Права на порасналите ни деца с ТЕЛК! (18г.+)

• 41 776
  • 146
  •   1
Отговори
# 135
Началото на годината подадох документи в Нои за пенсията на синът ми. Доста късно,защото той тази година прави 18г ,но ...не знаех,че трябва по- рано.
Вчера се обадиха от пощата,че вече има преведени пари. Мислех,че пращат някакъв документ информативно...или не?
Искам и да попитам като навърши 18;г трябва ли пак да ходим до Нои?

# 136
Пращат документ, да. В него е описан размера на пенсията и чуждата добавка ако има право на такава.

# 137
Началото на годината подадох документи в Нои за пенсията на синът ми. Доста късно,защото той тази година прави 18г ,но ...не знаех,че трябва по- рано.
Вчера се обадиха от пощата,че вече има преведени пари. Мислех,че пращат някакъв документ информативно...или не?
Искам и да попитам като навърши 18;г трябва ли пак да ходим до Нои?
Да, изпращат решение за отпускане на пенсия. Синът ми подаде документи края на септември, получи сумата накуп след три месеца, а решението го взех от пощата след още един месец  от два до четири месеца мисля, че беше законовият срок за издаването му.

# 138
Днес пристигна решението за пенсията на сина ми.
Лична социална пенсия - 491.31лв
Добавка за чужда помощ - 230.30лв

Но му изплащат само 491.31 лв.
Личен асистент съм му и предполагам за това не се изплаща добавката.
Така ли е?

Знаех,че от Социални Служби му спират 380 лв за това ,че има ЛА ,но за това не знаех.

# 139
  • София
Да, спират и добавката за ч.п. към пенсията.

# 140
Пак съм аз с въпрос.
При навършване на 18г трябва ли да се подават някакви документи някъде- НОИ, Социални служби...?
Телка е валиден.
Пенсията същата сума ли си остава?

# 141
А колко % е ТЕЛКа?

# 142
100,% с чужда помощ.

# 143
Към НОИ продавате за отпускане на социална пенсия за инвалидност, а към АСП формуляр за изготвяне на индивидуална оценка и такъв за самооценка, за отпускане на помощ по чл.20, ал.1

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 11:22 от Clo - Camille

# 144
  • София
Към НОИ продавате за отпускане на социална пенсия за инвалидност, а към АСП формуляр за изготвяне на индивидуална оценка и такъв за самооценка, за отпускане на помощ по чл.20, ал.1

Последните страници все това обсъждаме и пак има неразбрали. Социалната пенсия за инвалидност се отпуска след навършване на 16 г още. Ако някой е проспал това, вече е друг въпрос.
Ако детето все още ходи на училище, не му се полагат други помощ, освен тази по чл. 8 д  от закона за семейните помощи. Когато  завърши училище или навърши 20 години, тогава се ходи при социалните за оценка и отпускане на помощ.
Само с помощите за отопление не знам как стоят нещата.

Пак съм аз с въпрос.
При навършване на 18г трябва ли да се подават някакви документи някъде- НОИ, Социални служби...?
Телка е валиден.
Пенсията същата сума ли си остава?

Да, същата сума е пенсията.
Ако детето още ходи на училище, нищо не трябва да правите.
Ако сте от София само ще трябва да подадете документи за нова карта за градския транспорт.

# 145
Здравейте, ако детето има по- малко от 50% ТЕЛК има ли право на двойни детски?

# 146
Не. То и такова понятие двойни детски вече няма. Има суми в зависимост от процента, които обединяват детските и останалите пари от социалните. Но под 50% нищо не се полага. Само нормални детски - ако имате право.

Общи условия

Активация на акаунт