Университети в Германия и други държави с немски език 9

• 80 929
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
  • München, Deutschland
Да, не те цитирах, извинявай. Simple Smile

За ориентация - минавам от другия месец на тарифа за 10 евро на месец, 3 гб мобилен интернет и флетрейт за телефон, за смс нямам идея, че не ползвам. Но пък към най-евтината мрежа, О2.
Интернетът в роуминг е ограничен на 1гб месечно, без ограничението смятах, че би бил към 1,2-1,3гб. Но аз не съм чак толкова често в чужбина, че 1 гб в чужбина месечно да не ми стигат.

# 586
Благодаря за насоките. Ясно е, че младежите ще се оправят сами, но е хубаво да имам поне бегла представа как стоят нещата с мобилните мрежи там.
Моята девойка се загуби в джунглата от бюрокрация. Нали в петък не успя да стигне до банката за сметката... Станала рано днес и отишла, за да свари преди курса по математика и... дали й термин за 15:30. Точно по средата на курса. На почивката. А след почивката отиват в друга зала за упражнения и тогава ще им дават някакъв документ, с който да си изкарат карта за транспорта, защото още нямат семестъртикети. Много неприятно. Нооо, нищо. Проба-грешка и ще се научи да е по-организирана и да не отлага нещата. Simple Smile

# 587

Та спокойно, паспорт не ви трябва, освен ако децата няма да обикалят в района, примерно Швейцария.

Криси, и за Свицарско не е нужен паспорт за влизане от 2009 година, става с лична карта.

Щерката ходи през седмица от Мюнхен в централата в Цюрих и досега до паспорта опря само заради командировки в Азия и Щатите....

Всъщност тя също години вече (откак с 300 зора си прекрати договора с холандския мобилен оператор) ползва предплатена карта, май или е ТМобиле или О, зарежда по 20-тина евро месечно има нет безкрай и говори повече през нета на изходящи разговори, когато не е на работа, разбира се, иначе и без това е цял ден на телефона с половината свят.

# 588
  • София
chrissy тази тарифа с договор ли е?
В Германия има ли проблем,ако решиш да прекратиш договора си с някои от мобилните оператори?

# 589
  • München, Deutschland
Води се договор с едномесечен срок. Сегашният ми е същият. На 30.08. казах, че прекратявам, минути по-късно имах потвърждение по мейла, от 01.10. съм с новия договор вече. Мисля, че има някаква такса за свързване еднократно 10 или 20 евро. Аз го направих през сайт, през който май ще платя 10 евро, запазвам си и номера. Изпращат 3-на сим карта - в 3-те размера - обикновена, микро и нано, за да ставя за всякакъв телефон, но още ми разглеждат поръчката и не съм получила, може би скоро ще пратят. Все пак днес е първият работен ден, поръчката за новия оператор я пуснахме снощи след 10, те казват 2 дни срок.

Попринцип не е проблем прекратяването, но понякога са досадни. Имах 2-годишен договор към О2, 3 пъти им пусках кюндигунг, после ми звъняха няколко пъти да ме убеждават да остана и обясняваха, че нищо не са получили. Същото и с водафон и интернета вкъщи... Но това е само ако сключваш през официалните им сайтове, откакто минах през онлайн търговец, няма звъненета за щяло и нещяло.

А, да, много важно, на предплатените обикновено нямаш роуминг, което е доста тъпо. При мен има, но обясних рестрикцията за единия гигабайт по-горе в темата.

# 590
  • София
На дъщеря ми е предплатена, май "All net flat" за  двадесетина евро някъде, нетът е 2 или 3 гигабайта, ще излъжа. И съм я подканяла неколкократно да мине на договор, ама тя все ми отговаря, че така й е добре. Simple Smile И спрях съответно да й се меся.

Не мисля, че проблемът с паспорта е непременно заради незнание, че България е в ЕС. Биха го изтъкнали като "причина", която девойката на liebesbaer би оборила веднага. Вероятно си е някакво тяхно изискване.. Например в езиковия център на унито, в който почасово работи дъщеря ми, за  сключването и продължаването в последствие  на договора й искаха/искат  копие от осигуровките в немска здравна каса, просто защото до един работещите без дъщеря ми са германци. На питането й дали може да представи копие на нашата  ЕЗОК + документа на АОК, секретарката реагирала с отговора, че трябва да попита. Направила го и проблем няма.  Тоест трябва и малко поразпитване  и побутване при контакт с немците, а не директно приемане на ситуацията. Вариант е да пита защо не може с лична карта, за да  отметне евентуална грешка на служител заради незнание от негова страна за членството на България в ЕС. Ако въпреки това я резнат, значи просто си искат паспорт.

# 591
  • София

Меденка, какво значи дуплекс жилище? Не съм срещала термина в немско.  newsm78

Дуплекс се води апартамент/студио с две отделни стаи, които плзват обща баня/WC и кухненски бокс.
Не е задължително децата нанстанени там да се познават предварително.

# 592
  • München, Deutschland
Ааа, разбрах те. WG (Wohngemeinschaft) е терминът, който ползват германците. Simple Smile  Благодаря за пояснението.

Австрийците пак си имат тяхна си дума.  Wink

# 593
Да се похваля и аз днес с хубава новина- получихме снощи потвърждение- дъщеря ми е приета стоматология в Кьолн.
Щастлива съм, но и притеснена, защото все още няма общежитие. Започваме да търсим квартира и моля за съвети!

# 594
  • София
SlavinaS, честито! Simple Smile

Пишете/звънете на частните общежития:
https://www.portal.uni-koeln.de/8786.html

# 595
  • Варна
slavina_S Честито! Успешно следване желая и бързо намиране на подслон. Flowers Four Leaf Clover
Познато дете не успя да се уреди с общежитие в Кьолн след близо година чакане. Но и тя не е била като че ли много напориста. Накрая отиде в частно такова и е много доволна. Била е междувременно на частна квартира, но частното общежитие било за предпочитане, въпреки приблизително еднаквите цени.

Международен паспорт за 1г. никъде не са искали на дъщеря ми. Сега обаче се замислям дали да не ѝ го подновя, в случай, че си  загуби ЛК.

Днес има 20% намаление на всички полети на WIZZ. За живущите около Варна и учещи в NRW - има удобна линия Варна-Дортмунд.

# 596
  • София
За подновяването на международния паспорт дали ще ми свърши работа пълномощното, което извадихме и в което е цитирано и МВР. Някъде четох, че за паспорт и ЛК трябва конкретно пълномощно.

# 597
е как ще вадиш паспорт или лк с пълном. Нали слагат отпечатъци, снимат?

# 598
  • София
Понеже паспортът трябва да се поднови, ЛК си вади преди месеци. Нали в електронната си база имат всичко- отпечатъци, актуална снимка. Явно ще е по Коледа като се прибере...
Предплатените карти на Телеком са само срещу ЛК. Тарифата им наистина е скъпа.
Да се похваля- вече пее в хора на университета Simple Smile

# 599
докато ровех в амазон за бг студент -попаднах на това: може да е ползено за някого:

Последна редакция: ср, 06 сеп 2017, 18:50 от gold__

Общи условия

Активация на акаунт