Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-16

• 120 156
  • 753
  •   1
Отговори
# 300
  • София /Абсурдистан
Ами аз живея до Бизнеспарка, ама ако някой ми подари жилище в Изгрев, за секунди стягам багажа и дим да ме няма  Grinning Нищо, че там на места са тесни уличките, на мен не ми пречи  Simple Smile
Преди много години живеех срещу Южния парк, още имам носталгия за там. Така че разлика в районите има.

# 301
Преди много години живеех срещу Южния парк, още имам носталгия за там. Така че разлика в районите има.

Има разбира се, но до голяма степен е в главата ти Grinning Родителите ми живеят срещу Южния парк ( Стрелбище ли е, Иван Вазов ли е, не знам точно), но на мен изобщо не ми харесва и не бих се нанесла там. И блокът им не ми харесва и недостатъците му хич не се компенсират от "хубавата" локация. Но те си го харесаха навремето, защото отговаряше на някакви ТЕХНИ, ВАЖНИ ЗА ТЯХ  критерии. Аз и да го наследя някога веднага ще го продам, даже няма и да се замисля дали да не се преместя там.

# 302

Има разбира се, но до голяма степен е в главата ти Grinning Родителите ми живеят срещу Южния парк ( Стрелбище ли е, Иван Вазов ли е, не знам точно), но на мен изобщо не ми харесва и не бих се нанесла там. И блокът им не ми харесва и недостатъците му хич не се компенсират от "хубавата" локация. Но те си го харесаха навремето, защото отговаряше на някакви ТЕХНИ, ВАЖНИ ЗА ТЯХ  критерии. Аз и да го наследя някога веднага ще го продам, даже няма и да се замисля дали да не се преместя там.

Ако е на запад от парка (след П.Ю.Тодоров), е Стрелбище, а може да е и  Гоце Делчев, ако е на север от парка, е Иван Вазов. Иначе ако сградата е на самия булевард (дали П. Тодоров, дали Бяла черква, няма значение), и аз не бих живяла в него. Но навътре в уличките и на двете места е хубаво, според мен.

А по принцип - основното при избор на жилище е разполагамеите средства - специално за ЧС 0 знаем, че при теб не е така, защото имаш достатъчно за навсякъде Wink, говорим за болшинството хора, които купуват жилище. Така че спор за квартали има смисъл само в еквивалетнен ценови диапазон, според мен.

# 303
Ми то и нас в Гео Милев ни обираха безброй пъти мазето, един път апартамента, доста пъти колата, на баба ми й дръпнаха синджира от врата пред блока, няколко съседи ги пребиха, имаше много пъти пожари на коли и т.н. и т.н.
И транспорта беше смотан, бъхташ пеш до Плиска Simple Smile
Иначе си е хубав квартала Simple Smile, доколкото е възможно в София. А и си бяхме свикнали. Но цените са височки, и не ми понесоха на джоба.
Като търсихме жилище обиколихме доста квартали, интересното е че ако подхождаш непредубедено наистина е доста различно.  Grinning

# 304
Най-добре ако можехме да извикаме 100 различни агенти на недвижими имоти от Румъния /близка до нас страна/  и да им покажем първо Банишора, Люлин, Надежда и Толостой а после Бели Брези, Стрелбище и Борово, как мислиш дали щяха да обяват едни и същи цени или щеше да има разлика?

Мисля, че щяха да обявят горе-долу еднакви цени, да. Разлика между Стрелбище, Борово и Белите Брези и Банишора, Надежда и Люлин има само в главите на някои снобарски настроени обитатели на столицата:)

Между Оборище и Факултето биха обявили наистина много различни цени, но наистина между Борово и Надежда не смятам, че биха обявили различни. Не смятам, че някой човек от провинцията, който не е идвал в София, би намерил разлика между Надежда и Борово и дори като нищо би харесал Надежда повече.
Вече като поживее няколко годинки в София и се наслуша на подобни коментари, вече и той ще счита, че Надежда и Люлин са гадни без сам да знае защо. Ето защо е хубаво човек да мисли с главата си:)

Пак ти напомням, че квартал Оборище в София няма. Има улица, има и община, но квартал няма. Предполагам от скоро живееш в София и не познаваш много добре районите и кварталите. Иначе - съгласих се, няма никакво значение квартала (освен ако не е "Оборище" или факултето) - всичко е в главата. Оттеглям се победен от спора.  #Crazy

# 305
Живяла съм известно време в Лозенец на улица Якубица (там е апартамента на баба ми по бащина линия) и там наистина мястото е много готино. Парите биха си стрували напълно.

