Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 апр. 2017, 11:02 ч.

Права на порасналите ни деца с ТЕЛК! (18г.+)

 • 23 058
 • 98
 •   1
Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 244
Здравейте, знаете ли дали има смисъл да се правят някакви усилия да се осигури трудов стаж на порасналото дете? Идеята е да вземе пенсия по друг параграф. Има ли шанс да е по-голяма от 142 лв.? Нямам предвид 30-40 години стаж, а пак инвалидна пенсия, но евентуално по-висока заради няколко години тр. стаж.

# 31
# 32
 • Мнения: 31
Някой знае ли колко време се чака от подаването на документите в РКМЕ, до датата на явяване пред психиатрична ТЕЛК Варна? Поне ориентировъчно да ми кажете, ако някой се е явявал скоро. Става въпрос за първоначално освидетелстване.

# 33
 • в полите на Балкана
 • Мнения: 3 460
Освидетелстването на лицата, явяващи се на ТЕЛК/НЕЛК се извършва в тримесечен срок от получаване на медицинската документация в комисиите. Ето повече информация относно ТЕЛК и НЕЛК от страницата на МЗ. http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/nelk-i-telk/

Новият ТЕЛК ще бъде така: http://www.nabore.bg/statia/zakrivat-telkovete-invalidnite-pensi … ov-nachin-2181-10

# 34
 • Мнения: 3
Извинявам се ако не пиша в правилната тема, но се залутах в мнозинството мнения и теми. Искам да попитам какви права и привилегии има дъщеря ми която е на 17 години ученичка с прекаран исхемичен инсулт и от няколко дена с 50% телк. За съжаление социалните в кметството са много неприятни личности и не казват нищо. Даже за винетката едвам изкопчихме информация, че има право. Може ли да ни кажете имаме ли право на пенсия и за какви други права и придобивки можем да си търсим правата. Благодаря предварително.

Здравейте, мисля че, нямате право на пенсия, това е от сайта на НОИ:

"Кога се отпуска социална пенсия за инвалидност?
Право на социална пенсия за инвалидност имат лицата, навършили 16-годишна възраст, с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане повече от 71 на сто."

Но би трябвало да имате право на помощи от социални грижи, отидете там с телка, ще ви обяснят по подробно.

След няколко месеца чакане и обжалване на решения, вече имаме отпусната пенсия за инвалидност поради общо заболяване. Истината е такава, че за да бъде отпусната пенсия, е необходимо детето да има поне един ден осигурителен стаж преди датата на инвалидизирането и да има навършени 16 години, но не повече от 20. Дано да съм бил полезен на някое дете и неговите родители. Не вярвайте на думите на закостенелите лелки от гишетата. Осигурете на детето си един ден стаж и това е.

# 35
 • Мнения: 17
минах телк дадоха на 50 % но маи няма да ни изплатят от дата на подаваневъзможно ли е моля за съвети и мнения

# 36
 • Мнения: 3
След като бъде отпусната пенсията, се изплаща за стар период от датата на подаване на заявлението в НОИ.

# 37
 • в полите на Балкана
 • Мнения: 3 460


Патриотите искат да пратят всички хора с увреждания отново на ТЕЛК

Социалното министерство обаче не бърза с реформата - промени ще има най-рано през 2020 г.

Обединени патриоти" искат за 2 г. хората с инвалидни пенсии … инат на преоценка

# 38
 • София
 • Мнения: 221
Здравейте, днес свекърва ми си взе решението от ТЕЛК за преосвидетерстване.На 18 май ще ходи на Макариополски .Кога ще си получи парите   има ли срок ? Благодаря

# 39
 • в полите на Балкана
 • Мнения: 3 460
  
Проблемът с ТЕЛК е в контрола, а не в броя на заболяванията * Никой-не-си-дава-сметка-че-рецесията-чука-на-вратата-ни

Проблемът с ТЕЛК е в контрола, а не в броя на заболяванията * Около 6000 души у нас биха получавали пенсии над 910 лева
- Г-жо Зайкова, на къде върви реформата в ТЕЛК? Знаете, че до два месеца трябва да се промени организацията там, бяха оттеглени промените в закона след протеста на хората с увреждания.

