Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 46

• 78 140
  • 744
  •   1
Отговори
# 525
  • София
"Скоро се очаква да излезе и книгата на български, в превод на наша съфорумка "
Уау, това е страхотно! Браво, ще я очакваме!

"..да не отдавам такова значение на резултатите само. " Ужас! Как да не отдаваш значение!  Shocked
Подкрепям с две ръце съвета на Afrikancho:
"Трябва си хормон + оправяне на дефицити + добър режим (сън/храна/слънце). "  bouquet

"..четох за някакви бульони и супички. Не знам какви са те, как трябва да се приготвят" - New B, виж това видео дали ще ти свърши работа:
https://youtu.be/NlLxerXGfOo

Последна редакция: вт, 20 юни 2017, 13:51 от veseto5775

# 526
Като ви прочетох, че това в гърлото и дишането са симптом се успокоих и спах нормално, вчера, особено като си видях резултатите направо се задушавах Tired чак махнах резетата, че да може да влезе мъжът ми, ако припадна  Blush Joy

Тепърва започвам да чета, вероятно и много пъти сте го обсъждали, но ако ви се пише или да ми посочите линк къде сте споделяли за храненето. По принцип със строга НВД свалям, макар и бавно. Обаче не обичам месо и за мен е истинско мъчение. Като започна хапчетата + балансиран режим, с възможно най-малко въглехидрати, но все пак не напълно изключени, има ли надежда да се стабилизират нещата? Не гоня манекенски размери, по-скоро здравословно тегло...

# 527
  • София - Варна
Човече, не трябва да органичаваш много въглехидратите, ако нямаш ИР. Те са ни нужни на нас, нужни са за черния дроб - там става най-голямата част от преобрауването на ФТ4 във ФТ3. Това е много важно за хора с недобре функционираща ЩЖ. Е, сега ако менюто ти се състои от повече въглехидрати за сметка на протеин, мазнини, трябва да се опиташ да го балансираш в полза на вторите. То и аз не успявам постоянно.
Месо е много важно да ядеш.
Ако излишните ти килограми са от болестта, то това сигурно е и повече събрана вода, и надали ще мине само с диета. Трябва си терапия.
Впрочем аз бях срещала твое мнение преди много време в някоя от темите за Хашимото, беше споделяла резултатите си, пак ТСХ ти беше висок. Много се почудих, че не си на терапия още оттогава. Може би е минала година.

Последна редакция: вт, 20 юни 2017, 14:16 от afrikancho

# 528
Lemy, моля те, пиши тук, когато книгата излезе  Hug
Стягане в гърлото имах преди да ми открият проблема и преди да започна лечение. След това също ми се е появявало, но рядко, например като се притесня нещо.
Аз още съм в размисъл дали да започвам тироксин на своя глава. Да не вземе после пък да ми спадне много ТСХ и да мина в другата крайност - да е под 0, защото и такъв период съм имала  Tired какво им става на тези лекари, не знам - преди всеки изписваше хапчета като види ТСХ 3, защото "за млада жена трябва да е около 2", а сега ..... Явно вече не съм в графата "млада"  Mr. Green

# 529
afrikancho за ИР нищо не каза докторката, ще видя как са нещата там.
Иначе за Ф3 и Ф4 какви трябва да са стойностите, при мен уж са в норма, но това според лабораторията, ето как са:
Ф3 2.74
Ф4 13.34
Впрочем аз бях срещала твое мнение преди много време в някоя от темите за Хашимото, беше споделяла резултатите си, пак ТСХ ти беше висок. Много се почудих, че не си на терапия още оттогава. Може би е минала година.
Бях с миома колкото 6-месечна бременност и от обикаляне по доктори занемарих този проблем. Искаха да ми махат матката (още не се е разминало). Скептик съм по отношение на алтернативната медицина, но след 1 г. на билки (изписани от професор от Майчин дом София), резултатите бяха смайващи. От 16.5 см падна на 8.5-9.4 см. Пак тогава пусках кръвни и ТСХ от 4.73 2016-та беше паднало на 2.9 (точно 1 г. по-късно). Сега се чудя дали пък тези неща не са повлияли и на ТСХ-то. Спрях ги за почивка няколко месеца и сега ТСХ-то скочи.
Малко се поуспокоих с другия проблем и затова сега обръщам внимание на Хашимотото, едно по едно  Blush знам, че много по-рано трябваше да отида, още преди 4-5 г. като започнаха проблемите, но... минало.

