Университети в Германия и други държави с немски език 9

• 81 315
  • 740
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Днес ми е страхотен ден, няма как да не се похваля. Най-напред студентката ми е взела с наистина висока оценка изпит, на който поголовно има скъсани.  За нейна приятелка от общежитието  за жалост това е бил втори неуспешен опит и тъй като предметът е GOP, ще я ексматрикулират. Следващият ми повод са несвързаните ми засега със следване в Германия  близначки, които днес стават на 17 и които на вратата получиха от куриер за подарък торта от Лагуна, поръчана от майката на младежа Simple Smile Стархотен жест!. И за капак, младежът получи днес офертата и от най-желаното място - 3 от 3. Моментално в хохшулстарт натиснахме annehmen. Simple Smile  Дори не сме чакали сроковете за  Priorisierung, безмислено е, кликнахме и така автоматично освободихме места в другите кандидатури . Остава сега за черешка на тортата от щудентенверк да реагират на изпратения  бешайд и да върнат оферта за стая..

# 391
Поздравления,Русалке! Поздрави за рожденичките-успехи и късмет да ги следват навред!
Честито и на новоприетите и та тези с успешно взети изпити!

# 392
Радвам се на хубавите новини от вас. Обаче и съм много притеснена дали моята девойка добре схваща с какво се захваща. Като чувам как някои се връщат и ми клюма нослето. На моменти се обнадеждавам, че я търсят и младежи, които вече учат в Аахен и проявявят нетърсена отзивчивост и готовност да  й помагат. В същото време й повтарям, че трябва да разчита само на себе си. Какво ли ни чака!
И за да не е пост само с терзанията ми, да се консултирам с вас за нещо: В имейла за прием, както и в прикаченото писмо, което е иначе много подробно, не се споменава нито семестриална такса, нито кога се плаща, как се плаща, нищо! Други приети в Аахен също не знаят, а на тези, които са писали имейл, не им е отговорено на този въпрос.  Из сайта намерих информация за преригистрация на семестър - сумата, датата и толкова. За студенти първа година не намерихме. Тази такса може ли там да се плати, без студента да има немска сметка, в брой в банката?
Разбира се, ще питаме и учащи вече там, но ми е странно, че такава важна информация не е на централно, лесно откриваемо място в сайта или в писмото за прием.
Ясмина, ти да имаш спомен?

# 393
  • Варна
Радвам се на хубавите новини от вас. Обаче и съм много притеснена дали моята девойка добре схваща с какво се захваща. Като чувам как някои се връщат и ми клюма нослето. На моменти се обнадеждавам, че я търсят и младежи, които вече учат в Аахен и проявявят нетърсена отзивчивост и готовност да  й помагат. В същото време й повтарям, че трябва да разчита само на себе си. Какво ли ни чака!
И за да не е пост само с терзанията ми, да се консултирам с вас за нещо: В имейла за прием, както и в прикаченото писмо, което е иначе много подробно, не се споменава нито семестриална такса, нито кога се плаща, как се плаща, нищо! Други приети в Аахен също не знаят, а на тези, които са писали имейл, не им е отговорено на този въпрос.  Из сайта намерих информация за преригистрация на семестър - сумата, датата и толкова. За студенти първа година не намерихме. Тази такса може ли там да се плати, без студента да има немска сметка, в брой в банката?
Разбира се, ще питаме и учащи вече там, но ми е странно, че такава важна информация не е на централно, лесно откриваемо място в сайта или в писмото за прием.
Ясмина, ти да имаш спомен?

Миналата година ние преведохме сумата там на место в Шпаркасе, /уни е в същата банка/ като платихме 6 евро такса за внасяне в брой.  При записване ви дават документ с банкова сметка, в която да внесете сем. такса.

# 394
За Аахен ли става дума?

# 395
  • Варна
За Аахен ли става дума?
Да, за Аахен!

# 396
  • München, Deutschland
Поред на номерата и въпросите, че малко  по малко навлизаме и тази год в темата "Живот в Германия", където мога да съм по-полезна. 😃

Жужунка,
От трите града по-хубави за живеене за студент опр са Хайделберг и Кьолн/Бон - типично атудентски, с много млади хора, хубава евтина карта за транспорт, която позволява обиколки на района, а в тези има много какво да се види. Показвам един от любимите ми замъци на Рейн, например, близо е до Кьолн.

За много малки суми се стигаше и до Дюселдорф, даже и до Холандия. Т.е. за млад човек идеална локация. Цените са ок, не е като в Мюнхен, магазините работят до късно, а не затварят в 20:00 като при мен. И на двете места има парти, което за студент е готино, има и мнооого българи в района - 100% ще има няккави познати от Бг, което в началото също е яко, за да не си пълен аутсайдер.

