Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 46

• 79 020
  • 744
  •   1
Отговори
# 435
  • София - Варна
Нищо естествено. Казаха, че явно съм тревожна. Да се успокоя.

# 436
Иванова, с тоя ТСХ не се учудвам, че имаш симптоми.

Реших да се консултирам и с друг ендокринолог, също не ми изписаха хормони, заради tsh в норма, докато не реша да забременявам.. вие при кой лекар ходите?

# 437
  • София - Варна
Аз не ходя при никого вече, точно защото и да ходя, и да не ходя - все в г*з.
Няколко мои познати също не ходят при никого вече. Освен едно лудо обикаляне друго не знам какво може да спечелиш.
Мъча се сама с дозирането. И като гледам, вече знам повече от лекарите за терапията с Щ хормони.
Споко - и аз в началото с ТСХ 3 бях посетила няколко ендокринолога. Не ми бяха изписали нищо и така минаха две години, през които си живеех ежедневно със симтпоми. За сметка на това пиех Валидол.

# 438
  • София
Здравейте,направих си изследвания на TSH и Ft4.
Стойностите са следните:

TSH   H 4.891 uIU/ml   при референтни стойности 0.55-4.78 /за мониториране на терапия 0,2-5,50/   
fT4   1.1ng/dl   при референтни стойности 0,78 - 1,34   
След консултация с ендокринолог и преглед с ехограф се оказа,че нямам възли предписан ми е Еутирокс 25 мг, TAT и MAT са в норма. Има ли някаква разлика между Л-тироксин и Еутирокс? И някой,който е на/бил на Еутирокс дали има проблеми с теглото (покачване или сваляне)? Благодаря предварително за отговорите.
Моят ендокринолог каза, че няма разлика между Л-тироксин и Еутирокс. Аз съм на Еутирокс и нямам промяна в теглото, но това и преди да започна хормона беше единственият симптом на хипофункция, който нямам.  Laughing

Afrikancho, страшно ти съчувствам за всичко, през което преминаваш. Определено мисля, че си по-веща от повечето ендокринолози   Hug
Продължавай да се бориш, ще успееш!  Heart Eyes

Последна редакция: ср, 07 юни 2017, 17:12 от veseto5775

# 439
  • София - Варна
А, да, няма разлика. Аз дори ги пия и двата едновременно, защото Еутирокс има разфасовки от 25 мкг и таблетката може да се цепи на 4 дори. Mr. Green

# 440
Здравейте,направих си изследвания на TSH и Ft4.
Стойностите са следните:

TSH   H 4.891 uIU/ml   при референтни стойности 0.55-4.78 /за мониториране на терапия 0,2-5,50/   
fT4   1.1ng/dl   при референтни стойности 0,78 - 1,34   
След консултация с ендокринолог и преглед с ехограф се оказа,че нямам възли предписан ми е Еутирокс 25 мг, TAT и MAT са в норма. Има ли някаква разлика между Л-тироксин и Еутирокс? И някой,който е на/бил на Еутирокс дали има проблеми с теглото (покачване или сваляне)? Благодаря предварително за отговорите.
Моят ендокринолог каза, че няма разлика между Л-тироксин и Еутирокс. Аз съм на Еутирокс и нямам промяна в теглото, но това и преди да започна хормона беше единственият симотом на хипофункция, който нямам.  Laughing
Аз страшно трудно свалям,с режим и упражнения,тичане,взимах и л-карнитин и нищо.1-2 кг и пак ги качвам за отрицателно време. Това беше и една от причините да имам съмнения за някакви нарушения във функцията на щитовидната жлеза. Приема на л-карнитин би ли навредил с нещо докато съм на еутирокс?

# 441
  • София
Юлияна Иванова, на мен Начев ми забрани да взимам Л-карнитин заради проблемите с жлезата, без значение с Еутирокс или без. Честно казано сляпо му се доверих и не съм търсила причина защо не може.

Ако не сте изследвали Тромбофилия и мутацията за усвояване на фолиева и Б12, най-добре приемайте метилираните им форми,за да сте сигурни, че ще ги усвоите.

Какво общо има Тромбофилията?

Какви симптоми имате, момичета? Аз честно казано съм объркана за себе си вече... Само умората май, но спя по 5-6 часа на нощ и го отдавам на това. Още като ми откриха Хашимото с TSH 16 нямах никакви оплаквания, освен липсата на цикъл, който просто спря след много силен стрес.

Можете ли да ми препоръчате и добър хематолог в София?

# 442
  • София
Пусках ТСХ. Последно изследвах преди близо два месеца, малко след положителния тест. Тогава ми беше 2 и нещо и увеличихме дозата на 50мг на ден, за да не скочи.
Сега, обаче е 0.369  ...и си мисля, че е доста ниско. Дали да намаля пак на 25мг или да пия през ден...единия 25, другия 50.

# 443
  • София - Варна
Според мен намали на 50/25.
Ти на каква доза си била преди бременността? Защото 50 явно ти е високо

# 444
  • София
25мг. Беше ми към 4, 3 и нещо(месец и половина преди положителния тест)...но вече не помня. С около 1 единица се беше смъкнало, когато изследвах като бременна.

# 445
Някой наясно ли е защо не бива да се приема Л-карнитин при употреба на Еутирокс ?

# 446
Някой наясно ли е защо не бива да се приема Л-карнитин при употреба на Еутирокс ?
Понеже съм с Базедова болест (хипертиреоидизъм) и за мен се води полезна добавката, ето ти цитат от темата за Базеда.
Цитат
L-карнитинът е аминокиселина, която се произвежда в организма от аминокиселината лизин, като за това са необходими Vit B6, Vit C, ниацин, желязо и метионин. Той блокира ефекта на произведените в големи количества тиреоидни хормони върху някои периферни тъкани. Той не въздейства директно върху щитовидната жлеза,  но успешно повлиява симптоматиката, дълваща се  на хормонален ексцес. Той блокира навлизането на  тиреоидните хормони в клетъчното ядро и по такъв начин намалява нервното напрежение, непоносимостта към топлина, инсомнията, емоционалната нестабилност, треморът и изпотяването L-карнитин подобрява симптоматиката, както при леките форми на хипертиреоидизъм, така и при тиреотоксична криза.
Според едно проучване на втората  седмица след прибавяне на  L- карнитин към стандартната терапия е наблюдавано намаление на размера на щитовидната жлеза, намаляване на ъптейка  J-131, подбряване на чернодробните функционални тестове и на симптомите на офталмопатията. L-карнитинът оказва положителен ефект върху функционалното състояние на мускулите, върху мускулната сила и костната минерализация.  Дозировката се определя въз основа на симптоматиката и резултатите от лабораторните изследвания.

# 447
Понеже съм с Базедова болест (хипертиреоидизъм) и за мен се води полезна добавката, ето ти цитат от темата за Базеда.
Цитат
L-карнитинът е аминокиселина, която се произвежда в организма от аминокиселината лизин, като за това са необходими Vit B6, Vit C, ниацин, желязо и метионин. Той блокира ефекта на произведените в големи количества тиреоидни хормони върху някои периферни тъкани. Той не въздейства директно върху щитовидната жлеза,  но успешно повлиява симптоматиката, дълваща се  на хормонален ексцес. Той блокира навлизането на  тиреоидните хормони в клетъчното ядро и по такъв начин намалява нервното напрежение, непоносимостта към топлина, инсомнията, емоционалната нестабилност, треморът и изпотяването L-карнитин подобрява симптоматиката, както при леките форми на хипертиреоидизъм, така и при тиреотоксична криза.
Според едно проучване на втората  седмица след прибавяне на  L- карнитин към стандартната терапия е наблюдавано намаление на размера на щитовидната жлеза, намаляване на ъптейка  J-131, подбряване на чернодробните функционални тестове и на симптомите на офталмопатията. L-карнитинът оказва положителен ефект върху функционалното състояние на мускулите, върху мускулната сила и костната минерализация.  Дозировката се определя въз основа на симптоматиката и резултатите от лабораторните изследвания.
Само че в случая аз съм с хипотиреоидизъм.

# 448
Да, разбрах.  Simple Smile

# 449
Момичета, ако имам завишени антитела, възможно ли е да имам проблеми с цикъла?
TSH - 2.42 - /реф. 0.27-5.50/
Anti Tg - 420.80 /реф. 0-115.0/
Anti TPO - 84.36 /реф. 0-34.0/
Този месец ми дойде на 17 май и после пак на 27 май,  като вторият път си продължи доста по-продължително, цяла седмица и то със съсиреци.

Общи условия

Активация на акаунт