Време ли е за бебе?

• 14 962
  • 109
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Биологично, след 20 забременяването става все по-трудно, а бременността - по-рискова.  Всеки организъм е различен, вярно, и всяка бременност - също, но статистиката си е статистика и от един момент насетне е по-вероятно нещата да се объркат.
......

Струва ми се, че си объркала годините. Да не би да имаш предвид 30 или 40?

# 16
  • Варна
Биологично, след 20 забременяването става все по-трудно, а бременността - по-рискова.  Всеки организъм е различен, вярно, и всяка бременност - също, но статистиката си е статистика и от един момент насетне е по-вероятно нещата да се объркат.

Ти сериозно ли?След 20......или след 35 г.Не знам от къде черпиш информация,но в дебелите книги(медицинските) друго пише.

# 17
Първата госпожица родих малко преди 24г., лека и безпроблемна бременност, все едно не съм бременна само един огромен корем. Втората на 29 г. С леко гадене в началните месеци и малко по-изморена се чувствах. Но то като има детенце за което да се грижиш, мисля че е нормално.

# 18
Биологично, след 20 забременяването става все по-трудно, а бременността - по-рискова.  

Биологично не е вярно това, което си написала. Най-подходящата възраст започва на 20, а не приключва тогава.

# 19
Аз родих на 31 първото си дете. Спокойна и безпроблемна бременност, за щастие. Имам спонтанен аборт преди това, причината.. Божа работа. Единственият проблем покрай моята бременност беше паническият страх да не се повтори абортът, но всичко си беше нормално. Сега чакам второ детенце. Изключително съм спокойна, ще бъда на 33 когато се роди. Няма точна възраст за забременяване. Разбира се, добре е да е под 40, не за друго, а защото след това си има някакви рискове, но пък и след 40-ка много жени карат лека и безпроблемна бременност. Аз забременях, след като намерих партньор в живота си, устроихме се.. и това беше естественият ход на нещата Simple Smile

# 20
  • София
Първото си дете родих на 28г (и половина). Лежах за задържане в 8ма г.с. До края на бременността нямах никакви проблеми - като цяло много лека бременност.
Второто родих на почти 35 (без 3 месеца).

# 21
  • Шумен
Няма точна възраст, всичко до човек и себеусещане. Когато мислиш, че си с правилният човек и двамата искате бебе е момента общо взето. А дали е правилният показва времето, с таткото на моите деца не сме вече заедно, живяхме съвместно 3 г преди децата и 5 г с тях. 
За статистиката забременях на 27, родих на 28 и 1 м. близначки. Бременността ми беше рискова, реално риска се оказа че е за мен, бебоците си бяха здрави. Гадене от 8-9 г.с. до края, повръщах до 6 м. почти. Спрях да повръщам и започнаха контракциите. Бях в болничен през цялата бременност, минах и ТЕЛК за да ми дадат недостигащите дни. Родих с планово секцио 10 дни преди термин поради медицински причини, бебетата не бяха тръгнали но доста им беше отесняло вече.

# 22
Забременях от първия опит на 24 години и родих на 25. Изкарах много лека бременност(като изключим едно прокървяване) и завършила с неуспешен опит за нормално раждане и секцио.

# 23
И според мен най-важно е да си срещнал човека, от когото искаш да имаш дете, той също да го иска и да гледате в една посока. Разбира се, да имате прилични доходи и перспектива за бъдещето. Лошото е, че в днешно време все повече двойки отлагат детето, а всъщност имат възможност да се справят. Наблюденията ми са, че колкото повече време една двойка отлага, толкова по-трудно става за тях да се решат на тази крачка. Човек едва ли някога става напълно готов за бебе, просто защото преди да стане родител, няма как да знае какво го очаква. Поради това смятам, че ако една жена има възможността да стане майка, докато е в разцвета на младостта си, трябва да го направи, защото има много предимства. Освен това, когато детето порастне, тя все още ще е млада, ще има време и за себе си и т.н.

Аз родих на 25 и съм благодарна, че срещнах подходящия човек и, че родих на тази възраст. Преди да го срещна никога не ми е хрумвало да имам бебе.  Laughing

П.П. Според д-р Щерев, биологично най-подходящата възраст за раждане е между 20 и 24.  Simple Smile