Кто уни не мога да ти кажа кой е добър за тази специалност, но за това си има статистики най-различни.

Констанц ще го вали дъжд всеки ден, то е в Алпите, цените на всичко ще са по-високи (Бад Вюрт, все пак...), малко е и няма нищо наоколо. Има малко възможни дестинации без кола... От 7 год живея на юг и блузо до Констанц, веднъж не съм отишла, нито пък съм чула някой да ходи там да прави нещо...

Liebesbaer, имаше примерно изреждане на институции за пълномощно в тази тема, май че от мутафова, потърси назад, защото тя беше събирала възможни институции от стари теми. Отделно се искаше второ пълномощно, май за банка в Бг, но виж назад, да не те объркам.
За сметките - аз имах само немска, но бях със стипендия. Комерцбнк и Дойче банк поне преди имаха безплатни за студенти. В темата много деца имат сметки в Уникредит, защото май е единствената банка, в която в Бг родителите захранват картата безплатно и детето там.тегли безплатно. В Аахен обаче май им проблем, че нямаше такива банкомати. Дали ви е нужна бг сметка, немска или и двете тр да прецените според това дали ще пращате пари от бг, дали детето ще работи там и т.н. Зависи от източниците на доходи т.е. На мен.не с ми пращали пари от Бг и не съм правила допълнителна сметка в бг банка, имах си някаква, тя си остана и до ден днешен, но не се използваше. Та помислете какво и как ще правите, няма общовалиден отговор.

Русалке, честито по всички параметри! Все така да се случват нещата около теб и занапред!

Мутафова, малко се връщат, само които не успеят да се реализират там или са ИТ. Не съм чула за върнал се, който да си е изкарал следването, да си е намерил добра работа и да се е върнал, поне не и в тази възраст. Връщащите се, които познавам са една от групите:
- ИТ
- не успяват да завършат / късат ги
- не им се работи и ги мързи да търсят работа

Така че споко. 😃

# 397
Здравейте на всички, вписвам се в групата като майка на кандидат-студентка, чакаща класиране в Германия. Дъщеря ми завърши тази година Американския колеж и кандидатства за стоматология в Германия- Кьолн, Аахен, Бон, Дюселдорф, чакаме и се надяваме на успешен прием  Praynig
Успех на всички деца!

# 398
  • София
Поздравления,Русалке! Здраве, много успехи и късмет на рожденичките! Късмет и на студентката занапред!
Честито и на новоприетите! Дано са избрали правилното място и много късмет!

liebesbaer Младежите задължително трябва да имат немска сметка. От нея ще плащат квартира/общежитие, семестриален билет..всичко, каквото трябва. Българската сметка с карта е с цел, ние родителите да можем лесно да пращаме пари.
Пълномощното се издава за институциите, където би ти потрябвало. Както казах за издаване на ЕЗОК се използва тяхната бланка и не е нужна нотариална заверка. Ако се спрете на сметка в Уникредит, задължително направете пълномощно, поне да можете да я захранвате безплатно. Добре е да се консултирате в банката, при евентуално загубване на картата, дали има вариант с пълномощно да се издаде и ПОЛУЧИ нова карта. Както и какъв би следвало да е точно текста.  Някой искат издаване на две карти, към една сметка, точно за да се избегнат неприятностите, при евентуално такова изгубване или повреждане на картата. Синовете ми имат освен сметка с дебитна карта, от която теглят парички за наеми и кредитни карти, които са към сметката на баща им. С кредитните карти си плащат в повечето магазини.
Когато ние правихме пълномощно, нотариуса ми предостави списък с точки/институции, които да бъдат включени. По мое искане, добавих банката, с конкретно упомената сметка. Нотариуса ме предупреди, че едва ли банката ще е съгласна с правата, които давам, но поне за захранване ми върши работа. За друго не съм го използвала. В НАП не са ми искали пълномощно, когато нося уверение, но е добре да го включите.

Jujunka Моят съвет е, синът ти да се включи във фейсбук, в групата на кандидатстващите в Германия, ако още не го е направил, и там да попита за отзиви от Университетите. Може да намери и групи на студентските дружества на Уни-тата. Там ще получи най-много отзиви, от "извора". Така ще може да попита това, което го интересува и да получи отговори на въпросите си. Това е начина да направи информиран и правилен за него избор.

# 399

Криси, втората група връщащи се ... там да не сме. А иначе нека се върне, нека Simple Smile Но да завърши първо.