# 530
  • София - Варна
Сети бети, как ще отидеш на 0. Shocked Ти да не мислиш да почваш с доза 100. Дори и 50 мкг Т4 ще ти е много май.
Аз пък се сетих да споделя нещо: Тия от вас, които са от много години със заболяването, някои са минали и през раждания примерно, и така нататък, и седят без хормон, защото ТСХ не отива над горна граница (тоест над 4-5), се радват за това. Аз бях същият случай. ТСХ не отиваше над 3, а имах симптоми, и се радвах, че не съм зле толкова заради ТСХ "в норма".
А това просто значи, че хипофизата по-бавно реагира при нас, което не е хубаво особено. Затова не качва ТСХ толкова. А не че сме много добре с ЩЖ.

# 531
Момичета, ще пиша разбира се!
Човече, трябва да си видиш ИР, доста често срещан проблем е.  Peace

# 532
Задължително ще го видя Peace

А можете ли да ми кажете къде мога да видя кое се поема от касата и кое не.
При всички случаи ще ги пусна без значение цената, но ако за някои има възможност да ползвам осигуровката бих се възползвала  Peace

# 533
То това се сменя, личната ми е пускала както само ТСХ, така и всичко.
африканчо, аз и досега нямам покачване на ТСХ, но антителата са в небесата от години. Интересното е че имах разни възелчета- 3 броя по жлезата, от безглутеновото хранене се махнаха, лекарката реши че предните пъти е виждала лимфни възли Neutral Face
НСЧ, не се отказвай от алтернативната медицина При Хашимото не може да постигне излекуване, но може значително да повлияе в благоприятна посока. Също от тук нататък е добре да съобразяваш добавките с жлезата. Доста добавки са нежелани при проблеми с ЩЖ, дори масово изписваните

# 534
  • вече в собствен дом
Кажете ми моля ви кога намалявате еутирокса на лятна доза. А зимата бях на 62,5/50 мг редувах, докато в края на майка изведнъж започнаха едни прескачания на сърцето, треперене, потене, все симптоми на предозиране. Спрях го и за 3 дни отшумяха. Направих си изследвания - да , но изненада ТСХ 7,50 и ФТ4 в норма, ФТ3 малко под нормата. Въпреки изследванията намалих еутирокса и сега го пия по 37,5 всеки ден, но днес 2 седмици след това пак се появиха тези неприятни прескачания, задух . Пия бетаблокер , откакто ми откриха болестта преди 6 години. Утре мисля пак да проверя ТСХ как е. Но така зле не ми е било откакто ми откриха болестта, а тохава бях в хиперфункция.

# 535
Задължително ще го видя Peace

А можете ли да ми кажете къде мога да видя кое се поема от касата и кое не.
При всички случаи ще ги пусна без значение цената, но ако за някои има възможност да ползвам осигуровката бих се възползвала  Peace
Не зная какво ще ти назначи ендокринолога, по принцип най-достоверно е ОГТТ, задължително с инсулин, освен глюкозата. Инсулина не се покрива от касата, в бодимед е 18 лв, значи 3х18 + още 4 лв. такса, ще платиш задължително. Глюкозата май се поемаше от касата, но тя е по 2-3 лв, не е много.

# 536
  • София - Варна
Човече, дай реф. граници за ФТ4 и ФТ3.
Има си оптимални стойности, които трябва да гони всеки хормон.

