Януарчета 2016 - 9

• 102 877
  • 707
  •   1
Отговори
# 90
  • Русе
Не мога да се съглася, че смукането на пръст се израства лесно. Peace Аз съм виждала момче, тинейджър да си смуче пръста... ами не е много хубава гледка.  Аз предпочетох биба. Нямам намерение да отказвам Ева за сега от нея. Има 5 зъба само, те първа ще си търси успокоение за новите. На мнението на  purpletka съм, че не е вече сукателен рефлекс. Peace

# 91
  • София
Навикът не е започнал изведнъж на година и нещо, нали? Едни деца с достъп до биба и пръст не си създават такъв навик, други си създават. Основата на нуждата детето да се успокоява, като смуче биберони и пръсти тръгва от там. Литература по темата има доста. Ако искате прочетете, ако не искате недейте. Теорията не е моя и нямам никакви сантименти дали се възприема или не.

Изобщо нямам за цел да споря по темата.  Peace

# 92
Purpletka, ти до вчера се кахъреше, че отбиваш Коко, сега развиваш теория, че едва ли не кърменето ще навреди на децата ни. Нека всеки да прави каквото е преценил за правилно, но да не критикува другите. Тези теории ги знаем, не ни казваш нещо ново.

За палеца, чувала съм действително, че трудно се отказва и до голяма възраст има деца го смучат. Повечето кърмени бебе не искат биба, факт. Отделно не съм сигурна, че сукателният рефлекс спира на 3 м. Чувала съм мнение на неонатолог, че е до година и два-три месеца. Тогава бил момента за премахване на биба.

# 93
Диди, да кахърех се, основно как аз ще понеса отбиването и какво ще правим после, защото всяко неизвестно нещо е стресиращо, но предлагам да не навлизаме в темата. Абсолютно винги съм била на мнение, че моето дете ще се кърми до 12-месечна възраст максимум. Факт е, че моето дете се отби само на 11 месеца. Никога не е стоял въпросът да продължаваме с кърменето след годинката. Кахърех се, когато беше на 9-10 месеца и започна да показва, че ще се отбиваме, защото аз не бях подготвена да го отбия, защото сама си бях поставила в главата тези 12 месеца.
Скрит текст:
И между другото това постоянно говорене за "дългото" кърмене навсякъде в интернет поставя много майки в позиция да се обвиняват, че са кърмили само някакви си 8-9-10 месеца. Това само за справка го казвам, за който се интересува.
Теориите за кърмаческите стачки при едногодишни и за предлагането и настояването, независимо че детето не иска и аз ги знам, благодаря.
Не съм казала, че кърменето ще навреди, много моля! Казвам, че според редица специалисти вече не е необходимо на децата. Наистина смятам повече да не коментирам тази тема, просто не мисля че всеки проблем на другите деца и на техните майки трябва да се обяснява с кърменето.
Относно рефлексите - сукателният рефлекс, както всички други вродени рефлекси, се израстват и на тяхно място идват съзнателни действия. А навици и асоциации децата започват да развиват на 5-6 месеца, това според педиатъра ни, но какво ли разбира тя, има само трийсетина години стаж.

# 94
  • София
purpletka това с изказването за вашия педиатър е като аз сега да кажа, какво пък като на мен доц. Чавдаров нещо ми е казал, той не е ли специалист с н години опит? Безсмислено ще си мерим източниците и доверието в тях. Споделих, литература има, който иска, ако иска да чете, ако не иска здраве да е, но това не отменя някои неща.
Понеже и професията ми е такава, та личните примери не са статистически представителна извадка и не е удачно да се използват за база на изводи.

Апропо, попитайте си педиатрите колко учебни часа се отделят за кърменето и храненето на бебето като цяло по време на студентските им години. Един сертифициран консултант по кърмене има много по-задълбочено познаване по темата от масовите български педиатри, акушерки, неонтолози и прочее. В чужбина също. Там масово в болниците има консултанти. НАПК организират обучения на акушерите в болниците, които последните често не покриват, та като цяло медицинското им образование не е гаранция за качеството на техните знания, нито опитът им винаги е правилен...