Същата баба има малък апартамент тип боксониера на бул. Евлоги и Христо Георгиеви (не знам как се води квартала) и мястото е много гадно и забутано. На 2 крачки е от Оборище буквално.

Иначе разбира се, че основното е бюджета, но много голяма тежест играе и това как си отрасъл и дали ти е харесвало. Например, аз си харесвам "спалните" тип Люлин и Младост, и се чувствам некомфортно в Центъра. За други е обратното. Simple Smile Това всъщност е хубаво - няма да се избием за 5 квартала.  Laughing

jedinait, ей много си голям и как тънко се заяждаш.  Grinning Не мога да кажа за Татко Мецан, но аз съм родена в София, както и родителите ми. И пра-родителите ми. На някои хора просто им личи как не става дума за размисли на тема как биха живели в даден квартал, а избиване на някакви комплекси с това къде живееш.

# 306
Живяла съм известно време в Лозенец на улица Якубица (там е апартамента на баба ми по бащина линия) и там наистина мястото е много готино. Парите биха си стрували напълно.

Същата баба има малък апартамент тип боксониера на бул. Евлоги и Христо Георгиеви (не знам как се води квартала) и мястото е много гадно и забутано. На 2 крачки е от Оборище буквално.

Иначе разбира се, че основното е бюджета, но много голяма тежест играе и това как си отрасъл и дали ти е харесвало. Например, аз си харесвам "спалните" тип Люлин и Младост, и се чувствам некомфортно в Центъра. За други е обратното. Simple Smile Това всъщност е хубаво - няма да се избием за 5 квартала.  Laughing

jedinait, ей много си голям и как тънко се заяждаш.  Grinning Не мога да кажа за Татко Мецан, но аз съм родена в София, както и родителите ми. И пра-родителите ми. На някои хора просто им личи как не става дума за размисли на тема как биха живели в даден квартал, а избиване на някакви комплекси с това къде живееш.

Залагам 1000 вирутални долара, че Татко Мецан ще ме обвини, че съм глупав и сноб, а на теб ще каже, че много ти харесва коментара.  Rolling Eyes

Моето мнение е обратното на твоето - на мен ми се струва, че много хора имат проблем с това къде живеят, но не могат обективно да погледнат на нещата и агресията им избива в грешната посока.

Отново се извинявам за offtopica!

# 307

Ако е на запад от парка (след П.Ю.Тодоров), е Стрелбище, а може да е и  Гоце Делчев, ако е на север от парка, е Иван Вазов. Иначе ако сградата е на самия булевард (дали П. Тодоров, дали Бяла черква, няма значение), и аз не бих живяла в него. Но навътре в уличките и на двете места е хубаво, според мен.

А по принцип - основното при избор на жилище е разполагамеите средства - специално за ЧС 0 знаем, че при теб не е така, защото имаш достатъчно за навсякъде Wink, говорим за болшинството хора, които купуват жилище. Така че спор за квартали има смисъл само в еквивалетнен ценови диапазон, според мен.

Не е на булевард, вътре в квартала е и е тихо, но до трамвая и до рейсовете е буквално две минути. В бъдеще това ще важи и за метрото. За тях това беше най-важното. За мен качеството на блока е по-важно от десет минути ходене до транспорта. Иначе е ново строителство, с външна изолация, дограми, асансьор, но е ранно ново строителство, с кофти и грозен асансьор, евтини и непривлекателни общи части и кофти съседи. Но явно според теб това не е минус, защото само локацията се гледа. И за нашите беше така - всеки си е прав за себе си.

