Студенти в Холандия/Нидерландия -2

• 131 913
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
  • La casa de Mickey Mouse
Благодарим за информацията на Mini Mouse.Адресната регистрация за колко време става?
Максимум седмица

# 151
Въпросът ми нe е толкова важен, но все пак ми е интересно дали когато се завършва бакалавър, има някакво празненство с колегите тип абсолвенски бал, или нещо подобно ?

# 152
Благодаря за изчерпателната информация, Mini Mouse, наистина беше много полезна. Имам още един въпрос относно банковите сметки - задължително ли е да се създаде в банката на университета, или не? И между другото ако има студенти, които ще летят на 21.08 към Айндховен, ще се радвам да се запознаем Simple Smile

# 153
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте, интересува ме някой ползва ли дебитна карта от Пиреос и съответно има ли проблем. 
Относно учебниците, преснимането им в библиотеката ми се струва доста тежка задача, някои са над 1000 страници?!? И как стои въпросът с тегленето на материали от интернет, до колко е легално?

# 154
Благодаря за изчерпателната информация, Mini Mouse, наистина беше много полезна. Имам още един въпрос относно банковите сметки - задължително ли е да се създаде в банката на университета, или не? И между другото ако има студенти, които ще летят на 21.08 към Айндховен, ще се радвам да се запознаем Simple Smile

В какъв смисъл да се създаде в банката на университета? Не разбрах въпроса ти? Банкова сметка можеш да си отвориш, в която и да е банка в Холандия.

Здравейте, интересува ме някой ползва ли дебитна карта от Пиреос и съответно има ли проблем. 
Относно учебниците, преснимането им в библиотеката ми се струва доста тежка задача, някои са над 1000 страници?!? И как стои въпросът с тегленето на материали от интернет, до колко е легално?

Принципно, тук има проблеми с карти виза и мастер, терминалите ги приемат като кредитни не зависимо, че са дебитни. С карта маестро няма да имате проблеми.
Относно учебниците, не ти е нужен целия учебник на веднъж. Можеш да си го преснимаш малко по малко, в зависимост както вървиш с лекциите и упражненията. Дали е легално или не, ако ги намериш си ги теглиш, много често си имаш онлайн библиотека, къде много от материалите можеш да ги намериш онлайн, както и самите преподаватели качват материали или ги дават разпечатани. Учебниците са най-малкия проблем. Не са хиляди учебника. Могат да се намерят в библиотеката, да се купят втора ръка и т.н.

# 155
Мини, сигурна ли си, че ВСИЧКИ студенти, включително и чуждестранните имат право на безплатен транспорт сега?
Преди няколко години това важеше, но за холандците, или резидентите в холандия - постоянно пребиваващите, не и чуждите граждани, които само учат там.
С две думи - щерката имаше карта, но само ползваше намаление, като ми е споменавала, че колегите й холандци са без пари и всяка седмица си ходят с влака в къщи - които не са от града, а болшинството не бяха...

Какъв проблем може да има с карта на Пиреус , различен от карта на която и да е друга българска банка.... Проблема може да е колко ще платите за да теглите кеша - обикновено е процент от сумата плюс твърда такса, различните банки имат различна такса и може да Ви излиза по-скъпо да речем - трябва да се проверъят и сравнят тарифите. Направете си лимита по-голям, за да не чакате обработките и да има мегдан ако се наложи да се теглят повече евра особено в началото, защото стандартният лимит, знаете е 200 евро дневно.... И ако важи за работе ден, оказва се, че ако теглите в петък на обяд, в най-добрия случай ще можете да теглите пак в понеделник дали сутринта или на обяд, зависи от банката - в ПИБ например смята точно до секундата 24 часовия интервал за новия лимит....
Като яло проблем евентуално ще има да плащате с картата, защото не е холандска, горе са Ви казали.

Ксерокопирането обикновено става с карта в библиотеката и често приема машината само холандска.... Имайте го впредвид. Поне така беше в университетските библиотеки в Утрехт и Маастрихт, за другите не зная.

Банка на университета - има предвид потребителката банката, препоръчана от университета, откъдето той има договор да си тегли  с незабавно инкасо парите на месечна база, ако така са се договорили.
Което не значи, че не може да се даде сметка в друга банка, само дето ще им е по-трудно да го правят по ред причини, затова и те си препоръчват тяхна  банка, с която имат договор.
В нашия случай девойката имаше сметка в Утрехт в Рабо, като отиде в Маастрихт, там препоръчваха ИНГ, но тя им даде сметката си в Рабо и си кешираха оттам, но на два пъти й писаха мейл, че биха били по-доволни ако е в Инг. Е, не я смени и си така си остана.

Последна редакция: ср, 26 юли 2017, 12:41 от StefanB

# 156
Mini Mouse, нали университетът си има сметка в банка (в която превеждам таксата за годината) и въпросът ми беше дали е проблем, ако си създам сметка не в съответната банка (в случая ING), ами в тази, която Вие предложихте поради по-бързите административни процеси.

# 157
Благодаря, StefanB за информацията, на моя университет е ING, но след като прочетох мнението на Mini Mouse съм склонна да си отворя сметка в другата банка, за да свърша преди началото на учебната година със смяната на банковите детайли, както искат.

# 158
Няма ограничения за сметките в коя банка ще са. Да университета може да е по-доволен с определена банка, но това не означава, че тази банка е задължителна. От ING нямам ни вест ни кост от 14.08, вече 12 дни, не знам още колко ще се забавят. В другата банка си взех сметката на момента.
За картите има промени от 01.01.2017. Това ни обясниха когато бяхме в офиса на DUO. Дъщеря ми се води чужд гражданин, ние с баща и сме постоянни резиденти, не вярвам това да играе някаква роля. Все пак не пречи да се направи апликацията, както казах тя е заедно с апликацията за университетската такса.

# 159
Mini Mouse, споменаваш безплатна карта за транспорт. Каква е тази карта?
И аз за картата да попитам, че нещо миналата година не успяха баш да ни обяснят-безплатна ли е или се обвързва с дебитната карта и си дърпа пари от там? И от къде по-точно се вади?

# 160
# 161
StefanB, Mini Mouse,

Студентска карта за градски транспорт може да си извадят чуждестранните студенти, одобрени за студентско финансиране!. От линка на Мини "You can start using your travel product from the date you are entitled to student finance." За което пък трябва да си живял в Холандия 5г или ти/или партньорът ти да работи (пише по колко часа).
Няма промяна за OV-chipkaart. Миналата година съм го ровила подробно, защото и аз си мислех, че всички студенти имат право на въпросната карта и даже съветвах българче да си вземе квартира извън града и да пътува с градски транспорт. Добре, че проверих.

# 162
Мисля, че под студентско финансиране имат предвид не само финансирането за живеещи повече от 5г, но и за тези които са поискали финансиране за таксите за университета. Когато децата започнат ще имат повече инфоормация. Винаги могат да попитат в университета или да се обадят директно на DUO.

# 163
Не пречи да питат, но на сайта на ДУО ясно е направена разлика, че едното е студентско финансиране, за което трябва или да си живял 5 г в Холандия или родител/ти/партньор да работи там. Тогава имаш право и на OV-chipkaart.
Другите граждани на ЕС имат право на "limited funding", който е ограничен до размера на таксата

"Do you fail to meet the nationality requirements for student finance? You may still qualify for a limited funding towards the payment of your tuition or course fee."

https://duo.nl/particulier/international-student/student-finance … -does-it-work.jsp

А и някъде по-рано в темата се коментираше въпроса, че не дават на българчета

# 164
Както споменах вече от 2017г има много промени. Нищо не пречи да се пита на място, все пак това е едно страхотно удобство, с оглед цените на транспорта

Общи условия

Активация на акаунт