Разчитане на ЯМР

• 5 765
  • 21
  •   1
Отговори
Здравейте ! Надявам се темата ми да е на правилното място .

Съпругът ми има оплаквания от болки в гърба , плешките и гръбначния стълб от 10 години . После започна болка в кръста , която се разпространи към краката . Започна от левия крак , но по-късно обхвана и десния . има изтръпване и мравучкане . Болките му са сутрин след ставане и се засилват при физическо натоварване . След посещения при различни доктори , ни изпратиха на ЯМР .

Данните от него са :

Изгладена физиологична цервикална и поясна лордоза . Запазена дорзална алиенация на прешлените . Липсва скилиоза . Няма интраспонгиозни шморлови инцизури по контурите на прешленните тела . Непроменена костна структура и сигнална характеристика - не се визуализира огнищен костно-мозъчен едем . Дехидратация на дисковете на нива С5-6 и L5-S1.

Протрузия на фиброзните анулуси на нива С5-6 , Тн3-4, Тн 6-7 , Тн8-9 и L5-S1, която стенозира предното епидурално пространство . Не се установяват клинично начими дискови хернирания . Надлъжните лигаменти са с обичайно изобразяване .

Наличие на течностни колекции в някои от ставните фасети .

Двете сакро-илиачни синхондрози са добре проследими , без данни за течностни колекции и без перифокален костно-мозъчен едем .

# 1
Май всичко е наред. Не пише да има проблем.  Peace

# 2
Имаме две диагноза поставени на база ЯМР-а , но няма да казвам какви , за да чуя мнението на някой друг по-вещ  Rolling Eyes

# 3
Ами ренгенолога /нали такъв пише какво се вижда на снимката/ не е тесен специалист по неврология. Предполагам сте посетили двама невролози, които са видяли написаното и са поставили техните диагнози. Тъй като /според мен/ ренгенолога не насочва, къде е проблема то и диагнозите са на база - всичко с ЯМР е наред значи трябва да е едикоя си болест.

Изключиха ли множествена склероза?

# 4
Имаме две диагноза поставени на база ЯМР-а , но няма да казвам какви , за да чуя мнението на някой друг по-вещ  Rolling Eyes
не съм особено веща, но това което пише е наличие на начална дископатия, без херниални изливи и запазена конфигурация на гръбначно-мозъчния канал /няма още приплъзване и разместване на дисковете, а само фиброзно нарастване, което стеснява канала. Малко по-напреднал е процеса в шията С5-6 и кръста- последен лумбален-първи сакрален прешлен, където има дехидратация на дисковете, което може да доведе до възпаление. Иначе няма сколиоза, нито шипове.

# 5
Да Дорис , за МС не е ставало и дума . Първо посетихме ревматолог , който се съмняваше за спондилит . Прочете заключението от ЯМР и каза , че може да е това , защото имало данни за спондилоза , а двете неща са различни , но така и не ни обясни връзката . После посетихме друг доктор физиотерапевт ,който се занимава с разчитане на снимки и ЯМР . Той каза , че има малка дискова херния на две места + протрузии и болката е от там . Междувремнно сме посетили още десетки лекари , невролози и ревматолози , които нямат диагноза за нас ...А болкта е ежедневна .

# 6
Ето ниво L5-S1 , където доктора смята , че е проблема .

http://prikachi.com/images.php?images/922/9084922K.jpg

# 7
ЕМГ правено ли е? От така описаните резултати нещата не са сериозни и би трябвало ако поддържа нормално тегло да няма проблеми. Или с 1-2 курса физиотерапия + старателно изпълняване на ЛФК да се подобри значително или по-вероятно дори да изчезне болката.

# 8
Ако не се лъжа има ЕМГ от преди години ,когато го боляха плешките . Пишеше снижена проводимост на С6 и като заключение - радикулопатия /май така се пишеше/ ,но е правено само в горната част на гръбнака .

Вече не знам към какъв лекар да се насочим ...Да търсим ставен проблем , или неврологичен  ooooh!

# 9
С риск да ме нахокат някой .... а йога и масажи пробвахте ли? Не поотделно - заедно и по схема?

А защо не и рейки.

