Студенти в Холандия/Нидерландия -2

• 131 788
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
  • La casa de Mickey Mouse
Съжалявам, исках да кажа гифта е максимум 360 евро.
Може да се кандидатства за каквото поиска студента, може да спира и подновява когато поиска, няма ограничение за това
Дъщеря ми има карта за транспорт, сменяме я всеки месец според плановете и през следващия месец.

# 616
Явно аз не съм се изразила добре. Дуо предлага 4 вида "субсидии"
Ако студента не работи има право на:
1. Regular loan - студента избира размера на заема, безлихвен е и се връща (има условия за връщане)
2, Tuition fee loan - годишните студентска такса, безвъзмездна ако студента завърши

Ако студента работи 60ч месечно има право на:
1. Supplementary grant - безвъзмезден заем ако студента завърши образованието в определен срок, размера на тази субсидия зависи от доходите на родителите (около 360евро е максимума)
2. Student travel product - карта за транспорта, студента пътува безплатно през седмицата или уикендите (може да се променя всеки месец)

Ако студента работи, трябва да си плаща здравна застраховка, цените варират от 90 до 130 евро. Може да подаде искане до данъчна служба да му помагат с част от сумата за застраховката. Молбата се подава в различна администрация (не ДУО). Максималната сума, която може да се получава (зависи от годишните доходи) е oколо 90 евро (мисля, че не са я променили)

Освен това ако доходите на работещия студент са ниски не плаща годишен данък печалба.

Здравейте,
Сигурна ли сте, че не е необходимо студентът да работи за да има право на Regular loan ? Питам ви, защото ми предстои обучение в Холандия, а от информацията, която съм прочела и получила до сега разбрах точно обратното.... Мислех, че само Tuition loan се отпуска без условие за работа. В сайта на Дуо като чета не ми става много ясно за точните условия за Regular loan.

# 617
В Айндховен има ли
офис на Дуо ?
И какви документи искат
за заема за годишната
такса?

# 618
  • София
Ако разчитам той да ме информира....всичко ще е в последния момент и много неща ще са пропуснати. След като първото дете си подготвяше всичко съвсем сама, но в друга държава и други изисквания, сега се налага да се ровя аз, за да не се изпуснат важни неща. Надявам се, че като отиде сам там и няма кой да мисли и помни вместо него, ще стане по- самостоятелен.
Благодаря на всички за информацията, която споделяте и е по- ценна и практична от повечето други източници /фирми посредници, публикации/ защото написаното е от първо лице!!!
И аз разчитах на по-голяма самостоятелност, но трета година все още аз ровя. Не съм загубила надежда обаче Simple Smile
Също както доста пъти съм споменавала, не ми омръзва да повтарям, че информацията, която намирам в bg-mamma е най-ценна, полезна и разбираема, за което благодаря на всички.
Сигурна ли сте, че не е необходимо студентът да работи за да има право на Regular loan ? Питам ви, защото ми предстои обучение в Холандия, а от информацията, която съм прочела и получила до сега разбрах точно обратното.... Мислех, че само Tuition loan се отпуска без условие за работа. В сайта на Дуо като чета не ми става много ясно за точните условия за Regular loan.
Аз пък не знаех, че Tuition loan е безвъзмездна. Ако е вярно, това е много приятна новина, защото синът ми само такъв получава засега.
P.s. Пак погледнах в сайта. Мисля, че ми се изясни. Май са го обновили и сега е доста по-разбираема информацията. Това, което разбрах за този вид финансиране е, че и то се дели на два вида - ако си в университет се води tuition fee loan и се връща, а ако си в средно професионално или образование за възрастни, то тогава се води contribution и не се връща, а е като подарък.
В Айндховен има ли офис на Дуо ?
Има, адресът е: Clausplein 6, 5611 XP Eindhoven, Nederland

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 11:02 от Sash

# 619
  • Evil thoughts can hide, I'll help release the mind I'll peel away the skin, release the dark within.
Да се присъединя към мнението, че темата ми е изключително полезна. Някой да освобождава квартира в Айндховен?

