Права на порасналите ни деца с ТЕЛК! (18г.+)

• 42 192
  • 155
  •   1
Отговори
# 135
Началото на годината подадох документи в Нои за пенсията на синът ми. Доста късно,защото той тази година прави 18г ,но ...не знаех,че трябва по- рано.
Вчера се обадиха от пощата,че вече има преведени пари. Мислех,че пращат някакъв документ информативно...или не?
Искам и да попитам като навърши 18;г трябва ли пак да ходим до Нои?

# 136
Пращат документ, да. В него е описан размера на пенсията и чуждата добавка ако има право на такава.

# 137
Началото на годината подадох документи в Нои за пенсията на синът ми. Доста късно,защото той тази година прави 18г ,но ...не знаех,че трябва по- рано.
Вчера се обадиха от пощата,че вече има преведени пари. Мислех,че пращат някакъв документ информативно...или не?
Искам и да попитам като навърши 18;г трябва ли пак да ходим до Нои?
Да, изпращат решение за отпускане на пенсия. Синът ми подаде документи края на септември, получи сумата накуп след три месеца, а решението го взех от пощата след още един месец  от два до четири месеца мисля, че беше законовият срок за издаването му.

# 138
Днес пристигна решението за пенсията на сина ми.
Лична социална пенсия - 491.31лв
Добавка за чужда помощ - 230.30лв

Но му изплащат само 491.31 лв.
Личен асистент съм му и предполагам за това не се изплаща добавката.
Така ли е?

Знаех,че от Социални Служби му спират 380 лв за това ,че има ЛА ,но за това не знаех.

# 139
  • София
Да, спират и добавката за ч.п. към пенсията.

# 140
Пак съм аз с въпрос.
При навършване на 18г трябва ли да се подават някакви документи някъде- НОИ, Социални служби...?
Телка е валиден.
Пенсията същата сума ли си остава?

# 141
А колко % е ТЕЛКа?

# 142
100,% с чужда помощ.

# 143
Към НОИ продавате за отпускане на социална пенсия за инвалидност, а към АСП формуляр за изготвяне на индивидуална оценка и такъв за самооценка, за отпускане на помощ по чл.20, ал.1

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 11:22 от Clo - Camille

# 144
  • София
Към НОИ продавате за отпускане на социална пенсия за инвалидност, а към АСП формуляр за изготвяне на индивидуална оценка и такъв за самооценка, за отпускане на помощ по чл.20, ал.1

Последните страници все това обсъждаме и пак има неразбрали. Социалната пенсия за инвалидност се отпуска след навършване на 16 г още. Ако някой е проспал това, вече е друг въпрос.
Ако детето все още ходи на училище, не му се полагат други помощ, освен тази по чл. 8 д  от закона за семейните помощи. Когато  завърши училище или навърши 20 години, тогава се ходи при социалните за оценка и отпускане на помощ.
Само с помощите за отопление не знам как стоят нещата.

Пак съм аз с въпрос.
При навършване на 18г трябва ли да се подават някакви документи някъде- НОИ, Социални служби...?
Телка е валиден.
Пенсията същата сума ли си остава?

Да, същата сума е пенсията.
Ако детето още ходи на училище, нищо не трябва да правите.
Ако сте от София само ще трябва да подадете документи за нова карта за градския транспорт.

# 145
Здравейте, ако детето има по- малко от 50% ТЕЛК има ли право на двойни детски?

# 146
Не. То и такова понятие двойни детски вече няма. Има суми в зависимост от процента, които обединяват детските и останалите пари от социалните. Но под 50% нищо не се полага. Само нормални детски - ако имате право.

# 147
А по какъв начин получавате пенсиите? Поща, банков път? До тук три банки ми отговориха, че няма проблем да открият сметка на лице поставено под запрещение, но за всяко теглене или превод ще ми е нужно разрешение от съда. Не може он лайн банкиране и дебитна карта.

# 148
Съдът не определя ли настойник/попечител, който поема грижата и отговорността за лицето поставено под запрещение, както и да го представлява там, където е необходимо и в негов интерес.

# 149
Съдът не определя ли настойник/попечител, който поема грижата и отговорността за лицето поставено под запрещение, както и да го представлява там, където е необходимо и в негов интерес.
Определя, в случая съм аз.

Общи условия

Активация на акаунт