Последното ми откритие е следното:  Mr. Green Ще го напиша по възможно най-кратък начин.
При здрав човек оптималните стойности са общо взето: ФТ4 около средата на реф. граници. Например при граници 12-22 това е около 16-17. А ФТ3 около 3-3.4 пъти по-нисък от ФТ4, стига да е разбира се в същите мерни единици.
Това е за здрав човек.
За човек на Тироксин/Еутирокс винаги се прави малко компромис с някоя от стойностите. Затова е нужен и Т3, особено ако дозата на Т4 е по-височка от 50 мкг.
Когато ТСХ пада, пада и ФТ3, само ФТ4 се качва, защото ТСХ се контролира от (тука не съм го чела как точно) дейодиназата Д1, която пък от своя страна контролира конвертирането на ФТ4 във ФТ3.
Тоест ТСХ надолу = влошено конвертиране на ФТ4/ФТ3 = ФТ3 надолу.
Тоест като докараме ТСХ в норми, то пък ФТ3 паднал... Mr. Green (За Човечето ще кажа, че ФТ3 е хормонът, който кореспондира с нашите симптоми, основният хормон, макар че и ФТ4 е важен, не е само прохормон.)
Затова при нас, които сме на терапия с Т4, не трябва да се пият толкова големи дози Т4, които да вдигат ФТ4 много над 15-16 (при граници 12-22), защото ФТ4 е в обратнопропорционална зависимост с ТСХ; когато ФТ4 се качва, ТСХ пада, ама тогава се влошава конвертирането и ФТ3 пада. Та при нас ТСХ мисля, че не трябва да пада под 1. В същото време ФТ4 да не се качва много над 15 (при граници 12-22), защото тогава просто ставаме все по-хипо. Ето, как понякога повечето Т4 може е по-лошо.
Та като докараме един ФТ4 на прилично ниво, такова като на здрав човек, дори малко под средата на реф.граници за нас, почваме да гледаме пък ФТ3 да е най-много 3.40 пъти по-нисък от ФТ4. Ако частното на ФТ4 и ФТ3 е цифра, по-голяма от 3.50, камо ли 3.80, 4, и нагоре, значи терапията с Т4 не е адекватна и сме в хипофунцкия.
Ако имате приятели със здрави жлези и са се изследвали, вижте как наистина отношението между ФТ4 и ФТ3 им е около 3-3.30. Аз имам такива познати и виждам.

Откъде идва това оношение на ФТ4 и ФТ3. Една здрава жлеза произвежда около 100 мкг Т4 - това според предишни изследвания, сега най-новите гласят 85 мкг Т4 за тотална дневна продукция на Т4. Произведеният Т3 от самата жлеза е само 6 мкг.
25% от тия 85 мкг Т4 се преобразуват във ФТ3, това прави около 21 мкг Т3 дошъл от ФТ4.
Като прибавим към 21 и 6-те мкг Т3 от самата жлеза се получава общо 27 мкг Т3. Като разделим 85 Т4 на 27 Т3 се получава около 3.14. Между другото на братовчед ми отношението му е точно такова, а ТСХ му е 0.97.
Ако пък смятаме, че жлезата произвежда по 100 мкг Т4, отношението излиза около 3.33.
Та някъде в тоя диапазон - 3.10-3.40 е здравословното отношение на ФТ4 с ФТ3.
При терапия обаче тия неща се изкривявят и не може да бъде постигнато такова ниско отношение само на монотерапия с Т4. Особено когато сваляме ТСХ все по-надолу и по-надолу (под 1 мисля аз).
И тогава на помощ трябва да дойде малко синтетичен Т3.

Тъй като жлезата произчежда само 6 мкг Т3, значи дозата Т3 не трябва да е повече от 6 мкг.

Има един лекар, Кенет Бланчард, който препоръчва дозата да бъде следнтата 98% Т4 и 2 % Т3, като и той казва, че ТСХ не трябва да пада много (пак казвам, според мен под 1).
Дълго време се чудех как този лекар препоръчва тази терапия (и честно казано никога не сядах да се замисля над този вид дозиране, макар че го бях срещала като цифри из интернет), докато не се плеснах по челото колко всъщност Т4 и Т3 произвежда здравата жлеза дневно, каква е ролята на трите дейодинази (Д1, Д2, Д3), и че всъщност май този лекар ще излезе напълно прав.

2% Т3 дори на пълна заместваща доза (тоест при човек с неработеща жлеза, който ще изисква минимум 85 мкг Т4, може и повече като се вземат предвид загубите при абсорбция на хормона) е по-малко от 6 мкг Т3, което нали е продукцията на Т3 от самата жлеза при здрава жлеза.
Значи на доза около 100Т4, кореспондиращата доза Т3 ще бъде около 2 мкг. Нямам елка да смятам точно колко, но 98% към 2%.
Все се чудех защо този лекар не изписва по-голям процент Т3, докато снощи не открих в една статия, че при здава жлеза само 6% от Т3 от ЩЖ идва от Д1, останалото е посредством някакви други процеси, не беше упоменато, а и не съм задълбавала. Тоест май той взима предвид само действието на Д1, Д2, и Д3. Той също така сменя дозата преди месечния цикъл, по време на него, през лятото, и зимата. Това е пак, за да се постигне синхрон с дейодиназите според мен.
Тия проценти могат да се мърдат според мен малко - примерно 97% към 3% или 98.5% към 1.5%. В зависимост от нуждите на дадения човек, от сезона, и т.н..
Лятото по-малко ФТ4 се преобразува във ФТ3, ФТ3 пада, тоест трябва да се намали дозата на Т4, но да се добави повече Т3. Зимата е обратното, намалява се Т3, а се увеличава Т4.