# 24
Лично аз бях готова за обвързване, сериозна връзка и семейство, още на 20. Но просто не срещах човека. Годините си минаваха, имах връзки, но не беше това, което търсех, пък и повечето ми връстници не искаха обвързване. Естествено, че се страхувах как ще имам дете, тъй като майка ми е с ранна менопауза, въпреки, че роди сестра ми на 37. Не можех обаче да приема мисълта да имам дете без човек до мен, както и да се омъжа без любов, просто защото ми е дошло времето. Това за мен си е компромис, да не кажа дори сделка. Срещнах съпруга си малко преди да навърша 38. Влюбихме се, открихме доста общи неща помежду си, някъде 3-4 месеца след запознанството започнахме да не се пазим, но бебето не идваше. Оженихме се няколко месеца преди да навърша 39.Малко след това съпругът ми замина на специализация в чужбина. Виждахме се през три месеца. Малко след като направих 39 махнах полип. Тогава лекарите не видяха нищо друго обезпокоително, но бебе не се появяваше. На 39 и половина посетих репродуктивен специалист и се оказа се, че моите страхове са били основателни, яйчниковият ми резерв е бил вече драстично намалял, въпреки, че цикълът беше редовен. Репродуктивните хормони бяха с доста лоши стойности, дори нетипични за жена на 39. Въпреки това решихме да опитаме по естествен начин. След една година цикълът ми не дойде за първи път, посетихме няколко репродуктивни специалисти. Тяхната диагноза беше донорска яйцеклетка. Тази новина е много тежка и ни хвърли в размисли. Аз приех идеята, но съпругът ми имаше доста колебания по чисто морални и етични причини. Направихме консултации и в Турция. След месеци колебание и опити за стимулация на моите яйчници, направихме инвитро с донорска яйцеклетка от сестра ми. Успяхме от първия път, сега си имаме две прекрасни момченца. Родих ги почти три месеца преди термин, защото развих ХЕЛП синдром. Едното беше 790 грама, а другото 700. Едното стоя в кувиоз три месеца, другото почти пет. Благодарение на Бога и на добрите лекари и специалисти в "Майчин дом" сега дечицата са добре и растат. Родих ги малко преди да навърша 42. Сега съм най-щастливата и горда майка на света. Таткото също е много щастлив и ги обича. През септември ставам на 43, таткото скоро навърши 41. Имам чувството, че животът ми сега едва започва.

# 25
На 32 г. родих след трудно забременяване (ПКЯ и съпровождащите ги проблеми), естествено беше, но със стимулация, ако има значение. Имах страхотна бременност, без абсолютно никакви проблеми. С изключение на ПКЯ-то съм в отлично здраве и физическо състояние, до последния ден правех разходки от по 2-3 км, работех активно и сама си обувах обувките. Такава бременност бих износила с кеф и втори път, дай Боже! Възстановяването ми след раждането също върви повече от отлично, въпреки "преклонната" ми възраст за първескиня.

Не мога да давам оценки за подходяща и неподходяща възраст за раждане. Чисто физически, долната граница за мен мен е пълнолетие, горната - краят на МЦ. Вече кой кога се чувства готов, кой кога среща подходящият партньор или бори стерилитет, това са строго индивидуални, дори интимни неща, не можеш с нож да отсечеш.
При всички случаи, след проблемите, с които съм се сблъсквала аз, а и мои близки, на всяка двойка, която се замисля вече за дете, бих дала съвет да не отлагат дълго по причини от сорта "не сме спестили пари за университет в чужбина".

# 26
  • Sofia
Аз родих първото на 21г., второто на 23, третото на 35. И трите ми бременностти бяха безпроблемни, с естествено раждане и доносени и здрави бебета. Е, с трето най-много (ама мноооого)  повръщах (дори стоях в болница, заради риск от обезводняване) първите 4 месеца, но това не го броя за проблем. С мъжа ми/таткото на тримата сме заедно (женени), не сме били на кръстопът.  
Иначе съм съгласна с Не се сърди човече и
Няма точна възраст, всичко до човек и себеусещане. Когато мислиш, че си с правилният човек и двамата искате бебе е момента общо взето. ..
+1

# 27
  • UK
Първото родих на 26 г, лежах през цялото време, влизах няколко пъти по болници, заради силни контракции със силни кръвоизливи. На 27 имах мисед аборт в начални седмици. На 28 г родих второто, с чудесна и много лека бременност изцяло на крак. Родих второто 20 дни по-рано, заради вирус с разстройство, покрай което започнаха и контракциите.
Иначе здравословно - имам поликистоза, двурога матка, а с второто забременях с една тръба и един яйчник след операция. Двете раждания бяха спешно секцио по нежелание, заради особеностите на матката.
Много се радвам, че родих сравнително навреме двете си деца, защото хормоналните проблеми се задълбочиха много напоследък, предполагам заради възрастта и премахването на единия яйчник. Сега поне това не го мисля, въпреки че съм вече на 32 и теоретично имам още време и за трето.  Simple Smile

# 28
А дали е вярно, че с две операции секцио, не може да се направи трета?  newsm78 Знам и че ако първата ти е секцио, задължително трябва да е и втората....Ако е така, значи при първа секцио няма шанс за три бебоци... ooooh! освен ако няма близнаци, де...  baby_neutral baby_neutral

# 29
На 36г родих, лесно забременях, абсолютна безпроблемна бременност, безпроблемно естествено раждане, и аз и детето сме в отлина форма.

Общи условия

Активация на акаунт