Също и написах, че не винаги кърменето се получава, без дори да говоря за дълго кърмене и не е въпрос на обвинения. Когато не можеш да си накърмиш детето, най-доброто, което можеш да направиш е да му предложиш АМ.
Също така ако детето няма нужда от млечни, защо даваш на Коко АМ? - това по темата, с не носещото ползи кърмене след определена възраст и за мен е риторичен въпрос. Не искам да те поставям в обяснителен режим.

Аз когато имам проблем търся първопричината, за да го реша правилно, за това и аз, освен Аурора споменахме от къде идва пристрастяването към биберони и палци. Реагирах само, че нещо се отрича на база лични примери.
В случая влизаме в излишни обяснителни режими и аз спирам, пък всеки да си преценява и ако иска да чете.
Който има проблем, ще прочете, ще си прецени кое му е по-удобната истина спрямо личният си мироглед и ще си търси решение спрямо него.

Аз бих се опитал да заменя пръста с биберон, много гушкане и близост в моментите, когато се търси пръста, не бих се мъчила в момента да премахна целия процес по смукане/сукане. Може и заради думата рефлекс да не ви звучи добре това обяснение, но пък е достатъчно да си извадите в съзнанието на преден план, какво е за едно бебе сукането, освен източник на храна и ще си обясните нуждата от сукане на атрибути в точно определени моменти.
Според психолозите, до третата година подобно поведение не е проблем. Проблем може да има в ортодонтско отношение.
Дете на 8 месеца и дете на година и два месеца и дете на две години се отбиват по различен начин, съответно отучаването от смукането/сукането на различни неща (пръст или биберон) се случва различно. Може и еднакво - няколко дни рев и край, или заместване на една пристрастеност с друга, но приемлива за родителя.
И пак не държа да ми повярват всички нито да обвинявам някого, просто давам едно обяснение на нещата, което съм чела на различни места, по различни поводи и ми е останало в съзнанието.
Съжалявам за дългия пост, приключвам и аз с темата Simple Smile

# 95
Frozy, последно включване от мен, тъй като лично към мен адресираш коментара си.
Като критикуваш педиатъра ни не осъзнаваш, че говориш за жената, благодарение на която изобщо кърмих. Ако не беше тя нямаше да има никакво кърмене. Така че в това отношение коментарът ти е много неуместен.
Тъй като познавам достатъчно консултанти по кърмене мога спокойно да кажа, че голяма част от тях се интересуват единствено от физиологичния процес на кърменето и от това да се кърми, но са много неподготвени по отношение физиология и психология на детето. Ще дам и примери - нямало такова нещо като анемия и хемоглобин 90 е ок?!, било ок и да използваш кърменето за всякаква утеха на детето - дори когато се удари ти да го кърмиш за да се разсея от болката и т.н.
Така че попитай ти консултанта ти по кърмене колко учебни часа педиатрия и детска психология е изкарала в студентските, извинявам се, в курсовете които посещават. Не отричам безценният им принос за това жените да се научат като механизъм как се случва кърменето, но по отношение на бебето и детето не са най-компетентни и надеждни.
Въпросът относно присъствието на млечни храни в менюто на детето от 1 година нагоре е същия като този за присъствието на месо и е част от еволюцията на човечеството изобщо. Ако обаче човек отрича еволюцията или не признава част от нея няма смисъл да се дискутира темата.
Относно професията ти - личните примери са единичките от които е съставена статистиката. Мартинела не се интересува колко % от бебетата си смучат пръстите, а се интересува лично който се е сблъсквал с проблема как го е решил.