# 620
  • София
Една добра идея при търсенето на квартири е да осъществите контакти със студентските организации от типа Checkpoint. Те освен многото дейности, съпътстващи студентския живот, управляват и студентски общежития. Аз мислех, че това е една организация за цяла Холандия, но като потърсих в Гугъл техен сайт, който да ви споделя тук, се оказа, че се отнася само за града на моя син. Но и в други градове има такива,  за Айндховен не намерих такава обща студентска организация, но има кампуси на различните университети там.

# 621
  • Sofia, Bulgaria
Дуо предлага 4 вида "субсидии"
1. Regular loan - студента избира размера на заема, безлихвен е и се връща (има условия за връщане)
2, Tuition fee loan - годишните студентска такса, безвъзмездна ако студента завърши

1. Supplementary grant - безвъзмезден заем ако студента завърши образованието в определен срок, размера на тази субсидия зависи от доходите на родителите (около 360евро е максимума)
2. Student travel product - карта за транспорта, студента пътува безплатно през седмицата или уикендите (може да се променя всеки месец)

От Сайта на Юнифай:
Финансовата помощ, за която могат да кандидатстват българските студенти се състои от две части:
Първата е СТУДЕНТСКИ ЗАЕМ. Той покрива само таксата на обучение, като лихвата му е 0,1% за 2017 година. Условията за да получите този заем са:
- Да сте студент под 30 години от държава-членка на ЕС
- Да сте приет в програма редовно обучение в университет в Холандия
- Да имате свой граждански номер и банкова сметка в Холандия
Заемът започва да се връща, когато студентът завърши, а срокът е 15 години.
Втората част се нарича СТУДЕНТСКА СУБСИДИЯ и е на стойност 386 евро месечно. За нея студентите могат да кандидатстват при следните условия:
- Родителите ви да имат доход под 30 000 евро годишно (за декларирането на доходите може да се обърнете към консултантите на UNIFY)
- Да имате минимум 14 работни часа седмично (56 часа на месец) ИЛИ да сте живяли 5 поредни години в Холандия (възможно е и ваш родител) без прекъсване за повече от 6 месеца.
Като допълнение към тази субсидия, студентите могат да се възползват и от безплатна карта за транспортната мрежа в Холандия – OV Chipkaart.

Не успявам да разбера Tuition fee loan връща ли се или се опрощава, ако студентът завърши до 10 години. Има ли място, където това да е официално описано?

# 622
Дуо предлага 4 вида "субсидии"

От Сайта на Юнифай:
Финансовата помощ, за която могат да кандидатстват българските студенти се състои от две части:
Първата е СТУДЕНТСКИ ЗАЕМ. Той покрива само таксата на обучение, като лихвата му е 0,1% за 2017 година. Условията за да получите този заем са:
- Да сте студент под 30 години от държава-членка на ЕС
- Да сте приет в програма редовно обучение в университет в Холандия
- Да имате свой граждански номер и банкова сметка в Холандия
Заемът започва да се връща, когато студентът завърши, а срокът е 15 години.
Втората част се нарича СТУДЕНТСКА СУБСИДИЯ и е на стойност 386 евро месечно. За нея студентите могат да кандидатстват при следните условия:
- Родителите ви да имат доход под 30 000 евро годишно (за декларирането на доходите може да се обърнете към консултантите на UNIFY)
- Да имате минимум 14 работни часа седмично (56 часа на месец) ИЛИ да сте живяли 5 поредни години в Холандия (възможно е и ваш родител) без прекъсване за повече от 6 месеца.
Като допълнение към тази субсидия, студентите могат да се възползват и от безплатна карта за транспортната мрежа в Холандия – OV Chipkaart.

Не успявам да разбера Tuition fee loan връща ли се или се опрощава, ако студентът завърши до 10 години. Има ли място, където това да е официално описано?

https://duo.nl/particulier/student-finance/tuition-fee-loan.jsp Ето на тази страница (най-отдолу) в сайта на ДУО пише, че заемът за таксите за обучение в университет (tuition fee loan) винаги се връща.

Но на мен все още не ми стават ясни условията по другия заем Regular loan, който може да се използва за каквото поискаш, необходимо ли е студента да работи за да го получава или не ?

# 623
ами пише си го на сайта им
Цитат
Loan or gift

You always have to pay back the tuition fee loan

---------

Цитат
Здравейте,

Regular Loan не е за неработещи български студенти, а само за холандци, или за нехоландци, които са живяли последните пет години там, или за нехоландци (или техните партньори/родители), които работят по 56 часа месечно

извлечено от тук
Цитат
EEA citizen or Swiss

Do you have the nationality of an EEA country or Switzerland? Then you qualify if you have been living in the Netherlands for 5 consecutive years or more. Or if you, or your non-Dutch parent or partner, work in the Netherlands for at least 56 hours a month. We advise you to discuss this with an employee at 1 of our Service Desks.

Do you fail to meet the nationality requirements for EEA or Swiss students? Then you may still qualify for the tuition fee loan.

и тогава ми възниква въпроса - защо някой, било холандец, или българин, който работи по 56 часа седмично, би избрал да вземе Regular Loan, който се връща, след като заради това, че работи, може да вземе подобни пари като подарък/безвъзмездно/ чрез Supplementary grant-a? единствен смисъл би имало само, ако доходите на родителите са по-високи и заради това студентът не се класира за грант-а

# 624
Да не би условията за двата вида помощ да са различни и тази, дето се връща, да е по-лесна за получаване?

# 625
  • Sofia, Bulgaria
Loan or gift
You always have to pay back the tuition fee loan. The contribution towards course fees is a gift.

Какъв е този контрибюшън тогава, за него се споменава на същата страница и апликационната форма е там?

# 626
Loan or gift
You always have to pay back the tuition fee loan. The contribution towards course fees is a gift.

Какъв е този контрибюшън тогава, за него се споменава на същата страница и апликационната форма е там?

Отнася се за  secondary vocational education или adult education, които са различен вид обучение от university

# 627
Дали има някой тук приет в Ротердам Бизнес Университета? Дъщеря ми кандидатства там още зимата, но така и няма отговор до сега. Писа мейли, звъня дори до университета, обработвали документите и до там. Виждам, че повечето вече са приети и знаят къде ще учат, а ние сме на никъде. Обясниха ни, че този университет винаги бил бавел документите и винаги имало някакви проблеми с него, та чакаш до последно. Какво толкова си го е харесала незнам, но като гледам класациите има далече по-добри университети от него. Вие накъде мислите да пратите децата си?

# 628

и тогава ми възниква въпроса - защо някой, било холандец, или българин, който работи по 56 часа седмично, би избрал да вземе Regular Loan, който се връща, след като заради това, че работи, може да вземе подобни пари като подарък/безвъзмездно/ чрез Supplementary grant-a? единствен смисъл би имало само, ако доходите на родителите са по-високи и заради това студентът не се класира за грант-а

1. Условията са правени/писани основно за холандци, а те трудно се класират за безвъзмезден заем.
2.Това което сте намерили за границата от 30 000 евро касае получаването на максималната сума от 386 евро като безвъзмездна помощ. Не съм я гледала точно таблицата, но и при малко по-висок доход получаваш безвъзмездна помощ, но не в пълния размер и тя прогресивно намалява, ако доходът расте.
3. Безвъзмездната помощ не е достатъчна , за да се издържа един студент в Холандия. Съответно студентът може да реши да си взима и заем, който подлежи на връщане
4. Размерът на максималния месечен заем ( който подлежи на връщане) е 800-1000 евро. Сума, която е достатъчна , за да живее нормално студента
5. Лихвата по този заем от 2018 година е 0%
"Rentevaste periode    Rentepercentage
januari 2018 t/m december 2022    0,00 %"

Дописвам се*
Повечето холандци си теглят пълния заем. При 0% лихва, а и не е задължително да ги изхарчат.
Те имат по-различна култура. Умеят да не харчат пари, които знаят, че дължат (дори и децата им).
Холандците имат по много деца и може да нямат възможност да помагат с цялата необходима за спокойно студентстване сума.

Последна редакция: вт, 15 май 2018, 06:25 от rosss

# 629
  • La casa de Mickey Mouse
Много често, заема се използва за добри стажове през лятото, дори и за gap year, през която карат стаж или учат език.

Общи условия

Активация на акаунт