Добавянето на Т3 пък стимулира Д1 да преобразува още повече Т4 в Т3. Тоест като добавим добра доза Т3 (в смисъл точно преценена спрямо дозата ни Т4, при условие че и тя е оптимална), то този Т3 стимулира Д1, оттам се стимулира преобразуване на ФТ4 във ФТ3, оттам пък ФТ4 пада, защото отива във ФТ3, не се позволява трупане на висок ФТ4 и блокиране на преобразуването. Дозата на Т3 не трябва пък да е по-висока спрямо дозата на Т4, защото тогава се активира дейодиназа Д3, и тогава ФТ4 отива в обратен Т3 повече.
Тоест двете дози трябва да са оптимални сами по себе си и помежду си, така че ТСХ да не е потиснат, ФТ4 да не е много над средата на реф. граници и ФТ4:ФТ3 да не е много над 3.40.
И е най-хубаво дозата Т3 да се пие по 2 пъти на ден или да има Т3 с бавно осбовождаване, за да не може дозата, приета сутрин наведнъж да изразходва бързо ФТ4, и следобяд да сме пак с ниски нива на енергия. Това последното съм го изпитвала по себе си.

Само дето таблетките Т3 са от 25 мкг., не се предлага Т3 с бавно освобожаване... И така.
Макар че аз лесно мога да отрежа таблетка на 8 части, а това са 3 мкг Т3. По-натам не знам. Grinning

И именно заради горното много рядко може да сме напълно добре само на Т4. Може би хората, които са на ниски дози Т4, с все още работеща голяма част от жлезата. newsm78 Може би тогава може и да се мине без Т3. Статистиките сочат, че при правилно дозиране 20% от хората успяват наистина да са добре на Т4. Останалите 80% имат нужда и от Т3 в добавка към Т4.

Последна редакция: вт, 20 юни 2017, 16:22 от afrikancho

# 537
Човече, дай реф. граници за ФТ4 и ФТ3.
Има си оптимални стойности, които трябва да гони всеки хормон
Ф3 2.74 (от 2 до 4.40)
Ф4 13.34 (пт 9.30 до 17)

Другото надолу все още ми е на японски  Mr. Green

# 538
  • София
Africancho, огромно благодаря за ценната информация, която споделяш!  bouquet

# 539
  • София - Варна
Хепи, възможно е. И аз преди първата бременност поддържах ТСХ под 1 винаги, а си имах възли от поне 7 години преди това.
После, след първата бременност, забелязах как ФТ4 се качи много, както и ФТ3 (макар пак в граници кажи-речи) и много малко след това ме почнаха симптомите на хипофункция. Което сега си давам сметка, че е било точно началото на хипофунцкията. Преди мислех, че това са били хубави резултати, но не са. Явно съм била в нещо като лек хипер, преди да мина в трайна хипофункция.

Лаура Б, бетаблокер изобщо не трябва да се пие при хипофункция. Адски противопоказно е. То е едно от лекарствата, които блокират едва ли не преобразуването на ФТ4 във ФТ3. Дава се на хората в хипер, за да облекачава не само сърдечните симптоми, но и да дърпа надолу високия ФТ3.

Весето, аз пак ще трябва да си прочета шедьовъра, да видя да не съм объркала нещо в бързината, ха-ха, но сега нямам много време. Grinning

Тоест при здрав човек, ТСХ е под 1 обикновено, както по-рано и Мереленда сподели своите наблюдения, а частното на ФТ4 и ФТ3 е около 3-3.40 някъде.
Всъщност и при някои хора в хипофункция отношението е все още запазено, частното седи около 3-3 и нещо, но ТСХ е висок и издава хипофунцкията.
И като се почне прием на Т4, ТСХ пада, и частното на ФТ4 и ФТ3 отива над 3.50. Тоест с прием на Т4 неминуемо нещата се прецакват и няма начин просто да се репликират резултатите на здрава жлеза.
Но ве пак може да се постигне отново еутиреоидно състояние, просто е въпрос на много фина дозировка, и може би и на включване на Т3, ако само с Т4 не стават нещата.

Човече, при теб и частното е над 4, ако са в едни и същи мерни единици и ФТ4, и ФТ3. Тоест при теб и ТСХ, и частното на ФТ4 и ФТ3 издават, че си в хипофункция. Нищо че и трите хормона са в норми.

Последна редакция: вт, 20 юни 2017, 16:16 от afrikancho

Общи условия

Активация на акаунт