Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 46

• 78 212
  • 744
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Аз не бих си коригирала сама дозата на хормона, но ако не си доволна от ендокринолога, можеш да се консултираш и с друг.  Wink
А за вит. Д има много инфо в тази тема:
http://m.bg-mamma.com/index.php?topic=975763
Според мен, вит. Д има връзка с ЩЗ  Peace

# 196
Ние с ендокринолога сме се разбрали сама да си коригирам дозата. Ходя при нея веднъж годишно за ехограф, иначе на 3 месеца пускам изследвания и си определям дозата. Тя ми беше написала разбира се как да я коригирам според резултатите. При тези стойности съм сигурна, че би казала да остана на тази доза и може би така и ще направя. Проблема е, че досега мислех, че сърцебиенето ми е от Еутирокса и че може да ми идва висока дозата, но е много вероятно да е от Б12...така че ще изчакам срещата с хематолога. Туко що си записах час за другата седмица... Praynig

Ще питам и лекаря разбира се, но да се допитам и до вас  Simple Smile Дъщеря ми е 1 год. и 7 месеца и се роди с анемия, тъй като в края на бременността аз имах много нисък хемоглобин. Преливаха й кръв в родилното, от тогава 2 пъти сме пускали ПКК и резултатите са добри. Но предполагам, че сега е нужно да изследвам и нея за Б12 след като моите стойности са такива? Rolling Eyes

# 197
  • София
Желая ти късмет! Всичко ще се подреди!  Hug
За дъщеря ти се консултирай задължително с хематолога, може би ще ти препоръча да я изследваш.

# 198
Желая ти късмет! Всичко ще се подреди!  Hug
За дъщеря ти се консултирай задължително с хематолога, може би ще ти препоръча да я изследваш.

Благодаря още веднъж!  Hug
Туко що си поръчах и книгата ""А дали не е B12?". От това, което прочетох и за референтните граници, разбирам, че стойността ми е още по - ниска отколкото изглежда... Confused
Детето ще го изследвам вероятно защото иначе само ще го мисля и ще се чудя дали всичко е наред...
Доколкото разбирам трябва и други показатели да се изследват...

# 199
Един въпрос относно Б12: искам да си изследвам нивата на Б12, но пия фолеиева киселина - трябва ли да я спра за 10 дни и след това да правя изследването?

Предполагам, че е възможно да имам дефицит на Б12, тъй като съм вегетарианка от ..... 5-6 годишна, т.е. от повече от 30 години. Хапвам млечни продукти, но не и месо...
Как мислите?!

# 200
  • София
Violette_Field, аз не съм никакъв специалист, но от това, което съм чела, веганите и вегетерианците (особено дългогодишните) са в риск от дефицит. Може би е удачно да спреш поне за седмица фолиевата киселина, понеже тя би могла да "маскира" дефицита на B12, т.е. да даде фалшиви нормални стойности.  Peace

# 201
  • Бургас
Здравейте! Излязоха ми резултатите за вит. Б 12 и както и очаквах имам недостиг! Резултатът е 126 при норма 141 - 489. Изследвах го на своя глава и сега се чудя какво да правя. Да ходя ли на лекар и ако - да, на какъв?  Rolling Eyes Или да си "самоназнача" някаква добавка с Б12, но как ще уцеля дозата и как да знам коя е добра? При ендокринолог ли се ходи или друг специалист?  Hug
Трябва да е около 500, поне над 400 за възрастни и 750 за деца.
Ходи се при хематолог.
Изследвай хеликобактер пилори, ако нямаш проблеми с него може и подезични да ти свършат работа, метилкобаламин. Добре е изследването за хеликобактер да е фецес, не кръвни. Има и дихателен тест.
Ако си зле със стомаха, инжекции.
Има и назални капки, пак метилкобаламин.
В сериозен недостиг си, ако започнеш подезични едва ли ще сгрешиш. Peace

# 202
Здравейте, аз съм анонимната, която писа резултатите от TSH, което изведнъж намаля до 2,4. Благодаря ви за окуражителните думи. Интересното е, че аз още не мога да се зарадвам и нещо се съмнявам в резултата си. Защото буквално подобен резултат имах последно някъде 2010 година и от тогава TSH си растеше прогресивно. Водеха си ме с хипофункция и бях инструктирана да чакам да стигне до 4.2, даже да мине тази граница и да почвам Л-тироксин. Не ме почнаха с хормона, защото нямам възли и на ехограф жлезата е добре. И сега просто съм много изненадана от резултата. Мисля другия месец да повторя в Цибалаб. Този път бях в Бодимед и лаборантката беше много объркана, бързаше и т.н. Мисълта ми е, че никой ендокринолог не е предполагал, че може да ми падне TSH, всички казваха, че с възрастта ще се покачва и в един момент ще почвам хормона.
А странното е, че аз в последно време се чувствам все по-зле. Страшно отпаднала, уморена, надебелях. И си бях сигурна, че е от ЩЖ. И хоп изненада. Хаха. Ох, може би трябва да се радвам на резултата си, а аз все имам съмнения.  newsm78
Според вас коя лаборатория в надеждна? Аз ходя ту в Бодимед, ту в Цибалаб, но не знам имам ли им доверие изобщо. Давали са ми много различни резултати.

# 203
Здравейте! Излязоха ми резултатите за вит. Б 12 и както и очаквах имам недостиг! Резултатът е 126 при норма 141 - 489. Изследвах го на своя глава и сега се чудя какво да правя. Да ходя ли на лекар и ако - да, на какъв?  Rolling Eyes Или да си "самоназнача" някаква добавка с Б12, но как ще уцеля дозата и как да знам коя е добра? При ендокринолог ли се ходи или друг специалист?  Hug
Трябва да е около 500, поне над 400 за възрастни и 750 за деца.
Ходи се при хематолог.
Изследвай хеликобактер пилори, ако нямаш проблеми с него може и подезични да ти свършат работа, метилкобаламин. Добре е изследването за хеликобактер да е фецес, не кръвни. Има и дихателен тест.
Ако си зле със стомаха, инжекции.
Има и назални капки, пак метилкобаламин.
В сериозен недостиг си, ако започнеш подезични едва ли ще сгрешиш. Peace

След всичко което изчетох и изгледах снощи  Confused не се сдържах и днес си взех този спрей - https://revita.bg/shop/%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B … 5g/#comment-27846
Просто не ми се чака до прегледа в сряда. Надявам се само хематолога да не се ядоса, че не съм изчакала прегледа и съм започнала лечение...
А въпросният спрей дали е добър и дали би станало само с него или задължително ще трябват и инжекции при тази ниска стойност?
Подезични таблетки не намерих в нета, иначе гледах и капки за нос.
Надявам се все пак до сряда това да свърши работа, пръснах си вече.
Също така знаете ли колко време трябва да мине преди да се изследвам пак да видя поне дали се вдига?

# 204
  • София
Kalina, точно от сайта,  който си посочила си поръчах сублингвиални таблетки с безплатна доставка до вкъщи, ето тези:
https://revita.bg/shop/витамин-в12-1000-µg-метилкобаламин-90-сублинг/

Но пък и спрея най-вероятно ще ти свърши работа.  Peace

# 205
Анонимен, предполагам си от София, най-добре е да се ходи в централата на лабораторията, за да не се пренася взетия материал. Аз предпочитам Бодимед, централата й е в една уличка до Петте кьошета. Изрядна ли беше преди да ти вземат кръв - без храна, без кафе? Добър ти е резултата, но щом имаш симптоми, щом си надебеляла, аз бих повторила изследванията. Може да пуснеш и кръвна захар и инсулин, за тях обачр трябваше да са минали май 12 часа от последното хранене, т.е. вечерта преди изследването да вечеряш рано. По мое мнение често проблемите с щитовидната са свързани с инсулинова резистентност, при мен също е така. Дебелее се главно в областта на корема и има безпричинна на пръв поглед умора. Ако ги изследваш, може да изчислиш НОМА индекс и по него да се ориентираш.

# 206
  • София
Аз нямам мнение по въпроса с Б12, освен че мисля и аз да го изследвам профилактично някой път Simple Smile

Мен Начев винаги ме е карал да ходя в Кандиларов или Бодимед, Цибалаб хич не ги долюбва.

# 207
  • София - Варна
На мен пък резултатите винаги са ми излизали еднакви в която и да е лаборатория, независимо дали централа, или не.

# 208

Мен Начев винаги ме е карал да ходя в Кандиларов
В12 е на промо с оферта - 17 лв, ама не знам докога. Май до юни беше.
А, до 31.07 било: https://www.ofertomat.bg/Izsledvane-na-Vitamin-B12-ot-Laboratori … ilarov-p5095.html

# 209
  • София
Благодаря, ще се възползвам Simple Smile

А имате ли идея дали еутирокса или елтироксина са имуносупресори? Изписаха ми да пия Изопринозин за подсилване на имунитета и в листовката пише, че може да подтисне ефекта на имуносупресори ако се приемат такива. В нета пък четох за имуносупресорите и пише, че такива се изписват при автоимунните заболявания, но няма по-точна информация...

Общи условия

Активация на акаунт