# 96
  • Бургас
Ще се включа по темата със смученето на пръста и биберон само със собствения си опит.
Жасмина се научи да си смуче палеца на три месеца. Кърмих я девет месеца. До детската градина го смучеше почти постоянно. След това за приспиване. Отучи се преди първи клас. Говорех и много по темата, но не съм предприемала сериозни мерки. Бях чела за мазане, превързване и какво ли още не, но реших че такъв стрес на моето дете няма да причиня. В резултат има изкривени предни зъби, които ще коригираме с брекети.
За Марти бях решила да не допускам смукане на палеца. Още в началото започнах да предлагам залъгалката. Давах я и когато случайно си откри палеца. Той е кърмен осем месеца, което едва ли има значение. Беше свикнал със залъгалката и с течение на времето виждах, че му става по-скоро навик, отколкото необходимост. Притеснявах се, че мине ли годинката, отказването ще е много трудно. Използвах един момент, в който беше започнал да лапа биберона заедно с пластмасовата част отзад, взех му я, казах му, че това е опасно и я прибрах в шкафа. Легна и заспа без нея. Реших, че и вечерта няма да му я дам, въоръжих се с търпение, очаквах трудно заспиване и истерия, но не се стигна до там. Така, непланирано, отказа залъгалката. Иначе още не съм ги изхвърлила, намерих ги в шкафа онзи ден (имаше три на брой), не посмях да ги изхвърля веднага и съм ги забравила там.
Нямам теория за залъгалките и пръстите, така се случи при моите деца. За Жасмина съжалявам, че може би подцених вредата от смучене на пръста, но не мога да съм сигурна, че можех да я спра по някакъв начин. Децата са различни и едни действие са ефективни при едни, при други са пълен провал.

Да кажа, че днес е добре, не съм давала нищо, температура няма. Весел е, играе. Зъб не изби, обрива изчезва, какво беше не мога да кажа.

# 97
  • София
Няколко уточнения - Никого не критикувам - само споменах, че всеки си има авторитети - за теб един педиатър за мен примерно доц. Чавдаров. Просто ти отсичаш, че понеже този педиатър е казал нещо и то е миродавно. За мен е крайно. Ти изтъкваш авторитет, аз също, кое е неуместното? 

Също в основата на теорията за незадоволения сукателен рефлекс стоят психолози, а не консултанти по кърмене.

Това за обучението го споменах, защото никой човек не е специалист по всичко и е хубаво да бъдем по-широко скроени и да можем да приемаме и мнения, различни от собственото и това, на личния ни авторитет.
Просто отрече една цяла теория и за това стана дискусията.

Мислех, да не коментирам тази част, но аз когато взема информирано решение, никога не се чувствам виновна и ничии коментари не ме карат да се чувствам така, та не разбирам защо някой се чувства засегнат или си вменява вина по решения, който е взел за себе си и своето дете, на база коментари и теории? Та не приемам и вменяването на вина, че споменавам някакви неща и някой се чувства виновен. Щом е направил най-доброто според възможностите си и спецификата на личната си ситуация, не виждам каква вина може да изпитва.

Да се похваля, пристигна ни писуара-жаба. Най-вероятно ще е поредната играчка и няма да се използва по предназначение, но както колежката казва, добре, че има мами като нас, да върви търговията  Laughing

# 98
  • Пловдив
Аз съм си смукала пръста да 7 год в резултат имам криви зъби. То остава като навик накрая и нали винаги е под ръка като се замислям или унасям съм го смукала правиш го несъзнателно отучиха ме с твърди като фуния на лактите /да не могат да се сгъват/ докато заспивам. Ако успееш да го замениш с биба става по лесно.

# 99
Няколко уточнения - Никого не критикувам - само споменах, че всеки си има авторитети - за теб един педиатър за мен примерно доц. Чавдаров. Просто ти отсичаш, че понеже този педиатър е казал нещо и то е миродавно. За мен е крайно.

