Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 46

• 78 226
  • 744
  •   1
Отговори
# 135
"Венозната кръв е с постоянен състав, а капилярната е с примеси на лимфа и невинаги съответства на състоянието на изследвания пациент."
Затова за по-достоверни резултати, независимо за какво се изследва кръвта, най-добре от вена.
Да, за някои изследвания може и капилярна кръв, но ако може да се вземе венозна, по-добре.

# 136
  • София
Здравейте! Следя ви, но не пиша. И аз съм с Хаши, скоро пусках б12 и вит. Д да видя дали не съм си докарала някой дефицит с това лошо усвояване при нас, та и двете ми се оказаха с ниски стойности. Започнах да търся инфо и попаднах в темата за вит д (която е страхотна между другото), където са постнали линк към Министерство на здравеопазването с препоръки за актуализиране на референтните стойности (документът е от 2013).
Според тази информация цитирам:
Тежък дефицит <25,00 nmol/l
Недостатъчност 25-49,99 nmol/l
Достатъчност >50,00 nmol/l
За оптимални се считат стойности над 75 nmol/l.
"2000-4000 IU дневно витамин D за постигане на извънскелетни ефекти (анти-имунологични, анти-ракови..). Прицелна стойност на серумното ниво на 25(ОН)D е 75-110 nmol/l."
Повечето gp-та обаче изглежда не са запознати..

При б12 положението е подобно, там открих следните обяснения за референтните граници:
deficiency at < 148 pmol/L or 200 pg/ml;
marginal deficiency at 148-221 pmol/L or 200-299 pg/ml;
low-normal levels at 222-350 pmol/L or 301-474 pg/ml;
normal levels at 351-664 pmol/L or 475-900 pg/ml.
Колкото по-високи, толкова по-добре!  Peace
Усмихнат ден на всички!  bouquet

# 137
  • София - Варна
Мон, какви назални капки?
Колко са големи децата ти?
Чудя се дали мога да давам на бебе и на тригодишно?
А и като аз съм носител на мутации за неусвояеане на фолиева и б12, шансът и децата да имат все пак не е нулев и тогава нали неактивните форми на витамините се трупали като токсини. Така че търся метилкобаламин и мета фолиева, подходящи за деца, само че не мога да получа еднозначен и смислен отговор от нито един лекар, когото запитах коя форма да давам на децата, на коя марка... вдигат рамена и препоръчват комбинирани детски витамини с цианкобаламин и обикновена фолиева...
И аз си седя така и нищо не давам... а синът ми не яде нищо от 2 години, кара само на АМ. Кой знае какво дефицити е развил...

# 138
Аз написах нашите стойности и за тях лекар каза да не давам нищо
И аз не давам
Не знам
денис би могла да ти препоръча подходящи форми витамини, но дали да даваш или не- ти ще си прецениш

# 139
  • София - Варна
Мерси, Хепи!
Твоите деца са големи, нали? В смисъл не са тригодишни.Grinning
Просто не знам за едногодишно и тригодишно какво би било подходящо да се дава.

# 140
  • София
Преди време Денис беше препоръчала за дете това:
https://www.iherb.com/pr/Bluebonnet-Nutrition-Liquid-Methylcobal … fl-oz-59-ml/59523
Понеже е с капкомер и може по-лесно да се дозира, например половин капкомер е 500 мгр. Но най-добре попитай нея Simple Smile

# 141
Да, големи са, и пак не смея да давам някои неща
Комбо витамини, рибено масло, друго не
Между другото има комбо витамини в айхърб и у нас, които са с метилколбамин и хубав състав като цяло
Разгледай
Ясно е че лекарите не следят всички хранителни добавки, изписват примерно рибено масло, ма ти си решаваш какво точно си взимаш, нали Wink

# 142
  • София - Варна
Да, гледах някакви комбо в айхърба. Без витамин А и с айтивни форми на витамините Б. Трябва да ги изнамеря, че ги гледах преди месеци. Но пък бяха желирани...

# 143
Момичета, а къде в София се прави това генетично изследване за неусвояване на Витамин B12 и Фолиева киселина? Как се нарича и колко струва?

# 144
  • София - Варна
Лаб. Геника.
Мутациите са част от 2 пакета за тромбофилия. 3 са мутациите: двете са вариации на една всъщност - MTHFR C667T е от основния пакет.
А MTHFR A1298C е от втория, разширен пакет. И двете са за фолиева киселина.
MTRR е за Б12 по-скоро и също е от разширения пакет.
Всяка е по 40 лева май.
Пиша по спомен, може и да съм объркала нещо.
Аз съм хетерозигот и по трите.
Тоест съм комбиниран хетерозигот по MTHFR, което е лошо. Равняващи се на хомозигот по едното.
Затова е хубаво да се пуснат всички мутации, ако иска човек да знае дали има читави алели, които могат да поемат някаква работа , или не. Защото при хомозигот реално няма работещ алел.

# 145
Ясно, afrikancho, мерси! Hug

За тромбофилия съм си пускала някакви генетични изследвания преди време и всичко ми излезе OK, но нямам точен спомен за какво ставаше дума. newsm78 Освен да се опитам да изровя резултатите, някъде по шкафовете са, ама къде точно...

# 146
За дефицит на б12 при деца може да се консултирате с д-р Кадъм http://superdoc.bg/lekar/d-r-adil-kadam-904/ аз имах дефицит през бременноста и тя ми изписа метилкобаламин ама явно пак не го усвоявам добре защото при бебето не са оптимални нивата и ми изписа метилкобаламин на капки през носа CureSupport Miravital но са доста скъпички и по добре да се пробват първо таблетките.

Последна редакция: чт, 04 май 2017, 22:00 от Niss

# 147
  • София
Аз трябва да си пусна допълващи за MTHFR A1298C и MTRR . В Майчин дом не са включени и в разширения пакет  Tired 
И API, това са пак някакви антитела.
Аз взимам таблетки Б12 за под езика на солгар. Засега се надявам да са достатъчни  Tired

# 148
  • Бургас
Мон, какви назални капки?
Teзи за по-малките деца. Стават и за възрастни естествено.
Синът ми е на 11г и половина и според килограмите му за него стават и подезични таблетки. На Солгар също са хубави.
Има и спрейчета разни, както и капки, които се разтварят във вода и се пият...
Изобщо много варианти има /особено в последно време и "модата" около Б12, даже хора, които не бяха чували за него си го изследват/, но най-важна е сякаш формата на Б12 - метилкобаламин в случая.

И понеже преди това ви занимавах с моите терзания да кажа и какво стана: ФТ3, ФТ4 и ТСХ на сина ми са се нормализирали сами. Беше на 7г и половина, когато ТСХ беше около 6, а ФТ4 на долна граница, с нормални антитела. От тогава го проверявам периодично, с всяка изминала година ТСХ пада, днес е 2 и малко, а ФТ4 достига оптимални стойности.
Сега пък дъщеря ми /на 4г/ е с ТСХ 5, но ще се консултирам с проф. Йотова пак, може би при положение, че няма симптоми и оплаквания ще изчакаме и ще следим както при баткото.
Б12 не им е критично нисък, но има какво да се попълва и при двамата.

# 149
Здравейте пак от мен, онзи ден споделих резултатите си от TSH, FT3 и FT4, които направих след кухо яйце. Днес пуснах ТАТ и МАТ, а ето и резултатите:
ТАТ: 25.84 IU/ml <115
МАТ: 26.10 IU/ml <34
Виждам, че са в норма, а въпросът ми е трябва ли да се обърна към лекар след като TSH е 2.3 или няма за какво толкова да се притеснявам?  Hug

Общи условия

Активация на акаунт