- Според мен проблемът тук не е в битовите заболявания. Смея да твърдя, че законът ни е добър. Проблемът е в корупцията у нас и липсата на контрол. Хората с увреждания не бива да бъдат дискриминирани, нито ощетявани. Според мен обаче се допускат две основни грешки. Няма как без лекар да се прецени съответното увреждане на човек и доколко е работоспособен. Проблемът е в контрола, а не в броя на заболяванията. Много зависи и къде точно е увреждането ти, за да се прецени дали можеш да си на дадена позиция. Мисля, че подходът към тези хора като цяло е неправилен. Затова бяха и протестите.

- Как си обяснявате, че за 15 години инвалидните пенсии са нараснали неколкократно?

- Така е. Мислите ли, че ако експертите в ТЕЛК бяха добре заплатени, щяха да рискуват професията си и името си, като вземат рушвети. Наистина има много инвалидни пенсии, които са получени по втория начин. Затова смятам, че лечението на заболяването „корупция“ в ТЕЛК е рязко вдигане на доходите и засилен контрол. Прав е вицепремиерът Валери Симеонов, че има огромно количество инвалидни пенсии, които източват ресурсите на държавата, но хората с увреждания не са виновни за това. Сега се подготвя и закон за социални предприятия. Така че не е зле да се помисли за откриване на работни места специално за хора с някаква степен на инвалидност и за достойно заплащане на техните усилия. По този начин те ще са полезни за обществото. Така че нещата са многопластови.

- Една друга наболяла тема напоследък. Кажете като експерт наистина ли хората ще получават едва по 30 лева от второто пенсионно осигуряване?

- Наскоро беше изготвен прекрасен анализ на икономисти, според който хората, родени след 1960 година, ще получат с 28% по-ниски пенсии. Причината за това не е само пенсионната система, а в честата смяна на координациите. Тази система е инертна и когато си направил някаква реформа, трябва да я наблюдаваш 10-15 години. Само така ще видиш къде грешиш. Тези пенсионни фондове бяха вкарани самоволно, а и се избират от работодателя, не от хората. Другото важно е как се управляват парите им и каква е доходността им. От това зависят пенсиите на хората. Не на последно място таксите, които вземат тези фондове, доскоро бяха пет пъти по-големи от тези на НОИ. У нас има 2-3 фонда, които наистина са добри, но въпреки това не могат да имат повече от 5-7% доходност, че за да може хората да получат едни добри пенсии. Другото важно нещо, на което трябва да акцентирам, е залитането на младите колеги само към капиталовата схема. Трябва да се има предвид обаче, че парите във фонда имат някакъв лимит. Както и да ги разпределяш, никой не знае колко години ще живееш. Така че трябва да има баланс между солидарния и капиталовите фондове и ако изобщо вторите ги има, то те да са само 4-5. В същото време хората да ги избират сами и те наистина да носят доходност. Трябва да е ясно, че не пенсиониращите през 2022 година, а през 2040 година всъщност ще получат по-малки пенсии. Как ще имаш приходи, когато заплатите са ниски и когато имаш таван на максималния осигурителен доход. Това се прави, за да не взема някой по-голяма пенсия. Но защо хората да не я получат, след като са си я заработили и цял живот са се трудили в тежки условия. Затова трябва хората да знаят, че солидарният фонд също има своите минуси, но поне е разходопокривен. Скоро правих анализи, които показаха, че хората, които биха получили малко над 910 лева пенсия, са около 5000-6000. Всичко зависи от управлението на парите. Нещо друго много важно - никой не си дава сметка, че при предишната криза имаше разминаване в отделните държави. Когато Западна Европа и Щатите бяха във финансов колапс, Китай, Япония и Индия вървяха нагоре. Сега, ако се случи нещо подобно в някоя държава, тя ще повлече и други. В момента никой не си дава сметка, че рецесията чука на вратата ни - най-много до две години. Много макроикономисти са на същото мнение. При това положение няма гаранция, че фондовете ще са устойчиви. Те се влияят от икономическия цикъл.

- Как все пак може да се преодолее балансът на пазара на труда и дефицитът на кадри?

- Дефицитът на кадри е породен от много причини. На първо място са проблемите в демография. Демографската криза и миграцията са голям бич. 3-4 милиона души са напуснали страната ни от началото на промените. Само за 15 години в Германия са се родили 17 864 българчета. А в същото време във Видин годишно се раждат 400 деца. Във Враца положението е още по-зле. Друг голям проблем е вътрешната миграция, защото се нарушава балансът в страната. Колкото и да има кадри в трудоспособна възраст, те отиват в големите градове. Оказва се, че в Габрово и Севлиево от 2000 година насам са обезлюдени 566 села. Нека ви дам пример с Германия. Понеже е страна с доста добър прираст на населението, но се получава дисбаланс между източните и западните провинции, кметове в някои градове насърчават младите хора да раждат, като им предоставят безплатни детски градини и училища. Орбан за две години осигури 33 000 евро на семейства, които имат намерение в близките десет години да родят по три деца. А ние даваме по 40 лева на дете. В същото време сме страна не просто в демографска криза, а в демографска катастрофа. Според доклада на ООН 2100 година ще бъдем малко над 3 милиона, ако продължаваме със същата тенденция. На трето място сме по смъртност от 234 държави, а по раждаемост сме на 212. питам се тогава как ще изплащаме пенсии след време.
http://www.monitor.bg/a/view/14491

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 12:07 от мамаРаче

# 40
 • Мнения: 112
Пенсии за инвалидност
Кога лицата имат право на пенсия за инвалидност?

Лицата имат право на пенсия за инвалидност, когато са загубили напълно или частично работоспособността си завинаги или за продължително време.

Пенсия за инвалидност се определя на лица с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.
Правото на пенсия за инвалидност се поражда от датата на инвалидизирането, а за слепите по рождение и за ослепелите преди постъпване на работа – от датата на заявлението по чл. 94 от КСО.
Пенсията за инвалидност се отпуска за срока на инвалидността.
Пенсиите за инвалидност на лицата, навършили възрастта по чл. 68, ал. 1 от КСО, се отпускат пожизнено.
Пенсиите за инвалидност се спират, когато пенсионерът не спазва предписанията на органите на експертизата на работоспособността по отношение на противопоказните условия на труд
и още много http://www.nssi.bg/pensions/grantpensions/422-pi

# 41
 • Мнения: 112
Промените в Наредбата за медицинска експертиза влизат в сила от днес с обнародването си в Държавен вестник.

Кабинетът прие промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.

промените

# 42
 • Мнения: 5 283
Здравейте, знаете ли дали има смисъл да се правят някакви усилия да се осигури трудов стаж на порасналото дете? Идеята е да вземе пенсия по друг параграф. Има ли шанс да е по-голяма от 142 лв.? Нямам предвид 30-40 години стаж, а пак инвалидна пенсия, но евентуално по-висока заради няколко години тр. стаж.
Пред този проблем съм и аз. Условието за пораснало дете, с дата на инвалидност, преди да започне работа е 1 година трудов стаж.
В ЗИХУ има написано за подкрепа, програми и т.н. В Бюрото по труда също. Не съм ходила да питам / новото решение още не е заверено/, но ако някой е минал по този път нека сподели опит.
В решението на ТЕЛК не пише с право на работа. Хората, които работят е записано това, но и те са с по малък процент - под 70%.

# 43
 • Мнения: 720
Здравейте , момичета предстои ни след месец явяване на ТЕЛК но не си спомням документите  / етапна епикриза и друг вид документи / с каква давност са за пред комисията. Преди мисля че бяха до  6 месеца,. ако не се лъжа. Не че много са ги гледали , но знае ли човек.

# 44
 • Мнения: 4 863
Епикризите да, до 6 месеца им е давността, за да се считат за актуални. Иначе ние не знаем за какво заболяване говорите, за да ви кажем какви други документи или изследвания Ви трябват. На моя син само епикриза му искат.

Общи условия

Активация на акаунт