Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 46

• 78 229
  • 744
  •   1
Отговори
# 120
  • София
didi95, можело е още малко да изчакаш с изследванията. Според мен, след аборт, по-удачно би било да се изчака с изследванията, да кажем около 3 месеца и тогава да се провери функцията на щитовидната жлеза.
Малко или много, хормонално се разбутва организмът и би следвало да му се даде време, преди да се направи проверка на въпросните хормони.
Но за мен сегашните ти хормони са в норма.
Благодаря за съвета, може би наистина избързах, аборта го направих на 20 март. На 6 април пуснах ПКК и всичко беше наред, с изключение на утайката (СУЕ) която беше доста завишена, но личната каза че най вероятно се дължи на кухото яйце и аборта.
Изследвания след аборт се смятат за достоверни, ако са направени минимум 45 дни след него Simple Smile

Аз да питам...при бременност веднъж месечно ли се пуска ТСХ?
При бременността със сина ми си пусках два пъти, после гинеколога не се сети, аз бях решила, че не трябва. Тогава не пиех еутирокс, обаче.И ми беше нормално ТСХ-то през цялата бременност. От няколко години преди това знаех за Хашимотото...т.е. не съм го отключила, докато бременеех. Много странно защо тогава ТСХ не се вдигна, като година преди забременяването ми беше 3.5 .

# 121
Иванова, да възможно е. Всъщност това е Хашимото - автоимунно заболяване, при което имунната система атакува щитовидната жледа и високите антитела показват точно това. ТСХ-то и другите хормони се разбъркват когато антителата  вече успеят да увредят  щитовидната жлеза и нейната работа се наруши. Много хора го хващат тогава, когато вече има и симптоми, ти си го хванала в началото. Не знам как се процедира в такива случаи, но се надявам да има някакъв начин да смъкнеш антителата преди да ти изядат буквално щитовидната жлеза. Аз лично не успях, въпреки че 2 години  някъде пих селен. Успех.

За съжаление имам всички симптоми (с изключение, че съм много слаба), просто мислихме, че се дължат на друга причина. Благодаря ви за отговорите!

Последна редакция: ср, 03 май 2017, 23:26 от _ivanova

# 122
  • Бургас
Малко встрани от обсъжданите неща на последните страници, да се вмъкна и аз с въпрос: до колко вирусно заболяване, последвано от гнойна ангина може да повлияят на ТСХ ако изследването се направи около седмица след края на лечението? Знам, че е добре да има повече време между двете, но да питам все пак, за дете става дума, не за мен.
И още нещо, някой чувал ли е за реф.стойности на ТСХ при децата или се гледат тези на възрастните? Също доколко има значение дали става дума за дете на 4-5-6г примерно или за дете в пубертета?
Помня, че имаше и деца на хормон, при каква стойност на ТСХ и останалите хормони им изписаха Еутирокс/Л-тироксин?
Пускам редовните годишни профилактични изследвания на децата и за обща култура питам, сверявам си часовника така да се каже  Mr. Green Понеже преди време една лекарка изписа хормон на сина ми, друга го отрече и каза, че ТСХ сам ще падне /така и стана впоследствие/, та ми е любопитно другите ендокринолози как процедират и от каква стойност започват лечение /че се гледат много неща и се правят и други изследвания е ясно/. Малко объркано се изразих, дано ме разбрахте какво имам предвид.

# 123

Изследвания след аборт се смятат за достоверни, ако са направени минимум 45 дни след него Simple Smile

Мхм. Аз затова и писах: "Според мен".

Мон... за деца бяха по-високи стойностите, ако си забравила. Помня че коментира преди време, като говори с професорката. Ако намеря къде ги писахме, ще споделя.
Май това беше, но само за ТСХ:
Скрит текст:
Нормални стойности:
възрастни: 0.3-5.0 µU/mL (микроединици на милилитър) или 0.3-5.0 mU/L (милиединици на литър);
деца: 0.7-6.4 µU/mL или 0.7-6.4 mU/L;
новородени (1-4 ден): 1-39 µU/mL или 1-39 mU/L;
Разбира се, гледа се общата картина, не само хормоните. При липса на каквито и да е симптоми и видимо добро здравословно състояние на детето, явно някои по-високи стойности са напълно нормални.

За ФТ4 и ФТ3. Има стойности при бебета и деца:

Последна редакция: чт, 04 май 2017, 08:23 от Merelenda

# 124
  • Бургас
Мон... за деца бяха по-високи стойностите, ако си забравила. Помня че коментира преди време, като говори с професорката. Ако намеря къде ги писахме, ще споделя.
Не, не помня. Тогава той беше с ТСХ около 6, ендокринолог в Бс му изписа Л-тироксин. Проф. Йотова му направи много обстоен преглед, проследи много неща и каза, че няма нужда от хормон, че с времето ТСХ ще падне само, така и стана.
Днес пусках профилактичните им изследвания и просто се чудех дали има лаборатория със стойности за деца или винаги референтните са само за възрастни...
И за Б12 примерно стойностите за деца са по-различни малко, по-високи трябва да са. А понеже пусках и това гледам, че за всички пише около 490 горна граница, което не е вярно нито за децата, нито за възрастните.... Реших и това да проверя, че с моите проблеми с Б12 още от бременността е вероятно и децата да имат дефицит.

# 125
При нас над 5, и не спадане около 2 години, плюс антитела в стотици и находки на ехограф в крайна сметка се включи хормон. Има значение възрастта, не се целят стойности като за бременни и т.н. Но все пак...Има много изследвания, че при много деца си влиза в стойност и е временно, както и някакви таблици за ориентация и стойностите наистина са завишени спрямо възрастни. Като цяло е специфично решение и се доверяваш на лекаря. Задължително детски ендокринолог, не за възрастни.

# 126
Добавих една таблица по-горе.

Иначе да, има лабораторни стойности до 5-5,5, като може би трябва да се вземе под внимание, че не всяко ТСХ над 3 значи проблем. С възрастта се променят и приемат за нормални по-високи стойности.
За мен не трябва да се гледат само хормоните, а общо здравословното състояние, симптоми, тегло, други заболявания... всичко. И на тази база да се, (а и вероятно се), преценява нуждата от лечение.

# 127
  • Бургас
Mного ви благодаря  Hug
Ще пиша пак по-късно като излязят резултатите ако не разбирам нещо. С проф. Йотова ще говоря само ако се налага. Тя ми каза веднъж годишно да пускам контроли и то не заради ТСХ 6, което преди няколко години имаше синът ми, а заради фамилната обремененост /и аз, и майка ми сме с Хашимото, при майка ми се откри чак след 70г, откога го е имала не знам, само за някакво възелче знаеше преди това/.
И последно, на дъщеря ми не можаха да уцелят вена, мъчиха го детето, въртяха вътре иглата, нищо не стана. Взеха ѝ кръв от пръстчето, казаха, че нямало значение дали е венозна или не, така ли е?
Иначе при сина ми, пак много трудно, поне вената уцелиха.

# 128
За хормонално изследване има значение и кръвта трябва да е венозна.
Точно гледах за някакъв уред за по-лесно намиране на вени при взимане на кръв. В БГ естествено май няма.

"Това устройство позволява лесно намиране на вени и спестява на пациентите многократното убождане.

Изключително полезно при хора, които нямат лесно видими вени."

# 129
  • София
Преди месец някъде ходих в две болници да ми вземат кръв. В едната ме бодоха два пъти, в другата три и накрая успяха да ми вземат от китката.
Уж пия и вода преди това(нямаше нужда да е на жадно) и пак не ги намират.

# 130
  • Бургас
Merelenda, и аз помня, че трябва да е венозна кръв, но ... Зависи от "майсторлъка" на лаборанта явно, на сина ми понякога уцелват лесно и от първия път, друг път въртят вътре иглата сума време. И при мен самата даже е така.
Имаш ли представа в каква посока се променя резултатът, когато не е от венозна кръв?

Скрит текст:
Дъщеря ми е мъничка, за първи път ѝ вземат венозна кръв, тя е герой, изтърпя кротко всичко, дори не се разплака, но я болеше и не исках да я травмирам да я бодат няколко пъти, да не се притеснява друг път като се наложи. Пък и няма симптоми и оплаквания, с чисто профилактична цел беше, затова склоних и от пръста да е. Иначе щеше като при Дези. да бодат много пъти и двете ръчички, после всеки път като се наложи да трепери милото.

Ха  Mr. Green
Откакто се зашумя около Б12 в последно време в лабораторията са си оправили реф.стойности, миналия месец като си пусках аз горната граница им беше 489, сега са я вдигнали до 1000, можело значи  Mr. Green

# 131
  • София
Евентуално да излиза по-нисък...не знам.
Аз съм изследвала Б12 на детето миналата година в началото на лятото. Взеха му от вена в централата на Цибалаб. Иначе в ИСУЛ в хематологията, в Токуда също. В София мед съм ходила и не можаха.
Беше му нисък, моя също. Взимах Б12 и през кърмата стигаше до него. За месец вдигнах стойноститв и хемоглобинът ни също стана космически Grinning  Наскоро си правих генетични изследвания и се оказа, че имам мутация и частично не усвоявам Б12 и фолиева киселина. С мутацията се свързват и други проблеми...чудя се дали нямавръзка с Хашимотото.
Та мисля, че има вероятност и той да има този проблем. Трябва тези дни да си пусна допълващи изследвания.

# 132
При нас вит б12 и д бяха в референтни стойности, но ще взема да видя точно колко
Около средата някъде бяха  Thinking

# 133
  • Бургас
При нас вит б12 и д бяха в референтни стойности, но ще взема да видя точно колко
Около средата някъде бяха  Thinking
Препоръчителните стойности за малки деца на Б12 са 800-1000 пикограма/мл, което превърнато е в диапазона 590-740 pmol/l .
Към назални капки за децата съм се ориентирала засега.
На себе си слагах 7 инжекции тази година, но после ще мина на подезични или капки и аз, не съм решила още.

# 134
Хм, резултата е  Витамин В 12   439.0   pmol/l   референтни 138   652
25OH витамин Д    30.94   ng/ml   20.0   43.0
Аз реших че са добре

Общи условия

Активация на акаунт