Отговори
# 675
PVCU взета проба от маточната шийка външна част / от към влагалище/
CC - материал от цервикален канал
3 Б е по-лошата група

# 676
  • SF
На първа страница за 3-А пише:

PAP III (в България понякога се отбелязва като III А) - неясен (съмнителен) резултат. Тежко възпалено или дегенеративно изменение, което не може еднозначно да бъде класифицирано като доброкачествено или злокачествено. Следователно не може със сигурност да се изключи наличието на карцином. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка в кратък срок и / или биопсия (вземане на материал за хистологично изследване[4]

За 3-Б:
PAP III D (в България понякога се отбелязва като III Б) - лека до среднотежка дисплазия (ЦИН I или II). Няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до раков процес Карцинома ин ситу (CIS, Carcinoma in situ). [color=redПрепоръка: нова цитонамазка и колпоскопия в рамките на три месеца.[/color]

На мен контролно проследяване, което не е в кратък срок и не препоръчва биопсия, е по-добре.
И изречението "Няма наличие на ракови клетки".

# 677

Esmee, сигурно съм се объркала. Щом така пише, бях позабравила кое как беше - извинявай.  Аз бях с 3А, след изчакване от 2 месеца и някакво лечение през това време резултатът показа 3 А-Б и след този резултат веднага ми направиха колпоскопия и биопсия. 

# 678
  • SF
Всъщност са ти я направили, защото лечението, което си провела между двете цитонамазки не е спаднало РАР групата на 2.
Какво ти показа биопсията?

Ракът на шийката на матката се лекува само оперативно, нали?

# 679
Преди бях с 3А. Доктора ми пусна допълнителни изследвания, защото подозираше, че може да става въпрос за инфекция- микробиология, микоплазма, уреаплазма, хламидии. Излязоха ми положителни на хламидии. След лечение групата беше пап2. Сега имам пап 3б и изобщо не помисли за допълнителни изследвания. Казаха, че клетките в моя случай са необратимо изменени и трябва конизация (аз все още смятам, че след като няма карцином нещата са обратими, но ще си направя конизацията). По реакцията на доктора ми смятам, че 3А е по-лекия резултат. Дано при теб се окаже лека инфекция и всичко да приключи с хапове  Hug

# 680
Биопсията показа Карцином ин ситу. Направиха ми скалпелна конизация.  
РМШ се лекува оперативно до колкото съм запозната, но не мога да твърдя със сигурност.

# 681
  • SF
По реакцията на доктора ми смятам, че 3А е по-лекия резултат. Дано при теб се окаже лека инфекция и всичко да приключи с хапове  Hug

Цитонамазката показва:
3) Незадоволителна поради:   *      
Категории:   -------      
Клетки в норма   НЕ      
Плоскоклетъчни Интраепителни Лезии (ПИЛ):   Нискостепенни
Ето тези плоскоклетъчни интраепителни лезии изискват да се прави биопсия.
А пък какви са тези клетки в норма НЕ... не ми се мисли. Нямам клетки в норма ли?

# 682
Esmee, 3Б е по-зле от 3А, обаче цитонамазката не изключва, нито потвърждава ракови, нито каквито и да било изменения. Тя е натриване от определена част от шийката, в тоя ред на мисли ако не е уцелено правилното място може да имаш ракови клетки и при 2ра група (не дай Боже). Затова се прави заедно с колпоскопия. Аз имах 3А и имах карцинома ин ситу.

Какво ти каза докторът, гледа ли те на колпоскоп въобще?

# 683
По реакцията на доктора ми смятам, че 3А е по-лекия резултат. Дано при теб се окаже лека инфекция и всичко да приключи с хапове  Hug

Цитонамазката показва:
3) Незадоволителна поради:   *      
Категории:   -------      
Клетки в норма   НЕ      
Плоскоклетъчни Интраепителни Лезии (ПИЛ):   Нискостепенни
Ето тези плоскоклетъчни интраепителни лезии изискват да се прави биопсия.
А пък какви са тези клетки в норма НЕ... не ми се мисли. Нямам клетки в норма ли?
Нискостепенните не изискват биопсия, а изчакване и лекуване, защото може да е някаква инфекция. И да сред нормалните клетки има такива, които показват някакви помени.
При мен първата цитонамазка показваше Нискостепенни лезии, Втората вече бяха високостепенни. Имах и кървящ участък. Предполагам, че всичко това наложи биопсията.

# 684
  • SF
Във вторник ще ми правят колоскопия в Света София на бул. България. Лекарката каза, че тези  плоскоклетъчните интраепителни лезии я притесняват.
Каза, че каквото и да има, е хванато в самото начало и "няма страшно". Ама мене ме е страх.

# 685
Pap IIIa    ASC-US/ASC-H/AGUS, и включват по мои наблюдения ЦИН1 (LSIL)
Pap IIIb    LSIL/HSIL, по-често HSIL (ЦИН 2-3)
Pap IV    HSIL/AIS
Pap V    Invasive carcinoma (Squamous/glandular/друг)

3А е по-лек.

Цитат
Ракът на шийката на матката се лекува само оперативно, нали?
Не. Влияе се много добре от лъчетерапия. Лечението се преценява според стадия и пациента - може да е ИЛИ, може да е И. В БГ обикновено оперират. Къде тръгна да мислиш за рак с това 3А?

Нискостепенна не налага биопсия, освен ако не стои над 6 месеца/година. Не са ти в норма клетките, има проблем, затова е 3А, а не 1. Имаш клетки в норма, разбира се - повечето са в норма щом си нискостепенна.

# 686
  • SF

datura_inermis Simple Smile, не че го мисля, но го прочетох на първа страница.
А така както е написано в изследването:
КЛЕТКИ В НОРМА ............НЕ
изглежда като.... като КЛЕТКИ В НОРМА - НЕ. Simple Smile
И къде съм тръгнала.... Ми към колоскопа! Simple Smile

Всъщност, намериха ми един полип. И питах дали тази цитонамазка може да е такава заради полипа. Ми не! Цитирам: "Полипът ви е най-малкият проблем сега!"
И аз:  #Crazy Попитах кое ми е най-големият проблем и тя ми каза, че във вторник ще разберем.
И аз пак:  #Crazy

# 687
Спокойно, нека те видят на колпоскоп, може да е обикновена инфекция, не се шашкай предварително.

Ето, аз имам резултат 2C от миналата седмица, което е предната степен преди 3А, но резултатът от колпоскопът е добър и ми дадоха малко глобулки за предполагаема инфекция и след 6 месеца контрола. Не се шашкай излишно отсега Simple Smile

# 688
Май някои подобни резултати се оказват полипи, но не обещавам. Чак толкова сериозен проблем не е 3А, освен ако няма и нещо друго предвид докторката. Но си иска редовно следене.

# 689
Esmee, колпоскопа ще покаже какви изменения има и какво ще се предприеме като лечение. Но наистина не се стресирай прекалено, каквото и да е,  хванато е в началото.

Общи условия

Активация на акаунт