Това за обучението го споменах, защото никой човек не е специалист по всичко и е хубаво да бъдем по-широко скроени и да можем да приемаме и мнения, различни от собственото и това, на личния ни авторитет.
Не отричам авторитетът на проф. Чавдаров, а се съмнявам в тълкованието ти на това което ти е казал. Защото по думите ти излиза, че един виден невролог ти е казал, че един вроден първичен рефлекс нормално изчезва на 2-годишна възраст и ти е давал съвет да го задоволяваш и стимулираш този рефлекс чрез кърмене? Всъщност съм сигурна, че моят "един" педиатър и Чавдаров са на едно мнение за нещата в сферата на компетентност на Чавдаров. Също невролозите търсят признаци за правилно неврологично развитие или патологии за нарушено такова, много слабо ги вълнува дали ще кърмиш 1, 2 или 5 години. Затова ми направи впечатление и изкоментирах, че на всяка страница и почти всеки проблем се обяснява с кърменето, липсата на кърмене или недостатъчното такова.
Ако това е идеята, да прекръстим групата на "януарчета за дъъъъългото кърмене и против ваксините"...
Това за обучението го написа, защото, поне от коментарите ти до сега, всички педиатри нищо не разбират и не трябва да им се вярва. Никой не е специалист по всичко, но на добрите педиатри им подхожда някак да са специалисти по деца и изхранването им, включително чрез кърмене.
Може ли вече да прекратим тази дискусия? Поне аз се оттеглям.

# 100
Лично аз до сега не съм видяла коментари за кърмене на всяка страница. Айде да не прекаляваме с изказванията. Още повече никоя от ВСЕ ОЩЕ кърмещите не виждам да вее байряка или да порицава другите, които поради каквато и да е причина не кърмят.

Виждам обаче, че има хора, които по гръб не падат и са склонни безконечно да спорят само и само да доказват тяхната единствена правота. Мда, нека преминем към всекидневен отчет, поне да няма спорове. Моя включва обаче кърмене, колкото и на някой да му се струва, че афиширам. Просто я мъчат зъби. А за мен вечерният комфорт засега е да не ставам на всяко от многократните събужданията с плач.

# 101
Диди, начинът по който си се изразила в последния ти пост е много интересен.
И лично аз съм била порицавана, че ще отбивам детето си при положение че имам кърма и че му заменям кърмения с твърда храна преди годинката. Както и ми е било надлежно обяснявано, че неправилно съм си помислила че детето ми вече не желае да се кърми и иска да се отбие и т.н.
Така че, да, за някои неща не падам по гръб, но поне винаги се старая да не засегна другите с речника си... Хайде да не задълбаваме повече, а?

# 102
Честно казано аз мисля,че си е до детето. Криси абсолютно сама спря да си суче пръста, дори не забелязах кога , но вечер заспива винаги с биба.
Племенникът ми си сума пръста до 6г. Деца всякакви.
Моята кукла пък никакви плюшени играчки не я интересуват. Имам сумати дето ми събират прах и чакам да я заинтригуват.
Оооо Aurora благородно ти завиждам за гушкането, много миличко  Heart Eyes

# 103
  • София
Момичета, интересно ми беше да чета "спора" ви, но хайде да не прекаляваме. Помня как съвсем скоро се поздравявахме за хубавата тема и добрия тон, надявам се пак да се върнем към него.  Peace
Иначе, пак казвам, за мен вашите дебати са интересни, защото виждам, че и двете проучвате нещата и има какво да научим от вас. В случая май стана малко развален телефон, защото и аз не съм усетила да се вменява вина нито на кърмещите, нито на некърмещите, камо ли някой да афишира нещо. Просто си споделяме и черпим от чуждия опит.

За финал да кажа, че ние вкъщи си имаме шега и каквото и да стане със Сами казваме "от кърмата е", защото  в началото нашият педиатър отговаряше така на всичките ни въпроси.  Simple Smile

# 104
Кали, Бордо, и всички момичета, извинявам се че развалих тона  Hug
Бордо, много сладък лаф си имате  baby_neutral
Иначе и Коко е един глезанчо, спи с играчка, гушка ни с баща му много, а като му кажа "дай ми целувка" си прави устничките и ме цели по устата  Crazy но максимум 3 целувки ми се отпускат след работа, да не се разглезвам  Crazy
Децата стават все по-интересни човечета, всеки ден с нов номер, да са ни живи и здрави  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт