15-минутни ястия - идеи и рецепти - 2

• 188 713
  • 753
  •   1
Отговори
# 180
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аз правя за детето бързо тирамису (аз така го наричам, малко общо има с оригинала):
в чаша нарязвам бишкоти за тирамису (имам едни чаши по бишкота на ред слагам). приготвям какао, но с по-малко течност и слагам 2-3ч.л. върху бишкотите. отгоре слагам пласт кисело мляко, пак бишкота, какао и кисело мляко. отгоре му слагам шок. пръчици.

става много бързо. могат да се сложат и плодове между пластовете, въобще търпи много вариации.

# 181
аз правя за детето бързо тирамису (аз така го наричам, малко общо има с оригинала):
в чаша нарязвам бишкоти за тирамису (имам едни чаши по бишкота на ред слагам). приготвям какао, но с по-малко течност и слагам 2-3ч.л. върху бишкотите. отгоре слагам пласт кисело мляко, пак бишкота, какао и кисело мляко. отгоре му слагам шок. пръчици.

става много бързо. могат да се сложат и плодове между пластовете, въобще търпи много вариации.

На това при нас му викат yogurt parfait, но не слагат бишкоти, а гранола (запечени хрупкави сладки овесени ядки)

# 182
  • в полите на Балкана
Аз се сещам за "Мюсли тортата "на Сладка хапка. Точната рецепта не мога да дам защото отдавна я правя с каквото има в хладилника и шкафа. В общи линии твърди бисквити, кисело мляко без значение от %масленост, плодове пресни или сушени каквито и колко се намират, мюсли каквото има или само овесени ядки. Не подслаждам, но за които обича сладко може да си подслади млякото. Правила съм я и с бишкоти, но с цедено мляко и заквасена сметана. С грнола също. Не отнема повече от 15-20мин. приготвянето.

# 183
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
мюсли тортата трябваше да отлежава...
понеже бишкотите поемат бързо течност и става за веднагическа консумация - децата не могат да чакат  Mr. Green

Галче, гранолата я яде суха, не я иска с кисело мляко, най-много с прясно. Whistling

# 184
  • в полите на Балкана
Мюсли тортата направена с мляко с по-нисък %масленост и бисквити Закуска става за ядене след  час.

# 185
Бърз обяд/вечеря-ушмар с кашкавал
Уникално вкусно,хареса се много и от човек който мрази качамак
http://zi4e57.blogspot.bg/2017/06/blog-post_19.html?m=1
Бърза закуска-кошнички от бекон с яйца
Първи вариант-слагате кръгчета хляб в на маслена форма за мъфини,намазвате леко и отгоре с масло,стените на формичките обвивате с бекон и чуквате по едно яйце вътре.Подпарвки по избор.През това време фурната е загрята на около 200°.Пече се 10 мин.
Втори вариант без хляб-обвивате формичките с бекон и вътре изсипвате разбити яйца с малко зелен лук,гауда или някакъв кашкавал /сирене по избор.
За да се извадят цели и лесно,трябва да изстинат

# 186
Бърза царевица в микровълнова
Идеята я видях от кулинарна група.
Царевиците,както са с листата се подреждат една до друга на чинията на микровълновата(моята побира само 2,защото е мъничка)и се пускат на максимална мощност за 8-10мин.Оставят се за 5 мин.и се обелват.Измиват се по желание.
Втори вариант(миналата година само така я правех)-ако имате йенски съд или специален за микровълнова.Обелват се царевиците,начупват се и се подреждат в съда.Сипва се много малко вода на дъното,захлупва се и пак на макс за 10 мин.
И по двата начина си става вкусна варена царевица за малко време,само трябва да се уцели точното време за дадената фурна (иначе ако е повече ми се е получавала суха).  

# 187
  • София
Бърза царевица в микровълнова
Идеята я видях от кулинарна група.
Царевиците,както са с листата се подреждат една до друга на чинията на микровълновата(моята побира само 2,защото е мъничка)и се пускат на максимална мощност за 8-10мин.Оставят се за 5 мин.и се обелват.Измиват се по желание.
Втори вариант(миналата година само така я правех)-ако имате йенски съд или специален за микровълнова.Обелват се царевиците,начупват се и се подреждат в съда.Сипва се много малко вода на дъното,захлупва се и пак на макс за 10 мин.
И по двата начина си става вкусна варена царевица за малко време,само трябва да се уцели точното време за дадената фурна (иначе ако е повече ми се е получавала суха).  
Озадачи ме първият вариант. Не се споменава нищо за вода, не става ли "на кокал" тази царевица, като се пече суха?

# 188
Вода не се слага,може да се изплакне така както си е с листата и да се похлупи с капак за микровълнова ,но не е задължително.Задушава се от листата,и като я извадя е мокра дори.Няма да стане на кокал,стига времето да не е в повече.В някои фурни може да стане по-бързо.Ако се намали количеството (например 1бр. за проба),също се намалят минутките.
И на мен ми беше странно,докато не пробвах.

# 189
Не, няма вода и аз така я правех миналата година. А после много лесно се почиства микровълновата от стари засъхнали петна.

# 190
Намерих и клипче, аз моята не е обръщам,както казва момичето,и пак се получава.
https://m.youtube.com/watch?v=WdnwZRi5_VE
Току що направих още 2 (извинявам се за лошото качества, но нямам памет и с друго телефонче ги щтракнах)
Тука са готови

И 10 мин.преди това

Последна редакция: сб, 15 юли 2017, 15:53 от lady_gothic

# 191
  • София
Благодаря за отговорите! Ще се пробва Simple Smile

# 192
Аз царевицата я варя с вода на херметик за 20 мин, много вкусна става.

# 193
  • Mediterraneo
Е с херметика всеки знае. 20 минути от завирането на водата, преди това още толкова отнема някъде.

# 194
Хошаф (арабска кухня) на микровълновата ми стана  даже за 2х2мин.
350 мл. мляко ( аз сложих 500)
4 нарязани фурми ( имах готови и сложих 2 с.л.)
1-2 ванилии (2 разбира се)
Слага се и се вари . (Аз го сложих в огнеупорна каничка и го варих 2х2 мин. )
Много е вкусно . В предаването в което го гледах казаха , че го пиели сутрин на закуска по време на Рамазан и издържали цял ден без да огладнеят

Общи условия

Активация на акаунт