ако не знаеш, по нашите ширини те разнасят и Кримска конго-хеморагична треска (точно като еболата, за която оревахте орталъка)... При еболата заразяването става от човек на човек, а при ККХТ и от кърлежи на човек, а случаите в България годишно са поне около 4-5 за разлика от еболата, която щеше да идва, щяха да я посрещат, но не дойде... Та, ако се чудиш от какво да се страхуваш при кърлежите, ето ти от какво...

Просто ваксинираните рядко се разболяват и без усложнения, докато смъртността при неваксинираните стигна 10% при предишната епидемия.

И за да се върнем на темата епидемия от морбили, още чакам да ми обясниш от къде са ти данните за 10% смъртност при неваксинираните при предната епидемия... Аз не успявам да намеря такава информация, така че твой ред е да докажеш думите си...

# 1 674
Ивет, моля ти се не ми слагай етикети "такива като...". Зададе конкретен въпрос и аз намерих в нета мнение на медицински лица по него, ако си забелязала не съм тръгнала да разсъждавам! Каквото и да си дрънкаме тука, не сме лекари, не ни е материя, а само можем да си кръстосваме тезите, на база кой как пречупва информацията и всъщност от къде я получава.

# 1 675
  • Куциндрел
През 10 години на възрастните се прави задължителна имунизация с/у Дифтерия и Тетанус. Така, че тези, които нямат поставени ваксини от 17 годишната си възраст, просто не са си направили труда да се явят когато набора им е бил за ваксиниране. ЛЛ поставят бележки на вратите си.

Предполагам, че след 2 ваксини с/у морбили, имунитет се създава и не се налага поставяне на повече ваксини. Кокллшът е опасен за бебетата и за това се бърза с тази ваксина. Четох така обичания тук Мангъров, че от коклюш си се разболяват възрастните и не е чак толкова страшно за тях.

# 1 676
Според вас какво значи 50% с неясен имунизационен статус при последната емидемия в циганските гета? Сериозно ли вярвате че неясния им статус е възможно да е "ваксинирани". Няма как РЗИ да напишат, че тези 50% са цигани, които живеят без течаща вода и не си знаят броя на децата, еле пък да са виждали лекар след рождението си... ако изобщо и тогава са видяли лекар...
Аз споменах 2%. По информацията на медиците (инфекционисти, вирусолози и т.н. компетентни лица) по статистически данни 2% от ваксинираните не развиват трайно антитела. Това е при ваксината срещу морбили.
Потресаващи са напъните на хора, без каквото и да била компетенция в областта на медицината, да тълкуват и анализират медицински изследвания и факти. Не защото нямат право да се опитат, а защото все извъртат и изкривяват в посока на тезата си.
В този ред на мисли, 100% от болните от рак са пили вода всеки ден от живота си. А сега? Ако това се интерпретира по антивакс модел и логика?!

# 1 677
Не знам, обаче синът ми на 13 месеца го ваксинираха срещу морбили, паротит, рубеола. И след четири месеца се зарази с рубеола от едни деца. Изкара го нито леко, нито тежко. Така, както се кара рубеолата. Аз от тази шарка така и не се заразих. Нито от него, нито преди години сестра ми, като я караше. А само нея не съм минавала.

# 1 678
Защо спорите? Който се съмнява си пуска един тест за антитела и вижда има ли достатъчно покритие. Аз съм правила такъв преди 3 години и имах достатъчно антитела. Аз лично имам 3 поставени ваксини за морбили. Първия път моноваксина, втория и третия път комбинирана за рубеола.
За кърлежите и тетанус не е вярно. Има ваксина за кърлежи в Германия и тя не е за тетанус. Тук никой няма да ти постави против тетанус след ухапване от кърлеж. Детето имаше лаймска болест, за ваксина никой не е споменал. Тази специялната за някои болести причинени от кърлеж се слага превентивно.
Склонна съм да вярвам, че 1 ваксина не покрива достатъчно. Тук първата доза се поставя на 12 месеца и втората до навършени 24 месеца като често няколко месеца след първа доза.
За имуноглобулините, такива бяха сложени на мъжа ми след нарязване на главата със стъкло

# 1 679
  • София

Дай източник за ръждивите пирони (и другите ръждиви предмети) и кърлежите, които са причина за тетанус... Също специално за кърлежите, ако не знаеш, по нашите ширини те разнасят и Кримска конго-хеморагична треска (точно като еболата, за която оревахте орталъка)... При еболата заразяването става от човек на човек, а при ККХТ и от кърлежи на човек, а случаите в България годишно са поне около 4-5 за разлика от еболата, която щеше да идва, щяха да я посрещат, но не дойде... Та, ако се чудиш от какво да се страхуваш при кърлежите, ето ти от какво...

А, източник не мога да ти дам, защото докторите не водят списък на пациентите, на които са били ваксина против тетанус след нараняване с ръждиви пирони и тел, както и след ухапване от кърлеж.

Говоря от опит- след изваждането на кърлежа ме ваксинираха, а след като се оказа, че ме е заразил с Лаймска болест, ме лекуваха с антибиотици.
Хората, които живеят по- близо до природата- в къщи с дворове и животни, си знаят и ако се наранят с нещо, от което може да се разболеят от тетанус, отиват и се ваксинират.
Знаят и колко време ги предпазва ваксината.

ПП. Сега погледнах какъв процент смъртност съм написала за последната епидемия и се извинявам.
Официалните данни са, че при 24 000 заболели, 24 са смъртните случаи.
Което също е неприемливо в днешно време.

Общи условия

Активация на акаунт