ЗОНАТА и ние - 14 Тема

• 116 616
  • 752
  •   1
Отговори
# 510
  • Chicago/Varna
Emigrantка  Hug Извинявай, но наистина не се сетих, че сме дискутирали с теб по тая тема. На мен тогава ми стана чудно, че дори тая киселина се продава като хранителна добавка, която хората приемат допълнително. И от там си направих изводите, че надали е толкова ужасна. Книгата за токсичните мазнини не съм я чела, но при първа възможност ще я разгледам. Благодаря за всичко, което правиш за нас  bouquet
Би ли споделила след толкова години в Зоната твоето отношение към мазнините. Все още ли спазваш дадените количества и продължаваш ли да хапваш ниско маслени продукти?

Дани, Арахидоновата киселина която се продава и използва от спортистите е сигурен билет за болнични заведения след години...след много години...Тези хора нямат никаква идея как се самоубиват в името на някаква глупава суета да си показват сега мускулите. Техен е живота, и за съжаление ще плачат, когато е твърде късно...и с незнанието си  ще обвинят всичко друго в този живот, но никога няма да се сетят, че на времето, преди много години бавно са зареждали бомба в тялото си с голям закъснител. Жал ми е за тях.

Подобна е ситуацията с другите хора, които си наваксват тази киселина с всичките преработени въглехидрати и богати на Омега-6 храни- Жълтъци, червени мазни меса, дреболии. За това хората пълнеят, защото организма се мъчи да ви предпази от тази излишна киселина, като я капсулова в мазнина, за да НЕ може да се разхожда из вътрешностите ви и да уврежда органите ви. Вие се тъпкате със жълтъци, организма ви капсулова по задниците, за да ви пази здрави..само че до кога..то тялото ви не е просто..идва момент в който ще се откаже, а повярвайте ми, това не добър вариант...Simple Smile Това всичкото е изключително казано доста опростено на фона на всички процеси в организма, но за тези, които не обичат да четат пак е вид мизерна, но полезна информация.

А относно мазнините...никога не съм имала специално отношение към мазнините. Свикнала съм да ям НЕ мазни меса. Нещо, което обожавах преди години, всичко което има кожа, препечена, джолани, крила, свински крачета..неща заради които не можех да спя от кеф...сега са ми неприятни...не е за вярване, но факт. И с доста зонбита е така, с месеци спазване на режима няма да разберете как ви се променят вкусовите рецептори и хранителни навици. Ям си българско овче сирене, по блок понякога, или в рецепти. Млякото ми е 2% масленост, така ми харесва, и котидж си купувам обезмаслено ако има такова, ако не- 2%..в общи линии това са ми млечните продукти. Всички други мазнини са ми ядки.

# 511
  • Chicago/Varna
...... определно обаче не мога да приема това с ниско маслените продукти, това с жълтъците на яйцата, правилото за закуска или липсата на полезни мазнини т.е тяхното ограничаване...
Духче, ако имаш време, прочети тези две статии. За това съм ги превеждала и писала, за да не ги разказвам всеки път.
Яжте си закуската

Арахидонова киселина

Не можеш да приемеш историята със жълтъците и яйцата, поради простата липса на информация. Надявам се да обичаш да четеш, и ако някога преполовиш книга на Сиърс, коренно ще ти се промени погледа върху храните. Статиите из нета са хиляди, с какви ли не теории. Инфото на сиърс идва от институти и болници, където се провеждат сериозни изследвания. И все пак всеки си избира угодна за него истина. Тези които не обичат да четат, се задоволяват със статийка от нета с незнаен автор.

И тук не говорим за спазване на зоната, а за култура на хранене. Когато човек е запознат с детайлите, които Сиърс разкрива, неусетно започва да се храни здравословно. Мисълта не ти позволява друго, културата ти, знанията ти не ти позволяват друго.

Аз за себе си съм видяла чудеса, които зоната е направила с мен и хиляди потребители, и няма по-голямо доказателство от това за ефекта върху здравето от зоната....и слабеенето е последното нещо за което говоря.

# 512
Emigrantka,
не само преполових книгата, а почти я свърших. Виж, приемам, че това е твоят режим и присъствието ти в тази тема е страхотно. Уважавам безкрайно труда ти, преводите ти, сайта - това е огромна работа и имаш моите възхищения. Но до тук. Аз също съм учен и да, обичам да чета. И двете неща - науката и любовта към четенето в годините ми доказаха, че всяка научна теория има контрираща я такава, всяко изследване е валидно повече или по-малко в "лабораторни" и специфични условия, което не го прави също толкова валидно в "живия живот". Няма два еднакви организма и две еднакви тела, ти си повярвала и си се доверила изцяло на една система, докато аз интуитивно се доверявам на друга, която казва, че жълтъците и дреболиите са полезни, че тялото ми се чувства по-добре без закуска и с по-малко хранения.

А защо сме дебели... е въпрос, който няма да обсъждам сега. Но със сигурност гледните точки са доста. Благодаря ти за интересната информация, ще я прочета!

