Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 46

• 78 140
  • 744
  •   1
Отговори
# 510
Привет и от мен!  bouquet
Аз най-сетне се наканих да ида на ендокринолог  Embarassed Хашимото ми каза, преди да правя изследвания още, само според ехограва и оплакванията.
Положението в общи линии е следното - с ехографа видя леко изменение на жлязата от дясната страна, при лявата почти незабележимо.
Прати ме на изследвания, но бяха с кодове и не знаех какво е, оказа се само ТСХ и МАТ. Това достатъчно ли е?
МАТ е 8.55. ТСХ: 5.74  Tired

Миналата година януари беше 4.73, тази година януари 2.9. Сега мислех, че е паднало още, направо не можах да повярвам какво чудо излезе...

В четвъртък имам час да нося изследванията, да видим какво ще каже.

# 511
  • Бургас
Човече, не знам при кой ходиш, то при който и да отидеш, все тази в общи линии  Mr. Green
Пусни си задължително пълния пакет:ТСХ, фт3, фт3, ТАТ и МАТ.
И почвай Еутирокс/Л-тироксин. Няма смисъл да чакаш да се влошиш още и чак тогава.  Hug
И спокойно  Hug И до 90-100г може да се мъчиш с тази болест  Wink  Hug
п.п. И след 10г веднъж годишно пускай ТСХ на дъщеря ти, понякога е наследствено  Hug

# 512
Мон..., благодаря за успокоителните думи  Hug

Ходя при лекар, който уж избрах от Белия списък, обаче като видя старите изследвания с 4.73 ТСХ рече, а то е съвсем малко повишено над нормата (4.20 според лабораторията), аз нам, че не е така и че си е много високо.
Затова имам леки резерви и след този преглед ще видя дали няма да я сменям.

Да ви питам, че съм се ошашкала, от Хашимотото ли е или друг доктор да търся, имам затруднено дишане, все едно дробовете ми отказват и с мъка ги надигам + леко парене в гърлото. Няма болка, само малко изтръпване и недостиг на въздух, направо ми прималява  Confused

# 513
  • София - Варна
Човече, ти и да я смениш, не очаквай, че ще намериш някой лекар "Уау!"
Съветвам те да почваш да четеш, за да се мъчиш да си помагаш сама.
Всичко е от Хашимото най-вероятно, но има опасност да те пращат на други 20 доктора, да почесват глави, и да те мислят за изперкала.

# 514
  • Бургас
Aз имах странни усещания в гърлото в далечната 2010г, когато бях с ТСХ 2,80 и ред симптоми. Предполагам, че тогава е започнало всичко.
Много хора с Хашимото се оплакват, че трудно дишат, че нещо ги души, че имат дрезгав глас, че им пари гърлото и т.н., точно това, което описваш.
Странно, моят глас не се промени нито от цигарите, нито от японеца ... не че е късно  Joy
Става ми "странно" в гърлото като ТСХ ми се вдигне, доскоро си мислех, че е съвпадение.
Сега ми е ниско и съм добре. Ако и пулсът ми се задържи трайно под 120 ще е чудесно  Mr. Green
Човече, уморена ли си, без причина? Косопад, чупещи се нокти, промени в цикъла, раздразнителност, разсеяност, болки в ставите, промени в сърдечния ритъм? Или само това, което си споменала?

# 515
Човече, ти и да я смениш, не очаквай, че ще намериш някой лекар "Уау!"
Съветвам те да почваш да четеш, за да се мъчиш да си помагаш сама.
Всичко е от Хашимото най-вероятно, но има опасност да те пращат на други 20 доктора, да почесват глави, и да те мислят за изперкала.
С 2 приятелки, обиколили сума ти ендокринолози си говорих и двете казаха същото  Mr. Green явно това е положението...

Мон..., при мен подозирам, че нещата са започнали преди около 4-5 г., започнах да качвам килограми въпреки че се си промених храненето и живеех здравословно + двигателен режим.
Цикълът ми беше железен.
Обаче си имах други болежки, вниманието ми отиде там, и затова реших, че просто е от ядене. Не се уморявах, бях доста подвижна въпреки наднорменото тегло.
И тази година от февруари насам направо се сринах. Цикълът ми откачи (сега се закрепи, да чукна на глава), започнах да се уморявам от 2 крачки, затрудненото дишане дори в покой.
Ноктите ми като цяло са добре. Косопад - по принцип имам гъста коса и трябва да нещо много драстично, за да се види, но като се замисля мъжът ми все мърмори, че пълня колата, значи пада Rolling Eyes
Болки в ставите - да. Едното коляно и кръста, но ги позакрепих засега... Това също беше симптом през тези 4-5 г., на който не обърнах внимание.
Раздразнителност - не, темерут съм по принцип, още не ме е ударило достатъчно явно  hahaha
Разсеяност - да, но винаги съм била такава, сега поне ще има с какво да се оправдавам  Mr. Green
Сърдечния ритъм - винаги ми е бил 70-80. Обаче преди бях пушач и го отдавах на това. После да си призная не съм си го и мерила  Tired
Като се случиха историите с цикъла ми изписаха Дуфастон и от него получих страшно сърцебиене, иначе като цяло и да имам не го усещам.

Поне се успокоих за това парене в гърлото и дишането, че забравих да питам миналия път докторката и направо се ошашках...

П.П. Периодът на всички симптоми съвпада със спирането на цигарите. И други гинекологични проблеми се отключиха тогава. На моменти се шегувам, че трябва пак да ги захапя, пък дано се оправя  Crazy Laughing

Последна редакция: вт, 20 юни 2017, 01:49 от Не се сърди, човече

# 516
Момичета, моето ТСХ е 3.91, но пак си е в референтни стойности за лабораторията (до 5). Ft 3  и Ft4, са също в норма, само антителата са завишени. Значи ли това, че имам проблем. Все още се ослушвам и не отивам на лекар.
И при мен беше така ТСХ около 3-4год. и всеки лекар ми казваше в реф. стойности е, докато в края на миналата година изведнъж скочи на 6,8. За 1 месец преди да ида на лекар скочи на 11,8 с ужасно душене и преглъщане и ми назначиха терапия с Еутирокс.
И цялото чакане през тези години ми костваше 70% от косата и 8кг отгоре.
Моя съвет е не чакай преди да е станало късно и предприеми действия навреме. Успех  Simple Smile

# 517
Здравейте, наскоро разбрах, че режим АИП доста добре повлиява на болни от нашата болест. Опитах да намеря някаква информация в интернет, която да е систематизирана и да разбера всичко, което трябва да правя, за да го спазвам, но не мога да намеря нищо такова. Намирам само забранени и позволени храни, а на няколко места четох за някакви бульони и супички. Не знам какви са те, как трябва да се приготвят, по колко да се консумират. Ако някой с повече опит може да ме насочи към статия или нещо такова, от която да разбера повече за този режим, ще съм много благодарна.

# 518
  • София
Ето линк с инфо за АИП:
https://thyroidpharmacist.com/articles/autoimmune-paleo-diet/

На Изабела Уенц е статията. Аз си изтеглих от сайта й книжка с рецепти 117 страници The Thyroid Bundle Cookbook.  Peace
Отделно тя има много материали по въпроса.. списъци за пазаруване, още рецепти и пр.

Последна редакция: вт, 20 юни 2017, 11:24 от veseto5775

# 519
Момичета, чета ви и се питам дали може всичко да е свързано с ЩЖ.... вече дори си мислех тези дни, че нещо параноясвам и сама си внушавам разни неща. Усещам като че ли нещо ми стяга гърлото, и на моменти все едно не мога да си взема изяцало въздух, как да го обясня, дишам ама все едно не мога да си взема напълно въздух, ами донякъде. Сега като чета Не се сърди, човече си мисля дали е внушение или са ми реални усещанията. Тръгнах по лекари заради прокървявания, идване на цикъл два пъти в месеца, виждаха полип..... и дотолкова се вкарах в разни филми заради тези неща, че си помислих че тези усещания са плод на психиката ми. На моменти се чувствам и някак подута... 
Преди седмица си пуснах изследвания, всичко си беше в норма TSH 3.91  Ft3 4.88 Ft4 15.71
Утре мисля да си пусна и ТАТ и МАТ ( ноември 2016 ми бяха увеличени, само те -)
 TSH - 2.42 - /реф. 0.27-5.50/
Anti Tg - 420.80 /реф. 0-115.0/
Anti TPO - 84.36 /реф. 0-34.0/

Благодарение на вас, разбрах че това TSH 3.91, макар и в референтна стойност не е много ок.

# 520
Здравейте, наскоро разбрах, че режим АИП доста добре повлиява на болни от на нзшата болест. Опитах да намеря някаква информация в интернет, която да е систематизирана и да разбера всичко, което трябва да правя, за да го спазвам, но не мога да намеря нищо такова. Намирам само забранени и позволени храни, а на няколко места четох за някакви бульони и супички. Не знам какви са те, как трябва да се приготвят, по колко да се консумират. Ако някой с повече опит може да ме насочи към статия или нещо такова, от която да разбера повече за този режим, ще съм много благодарна.
Ето ти групата за АИП във фейсбук:
https://m.facebook.com/groups/920204154714959?ref=bookmarks
Скоро се очаква да излезе и книгата на български, в превод на наша съфорумка Simple Smile

Последна редакция: вт, 20 юни 2017, 13:07 от Lemy

# 521
Момичета, аз току що се връщам от преглед при ендокринолога (от белия списък този път). Неговата позиция е, че ми няма абсолютно нищо. Ехограф на жлезата - била перфектна. Лабораторните изследвания (аз ги написах преди време) не са перфектни, но всичко е в норма с изключение на ТСХ (5,4)... Според него в никакъв случай хормон. През 6 месеца да се следя и да не отдавам такова значение на резултатите само. Доста съм объркана... От една страна ми се иска да се зарадвам (че ми няма нищо). Каза ми, че симптомите ми са консистентни с субклиничен хипотиреоидизъм, но той е на мнение, че това не трябва да се лекува.
Задънена улица май...

# 522
  • София - Варна
Поредната глупост. Няма такова нещо като субклиничен хипотиреоидизъм. Това просто е началото на болестта.

# 523
И на мен ми се стори малко глупаво да чакам да се влоши картинката, за да сме сигурни, че е това (перифразирам)... Вероятно ще потърся второ мнение, но не залагам големи надежди. Явно повечето специалисти имат сходна философия и подход.
Някой пробвал ли е някакви алтернативни методи? Четох за Ашваганда + Л-тирозин... Има и готова комбинация на NowFoods - Thyroid Energy.

# 524
  • София - Варна
Цитат
Явно повечето специалисти имат сходна философия и подход.

Точно. Явно са им спуснати отгоре някакви правила също така.
Не си губи времето чрез алтернативни методи.
Ашваганда си пия профилактично, колкото да си свърша опаковката, вече много време. Няма да помогне. Нито Л-тирозин. Трябва си хормон + оправяне на дефицити + добър режим (сън/храна/слънце). Последното трудно постижимо понякога дори и само заради самия характер на болестта.

Общи условия

Активация на акаунт