Студенти в Холандия/Нидерландия -2

• 131 802
  • 741
  •   2
Отговори
# 600
  • Sofia, Bulgaria
Аз съм я изчела цялата, но за Twente не намерих много конкретна и полезна информация. Ще ми бъде интересно и полезно, ако някой сподели информация за обучението и живота там като цяло. Интересува ме преподаването по компютърните специалности.

Аз вчера си поиграх да ровя - един от 10-те най-добри холандски университета, а в световната ранглиста е на около 200 място (или нещо от сорта).

Обаче се оказа, че всъщност синът ми не бил кандидатствал там Flushed Което е и логично, де, защото там нямат такава специалност Simple Smile Университетът бил Саксион, който е на далеч по-задна позиция, естествено Simple Smile И все пак е на доста по-предна позиция от МУ-София и НСА, които са опциите за тази специалност у нас. Та каквото - такова Simple Smile

Не би трябвало Твенте и Саксион да са в една класация, единият е приложен, другият не

# 601
Аз пък въобще не се вълнувам от подобни класации.

# 602
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте,
И аз да попитам за стаите. Случайно някой да има да освобождава стая от 15 юли в Енсхеде?
Дъщеря ми ще освобождава стаята си, те се познават, да се разберат.

# 603
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте! Някъде по-горе беше споменато, но ще помоля някой студент, който се е сблъскал с подобна ситуация, да поясни. Възможно ли е да се кандидатства за Supplementary grant (при положение, че работи необходимия брой часове и родителите отговарят на съответното изискване), без да се кандидатства и получава Tuition fee loan?

# 604
  • La casa de Mickey Mouse
Молбата за всички видове 'помощи' е една, като в нея се попълва какво искаш. Ще и дадат само и единствено това което е искала. Не виждам логика, след като има право на Supplementary grant, защо не кандидатства и за Tuition fee loan, както и за карта за транспорта. Тези пари са безвъзмездни ако завърши в определения срок обучението си.

# 605
  • Sofia, Bulgaria
Tuition fee loan не е безвъзмездна помощ, а си е заем, и при положение, че може да се справи и без заем, не виждам смисъл да си натоварва бъдещето със заем. Някъде по-горе преди време прочетох, че имаш право на безвъзмездната помощ и на картата за транспорта, само и единствено ако си теглел кредит. За това и питам, дали е така или не. 

# 606
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
В тази връзка, се чудя дали е задължително да се подаде искане наведвъж и за трите неща или може да се подаде искане първо за заем за таксата и карта, а малко по- късно, като започне работа, за другата помощ? И ако може, всички документи отново ли се изискват- за доходи, регистрации и същото време ли отнема?

# 607
  • София
В тази връзка, се чудя дали е задължително да се подаде искане наведвъж и за трите неща или може да се подаде искане първо за заем за таксата и карта, а малко по- късно, като започне работа, за другата помощ? И ако може, всички документи отново ли се изискват- за доходи, регистрации и същото време ли отнема?
Пропуснала ли съм нещо или е вярно, че карта може да се дава дори и ако не работиш?

# 608
Привет!
Карта за безплатен транспорт се издава  ако си подал документите  в нашия случай за ДУО. Моят син вече я ползва два месеца. И не е напълно безплатен транспорта. При положение че за първи път я използва през делничен ден от този момент безплатен е транспорта ако я ползва през делнични дни. Ако я ползва през празнични дни има 40% отстъпка.
Когато подавате документи за субсидии непременно предварително се обадете да питате какви точно документи са нужни. Моят син така направи и му ги приеха без забележки и без да го връщат. За лош късмет в момента ДУО-то нещо си сменят програмите и все още си чака първия транш (такъв имейл получи от тях-затова било забавянето).
Колкото до задължителното здравно осигуряване на работещите студенти-той си направи здравна осигуровка за 112 евро на месец (трябваше да си направи-не може да избяга от това). Сега ще подава нови документи към това прословуто ДУО, за да започнат да му връщат застраховката като сума и то странно ще му връщат 130 евро. И там ще пада голямо чакане.
                                                                                                                                                                                        Успех!

# 609
Пропуснала ли съм нещо или е вярно, че карта може да се дава дори и ако не работиш?

Не мисля, че получаваш карта, ако нямаш отседналост или работа.

Дон Бък,
Студентите могат да избират кога да им е безплатно пътуването: в делнични дни или уикенд. Не може и двете напълно безплатно! Идеята е, че или живееш в града, но ти трябва транспорт, за да се прибереш при близките през уикенда, или пътуваш всеки ден до унито, но си живееш вкъщи.
Всеки семестър можеш да си промениш желанието кога да ползваш безплатното. Има отстъпки и за придружители

# 610
  • София
Карта за безплатен транспорт се издава  ако си подал документите  в нашия случай за ДУО.
Ми то нали и двата вида финансиране все е от ДУО? И за таксата, за което не е нужно да работиш, и кредитирането, за което се изискват 14 ч. седмично, все от ДУО идват, нали?

Моят син работи, но на непълен работен ден, като е заявил университетската си заетост.  От работата му обаче не го викат всеки път когато е свободен, защото нямат много работа и така не му се събират необходимият брой часове. Затова ползва само финансирането за таксата, но се чудя има ли право на карта, мислех че не, но кой ги знае...

# 611
  • La casa de Mickey Mouse
Явно аз не съм се изразила добре. Дуо предлага 4 вида "субсидии"
Ако студента не работи има право на:
1. Regular loan - студента избира размера на заема, безлихвен е и се връща (има условия за връщане)
2, Tuition fee loan - годишните студентска такса, безвъзмездна ако студента завърши

Ако студента работи 60ч месечно има право на:
1. Supplementary grant - безвъзмезден заем ако студента завърши образованието в определен срок, размера на тази субсидия зависи от доходите на родителите (около 360евро е максимума)
2. Student travel product - карта за транспорта, студента пътува безплатно през седмицата или уикендите (може да се променя всеки месец)

Ако студента работи, трябва да си плаща здравна застраховка, цените варират от 90 до 130 евро. Може да подаде искане до данъчна служба да му помагат с част от сумата за застраховката. Молбата се подава в различна администрация (не ДУО). Максималната сума, която може да се получава (зависи от годишните доходи) е oколо 90 евро (мисля, че не са я променили)

Освен това ако доходите на работещия студент са ниски не плаща годишен данък печалба.

# 612
Ако студента работи 60ч месечно има право на:
1. Supplementary grant - безвъзмезден заем ако студента завърши образованието в определен срок, размера на тази субсидия зависи от доходите на родителите (около 360евро е максимума)
Това означава ли, че ако доходите на родител са над 360 евро на месец, няма право на тази помощ? Мислех, че е по- висок прага. Това пише ли го някъде в това DUO ?
На мен въпроса ми беше дали може два пъти да се кандидатсва за различните неща, поетапно?

# 613
Bloom,
360 евро е максимума, който детето може да получава като гифт месечно. А не за доход на семейството.
Доходите в Холандия ги гледат в годишен аспект. Не знам колко е летвата, но българските заплати се класират в 90% от случаите.
В сайта на duo  има секция за чужденци/ на английски и детето би могло да я разгледа
Детето може да пита и в Дуо. Почти съм сигурна, че може да кандидатства поетапно за различните опции, когато от която/ за която има нужда. Но все пак не бих желала да те подвеждам. ( Нормално е да е така, защото обстоятелствата се менят и не са константна величина.) Където писах за картата, че всеки семестър можеш да си променяш уикенд или делнични дни да да ти безплатни, го знам от холандска студентка

# 614
Bloom,
360 евро е максимума, който детето може да получава като гифт месечно. А не за доход на семейството.
Доходите в Холандия ги гледат в годишен аспект. Не знам колко е летвата, но българските заплати се класират в 90% от случаите.
В сайта на duo  има секция за чужденци/ на английски и детето би могло да я разгледа
Детето може да пита и в Дуо. Почти съм сигурна, че може да кандидатства поетапно за различните опции, когато от която/ за която има нужда. Но все пак не бих желала да те подвеждам. ( Нормално е да е така, защото обстоятелствата се менят и не са константна величина.) Където писах за картата, че всеки семестър можеш да си променяш уикенд или делнични дни да да ти безплатни, го знам от холандска студентка

Благодаря ти ross за уточнението. И аз бях останала с впечатлението, че нашите доходи в България, като цяло, влизат в стандартите за подпомагане. С четенето в DUO ще се справя донякъде. Ако разчитам той да ме информира....всичко ще е в последния момент и много неща ще са пропуснати. След като първото дете си подготвяше всичко съвсем сама, но в друга държава и други изисквания, сега се налага да се ровя аз, за да не се изпуснат важни неща. Надявам се, че като отиде сам там и няма кой да мисли и помни вместо него, ще стане по- самостоятелен.
Благодаря на всички за информацията, която споделяте и е по- ценна и практична от повечето други източници /фирми посредници, публикации/ защото написаното е от първо лице!!!

Общи условия

Активация на акаунт