# 513
  • Chicago/Varna

....не само преполових книгата, а почти я свърших.
Не уточних, че говоря за единствената велика за мен книга "Токсични мазнини". Невероятна книга.

А за останалото- въпреки че всички имат различни тела, всеки задържал се в зоната стриктно, повече от месец-два започва да усеща еднакви симптоми, като еднакви роботчета, което не спира да ме изумява. Имах щастието с годините да наблюдавам хиляди потребители, по състезанията които водех също. Това е, което мен ме изуми, не че само при мен действа. Но това е опит и наблюдения с години, и просто споделям. Пак да кажа, не налагам мнение, всеки сам решава за себе си. Проблема е, че хора, които не успеят да изкарат няколко стриктни месеца в Зоната, никога не успяват да усетят истинската зона, и за тях истината е друга...просто защото не са влезли целите в морето, а са си потопили само крачетата, ако мога така да се изразя.

И с такива хора ми е трудно да общувам, защото няма как да ги убедя, ако не прекарат няколко месеца казармен зонов режим, като за начало, за придобиване на навик, после вече е начин на живот Simple Smile

И ще се радвам да прочетеш Токсичните мазнини и да я обсъждаме. Приятно е да се общува с интелигентни хора. Удоволствието е изцяло мое.

Последна редакция: чт, 18 май 2017, 09:32 от Emigrantка

# 514
  • Велико Търново
Чета, чета..всичко ми е интересно и полезно, никой да не спира да пише Hug
Влизам с въпрос, ако е тъп, моля да бъда извинена Blush
По калкулатор ми излизат да ям 12 блока, аз съм много организиран човек и не ми представлява трудност да си приготвям храната, обаче не знам как да си разпределя блоковете BlushЗатруднението ми идва от там, че денят ми започва най-късно в 5 часа, а завършва след 22 и ако трябва да спазвам часовете между храненията последното се изтегля много рано Crazy

# 515
Емигрантка, напълно съм съгласна с теб - за да се усети реалните последици от подобен режим е нужно той а се спазва стриктно, иначе правим нещо посредствено, а после сме склонни да обвиним системата, а не начина, по който ние сме я следвали. Ще помисля над думите ти и може би ще опитам да бъда стриктна, ако поуча вдъхновение за това.

Сиска, ти имаш много натоварен и физически активен начи на живот, мисля че можеш да си добавиш още 1-2 блока по-късни, или ако не изпитваш глад, просто да удължиш часовете между храненията, което не е препоръчително според книгата, но тя е писана за по "стандартен" начин на живот  Peace

# 516
 siska79, не повече от 5 часа трябва да има след основно хранене и до 1-2 часа след междинно. Нагоди си блоковете според своето ежедневие. Поради ранното ти започване на деня може да добавиш междинна закуска между основната ти закуска и обяда, за да не се получават повече от 5 часа между тях.
Примерно : З (5-6 ч) - 3Б; 2-ра З ( 10-10,30ч) - 1Б  ; О (12-12,30ч) -3 Б ; сл.З (16-16,30ч) -1Б ; В(18-19ч) -3Б  и К. З. ( 22ч) - 1Б  Всичко е 12Б , но с 6 хранения

# 517
Emigrantка, благодаря за хубавия сайт  bouquet За мен е много полезен. Всеки ден откривам по нещо важно и интересно. И най-вече разнообразявам менюто си с хубавите рецепти Simple Smile

# 518
Да не сте на гладна диета? Никой не споделя менюта .... Rolling Eyes

Днес си направих обичайното зоново смути Simple Smile
2 блока - ябълка, киви, магданоз, авокадо и 14г растителен протеин от лупин (сем.бобови).

Протеинът има много мек и нежен вкус. Може да се обработва термично - пробвах го и в палачинки с отличен резултат. Получава се изцяло протеинова палачинка (смесих хуск, протеин и 1.с. овесени трици), а за въглехидратните блокове добавих предоволно количество мед ... Отдавна не ми е било толкова сладко  Laughing.

На обяд - 2 блока - сготвена леща с мазнина и тофу

След малко вечеря - 3 блока - салата морков и цвекло (знам, че не е много зелено Simple Smile, но имам количество, което трябва да оползотворя, а и го обичам много), мазнината - от авокадо. Основното ще е пъстърва.

Чувствам се идеално с режима, а днес - подчертано жизнена.
Околните ме намират за поотслабнала. Вероятно защото на лицето най-много личи.
За съжаление кантарът, който ползвам не е особено надежден и не мога да потвърдя реален резултат в кг или гр. Simple Smile.  

# 519
Ей много хубави идеи!
Аз не споделям, понеже нали не съм съвсем зонова, но днес мисля, че го направих доста зоново и се чувствам сита и добре

З - 3 Блока Протеин, 3 Блока Вх и не знам, мазнини не съм смятала  Whistling 2 яйца на очи, 50 гр., извара, 12 гр., авокадо, 1 с.л. зехтин, 120 гр., банан - 302 к.

