Бебешка близнашка - 27 тема

• 91 363
  • 562
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте,

Да запиша и аз моите мишоци. Родиха се на 20.06 – Петър (2.470, 47см) и Захари (2.620, 48см). Според датата на последната менструация бяха в 36+6г.с, а според датата на зачеване, в която съм почти сигурна – 37+3. Първият ми въпрос към вас е при раждане преди коя седмица трябва да се говори за коригирана възраст, що се отнася до ваксини, развитие и т.н. Защото се консултирах с двама педиатри и според единият е абсолютно задължително да действаме според коригираната възраст, а според другият това се налага при по-ранно раждане – месец и повече преди термин.
Вторият ми въпрос е свързан с кърменето. Кърмя ги един след друг, като се опитвам да се придържам към режим на 3 часа, но вечер като ги почнат коликите, давам и по-рано. За момента мисля, че кърмата им стига, защото акат на всяко кърмене, а и си спинкат през деня. Но трябва ли, според вас, да се цедя след кърмене, за да стимулирам производство на повече кърма, която да посрещне увеличаващите им се нужди? Или те сами, чрез повече сучене, ще си увеличат кърмата. Имам по-голям батко (на 4г), който кърмих до 2 години и пак съм несигурна..

# 436
  • София
Писах ти в другата тема по въпроса за кърменето.
По въпроса за ваксините, коригирана възраст. Принципно след 37 гс и над 2,5 кг не се водят за недоносени, което не означава, че не са все пак по-малки и по-незрели. Дори и педиатъра да настоява по ваше желание родителите могат да отлагат до шест месеца без никакви санкции. Моят съвет е да ги поставяш спрямо коригираната възраст и ако имаш някакви съмнения, че са се разболяли покрай баткото например също да отказваш имунизация. Няма закъде да бързате, важното е да са достатъчно големи и здрави. Да не говорим, че в календара вече има доста повече приеми и ваксини, отколкото когато се родиха моите близначки.

Последна редакция: пт, 30 юни 2017, 17:08 от Aila

# 437
Честито Неда, да са ти живи и здрави малките мишоци  Grinning
По принцип близнаците се водят недоносени, моите се родиха точно в твоите седмици и приблизителни мерки. Малко по дълги и повече на грамчета. Ваксините ги започнах към петия месец, по препоръка на педиатърката.

# 438
Благодаря много!
Интересно, не знаех, че се водят винаги недоносени близначетата.

# 439
Аз пък за първи път чувам да се водят близнаците като цяло за недоносени. По принцип недоносени са преди 37-ма седмица. В твоя случай разликата е много малка. Даже се чудя защо е повдигнат въпроса за недоносеност. По-скоро се водят с ниско тегло, но това е различно.

# 440
  • София
Благодаря много!
Няма такова нещо. Недоносени са ако са под определени седмици или кг, според кг може да се водят по-скоро хипотрофни.

# 441
Благодаря много!
Няма такова нещо. Недоносени са ако са под определени седмици или кг, според кг може да се водят по-скоро хипотрофни.
А знаеш ли под коя седмица се водят недоносени? Според теб при моите трябва ли да се коригира възрастта?

# 442
Копирам от фондацията на недоносените§

Дефиниция

Недоносено бебе - родено преди 37 г.с.;
    Умерено недоносено бебе - родено м/у 35 и 37 г.с.;
    Много недоносено бебе - родено м/у 29 и 34 г.с.;
    Изключително недоносено бебе - родено м/у 24 и 28 г.с.;
    Бебе с ниско тегло ( Речник хипотрофия) – под 2500 гр.;
    Бебе с много ниско тегло – под 1500 гр.;
    Бебе с изключително ниско тегло – под 1000 гр.;

# 443
Неда, честито  Hug

Аз родих в 37+3 и никой не ми е казвал, че са недоносени, не са стояли в кувьоз, коригирана възраст не сме смятали никога. Всички ваксини им ги поставиха в срок и ги понесоха добре Simple Smile

Моите близначета бяха по-малки на кг и момченцето ми го водиха с ниско тегло (2300 гр и 44 см).

# 444
Педиатърката ми каза така, те не са недоносени, но това че не се раждат в деветия месец, на повечето им отлагат ваксините като на недоносените. Явно израза който употреби педито и това, че го препредадох, се разбра погрешно. Има и доста близнаци които се раждат в 9 месец. Зарадвах се когато ми каза, че ги отлагаме, защото подчертавам лично за мен е неприемливо да ваксинираш 2-3 месечно бебе.

# 445
Как така не са раждани в девети месец? 38-ма седмица не е ли девети месец?

# 446
Fellindra, защо да не са раждани в девети месец? Нали от 36+0 започва девети месец? Моите са или в 36+6 или 37+3. И те не са били в кувиоз. Благодаря ви! И аз мисля, че няма смисъл да се мисли в случая за коригирана възраст, а иначе ваксините сега започват от втори месец, доколкото разбрах. Ще видим какво ще каже и педи по ЗК, която сега е в отпуск.

# 447
Писах ти в другата тема по въпроса за кърменето.
По въпроса за ваксините, коригирана възраст. Принципно след 37 гс и над 2,5 кг не се водят за недоносени, което не означава, че не са все пак по-малки и по-незрели. Дори и педиатъра да настоява по ваше желание родителите могат да отлагат до шест месеца без никакви санкции. Моят съвет е да ги поставяш спрямо коригираната възраст и ако имаш някакви съмнения, че са се разболяли покрай баткото например също да отказваш имунизация. Няма закъде да бързате, важното е да са достатъчно големи и здрави. Да не говорим, че в календара вече има доста повече приеми и ваксини, отколкото когато се родиха моите близначки.

Ailia, чак сега го видях този отговор. Извинявай, че съм те питала 100 пъти. Благодаря ти! Simple Smile

# 448
Неда и според мен близнаците ти са доносени. За ваксините - ти си преценяваш в този случай. Може да изчакаш да натрупат тегло и тогава да започнете. Ние започнахме с ваксините на 3 коригирани и 5 реални.

# 449
  • София
Аз зная, че всички деца родени преди 36 г.с. ги видят недоносени. Близнаците ми се родиха в 34+4 г.с. с тегло 2200 и 2400 кг.в кувьоз не са ги слагали, бяха само за час на термолегло. С ваксини, захранване и т.н. не съм бързала. При нас близнаците са с коригирана възраст 1,5.

Аз обаче се чудя и да ви питам, докога се видят с коригирана възраст, до навършване на 1 год или и след това???????  

Общи условия

Активация на акаунт