Да преправим старите мебели с любов - тема 32

• 171 428
  • 766
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте, как да поправя дървена повърхност наядена от дървеници.
Цялата е в малки дупчици.
Има ли оправия подобно нещо и ако да, моля за технологията и необходимите материали.
Става въпрос за плота на шевна машина сингер, която искам да превърна в холна масичка!

По света дървениците са близо 92 вида и представляват безкрили малки паразити,
които се хранят с кръв през нощта.

Дървояд е вашият вредител  ooooh!

# 31
Здравейте, как да поправя дървена повърхност наядена от дървеници.
Цялата е в малки дупчици.
Има ли оправия подобно нещо и ако да, моля за технологията и необходимите материали.
Става въпрос за плота на шевна машина сингер, която искам да превърна в холна масичка!

По света дървениците са близо 92 вида и представляват безкрили малки паразити,
които се хранят с кръв през нощта.

Дървояд е вашият вредител  ooooh!

Благодаря за урока по ентомология, но не това е предмета на моето питане!

# 32
Че той предмета на твоето питане е изяден вече- на дупчици...
Дано нямаш нищо дървено у вас  Peace

# 33
ranimi, има препарати за дървояди. Има импрегнатори на различни фирми. Това, ако положението не е съвсем неспасяемо Thinking, като например "цялото в дупчици". За да се обработи по този начин трябва да е почистено цялото покритие, стар лак... всичко. Доколкото съм виждала плот на шевна машина... не знам дали е възможно в случая.
Може да го минете хубаво с парочистачка, но няма гаранция, а и наистина е рисковано за други дървении в дома. Peace

# 34
  • Бургас
Здравейте, как да поправя дървена повърхност наядена от дървояди. Цялата е в малки дупчици. Има ли оправия подобно нещо и ако да, моля за технологията и необходимите материали. Става въпрос за плота на шевна машина сингер, която искам да превърна в холна масичка!
Правилно са ти отговорили за препарати. Продават се в магазините за бои. В Бургас сме купували от Мастерхауз, но би трябвало да има и в Бриколаж и в други подобни. Не са евтини препарати, но целта  в случая, оправдава парите. Препаратите са за убиване и за импрегниране на двата "материала" -два вида.
Пробвала съм да варя дървото, за да изтрепя гадовете, но само с дървени корнизи съм успявала, защото парчетата бяха по 60-70 см и най-напред от единия край, после- другия, в казанче. Ще успееш !

# 35
Здравейте! Намерих тази тема и за първи път пиша. Със съпруга ми правим навес за верандата, намазахме конструкцията и ламперията с лазурен лак - цвят палисандър, но сме разочаровани от факта, че навеса червенее, прилича ни повече на тъмен магахон. Сега търсим начин да прикрием червения оттенък или да махнем този лак и наново да боядисаме. Ламперията е 25 квадрата, отделно гредите  Cry Ще съм благодарна, ако ми дадете съвети как да се справим по-лесно с начинанието.

# 36
  • София
По принцип не би трябвало да има дървояди в плота на машината,тя е стара и те са изяли каквото има да хапват.Има един препарат Bochemit Plus той е за пострадала дървесина,може да се обработи с него за всеки случай и след това мисля че няма да има проблем с дървояди.

# 37
Аз имам стар сандък на вилата, който пръсках няколко пъти против дървояди. Спряха за малко и сега отново ги чувам. Междувременно мъжът ми го боядиса с лак и не знам може ли вече да се обработва наново.

# 38
  • София
Здравейте! Намерих тази тема и за първи път пиша. Със съпруга ми правим навес за верандата, намазахме конструкцията и ламперията с лазурен лак - цвят палисандър, но сме разочаровани от факта, че навеса червенее, прилича ни повече на тъмен магахон. Сега търсим начин да прикрием червения оттенък или да махнем този лак и наново да боядисаме. Ламперията е 25 квадрата, отделно гредите  Cry Ще съм благодарна, ако ми дадете съвети как да се справим по-лесно с начинанието.

