Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 46

• 78 137
  • 744
  •   1
Отговори
# 540
Човече, при теб и частното е над 4, ако са в едни и същи мерни единици и ФТ4, и ФТ3. Тоест при теб и ТСХ, и частното на ФТ4 и ФТ3 издават, че си в хипофункция. Нищо че и трите хормона са в норми.
Не те разбрах. На мен ми се виждат в средата на границите.
А МАТ колко трябва да е?

# 541
Хм, и при мен частното е над 4 (макар и малко 4,19)... И тсх ми е над референтните... Пфф, сега освен да изчакам още 3 месеца и наново да дерзая при някой лекар...
Един още по-леймърски въпрос - дали според вас е възможно действително жлезата да се саморегулира и евентуално да помогна процеса с някакви билки/добавки/нещо си... примерно обогатени с йод или не знам и аз...

# 542
  • София - Варна
Ами МАТ не го гледай. То е антитяло. Аз не съм по антителата, ха-ха. Те се свалят с диети и други подобни работи. Другите момичета от темата са по-запознати. Simple Smile
Ами в средата са, ама ако ти беше добре жлезата, ФТ3 щеше да ти е в горната 1/4 на референтните граници (или около 3.10-3.40 пъти по-нисък от ФТ4, а твоят е 4.80 пъти по-нисък и показва хипофунцкия, то и самият ти ТСХ я показва).
Тоест, ако предположим, че твоят ФТ4 тук е добър (но той не е, тъй като ТСХ е висок, тоест хипофизата усеща, че ЩЖ не произежда достатъчно Т4), то ФТ3 трябваше да ти е около 4.10, а ТСХ около 1, за да се каже, че ЩЖ ти работи оптимално и нямаш проблем.
Тоест ти проблем си имала още на тия резултати, но ти е било казано, че щом са в норма, значи си ОК с ЩЖ.

к1кк, да, и твоите резултати си говорят за хипофункция. Аз наистина видях резултатите на хора без проблеми с ЩЖ, и наистина частното на ФТ4 и ФТ3 им е такова, по-ниско от 3.40. Да не говорим, че ТСХ рядко им минава 1.

# 543
  • Бургас
Момичета, чета ви и се питам дали може всичко да е свързано с ЩЖ.... вече дори си мислех тези дни, че нещо параноясвам и сама си внушавам разни неща. Усещам като че ли нещо ми стяга гърлото, и на моменти все едно не мога да си взема изяцало въздух, как да го обясня, дишам ама все едно не мога да си взема напълно въздух, ами донякъде. Сега като чета Не се сърди, човече си мисля дали е внушение или са ми реални усещанията. Тръгнах по лекари заради прокървявания, идване на цикъл два пъти в месеца, виждаха полип..... и дотолкова се вкарах в разни филми заради тези неща, че си помислих че тези усещания са плод на психиката ми. На моменти се чувствам и някак подута... 
Преди седмица си пуснах изследвания, всичко си беше в норма TSH 3.91  Ft3 4.88 Ft4 15.71
Утре мисля да си пусна и ТАТ и МАТ ( ноември 2016 ми бяха увеличени, само те -)
 TSH - 2.42 - /реф. 0.27-5.50/
Anti Tg - 420.80 /реф. 0-115.0/
Anti TPO - 84.36 /реф. 0-34.0/

Благодарение на вас, разбрах че това TSH 3.91, макар и в референтна стойност не е много ок.

И при мен проблема започна точно с усещането ,че не мога да си поема въздух напълно,както и необяснима тревожност.Пробвах с мента,глог и валериан и магнезий,но ефект-нулев.Не е внушение за съжаление .

# 544
Тоест ти проблем си имала още на тия резултати, но ти е било казано, че щом са в норма, значи си ОК с ЩЖ.
В четвъртък ми е часът, още нищо не са ми казали Simple Smile
Благодаря за разясненията  Hug

# 545
  • София - Варна
А, аз разбрах, че са ти казали, че си добре.
 Ама пак щяха да ти кажат, че си добре. Особено ако ТСХ е бил в "норма".Grinning

# 546
Не, не, по старите резултати (ТСХ 4.73) + ехография, каза, че е 100% сигурна за Хашимото. Назначи пресни изследвания и сега ще й ги нося Simple Smile

А за възлите да питам - задължително ли се появяват при Хашимото, при мен няма засега.