Обяд - булгур (30 грама) със спанак, лапад, гъби и лук, задушен и после запечен на фурна с кашкавал, яйце и извара - от всичко по 3 блока, 358 к.

Добре върви, вечерята ще е пиле с хариса и кисело мляко (индийска рецепта) дава го 225 калории от пилето и маринатата и салата ще има. Ще ги нагодя блоковете.
Имах следобедна закуска, но синьото сирене изобщо не фигурира в таблицата та не зная колко блока е, но броя по един блок: 2 фурми (1 ВХ блок), 10 гр., синьо сирене и 2 ореха - баланса малко ми бяга, но аз съм казвала, че за мен мазнините са прекалено малко в режима.

Симпа, а пробвала ли си нещо със спирулина? Палачинка протеинова може би? Трябва да опитам

# 520
Аз влизам да благодаря на Емигрантка за насочването към книгата на д-р Сиърс " Токсични мазнини"  bouquet  Hug  bouquet
Все още не съм я довършила, но вече получих отговор на много мои въпроси, които ме човъркаха през това време. Наистина това е книгата, която трябва първо да се прочете, за да се изяснят всички процеси, които се случват в тялото. И чак тогава да се премине към " Зоната" за практични напътствия.
А от дотук прочетеното за сега аз съм права за моята си теория  Wink Ще видя дали към края на книгата ще получа опровержение  Simple Smile
А иначе продължавам да си я карам на око, тъй като съм посвикнала с количествата. Закуска - извара, овесени ядки, ягоди и чиа. Обяд - ярешко месо със салата от домат и краставица . Вечеря - салата с козе сирене

# 521
Госпожица Дух,
Скрит текст:
ползвала съм спирулина само в т.нар. "Детокс микс" (там тя е в съчетание с равни части хлорела, стръкове пшеница и стръкове ечемик) - дано не греша състава, но отдавна не съм го ползвала. Този микс го добавях в смутитата - разреден със сладки плодове вкусът му не е толкова отблъскващ. Само съобразявах с какви плодове го ползвам - самият микс има наситено зелен цвят и не трябва да се комбинира с червени плодове, иначе се получава отблъскващ кафяв цвят и не е приятно за окото.

За утре съм намислила следната закуска:
2 блока - 200 гр. кисело мляко (1БПВ), 50 гр. извара (1БП), 80-100 гр размразени боровинки(1БВ), чия.
Мисля да блендирам продуктите и да добавя накрая чия. Ако я приготвя от вечерта, може да се получи вкусно кремче за закуска Simple Smile.

От доста време ми се хапва нещо сладичко с извара - сладкишче имам предвид Grinning.
Днес видях една съвсем нова рецепта -  Сладкиш с вишнап и много ми допадна. Разбира се ще трябва да ползвам друг плод. Към момента разполагам само с ябълка, така че изборът ми не е голям. Мисля или да я нарежа на тънки резенчета или да я настържа на едро ренде и да я овкуся с лимонов сок.

До момента съм правила нещо подобно, мъфини с извара, яйца, ядки и фурми вместо захар. Уникално вкусно става, но ще трябва да го преизчисля, за да стане стриктно по Зоната.

Някой правил ли е успешно подобен сладкиш?
Приемам предложения в следващите 30 минути. После ще действам  chef

# 522
# 523
Моето творение вече се пече  chef
В крайна сметка се получиха 6 броя какаови мъфини - всеки по 1БПВМ.

Ето и продуктите - 2 цели яйца (2БП), 224 гр. извара (4БП), 3 равни с.л сусамов тахан (6БМ), 8 бр фурми (4БВ), 2 с.л.какао (2БВ), канела и ромова есенция за аромат, 1/2ч.л стевия.

На вкус не зная как ще се получи - надявам се да е приятно сладко.
Ще докладвам по-късно.

dani1712 , ябълковият сладкиш, който предлагаш ще бъде изпробван на следващ етап.
Напоследък много не налитам на сладкиши, но е добре за моменти на слабост  да имам добри варианти под ръка.

П.П. Мъфините се изпекоха за 20 минути на 180 градуса с вентилатор.
Станаха приятни на външен вид - бухнали, добре оформени, с наситен кафяв цвят от какаото.
На вкус се оказаха точно толкова сладки, колкото обичам.
Доволна съм от резултата Peace.

Последна редакция: пт, 19 май 2017, 22:08 от simpatikonia

# 524
  • Chicago/Varna
......Аз също си купих спирулина на прах,  ще я добавям към смутитата,  а и защо не към овес. ядки(отдавна не съм си приготвяла).

Giftу, аз бих искала да  споделя и моето мнение за спирулината. Но за да не повтарям, копирам и преписвам отново, това което съм казвала преди време, просто ще пусна линк от форума, където сме дискутирали тази тема. Надявам се да ви се стори полезна информация.

Простете за линка, но не ми се  копира и тук всичко казано отново. За спирулината и токсините

Общи условия

Активация на акаунт