Бебешка близнашка - 27 тема

• 91 350
  • 562
  •   1
Отговори
# 450
Неда, от 37 г.с. се влиза в девети месец, 36 + се водят 8 месец. Не са ти недоносени, когато си прецениш тогава им слагай ваксините. Това все пак е воля на родителите, кога да започне ваксинацията.

# 451
Недоносени са преди 37 г.с. Докога се смята по коригирана възраст? Ами реално докогато искаш, докогато вече разликата няма значение. Аз моите още си ги водя по коригирана възраст, толкова съм свикнала, че даже хората като ме попитат колко са големи и казвам коригираната възраст.

Относно ваксините, ако децата са здрави, най-добре е да следвате календара по месеци смятано от коригирана възраст. Календарът не е случаен, а всички ваксини са оптимално съобразени със съответната възраст. Не отлагайте ваксините без причина, по-големите деца не понасят по-лесно ваксините, напротив, при по-силна имуннна система рискът от странични реакции се увеличава. А недоносените пък е задължително да се ваксинират възможно най-скоро, защото те имат най-малко майчини антитела, които да ги пазят, защото тези антителата ги придобиват през последния триместър на бременността.

Важно е човек да се информира добре, защото при нас личната отложи без причина и само заради това че са недоносени ваксините и започнахме да ги слагаме чак на 6 коригирани месеца и дотогава направо си скъсах нервите. Но след като говорих лично с професор Слънчева и в последствие се информирах от чуждестранни медицински сайтове разбрах, че това изобщо не е било нужно.
Ето една много полезна статия от проф. Слънчева.
https://www.credoweb.bg/publication/99270/prof-boryana-slancheva … badat-vaksinirani

Последна редакция: сб, 01 юли 2017, 22:43 от LillyM

# 452
LillyM, благодаря ти за ценната информация!

# 453
  • Пловдив
ако може като цяло да се пропуснат ваксините, хич няма да е голяма загуба, мен ако питате Rolling Eyes
п.с. слагала съм редовно и по календар всички до момента Rolling Eyes

# 454
ако може като цяло да се пропуснат ваксините, хич няма да е голяма загуба, мен ако питате Rolling Eyes
Да, но ако всички разсъждаваме така и бойкотираме ваксините, ще се върнем в Средновековието...

# 455
  • София
LillyM според наредбата преди, мисля че има някакви промени в момента, но не съм се интересувала наскоро, ако са по-рано родени децата се процедира точко както е действала педиатърката ви и това е посочено в самата наредба.
Това беше предишната наредба
Скрит текст:
Цитат
Доп: Изменение в наредба 15 от октомври 2012г.

НАРЕДБА № 15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България

6.2. здравите недоносени деца се имунизират след навършена коригирана двумесечна възраст, т.е. два месеца след определения термин за раждане (напр. при термин за раждане 20.IХ.1992 г. и раждане на 20.VII.1992 г., детето може да се имунизира след 20.ХI.1992 г.);

6.3. деца с много висок риск (родени с тегло под 1500 грама) се отлагат от имунизации до навършване на 6-месечна коригирана възраст; при тези деца не се провежда имунизация срещу коклюш;

6.4. недоносени деца с клиника на неонатален сепсис не се имунизират до 6-месечна възраст;

6.5. недоносени деца с клиника на бронхопулмонална дисплазия не се имунизират с ДТК преди навършване на едногодишна възраст; тези деца могат да бъдат имунизирани с другите ваксини, изисквани през първата година след раждането, след предварителна консултация с неонатолог.

Времето за провеждане на имунизации при децата по т. 3, 4 и 5 се определя след консултация с педиатър от специализирана практика. Когато се касае за отлагане на имунизациите за срок до 6 месеца, отлагането се извършва по реда на чл. 20, ал. 2. Отлагането на имунизациите за срок над 6 месеца се извършва по реда на чл. 20, ал. 3, като в областната комисия освен педиатър се включва и неонатолог.

# 456
Да, но ако всички разсъждаваме така и бойкотираме ваксините, ще се върнем в Средновековието...
То натам вървят нещата...

Коригираната мисля е до 1 г. в БГ. Но мисля, че доста недоносени няма да са настигнали връстниците си тогава. Иначе аз все казвам реалната възраст и ако разговора се задълбочи уточнявам, че сме недоносени.Обикновено все ме питат захрани ли ги? На външен вид ние не изглеждаме много по - малки, може да минем за 6м.

# 457
  • Пловдив
стига да знаете какво означава да се върнеш в Средновековието Rolling Eyes

# 458
  • София
Много пъти е дискутирана темата с ваксините, не искам изобщо да я подхващам, но съм на мнение, че ние родителите би трябвало да имаме право ( след като получим достатъчно и обективна информация от лекар, не от форумите. Информацията да е поднесена на достъпен и разбираем език не с лекарски термини, които аз лично не винаги разбирам) да решим дали да ваксинираме децата си или не. Но някакси не виждам как ще се получи, става дума за многоооо пари в нечий джоб.А за ползите от тях....(ще си запазя мнението за себе си).

Последна редакция: нд, 02 юли 2017, 16:20 от Мaksy

# 459
  • Пловдив
Макси, абсолютно съгласна съм с теб Peace

# 460
В Англия и някои други европейски страни, ваксините не са задължителни, но обществеността редовно се информира и статистиката показва, че около 80-90% от родителите избират да ваксинират децата си. А очевидно, всички онези, които не ваксинират (включително в Бг), разчитат единствено на ваксинираните, за да предпазят децата си. Докато един ден не срещнат в училище някое африканче от Руанда, което няма ваксина за туберкулоза, примерно... Лошото е, че понякога ваксинирани деца могат да се разболеят, в случай на епидемия в предимно неваксинирана среда.

# 461
LillyM според наредбата преди, мисля че има някакви промени в момента, но не съм се интересувала наскоро, ако са по-рано родени децата се процедира точко както е действала педиатърката ви и това е посочено в самата наредба.

Цитат
здравите недоносени деца се имунизират след навършена коригирана двумесечна възраст, т.е. два месеца след определения термин за раждане

В моя случай и двете ми деца са напълно здрави.

Не искам да влизам в спор относно ваксините, само ще кажа, че лечението на болестите срещу които се ваксинира, когато изобщо това е възможно, често струва в пъти повече отколкото ваксините. Това по въпроса с "големите пари".
Иначе информация в интернет има колкото искаш, говоря да информация от достоверни медицински сайтове. Аз например често се информирам от амириканските центрове за контрол и превенция на заболяванията https://www.cdc.gov както и американската педиатрична асоциация https://www.aap.org/en-us/Pages/Default.aspx
не само за ваксини, но и за страшно много други неща.

Последна редакция: нд, 02 юли 2017, 19:52 от LillyM

# 462
  • София
Здравейте! Имам нужда спешно от помощ!  Моя приятелка роди на 4-ти юли близнаци в 8-ми месец. В момента си е вкъщи, а бебетата са в болницата в кувьоз. Тя има усложнения след секциото и лежи. Скоро ще ги изпишат и вкъщи са много притеснени как ще се справят с кърменето и грижите около бебетата. Можете ли да препоръчате акушерка или опитна жена, която да им помага през първите месеци, докато и бебетата, и майката се закрепят?

# 463
  • София
Всички акушерки от майчин дом работят на частно. Ако е родила там, директно да ги пита.

# 464
  • София
Родила е в болница "Надежда".   Явно не познава жена, която да помогне, затова има нужда от помощ. Много са притеснени и нямат никакъв опит с раждане и отглеждане на бебе, а в случая те са две. Вие най- добре знаете за какво става въпрос Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт