Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 46

• 78 225
  • 744
  •   1
Отговори
# 150
  • София
didi, когато решиш, че си готова за ново забременяване е добре да го смъкнеш под 2. Иначе, ако ще се пазите и не целиш забременяване е ок.

# 151
диди резултатите са ти добри аз лично не виждам проблем и нужда да се консултираш с ендо освен ако нямаш някой от симптомите на първа страница. Много често коментираме какво трябва да е ТСХ преди забременяване но това важи САМО за хора с диагностицирано заболяване. Успешно забременяване ти желая.

Последна редакция: пт, 05 май 2017, 14:56 от Niss

# 152
Много често коментираме какво трябва да е ТСХ преди забременяване но това важи САМО за хора с диагностицирано заболяване.
Peace

Успех и от мен, Диди!

# 153
Момичета,

Да помоля и аз за една предварителна консултация (то е ясно, ще се консултирам с ендокринолог), но се притеснявам за резултатите си:

TSH  - 1,500 mIU/l при референтни стойности 0.300 - 4.200 mIU/l.

anti Tg     (TAT) - 178.80 IU/ml   от референтни стойности < 115
anti TPO (MAT) - 11.46 IU/ml   от референтни стойности < 34

TАТ - e завишен
Съществено ли е завишен и какъв е начина да бъде понижен?!

Предварително благодаря!

# 154
  • София
Трудно се понижават антителата Rolling Eyes

# 155
Момичета, благодаря ви много Hug добре, че ви има! Ами мислех си  вече да не се пазим, и когато стане тогава  Praynig

# 156
Аз лично ТАТ най-бързо го свалих а беше към 600. Прием на селен, на витамин Д-след изследване и безглутенова диета и за 6 месеца ми се смъкна и повече не се е качвал. ТСХ ти е супер нямаш нужда от хормон.

# 157
Виолет, един леко повишен ТАТ нищо не значи.
Може една ехография да се направи на жлезата, просто да се види състоянието.
Имам приятелка, на която от години едните антитела и стоят гранични, около 50 при норма 30, но нищо друго съществено не се е случило през тези над 5 години в здравословен план.

Може да проследяваш периодично ТСХ хормон, да кажем 2 пъти годишно, ако всичко ехографски с жлезата е ок, а и дори да кажат, че има някакви изменения, пак проследявай, заради граничните антитела.
Мини един преглед, както се казва и ако можеш - не ги мисли  Simple Smile

# 158
Niss, благодаря ти от сърце!

Селенът трябва ли да ми бъде изписан от лекар? Или мога да си го взема и без препоръка?
При прием на фолиева киселина има ли някакво взаимодействие на селен и витамин Д с киселината?!

Merelenda , сърдечно благодаря за отговора.
Притеснена съм по повод на тези изследвания, защото планирам бременност.

# 159
  • София
Niss това е страхотно! Много съм обнадеждена от успеха ти. Със сигурност има хора, при които не се получава намаляване на антителата, въпреки че опитват много неща.. и аз съм на селен и вит. Д, опредено се навих за безглутеновата диета.  Hug
Би ли споделила на каква доза селен беше?

# 160
  • София - Варна
Нис, мерси за информацията. Чувала съм за Кадъм. Ти кърмиш ли? Аз не съм изследвала никое от децата. Уж като са на АМ, по-трудно можело да се развие дефицит, ама май пак може де.
Ти дефицит ли имаше през бременността или ниско ниво на Б12?
Аз като гледам всички свои познати без Хашимото, изследвали Б12, какви нива имат (много по-ниски от моите)... И децата им сигурно са с ниски нива. Въобще май са единици хората с добри нива на Б12.
Дези, доколкото съм запозната на този етап от бременността не е препоръчително да се приема Б12. След 20-та седмица се почва. По-добре провери.
Мон, благодаря за линка! На мен никой не ми е казал да изследвам децата, но явно ще трябва. Аз и толкова ходя по ендокринолози де. Сега остава и за тях да треперим. От нашите и двата рода никой няма Хашимото, нито пък каквото и да било АИ, докато аз съм с 3. Mr. Green
Диди, според мен не се тревожи. За бебето най-важен е ФТ4. ТСХ не играе роля. На бебето му трябва ФТ4 от майчиния.

# 161
  • Бургас
Хм, резултата е  Витамин В 12   439.0   pmol/l   референтни 138   652
25OH витамин Д    30.94   ng/ml   20.0   43.0
Аз реших че са добре
При деца стойностите би трябвало да са около 800-1000 pg/ml, което ще рече 750 pmol/l ., т.е в случая няма голям дефицит, но е в т.нар. "сива зона", добре е да е повече, доста повече.
За съжаление малко лекари са наясно с това. Доскоро даже референтните стойности в лабораториите не бяха верни. В Бс наскоро са ги актуализирали както писах по-горе.

afrikancho , Начев ми каза да ги изследвам след 10г. Аз обаче реших да си правя контроли всяка година  Mr. Green Проф. Йотова после потвърди решението ми  Wink

Последна редакция: пт, 05 май 2017, 23:22 от Мон...

# 162
Селен съм пила по 200 мкг може да се комбинира със всякакви добавки без проблем. Може и да се пие без да е изписан от лекар но е добре все пак и той да го е одобрил само че те изписват 100 а със 100 не падат антителата това е поддържаща доза. пробвай за 3 месеца ако падат антителата продължи.
За б12 през бремеността като ми падна хемоглобина и не се вдигна много от желязото сама си изследвах б12 бях под долна граница казаха ми да се свържа с д-р Кадъм тя ми изписа 2000 мг метилкобаламин за един месец и после 1000 до края на бременността и кърмене. За 20 дена хемоглобина ми се вдигна до към 125. Като родих и малкия беше на 3 месеца пак даваха при Гала за дефицита на б12 и реших да изследвам бебето но в лабораторията не можеха добре да вземат кръв и излезна резултат само на серумен б12 към 253pmol/l което си е ниско и д-р Кадъм ми изписа  б12 за през носа този който и Мон ползва, всеки ден по две капки докато кърмя а като захрани с месо и жълтък по една капка. Може да са дава и директно на бебе ако е на АМ. Много ме е шубе че е нисък б12 и много деца имали кофти реакции от ваксините заради това но бебе много трудно се изследва просто е ужас докато му вземат кръв и нямам представа дали сега с новата добавка е по-добре положението.

Мон този назалния б12 бързо ли вдига нивата как беше при вас?

Последна редакция: сб, 06 май 2017, 08:52 от Niss

# 163
Благодаря мон
Засега имам комбинирани витамини с метилколбамин за деца и от време на време давам. Ще изследвам по натам пак и ще обсъдя пак евентуално включване.

# 164
в комбинираните витамини дозите са символични не очаквайте че с тях ще набавите нещо.

Общи условия

Активация на акаунт