# 400
  • София
Благодаря за пожеланията на всички Simple Smile

Славина, добре дошла, трупай сега опит, че след две години пак Simple Smile
Скрит текст:
Какъв профил избра момчето ти, ако не е тайна, разбира се?

# 401
  • София
Русалке да са ти живи и здрави девойките и да бъдат успешни като сестра си!  newsm59
Поздравления и за младежа,който благодарение и на твоята помощ е получил така желаната оферта за университет.
Жестът с тортата е трогателен! party023
slavina_S добре дошла в "немската" тема!

Иска ми се синът ми да се върне в България,но да бъде след успешно завършване на бакалавърска и магистърска степен.Да не е преди това...  Praynig

# 402
  • София
Поздравления,Русалке! Здраве, много успехи и късмет на рожденичките! Късмет и на студентката занапред!
Честито и на новоприетите! Дано са избрали правилното място и много късмет!

liebesbaer Младежите задължително трябва да имат немска сметка. От нея ще плащат квартира/общежитие, семестриален билет..всичко, каквото трябва. Българската сметка с карта е с цел, ние родителите да можем лесно да пращаме пари.
Пълномощното се издава за институциите, където би ти потрябвало. Както казах за издаване на ЕЗОК се използва тяхната бланка и не е нужна нотариална заверка. Ако се спрете на сметка в Уникредит, задължително направете пълномощно, поне да можете да я захранвате безплатно. Добре е да се консултирате в банката, при евентуално загубване на картата, дали има вариант с пълномощно да се издаде и ПОЛУЧИ нова карта. Както и какъв би следвало да е точно текста.  Някой искат издаване на две карти, към една сметка, точно за да се избегнат неприятностите, при евентуално такова изгубване или повреждане на картата. Синовете ми имат освен сметка с дебитна карта, от която теглят парички за наеми и кредитни карти, които са към сметката на баща им. С кредитните карти си плащат в повечето магазини.
Когато ние правихме пълномощно, нотариуса ми предостави списък с точки/институции, които да бъдат включени. По мое искане, добавих банката, с конкретно упомената сметка. Нотариуса ме предупреди, че едва ли банката ще е съгласна с правата, които давам, но поне за захранване ми върши работа. За друго не съм го използвала. В НАП не са ми искали пълномощно, когато нося уверение, но е добре да го включите.

Jujunka Моят съвет е, синът ти да се включи във фейсбук, в групата на кандидатстващите в Германия, ако още не го е направил, и там да попита за отзиви от Университетите. Може да намери и групи на студентските дружества на Уни-тата. Там ще получи най-много отзиви, от "извора". Така ще може да попита това, което го интересува и да получи отговори на въпросите си. Това е начина да направи информиран и правилен за него избор.
vanian, сърдечно благодаря!
Русалке, да са ти живи и здрави момичетата, да те радват с успехите си Birthday
Днес преведохме таксата за унито, с баща си ползвали услугите на Пощенска банка, че най- малко им поискали за превода. В Уникредит било доста по- скъпо. Дано има късмет с общежитието:four_leaf_clover:
За десетина дни ще ползва свободна стая, дано в този период си открие място. В краен случай има леля на час път с влака, но това не си е работа...
Стискам палци за всички деца- за изпити, класиране и общежития!

# 403
  • София
И от мен най-сърдечни поздравления за успешните момичета на нашата Русалка, да са все така умни и целеустремени и да я радват безкрайно!
Браво и за отличното развитие при кандидатстването на младежа!

# 404
  • София
Just a woman, liebesbaer, Carmela, благодаря и на вас. Simple Smile

Liebesbaer, честито на девойката! И аз днес цял ден комуникирам с майката на момчето - ние в тандем действахме бързо - потвърдихме офертата, свалихме Immatrikulationsantrag,  запазихме дата и час за записване в унито, родителите му съответно купиха билети от уиз, утре ще преведат и семестърбайтрага...  За да им е безплатен преводът, ги навих да пусна аз парите на сметката на моята девойка в Уникредит, а после тя с неговите данни от разпечатаното заявление да я преведе от немската си сметка. Остава да се получи удостоверението от АОК, ама момчето е  на морето, а картата е  в ДСК, та временно се отлага заради липсата на пълномощно. И стаята остава проблемна, разбира се, макар да го регистрирах в съответния Щудентенверк през февруари още. Мейлът от днес след изпратен бешайд гласи, че не гарантират място, понеже капацитетите им към началото на семестъра били ограничени. Но като е там да се запише, ще търси  в най-лошия случай  на място.  Hа 21.08 - на Терминал 1 Simple Smile

Последна редакция: пн, 07 авг 2017, 19:23 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт