Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 46

• 78 156
  • 744
  •   1
Отговори
# 480
  • София - Варна
Точно. И моят беше около 0.8 преди. И ЛЛ, която впрочем има Хашимото, се ужасяваше всеки път. Като чуеше 0.8, буквално извикваше: 0.8!!! Joy
Ама нас би ни притеснило, но по-лошото е, че това притеснява лекарите в случаи на хора, които имат нормално функциониращи жлези.  Mr. Green Обявяват ги за хипер.
То заради това има толкова много случаи на недиагностицирани хипофункции.
Ама пък млади хора с ТСХ 4-5 биват оставяни без хормон... Grinning Grinning Та с ТСХ леко над 1-2 ли... Тия с ТСХ над 1-2 и симптоми или са "здрави", или са с нервно-вегетативни разбутвания.

# 481
# 482
Да докладвам след прегледа ми при Начев - пак ме остави без лечение за ТСХто. Изследвяния чак януари. Искаше да ми предпише метморфин (така ли се казваше?) за ИР, но ще пробвам първо с диетата.

# 483
  • София - Варна
Ами, браво на Начев!
ще ти назначи терапия, когато ТСХ отиде на 5+ сигурно, което може и да е след 2-3 години. И тогава ще ти е още по-трудно да се възстановиш, защото колкото повече години седиш в хипофункция, толкова повече време ще трябва на терапията да проработи.
Но пък ако забременееш междувременно, ударно ще ти вкара терапия.
Логика.

# 484
  • Бургас
Ами, браво на Начев!
ще ти назначи терапия, когато ТСХ отиде на 5+ сигурно, което може и да е след 2-3 години. И тогава ще ти е още по-трудно да се възстановиш, защото колкото повече години седиш в хипофункция, толкова повече време ще трябва на терапията да проработи.
Но пък ако забременееш междувременно, ударно ще ти вкара терапия.
Логика.
Точно, много точно.
И Начев, и други така постъпват. На мен с ТСХ 2,8-3,50 не ми изписваха лечение, здрава съм била, оставиха ме даже да забременея с ТСХ 2,80 и никой не ми каза, че не е нормално... Добре поне, че сама се усетих да го следя. Като стана 6 ме подпукаха с Еутирокс и до днес не мога да се почувствам добре.
А Начев на колко бременни жени е изкарал акъла, че ги чака деветият кръг на ада ако ТСХ не им е почти нула...

# 485
  • Бургас
Merelenda,много хубава статия.И толкова вярно написана.Радвам се ,че ММ ме подкрепя напълно.Иначе все едно е писана за мен-изпадам в депресия,раздразнителна,уморена....а никак не ми се иска да е така.

# 486
Малко са мъжете, които подкрепят и подхождат с разбиране. Но пък от друга страна, в такива моменти, когато не си добре, разбираш много неща за половинката до себе си. Следователно и той за себе си, когато той не е добре.
Статията ми хареса. Може да се отнесе като цяло за много хронични заболявания, не само за Хашимото.

# 487
Момичета, моето ТСХ е 3.91, но пак си е в референтни стойности за лабораторията (до 5). Ft 3  и Ft4, са също в норма, само антителата са завишени. Значи ли това, че имам проблем. Все още се ослушвам и не отивам на лекар.

# 488
Момичета, моето ТСХ е 3.91, но пак си е в референтни стойности за лабораторията (до 5). Ft 3  и Ft4, са също в норма, само антителата са завишени. Значи ли това, че имам проблем. Все още се ослушвам и не отивам на лекар.

Значи, че имаш Хашимото (със завишени антитела и това ТСХ), отиди на лекар  Peace

# 489
  • София - Варна
Да, значи, Пейдж.
Когато фт4 падне под граница, тогава вече ще си доооста напред с хипофункцията. А могат да минат години, докато паднат под граница. Това че фт4 е в граница, не значи нищо. Не гледай, че фт4 и фт3 са просто в граници.

# 490
От изветсно време се лутам, и проблемите тръгнаха от цикъла ми и от едни прокървявания по средата на цикъла. Този месец ми дойде и два пъти в месец в рамките на 10 дни. В Бургас казаха полип, отидох до София, там пък казаха няма полип, от възрастта е. Сестра ми е с Хашимото и направо на шега ги пуснах тези изследвания. Нямам сякаш нито един от описаните симптоми и общо взето продължавам да се лутам и се чудя може ли тези завишени антитела да имат връзка с тези прокървявания и с цикъла.

# 491
  • София - Варна
И полипите стават от холфункция понякога.
А прокъряванията по средата на цикъла са много характерни за хипофункция.

# 492
Много ви благодаря за мненията, скоро ще пусна всички хормони на щж и ще ви пиша за консулт  Wink
Обмислям да изследвам и пкк, желязо и б12 (хемоглобина ми е 125, средния обем на еритроцитите от години на горна граница, вече над нея, четох по-назад, че може да е проблем).

# 493
Привет на всички,

аз съм на въртележка от близо 3 години и едва през последната една от тях имах късмет да се насоча към вероятния виновник.
При мен симптоматиката беше (и все още е) неконсистентна - постепенно и неповлияващо се на никакви мерки напълняване (основно в средната част), изключителен косопад, умора... безкрайна умора, апатия и постоянно лошо настроение, ниско кръвно... може би има и други, но тези бяха особено травмиращи за мен, понеже преди това бях изключително жизнена, фитната и позитивна. Естествено - първо минах прези диети, усилени тренировки, всевъзможни добавки и витамини. Резултат +10кг отгоре, а гривата - наполовина.
Миналата година косата ми дотолкова изтъня и окапа, че на своя глава реших да си пусна изследвания, за които бях прочела в интернет, сред тях беше и TSH. Та така се стигна и до осъзнаването, че може би ЩЗ не е съвсем ок...
Резултатите ми преди 5 месеца:
TSH - 5.4    реф.  0.27 - 4.2
FT4 - 13.86  реф.  12 - 22
ТАТ - 10   реф <115
МАТ 5   реф <34

FТ3 не ми казаха да пусна... Ехографията - без забележки.
Ендокринологът ми изписа Селен по 200мкг дневно и ме увери, че е напълно възможно да се саморегулират хормоните... Само дето симптоматиката не се повлия дори грам...

Контолните изследвания от тази седмица:
TSH 5.48   реф.  0.27 - 4.2
FT4 - 13.52  реф.  12 - 22
FT4 - 3.22  реф.  3.1 - 6.8

Този път без тат и мат (предполагам заради добрите първи стойности)...
Пиша за съвет, мнение, препоръка ... Мисля другата седмица да запиша консултация при някой от препоръчаните в темата (моят не е от тях). Дори не знам на какво да се надявам вече ... изчетох много статии и теми, но няма категорично становище дали с хормон е по-добре или не...

Благодаря предварително за вниманието Simple Smile

# 494
С антителата или без, за мен се нуждаеш от хормон. А това как ще ти понесе и как ще се чувстваш е много индивидуално и само опитът ще покаже, но без него, нещата ще се задълбочат още. Не очаквай това ТСХ ей така само да падне в норма, а Т4 и Т3 да се повишат. Има разни приказки за алтернативни лечения и ако искаш може да комбинираш такова, поне в началото, но не се основавай само на такова. Колкото и да съм за алтернативната медицина и да смятам, че помага и лекува много заболявания, за мен Хашимото и още някои автоимунни заболявания не са от тях.
Няма да е лошо ендокринолог да пусне и изследвания на инсулин и кръвна захар.

Момичета, тия които имате отклонения в менструалния цикъл, знам че не е при всяка, в какво се изразяват?
Досега повечето с Хашимото, които са напълнели значително, са имали проблеми с липсващ цикъл, но там предполагам е имало съпътстващ фактор ИР и поликистоза. Удължен цикъл също съм чувала, но сега африканчо ме накара да се замисля, тъй като аз 2 пъти в месец цикъл съм имала предимно при хиперфункция, но и в хипо се случва в последно време, при наличие на задържан фоликул също.
Ясно е, че при всяка е различно, но все пак, ако на някой не му е проблем да сподели.

Общи условия

Активация на акаунт