Основното при избор на жилище е какво искаш. И след това почваш да гледаш за какво ти стигат средствата. Нещо като кандидатстването след 7 клас - подреждаш списъка според желанията си, а не според това каква оценка имаш, пък после където успееш да се закачиш. А да имаш пари за апартамент навсякъде е необходимо, но не и достатъчно условия да си купиш. Първо трябва да видиш дали въпреки, че имаш парите, можеш да си позволиш да ги дадеш. После трябва да си решиш дали макар да можеш да си позволиш да ги дадеш си струва да ги даваш. И след това да решиш дали наистина го искаш това нещо, за което имаш парите и можеш да си позволиш, и си струва цената (не е надута над пазара). Този алгоритъм на вземане на решение елиминира много жилища не по финансови причини. И не виждам защо пак започваш тази кавга, след като много пъти сме го писали - една покупка не е само и единствено въпрос на имане на пари. Твоите възгледи са прекалено американски - в тяхното общество има ясен градиент на това кое е престижно и е белег за успех и имаш ли пари непременно купуваш съответното за да се покажеш. Ми в Европа хората предпочитат да не се експонират много и често живеят по-семпло, отколкото могат да си позволят. Това е културна разлика и с теб явно сме различни, но защо събуждаш стари спорове не знам newsm78

# 308
Не е на булевард, вътре в квартала е и е тихо, но до трамвая и до рейсовете е буквално две минути. В бъдеще това ще важи и за метрото. За тях това беше най-важното. За мен качеството на блока е по-важно от десет минути ходене до транспорта. Иначе е ново строителство, с външна изолация, дограми, асансьор, но е ранно ново строителство, с кофти и грозен асансьор, евтини и непривлекателни общи части и кофти съседи. Но явно според теб това не е минус, защото само локацията се гледа. И за нашите беше така - всеки си е прав за себе си.

Не знам откъде реши, че строителство от 1990-те или ранните 2000 за мен не е минус Simple Smile - аз лично предпочитам панелите в Иван Вазов пред недоразуменията на ранния капитализъм (които и в Иван Вазов ги има). И не, не е само локацията, но е основно локацията, обаче не бих влязла в такова "ново" на каквато и да било локация, като знам как се строеше през този период - ниски изисквания и никакъв контрол. Но всеки си знае за себе си.

Че имам американски разбирания, е така - "to get the job done"  Grinning Обаче за лолкацията мога да те уверя от моя опит, че е въпрос на практичност, а не на престиж - което пак си е американска черта май  Laughing  Да не губя часове в задръствания за работа и обратно, да не мисля децата по гр. трсанпосрт за училище - добро училище, подчертавам (или ние с кола), да гледам  дървета и да слушам  птички по улицата и в задния двор (спалнята ни гледа към разкошен орех), да имам достъп до хубав парк на 5 мин пеш, 2 метростанции на 10 мин пеш, и центъра на 15 мин пеш - за мен всичко това е въпрос на удобство и практичност, а не на престиж. Което си има цена.  Никому нищо не искам да показвам, просто се стремя да си направя живота максимално удобен и приятен според обективните условия, в които съм поставена. И като гледам коментарите тук, останалите (овсен теб)  хора са на същия принцип. Между другото, работя с хора от цяла Европа и от моя опит тези принципи са водещи и за тях, поне за тези, с които аз контактувам и сме обсъждали тези въпроси. 

Кавга не почвам, а точно обратното - направих disclaimer за теб специално именно за да не влизаме в кавга Wink Ти си в изключенията и ти стигат за навсякъде, но си имаш свои си идеи  - и казах това точно за да не спорим пак, защото останалите пищещи ясно обясниха, че си имат предпочитания, за които не им стигат възможностите,  и това е напълно нормално.

Последна редакция: пт, 21 апр 2017, 12:03 от Анонимен

# 309
  • София, Bulgaria
Относно кварталите според мен водеща е логиката на ЧС и съм съгласна с нея. Освен, че понякога изборът не е воден само от снобизъм и "американски възгледи" и дори да предпочиташ семпъл живот и не ти е в характера да се преекспонираш/показваш демек/ животът го налага. Ако се движиш в определени среди и от тези среди ти зависи бизнеса, драпаш да отидеш на по-високо ниво...търсиш развитие... тогава в Надежа не са твоите квартали и среда. Това е като костюма и колата... няма как да отидеш на бизнес среща с костюма от Илиянци и с голф 3.  Факт е, че парите са в скъпите квартали и зони на София, там са училищата и детските градини на тези хора, там си разхождат кучетата и т.н  там контактуват с тях... а за бизнеса контактите са важни.

