Правата на децата ни с ТЕЛК!

• 125 413
  • 744
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Да, детския пулмолог, който постави диагнозата ще напише епикризата. Как ми се искаше да не научавам подробностите по издаването на ТЕЛК! Благодаря ви!

# 91
  • София
Това за 6-те месеца не го знаех. Сега трябва на ново да ходим на преглед. Благодаря, че споделихте!

# 92
Здравейте. Началото на месец Май взех ЕР на дъщеря си, на година и 5 месеца. Диагнозата е епилепсия . ТЕЛК-а ни е 60% за една година. В анамнезата на гърба на решението пише "Подлежи на хоспитализация в спец.клиника по детска неврология София". Те и по начало се заядоха, защото нямаме епикриза от клиника по детска неврология, защото в епикризата ни от болницата пише, че се насочва към детска неврологична клиника и консултация с невролог, но този път ни дадоха решение. Ние обаче не мислим да се съобразим с това уточнение и да не тормозим детето допълнително, освен ако състоянието и не налага хоспитализация. Невролог следи детето, на всеки 3-4 месеца ходим на котролни прегледи. Когато дойде време за преосвидетелстване, освен че отново ще се заядат и вероятно ще ни намалят процента, какви други последствия би имало? Благодаря Simple Smile

# 93
Bebok_86 Или ще ви намалят процента или направо ще ви върнат да си съберете документите. Ние бяхме в св. Наум в детска неврология и бяхме с уговорка да ходим сутринта за изследванията и като приключат да си ходим, да не спим през ноща там.

# 94
Bebok_86 Или ще ви намалят процента или направо ще ви върнат да си съберете документите. Ние бяхме в св. Наум в детска неврология и бяхме с уговорка да ходим сутринта за изследванията и като приключат да си ходим, да не спим през ноща там.
Ами те януари ни върнаха и аз се бях отказала да се явяваме. После март получих писмо с дата за април и тогава пак се заядоха, но ни дадоха за 1 година. Лошото е, че няма при кого да останем в София, за да не лежим в болницата. А там какви изследвания ви правиха, може и на лични Simple Smile

# 95
Здравейте отново. Трябва ли да извадя документи за дохода на мен и таткото за детските?  И каква е тази социална оценка? Как се прави?

Последна редакция: ср, 17 май 2017, 18:45 от Hristinchet0

# 96
  • в полите на Балкана
Здравейте отново. Трябва ли да извадя документи за дохода на мен и таткото за детските?  И каква е тази социална оценка? Как се прави?
Кой ви каза за бележка за доходи и социална оценка?
Помощта за дете с увреждане е обединена и е според %ТЕЛК. Не зависи от доход. Социалната оценка също не е нужна. Интеграционни добавки за деца няма от началото на годината.
ПП поправете ме,ако греша за соц.оценка.

Последна редакция: ср, 17 май 2017, 19:46 от мамаРаче

# 97
МамаРаче, Благодаря ти. За доходите питам за детските надбавки. За оценката една мама ми спомена. Тоест като отида в социалното трябва да нося решението и акта за раждане на детето така ли?

# 98
  • в полите на Балкана
Няма детски. Има помощ за дете с увреждане по чл8д.
Копие на ЕР на ТЕЛК, акта за раждане, банкова сметка,лична карта и документи на автомобила,ако ще искате и винетка.

# 99
Ти си злато МамаРаче! Благодаря!

# 100
Възрастен с ТЕЛК съм. Ще се явявам за 4-ти път, но тази година ме викат много рано, цял месец преди времето, когато обикновено ходех. Виждам, че ми искат консултации със специалисти, каквито досега не са ми искани. Нямам добавени нови диагнози. Някой знае ли дали има нещо ново около тези ТЕЛК-ове, чета из мрежата разни небивалици...какво ли става, има ли нещо по-различно? Питам тези, които са били скоро..... Rolling Eyes

# 101
Има специално направена тема за Права на порасналите ни деца с ТЕЛК! (18г.+)  Peace.

# 102
Здравейте. Детето ми е с вродена катаракта на едното око. Направихме операция и сега носи мека контактна леща. Въпроса ми е има ли право на някакви помощи и какви?

# 103
За да има право на помощи, трябва да има издадено ТЕЛК решение над 50%  Peace

# 104
Нашият ТЕЛК изтича на 30.09.Подадохме молба за преосвитеделстване и чакаме писмо, обаче не е ясно какво предстои.
Становище относно Решение на ВАС във връзка с Наредбата за медиц … нската експертиза
Цитат
С Решение № 5901/11.05.2017 г. Върховният административен съд оставя в сила Решение № 12773 от 24.11.2016 г. по административно дело 5178 от 2016 г. на Върховния административен съд, съгласно което в Наредбата за медицинската експертиза, приета с ПМС № 87 от 05.05.2010 г., обн., ДВ, бр. 36 от 14.05.2010 г., изм., бр. 55 от 04.07.2014 г., се отменят определени текстове, а именно изискването за срока на инвалидност от една до три години, отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида и степента на увреждане в проценти при малигнен тумор на гърдата и методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност. В останалата си част наредбата, включително регламентът, касаещ временната неработоспособност, е в сила.
Цитат
Чл. 69. (1) (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2014 г., изм. с Решение № 12773 от 24.11.2016 г. на ВАС - ДВ, бр. 40 от 2017 г., в сила от 19.05.2017 г.) Срокът на инвалидността е в зависимост от характера на увреждането, динамиката на неговото развитие и възможностите за възстановяване.
(2) Крайната дата на срока на инвалидизиране е 1-во число на месеца, през който е било извършено освидетелстването.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2014 г.) Когато преосвидетелстването е извършено след датата по ал. 2, в решението си ТЕЛК отбелязва закъснението и причините за това.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2014 г.) При дефинитивни състояния без възможност за пълно или частично възстановяване се определя пожизнен срок на инвалидността.

Източник: http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135678969

Последна редакция: вт, 23 май 2017, 09:08 от n_alex76

Общи условия

Активация на акаунт