Естествено, че ще червенее- няма по- червено дърво от палисандъра, следователно байцовете и лаковете "палисандър" са червени. Ако е нанесено върху чам- още повече.
Щом е лак ще трябва да го изшкурите. За да стане кафяво(да не червенее) ще добавите малко черен байц или ще смесите с черен лак.
.Другият начин е да смесите със зеленеещ байц/ лак, за да убиете червенината. И в двата случая ефектът ще е тъмен орех.
Продуктите трябва да са съвместими( и двете да са на водна основа или на база разредители, иначе се пресичат).
Чамът поема оцветителите много на дълбоко в дървесината.
Може и да го оставите така- дървото, изложено на външни влияния, така и така трябва да се обработват на всеки 2- 3 години. С времето цветът ще се промени, ще се промени и патинира- може да ви хареса. Simple Smile

# 39
AnyHr, благодаря че ми отговорихте! На мострата изглеждаше тъмно кафеникаво, ако знаех, че ще ми зачервенее, хич нямаше да го взимам при положение че гоня кафевия цвят, така хубаво ще го запомня този цвят. Вчера взехме цвят орех, зеленееше като го намазахме вчера на парче, следобяд ще идем да видим как ще изглежда в изсъхнал вариант.
Да оставя в този цвят, който не се връзва както си я представям къщата с прозорци цвят орех, с бежова мазилка.
Иначе целта беше да стане тъмен орех и дано да стане без да го изшкуриме. Не е на водна основа, води се ултрагел и сигурно е на алкидна основа.

# 40
  • Бургас
Някой боядисвал ли е от съвременното ПДЧ с пластмасовото покритие и има ли начин да стане здраво? Аз съм боядисвала такова с естествено фурнир и с него няма проблем, но новото ми се струва много незадържащо, а ще бъде в стая на тийн, който едва ли ще го пази.

# 41
AnyHr, оказахте се права! Днес бях пак на къщата и сега не ми червенее чак толкова много. Мъжа ми се оттърва от тежката работа с шкурката  Grinning След някоя друга година определено няма да е този цвят.

# 42
Някой боядисвал ли е от съвременното ПДЧ с пластмасовото покритие и има ли начин да стане здраво? Аз съм боядисвала такова с естествено фурнир и с него няма проблем, но новото ми се струва много незадържащо, а ще бъде в стая на тийн, който едва ли ще го пази.
Да, кухнята ни направих така. Много трперих, понеже беше направо нова, но не се сдържах Laughing
Здраво е, ако сложиш Бороконтакт преди боята. Латекс + безцветен лак го минах аз. Има леко обелено само на едно място, където две чекмеджета се търкат едно в друго. Иначе никакъв проблем, а редовно се мокри, почиства и т.н.
Съжалявам само, че не се сетих да покрия с бял лак, не с безцветен, така щеше да е по-бяло, сега леко жълтее. Някой ден ще я мина.

Почистваш хубаво повърхността, нанасяш Бороконтакт (слагай по малко, че иначе се стича на вади и е лепкаво, няма разнасяне), после си боядисваш отгоре.

Преди:
Скрит текст:

След (лявото долу не е боядисано, имах други планове за него и така си остана):
Скрит текст:

# 43
  • Бургас
Благодаря, Човече!
И кантовете са боядисани , нали?

# 44
Здравейте,

Имам един въпрос, който не е много по темата, но по-удачно място не открих. Имаме ниша в антрето, която искам да направя на гардеробна, само дето боята по тавана се лющи и следователно ще се цапат дрехите, които искам да прибера там. Трябва да измисля как сама да успея да го облицовам с нещо. Мислих си за тапети някакви или пък корк. Моля ако някой е правил нещо подобно да сподели какво е използвал като материал/лепило.  
Ако ще слагате тапети първо трябва да се изчисти олющената боя и след това с тапетно лепило, ще стане бързо и чисто в тази ниша.
SvetlaK,

Благодаря за темата  bouquet

Здравейте,
Ако още не сте сложили тапетите, имам предложение - да залепите стиропорени плочки, лесно се лепят, не са скъпи, действат и топлоизолиращо, а и става красиво. Добре е първо да смъкнете старата боя, която се лющи и след това да лепите, за да не се разлепят след това.

Общи условия

Активация на акаунт