# 310
Да, и аз съм на мнение, че някои квартали са подценени, обаче изобщо не ги познавам западните и северните, може инцидентно да съм ходила до някой магазин там и нямам абсолютно никакви впечатления.
Ние купихме в центъра, защото цената на жилището беше идентична с тази в други квартали. Иначе не бих дала много повече пари, само за да съм в центъра. Има много плюсове за мен, но ако човек има повече пари за таксите, минуситите на кварталите намаляват.
Иначе много обичам градската атмосфера на космополитните европейски градове и с безброй магазинчета, кафенета и площадчета. Уви София не е от тези градове. Тук приятните центални улици се броят на пръсти. Дори ако не беше мъжът ми и работата, бих се преместила с удоволствие в Пловдив да речем.

# 311
Относно кварталите според мен водеща е логиката на ЧС и съм съгласна с нея. Освен, че понякога изборът не е воден само от снобизъм и "американски възгледи" и дори да предпочиташ семпъл живот и не ти е в характера да се преекспонираш/показваш демек/ животът го налага. Ако се движиш в определени среди и от тези среди ти зависи бизнеса, драпаш да отидеш на по-високо ниво...търсиш развитие... тогава в Надежа не са твоите квартали и среда. Това е като костюма и колата... няма как да отидеш на бизнес среща с костюма от Илиянци и с голф 3.  Факт е, че парите са в скъпите квартали и зони на София, там са училищата и детските градини на тези хора, там си разхождат кучетата и т.н  там контактуват с тях... а за бизнеса контактите са важни.

Така де, ама ако ти стигаха парите, щеше да прежалиш любимия Редута в полза на долен Лозенец, нали? Wink

# 312
Обаче за лолкацията мога да те уверя от моя опит, че е въпрос на практичност, а не на престиж - което пак си е американска черта май  Laughing  Да не губя часове в задръствания за работа и обратно, да не мисля децата по гр. трсанпосрт за училище - добро училище, подчертавам (или ние с кола), да гледам  дървета и да слушам  птички по улицата и в задния двор (спалнята ни гледа към разкошен орех), да имам достъп до хубав парк на 5 мин пеш, 2 метростанции на 10 мин пеш, и центъра на 15 мин пеш - за мен всичко това е въпрос на удобство и практичност, а не на престиж. Което си има цена.  Никому нищо не искам да показвам, просто се стремя да си направя живота максимално удобен и приятен според обективните условия, в които съм поставена. И като гледам коментарите тук, останалите (овсен теб)  хора са на същия принцип. Между другото, работя с хора от цяла Европа и от моя опит тези принципи са водещи и за тях, поне за тези, с които аз контактувам и сме обсъждали тези въпроси.  

Ама то и при мен е така, и аз искам точно тези неща, обаче във въпросния Стрелбище/Иван Вазов:
- задръстванията по "България" са огромни в час пик;
- хубави училища наблизо няма. А всъщност има едно - втора английска;
- парк има, вярно е, ама птички в задния двор няма.
- И транспорт има, ама пък да се паркира вече е мисия невъзможна, понякога трудно се вземат даже завоите от паркирани коли;

Та с какво всичко това прави този квартал върха на сладоледа? За мен най-хубавото е широкият център, а там вече качеството на сградата, наличието на гараж и т.н. са определящи. Плюс субективният фактор.

Относно кварталите според мен водеща е логиката на ЧС и съм съгласна с нея. Освен, че понякога изборът не е воден само от снобизъм и "американски възгледи" и дори да предпочиташ семпъл живот и не ти е в характера да се преекспонираш/показваш демек/ животът го налага. Ако се движиш в определени среди и от тези среди ти зависи бизнеса, драпаш да отидеш на по-високо ниво...търсиш развитие... тогава в Надежа не са твоите квартали и среда. Това е като костюма и колата... няма как да отидеш на бизнес среща с костюма от Илиянци и с голф 3.  Факт е, че парите са в скъпите квартали и зони на София, там са училищата и детските градини на тези хора, там си разхождат кучетата и т.н  там контактуват с тях... а за бизнеса контактите са важни.

Има много истина в това, ама нещата са разтегливи. За Голф 3 е ясно, че не вдъхва доверие, ама и Мерцедес ЕС класа много често също не предизвиква доверие в клиентите, освен за особен вид професии. За контактите и бизнеса е важно къде ти е офисът и как изглежда, а не къде си избрала да живееш. Вече е достатъчно масово, че да стане лесно за възприемане, хората да бягат от суетата, да не носят костюми, освен ако се налага наистина и т.н. Т.е. показността е нужна за неголяма група хора, останалите могат да го дават не толкова американски без да им пострада бизнесът от това. Я виж Каракачанов и Симеонов в какво облекло преговарят за съставяне на кабинет и никому не прави впечатление Joy

Иначе като говориш за скъпи квартали, моят нов имот се намира в тотално презрян и низвергнат квартал, ама в радиус от 10 минути пеш се намират поне две от най-добрите училища (за немската трябват цели 20 минути), една от най-добрите школи за обучение по английски, траспорт всякакъв, парк, голяма и свястна болница, магазини (даже и две от специализираните месарноцо за собствена продукция), сега и мол се строи Twisted Evil Това в супер прехвалените и скъпи квартали като Лозенец го няма накуп. Ей това разбирам аз под практичност, а не водене по модите Peace

Последна редакция: пт, 21 апр 2017, 12:29 от Черна станция

# 313
  • София, Bulgaria

Така де, ама ако ти стигаха парите, щеше да прежалиш любимия Редута в полза на долен Лозенец, нали? Wink

Много ясно....и със сигурност за една година ще избия разликата само от препоръки... Но не само, че трябва да ми стигат парите, а и да имам резерв, щото "пищов на голо дупе"  не става. За това стъпка по стъпка, за да не стане шпагат...
По принцип съм го мислила, но не за долен Лозенец, защото там ми е офиса, да не дублирам локациите, но за някои затворен комплекс бих се жертвала, по същите причини Laughing

# 314
Ама то и при мен е така, и аз искам точно тези неща, обаче във въпросния Стрелбище/Иван Вазов:
- задръстванията по "България" са огромни в час пик;
- хубави училища наблизо няма. А всъщност има едно - втора английска;
- парк има, вярно е, ама птички в задния двор няма.
- И транспорт има, ама пък да се паркира вече е мисия невъзможна, понякога трудно се вземат даже завоите от паркирани коли;

Та с какво всичко това прави този квартал върха на сладоледа? За мен най-хубавото е широкият център, а там вече качеството на сградата, наличието на гараж и т.н. са определящи. Плюс субективния фактор.

За Иван Вазов (който граничи със Стрелбище) и предимствата му е изписано много, а задръстванията по България не те вълнуват, ако живееш в него - с метрото се стига навсякъде дори и сега (спирка НДК, спирка Европейски съюз), а скоро ще има и още една станция - вече от другата страна, по-близо до Стрелбище. Изобщо от Иван Вазов и долен Лозенец не ти трябва ежедневно кола, защото ако работиш в центъра, се стига пеш, а в останалите райони - с метро.

От Стрелбище/Иван Вазов е близо 73-то с немски (то е на границата на Стрелбище и Гоце Делчев) - т.нар Втора Немска, в долен Лозенец е 35-то с немски - и двете са добри. За паркиране - и двата стават Зелени зони съвсем скоро. А иначе има и гаражи, и паркоместа, само пари да имаш Wink

За връх на сладоледа не знам, но кварталите имат всички предимства за условията на София, и едно съществено, което района на Сточна гара няма - големи паркове наблизо (Южен и Борисова), а също и много зеленина и дървета по улиците - това от личния ми опит. А иначе всеки е свободен да си говори, каквото си иска, и да си купува, където си иска  Peace

Последна редакция: пт, 21 апр 2017, 12:41 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт