Студенти в Холандия/Нидерландия -2

• 131 788
  • 741
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Има български магазини и може да си купи лютеница и суджуци....

Къде това?  newsm78

# 331
  • София
Има български магазини и може да си купи лютеница и суджуци....

Къде това?  newsm78
В Холандия..... и къде ли не. Например в Хага са 2-3 магазина, в Амстердам -2 бр, сигурно и по другите градове има. Ако искате може да направиме списък с такива магазини по градове и да улесниме децата

# 332
  • София
Добра идея за обобщаване на българските магазини в различните градове. Веднага се включвам с този, в който моят син пазарува - в Айндховен.
L' Oriental Sofia Bulgaarse winkel - Edisonstraat 125, 5621 HM Eindhoven

# 333
Бързо включване и от мен относно българските магазини Simple Smile
Johan de Witlaan 293
Arnhem, Netherlands

# 334
Децата могат да погледнат на търсачка с Bulgaarse winkel (български магазин).
Първо излиза български онлайн магазин bulgaarsewinkel.nl
 излизат и следните магазини:
1
L'Oriental Sofia - Bulgaarse winkel
Edisonstraat 125 Eindhoven

2
Bulgaarse supermarkt KAPRIZ
Tussen Meer 377-B Amsterdam

3
Bulgaarse supermarkt Bulgaria
Amsterdamsestraatweg 106 Utrecht

4
Bulgaarse Delicatessen
Czaar Peterstraat 22 Zaandam

5
Bulgaarse Roos
Beeklaan 240-A 's-gravenhage

6
Balkan Shop DH
Plein 1953 65 Rotterdam
7.6

7
Balkan Market Sashev
Marconilaan 23-A Eindhoven

8
BALKAN TREAT
Einsteinlaan 10 Rijswijk (Zuid-Holland)

9
Supermarkt Melisa Sezoni
Ebenhaezerstraat 49-B Rotterdam

10
Supermarket Bianca
Van 's-Gravesandestraat 56-B Schiedam

Също така от сръбски и турски магазини могат да си купят лютеница.

# 335
  • София
Здравейте, благодаря за полезната информация! Интересува ме какво представлява тази Matching Procedure, която всички бъдещи студенти трябвало да преминат. Било нещо като въпросник, но ако някой може да даде по-конкретна информация, за да се ориентираме.

# 336
Интересува ме какво представлява тази Matching Procedure, която всички бъдещи студенти трябвало да преминат. Било нещо като въпросник, но ако някой може да даде по-конкретна информация, за да се ориентираме.

Не бях чувала за Matching Procedure и се зачудих защо никой не ви отговаря.
На страницата на утрехския университет намерих информация, която касае всички новозаписващи се студенти, а не само българите.
За да ви е по-лесно да разберете какво и защо го правят, първо ще вмъкна едно лирическо отклонение.
 В Холандия всеки завършил ниво равно на гимназия в България, има право да се запише в университет. На тази възраст децата често не знаят какво искат. Няма приемен изпит. И се случва , така че децата не си подбират правилно специалността. Често от започналите първокурсници едва една трета продължават във втори курс. Даже има университети и специалности, които издават диплома за завършен първи курс и тя е със специална церемония на връчване ( на 10-ти ноември бях на такава церемония на вече второкурсници, но едва сега е церемонията). По-важното е, че ако не си вземеш първата година или както те го наричат "propedeuse", нямаш право да учиш тази специалност повече в холандски университет. В същото време това е и една загубена гоодина, особено ако прекъснеш рано или се насочиш към друга съвсем различна специалност. Холандците се опитват да предотвратят такива катаклизми, даже често позволяват на първокурсниците до края на септември (при вече започнали лекции) да си сменят специалността.
И предполагам по горните причини са решили да въведат въпросната Matching procedure
[urlhttps://www.uu.nl/bachelors/algemene-informatie/informatie-voor-nederlandse-studenten/inschrijven/matching][/url]

https://www.uu.nl/bachelors/algemene-informatie/informatie-voor- … chrijven/matching

Съшността на текста гласи, че искат заедно с тях да установите дали това образование/ специалност пасвва точно за вас.
Не знам за кой университет сте гледали и какво, но тук пише, че освен дигиталния формуляр, който ще попълните, след това ще има и преки занимания, свързани със специалността при реални условия като студент, за да се види харесва ли ви, пасва ли ви. Може би за чуждестранните студенти са преценили да пропуснат заниманията на място, но пък може да дадат някаква дистанционна задача.

# 337
  • София
rosssHug! Всичко сме изчели, но исках някой преминал през това да сподели как е. Дъщеря ми каза, че й е отнело около 1час, за да отговори на всички въпроси. Учуди ме, че се споменаваше, че е задължителна процедура за всички студенти(и техни, и чужди), а тук никой не беше споменавал за това.
Още веднъж, Благодаря за отделеното време!

# 338
  • София
По-важното е, че ако не си вземеш първата година или както те го наричат "propedeuse", нямаш право да учиш тази специалност повече в холандски университет. В същото време това е и една загубена година, особено ако прекъснеш рано или се насочиш към друга съвсем различна специалност.

Не зная от къде са тези наблюдения, но това не е повсеместно правило. Някои университети предлагат възможността или да продължиш като си смениш специалността, или да продължиш същата специалност, но в друг университет. Пак в Холандия, разбира се.

# 339
Привет! Ще споделя информация от нашето кандидатстване, с което се надявам да бъдем полезни за бъдещите кандидати. Детето учи в техническа гимназия, паралелка системно програмиране. Подадохме документи към 4 учебни заведения. И.... Получихме отказ от университетите на Маастрихт и Тилбург, като техния довод е, че нейната диплома не е еквивалентна на техните. Наблягали сме повече на компютърните науки, за сметка на химия и физика.Ние не кандидатстваме за специалност, свързана с тези предмети, а с литературата, която се изучава и в 12 клас. От фирмата посредник също бяха изненадани, после се оказа, че проблема със специализираните паралелки и университети е бил от миналата година.Изводът- ако Вашето дете учи в такава паралелка , първо питайте унито, дали ще признаят образованието му и след това подавайте документи.

Последна редакция: пн, 13 ное 2017, 21:12 от eli m

# 340
Здравейте мами,
да се включа и аз  моите наблюдения до момента. Преди година синът ми започна в HANZE-Грьонинген. За огромно съжаление специалността не се оказа това което очакваше и след три месеца опит да я хареса се отказа. Уви университета не му предложи да се прехвърли друга специалност-просто му казаха ОК и той се прибра. На следващата година кандидатства в друго уни. Слава Богу, приеха го. Вече ни минаха първите изпити които се оказаха доста по-сложни за него въпреки че редовно ходи на лекции и според него му е страшно интересно. Но както и да е, това не е важно....е, ще се явяваме на поправки за негово съжаление Simple Smile За първи път му се случва да не успее на  някой изпит Simple Smile Но не  това ме притеснява!!! Според това което той ми каза, се оказа че ако не вземе и един само изпит на поправка-изхвърча от унито...отпада?! Което ми се струва адски странно-даваме стабилна такса, полагат се усилия и ако един изпит ти хартиса - айде чао??? Без значение какви усилия си положил....А и се оказа че някак си не могат да видят тестовете от изпитите за да разберат къде са сбъркали!!! Как ще си поправят тогава липсващите знания ако не знаят къде бъркат??? Изобщо цялата тази бъркотия в тези унита ми е странна....
Моля ако някой е мноооого по-запознат с това как се случват нещата, какви са опциите - нека сподели, че аз вече малко започнах да съжалявам, че изобщо се съгласих на втори опит в Холандия. Познавам деца завършили бакалавър тук с тройки, отишли за магистратура там и без много, много усилия дошли с диплома от университет в Холандия без много зор, и си намират работа пак в много добри компании!!!!
Някъде нишката се къса между унита, правила и истина!!!
Не ми сипете суперлативи за университетите и какви невероятни усилия полагат децата и как стоят денонощно над учебниците!!! Бях там, за 10 дена видях истината и реалното поведение на децата, включително и моето!!! Затова моля поне веднъж за откровен и реален отговор!!! Начетох се на прехвалени истории в цялата тема от две години насам!
Благодарна съм на всеки който ще отдели време и ще е откровен!

# 341
Уви университета не му предложи да се прехвърли друга специалност-просто му казаха ОК и той се прибра. На следващата година кандидатства в друго уни. Слава Богу, приеха го.

Според това което той ми каза, се оказа че ако не вземе и един само изпит на поправка-изхвърча от унито...отпада?!

Първата година за тях е най-важна, ако си вземеш първата година, вече можеш да имаш колкото си искаш невзети изпити и да разтакаваш ученето си.
Някой университети са напълно безкомпромисни и искат пълните 60 кредита, други дават опция да си вземеш 45 кредита в първата година и останалите 15 във втората година.
Можеш да си смениш специалността, само до края на септември, след това просто прекъсваш( Ако видиш, че не си взимаш изпитите и не можеш да завършиш годината), и да кандидатстваш отново, ако искаш на следващата.
Няма нищо объркано или неясно в правилата им.

Най-добре е да отиде на консултация с асистент или преподавателя и да види какви са му пропуските! Никой няма да му откаже.

# 342
Manager, трудно човек с българския манталите , в най-добрия смисъл го казвам, може да вникне и разбере логиката на западняците, хеле пък на севрняците - белгийци, холандци, да не говорим за скандинавците.
И да очакваме там да има същия аршин на случващото се както тук е просто наивно, наистина.
Никой не е сипал суперлативи, може да се погледне назад. Това, че нашанецът в общия случай очаква там да е като тук и облещва очи на нормални за тях неща си е чисто негов проблем, така както пък те облещват очи на нормални за нас неща, въпрос на разбирания и манталитет, пак казвам.
Много пъти сме го подчертавали - там проблемът наистина не е да се запишеш, а да изкараш, да завършиш... И е нормално да имаш две лекции и два семинара тази седмица, тоест да имаш ходене в зала с преподавател точно за 8 учебни часа за седмицата. Останалото време - твоя работа - кеф ти учи в библиотеката, кеф ти пиши си тезата, кеф ти гуляй и купонясвай, никой не те кара нищо - ти решаваш. Но изпитите са сериозни и ако не изкараш проблемът е пак твой... Искаш да си ходиш, ами, естествено ОК, за тях няма никаква драма да си починеш година, пак да учиш, пак да брейкнеш... Такива като българчетата, дето са магистри на по 24 години са повод за облещване, прочее, не само за холандците.
Между дугото - във Франция едва 10 (десет) процента от първокурсниците продължават нагоре...
В Германия по много специалности ако фейлнеш на изпита и допуснеш второ фейлване повече нямаш право на опит - явно не си мотивиран.
Та, варианта да изкараш 6 по всичко у нас си е универсален, спор няма, но лично аз не виждам за какво после ще трошиш пари за магистратура тук и там, като и с нея и без нея у нас можеш да започнеш в добра фирма и в повечето случай за кариерния ръст  играят други фактори, много далечни от това каква и колко дипломи имаш.
Поне такива са моите наблюдения във финансите в БГ (доколкото има такива, че напоследък нещата много загрубяха). И колкото по-нависоко гледаш, толкова по- големи магистри виждаш, съгласи се...
Та, сравнението с нещата у нас за мен е неуместно, в с,исъл, ако търсиш кариера тук повече работа ще ти свърши политиката, а какво си завършил и завършил ли си изобщо  остава на заден план...
За мен са така нещата, за съжаление...

# 343
rosssHug! Всичко сме изчели, но исках някой преминал през това да сподели как е. Дъщеря ми каза, че й е отнело около 1час, за да отговори на всички въпроси. Учуди ме, че се споменаваше, че е задължителна процедура за всички студенти(и техни, и чужди), а тук никой не беше споменавал за това.
Още веднъж, Благодаря за отделеното време!

Разгледайте специалността Liberal Arts and Sciences. Тук не става въпрос за изкуства Wink Превежда се бакалавър по хуманитарни и социални науки. Там първата година се учат по-общи предмети и от втората година специализираш в едно от 5 направления - маркетинг, мениджмънт, бизнес администрация и т.н. (зависи от конкретния университет). Хубавото е, че имаш задължителни часове и избираеми от всички други предмети в университета.

# 344
Привет! Ще споделя информация от нашето кандидатстване, с което се надявам да бъдем полезни за бъдещите кандидати. Детето учи в техническа гимназия, паралелка системно програмиране. Подадохме документи към 4 учебни заведения. И.... Получихме отказ от университетите на Маастрихт и Тилбург, като техния довод е, че нейната диплома не е еквивалентна на техните. Наблягали сме повече на компютърните науки, за сметка на химия и физика.Ние не кандидатстваме за специалност, свързана с тези предмети, а с литературата, която се изучава и в 12 клас. От фирмата посредник също бяха изненадани, после се оказа, че проблема със специализираните паралелки и университети е бил от миналата година.Изводът- ако Вашето дете учи в такава паралелка , първо питайте унито, дали ще признаят образованието му и след това подавайте документи.

От изключително значение в този случай е да отбележите пред университета, че детето завършва Гимназия!
Пишейки им "техническа гимназия" или "специализирано обучение' това при тях асоциира автоматично двете по-ниски нива за средно образование в Холандия, които ти дават ранна професионална квалификация, но с тях нямаш право да учиш в университет.
Докато "Гимназия" в Холандия се води за най-високото ниво в средното образование ( Принципно VWO е третото /най-високото им ниво за средно образование, с което отиват в университет всички, но пък VWO Gymnasium е каймакът)

Това ме навежда на мисълта, че в тези въпросници може да има въпроси като "Колко години сте ходили на училище?" Преди години, като ми зададоха този въпрос и им отговорих 12 и после имам университет с магистратура. Половин час се обяснявахме, защото за тях това е немислимо и едно от двете ми твърдения беше невярно за тях. Tе тръгват на училище на 3години. Не правят разделение като при нас между детска градина и училище. И нивата, които учат по-малко години, нямат право да записват университет.Та, ако имате подобни въпроси, трябва да се внимава

Общи условия

Активация на акаунт