# 547
  • София
От 8 години съм с Хашимото, без възли. Дано не се появяват..

# 548
Човече, съжалявам че те виждам тук, но добре че си пуснала изследвания и си се насочила към доктор.
Хубави новини има относно другият ти здравословен проблем. Дано сега със започване на лечение на жлезата, да повлияе и в двете насоки и скоро да се почувстваш по-добре.  Hug

Африканче, ти ме уби бе жена  Laughing Преди като се стараех да си помогна и да чета къде каквото намеря, по някое време така се оплитах от различните им теории, че е имало моменти да блокирам тотално и да говоря пълни глупости.  Laughing
Хубаво е, че освен че четеш, разбираш и асимилираш, а най-хубаво би било, ако успееш и така да си напаснеш всичко, че да се чувстваш добре.
Искрено ви го пожелавам на всички  Hug

Аз между другото според ТСХ (3) съм хипо (на 1 тиреостатик), спорт Т4 и Т3 обаче нещата май бяха малко на кантар. Не си помня резултатите. Някъде може и да съм писала, но съм станала такава заблудена и забравяща, че не помня вчера какво съм яла. Но един вид, Т3 ми е по-скоро към горна граница и показва, че ха да спра хапчето и нещата отиват на майната си.
Чувствам се на моменти ту в хипер, ту в хипо, но отдавна ми писна от всичко и като ме стегне много шапката се оплаквам на Леми, че сме си базедки и се разбираме  Laughing
Иначе ви чета де, научавам много неща. Нищо че помня за ден  Joy

За възлите е относително. По принцип ми казаха, че нодозната струма дето я имам си е отделно заболяване и може да се прояви заедно с автоимунно заболяване, може и без. Но било типично за хашимотки да имат възли, не  за базедки. Ами - аз си имам.  То в мен последно не ги знам дали разбраха дали не върлуват две заболявания, ама ми е все тая вече.
И друго - от възел до възел разлика има. По вид, размери, ехогенност и т.н. За едно ню ню може да се крие нещо опасно и зад един голям възел може да не се крие нищо. Затова, диагностика, проследяване и при нужда биопсия, сцинтиграфия, консулт с хирург.

А, забравих. От два,три дни и мен ме души и стяга, ще откача. Сякаш някой ми е стъпил на гърдите и ме е стиснал за гушата. Обикновено като съм била в хипо съм се чувствала така и изследвания са го потвърждавали, но нерядко е на нервна основа. Безпричинна. Ей така, седя си и ме стяга шапката и кораба майка ме вика. Един скоч отпуска нервната система и ми минава задуха  Laughing Ама тия дни не съм пила и ей на, души ме.

Последна редакция: вт, 20 юни 2017, 18:49 от Merelenda

# 549
Африканчо, моето съотношение е 3,52 по новото ти откритие. Колко еутирокс според теб е ок да започна - 0.25? Аз между другото все по толкова съм пила, само като бях бременна пих по-голяма доза.

# 550
Merelenda  Hug
От 8 години съм с Хашимото, без възли. Дано не се появяват..
Дано Praynig
Майка ми има възли, които следи, но пък не знам да са я изследвали за Хашимото Rolling Eyes затова се чудех двете неща свързани ли са или може и да са отделни заболявания.

# 551
Може и без да има автоимунно заболяване да има възли.

# 552
Един скоч отпуска нервната система и ми минава задуха  Laughing Ама тия дни не съм пила и ей на, души ме.
Четох някъде, че червено вино много благоприятно действа при Хашимотото. Simple Smile
Аз да ви кажа с tsh 4 и малко над него нямах никакви оплаквания - започнах да пия хормона заради плануването на бременност - еми от него се чувствах зле. Спрях го защото така или иначе заради други проблеми се отложи бременността и сега като го почнах на ново нямах проблеми ( минах от лтирокс на Л-тироксин). Дори като ми скочи tsh на 26 ( заради приема на естрофем) пак нямах кой знае какви драми - е не ми беше много добре, но освен стягането и умората ( която може и да е в следствие на тежкия ми дефицит на Б12) нямах други оплаквания.
Направо се чудя как с tsh 3, 3 и малко сте забелязали отчетлеви симптоми. Аз с почти 5 нищо не усещах - ако не бяха ми назначи изследвания след А нямаше и да знам сигурно, че имам проблем...

# 553
Аз с 4.73 миналата година не усещах нищо, ако не броим качването на килограми от въздуха. Иначе бях много жизнена, с перфектен цикъл нокти, коса, всичко...
Но явно се е натрупвало.

Може и без да има автоимунно заболяване да има възли.
Ясно  Hug

Един скоч отпуска нервната система и ми минава задуха  Laughing Ама тия дни не съм пила и ей на, души ме.
Четох някъде, че червено вино много благоприятно действа при Хашимотото. Simple Smile
Последните 2 седмици с мъжа ми бяхме решили да пием само в събота и симптомите се изостриха много  newsm78 не че пия много, но по чаша вино с вечерята или малко нещо твърдо.

П.П. Чета какво сте писали на мъжа ми, а той си умира от смях, че само се чудим как да си оправдаем пиенето  Mr. Green
Наздраве! Wine Glass

# 554
За възлите на мен ендокринолог ми каза, че при Хашимото всъщност не са възли, а съединителна тъкан, която типична била за Хашимото.
Аз над 2,5 на Тсх веднага усещам симптоми на хипо.
След раждането толкова много се разбута ЩЖ, че само скача от хипо в хипер. Аз също съм замяна и като муха без глава и ми е трудна концентрацията.
Африканче, благодаря за споделената информация.

Общи условия

Активация на акаунт