# 10
*Мери*, как е като тегло? За тази радикулопатия не го ли пратиха на физиотерапия? Опитвал ли е ЛФК? Изобщо освен обикаляне по доктори какво е правил до момента, за да подобри положението?
ЕМГ-то при невролог ще установи и подобен проблем вероятно от Л5-С1 сегмента. Ако е опитвал обичайните неща, които изброих и нищо не помага, може да отидете и на вътрешни болести - възпаление вътре в таза също може да се отрази на нервите и да са получи болка от кръст към крака, там обичайни заподозрени са бъбреци, черен дроб, черва.

# 11
Дорис , пробвали сме хиляди масажи , но не и в кобнинация с йога .

datura_inermis , като килограми е добре . 185 см. 80 кг. , даже сега е 77 кг. За радикулопатията не го насочиха никъде . Дори не знам дали реално я има , или просто след престой в неврология са длъжни да сложат диагноза . Ходили сме и на вътрешни болести , не откриха проблем освен омазнен черен дроб , който лекувахме и се изчисти . Пробвал е какво ли не , масажи , китайска медицина , билки , упражнения , лекарства ...всичко е с временен ефект .

# 12
Отидете на невролог и настоявайте да го прати на физиотерапия. В епикризата от неврологията няма ли препоръки за лечение - в моите изрично пишат "нуждае се от продължителна рехабилитация" за да има оправдание личната да издава направления.
От физиотерапевта задължтелно искайте освен другите неща да изпише и ЛФК - ще покажат упражнения за укрепване на мускулите и поддържане на правилна стойка. Записва си и ги прави после и вкъщи редовно, най-много помагат. Освен тях предполагам ще назначи УЗ, масаж, вероятно магнити. Прави един курс 5 дни х 4процедури, след това, ако помагат, има право физиотерапевта да издаде за още един курс. Няма причина с редовна гимнастика вкъщи да не изчезне болката,  и евентуално да поддържа с 1-2 курса ФТ годишно, когато е по-влажно времето или се претовари и се появи пак. Ако се влияе добре е вариант и санаториално веднъж годишно, но пак трябва да е написано като препоръка или в амбулаторния от невролога, или в епикризата, за да може ЛЛ да пусне направление, а и е по-неудобно, защото иска отпуска - за физиотерапия ще му трябва само около 1-2 часа дневно докато мине курса.

Да забележи кои дейности му докарват болка и да ги избягва, задължително внимание и стягане, ако се наложи да вдига тежко. Сутрин без резки движения сънен, да не става рязко с коремна, а да се завърта настрани и да се надига странично с подпиране (като бременна Laughing). Удобни матрак и възглавница, ако спи на една страна да слага и възглавница между колената, за да не напряга гърба. Не знам какво работи, но правилна стойка на стола и често ставане, ако му е заседнала работата, може дори да пробва омекотяваща възглавница - да разпита тези, които му правят лечебната гимнастика за други препоръки. Без силови спортове, може да запише йога 1-2 пъти седмично, някои добре се повлияват.

Накратко - упражненията (подходящи, назначени от физзиотерапевт!)и ненатоварващ спорт трябва да са редовни. Съобразява си двигателния режим с това, че има проблем. Упоритост и постоянство. Взима мерки, за да предотврати влошаване, защото в момента нещата са лесни за поддържане и контролиране. Щом е започнал с радикулопатия на горни преди 10 години, а сега започват и проблеми с кръст - най-вероятно сам си го е причинил - с неправилна стойка и проблемна двигателна активност. Няма магическо хапче, а ако продължи така ще се влоши достатъчно за операция след още няколко години. Обезболяващи или мазила буквално замазват положението. Моят гръб е в пъти по-зле, очевадно на образни, с тежко засегнати нерви, но много рядко стигам до сериозна болка и 1-2 курса физиотерапия ми я оправят.

# 13
  • Burgas, Bulgaria
Аз имам подобен разчит на ЯМР ,обясниха ,че на кратко е дископатия леко усложнена .Ако е херния е друг разчета,оперирана съм на ниво L5-S1,но пущините на другото ниво са се разхлабили  Crazy ,това преди 10години де ,за сега държа фронта .

# 14
datura_inermis , благодаря за съветите . Ще настоявам да ги прави . Важно е да установим дали протрузиите предизвикват болката или да търсим ревматологичен проблем .

Мадам тиква , няма изразена дискова херния , но има протрузии на доста нива , като на две нива са доста изразени и според последния доктор проблема е в тях . Навсякъде в интернет пише , че протрузия всъщност е дискова херния в малки размери .

Общи условия

Активация на акаунт