Университети в Германия и други държави с немски език 9

• 80 944
  • 740
  •   1
Отговори
# 555

Та спокойно, паспорт не ви трябва, освен ако децата няма да обикалят в района, примерно Швейцария.
в швейцария също пътуваме с лична карта - бяхме преди седмица само с лични карти - пише го в сайта на външно

# 556
  • München, Deutschland
С немско гражданство ли сте?
Аз предпоследно преди 6 години пътувах и искаха паспорт, последно миналата година и нз искаха ли изобщо нещо, нямам никакъв спомен...

# 557
А ще може ли да си направи немска банкова сметка само с личната карта? И да се регистрира в общината? Четох в във фейсбук групата, че в банката май искат паспорт? Някой знае ли нещо по въпроса?
Русалке, късно е да вадим паспорт... Младежът лети във вторник. Евентуално трябва експесна поръчка, но и тя е 3 дни.

Ако държите на паспорт, има 8-часова поръчка. Но трябва да се пусне днес, за да е готово в понеделник.
И моята си взе паспорта за всеки случай. Досега не й е трябвал. Днес смята да открива сметка, но не е взела паспорта със себе си. Стои си в общежитието.
Съквартирантите й са готини. Знаехме, че в стаята й има легло с матрак, диван и стол /освен редовните неща като етажерка, бщро и гардероб/. Хаусмайстера обаче казал на съквартирантите, че диванът, матракът и столът не трябва да са в стаята в момента, в който той настанява дъщеря ми. Младежите прибрали покъщнината по своите стаи и й помогнали да си ги прибере в стаята, като се настанила. Сложни схеми. Не разбирам тези германци понякога. Тъй като ползването на пералня било чрез студентската й карта, съквартирантката й предложила да ползва нейната, докато стане налична тази на щерката. От вчера се настани и още не може да почине от уреждане на формалности. Регистрира се в общината, сега се занимава с достъпа до net  в общежитието, после евентуално банката. И вече за понеделник - немския номер. Добре че има печени младежи от горни курсове. Много им се радвам как си помагат.

# 558
  • София
Много мил жест от страна на съквартирантката. Студентските карти са като банкови карти и с тях младежите си плащат пералня, студентски стол...
Сетих се...
Моят преди няколко месеца, отивайки към пералнята, носел картата в ръка. Спънал се и падайки счупил пластиката. Наложи се издаване на нова, плати глоба и почака няколко дни.... непран  Simple Smile

# 559
  • София
И моята девойка звънна преди малко, настанила се е. Сега чисти, защото в стаята било кочина. Момчето, което живяло в нея я освободило вчера. Услужили и с прахосмукачка, а хаусмайстера казал че ще изчистят в понеделник. Тя няма да изтрае разбира се и излизаше за препарати и моп. Едва днес разбрах че имало шоколадова фабрика в града. Каза че в момента навсякъде се носи аромат на шоколад Simple Smile
Трябва да разбере какво е нужно за интернета. Той бил включен в цената, но дали рутер трябва да купи или по друг начин, все още не беше питала.
За регистрация в общината какъв беше срока?
И другото неясно ми е къде си получават пощата- всяка стая е с отделна кутия или в една обща? Чака карта и пин за немската сметка, казах и да разпита.

# 560
  • София
Liebesbaer,  всяка стая  си има звънец, както и отделна пощенска кутия с ключ, трябва да й е даден заедно във връзката с ключове за входа на общежитието и за стаята. Това ми напомня как в общежитието на моята девойка на почти всяка кутия е залепена бележка от студента с молба да не се пускат рекламни листовки. Кутиите са малки и се задръстват с горните бумаги, та човек трудно намира важната кореспонденция от банката, от унито, от електроразпределителното дружество и т.н.. Иначе куриерите звънят на звънците и ако получателя го няма, дават пратката срещу подпис на друг от общежитието, а той обявява във фейсбук групата, че едикой си едикога си  може да си получи нещата в стаята му. Ако куриерът не направи това, а вземе пратката със себе си, повторно не идва и студентът трябва да ходи да си я прибира в офиса им.

# 561
И в Аахен ухае на шоколад Simple Smile
За интернета при нас - попълва фабр.номера /IMEI/ на устройствата в  някакъв формуляр и го носи на някакво момче от общежитието и след малко то й изпраща имейл с паролата. Вторник трябвало да плати нещо за нета по банков път. За целта трябва в понеделник да си открие банковата сметка, която днес не можала да смогне, защото оставила парите вкъщи и се връщала да ги взема и т.н. Понеделник пък започва предварителния курс по математика... Май няма да скучае.

# 562
Някой от родителите отсядал ли е в общежитието при детето си? Ще пътувам с младежа и смятам да остана 3 дни да му помогна, но не знам дали ще ме пуснат да отседна при него.

# 563
Еееххх Аахен, ми там е фабриката на Линдт, как няма д аухае на шоколад.
Аз съм отсядала и 20 дни в общежитието при девойката си, така че не се притеснявай.

# 564
  • София
+1, aз на два пъти за 10 дни. Сестрите й бяха  заедно с нея миналото лято и по-дълго.. В договора (поне в нейния) има регламентирано време за гостуване на роднина, но аз въпреки това я бяха накарала да пита хаусмайстера, чувствах се по-спокойно. Отговорът беше "Разбира се".

# 565
  • Русе
Във Виена е същото, бай дъ уей. Важното е да не се пренесеш там. Изрично си го пише в договора.
И мами, не забравяйте всеспасяващите вакуумиращи пликове!
Намаляват броя куфари Head Band

# 566
Убедих се и аз в силата на вакуума. Куфарът едва щеше да стигне за дрехите само, но с тези пликове успяхме да поберем олекотената завивка, протектор за матрак, спално бельо, възглавница, 2 покривала за легло и диван. Друг е въпросът, че бяха с кола и се изкушихме с багажа. Рой кашони отпътуваха за Аахен - за обувките, за ел.приспособления /ютия, лампа, разклонител и т.н./, всичко за баня, кухн. посуда, малко бурканчета... Бяхме с кола, но със сигурност без вакумиращите пликове и задната седалка щеше да е пълна, не само багажника. Таткото каза, че щом ще е с кола, поне да си спести разни покупки от място. Та така... прекара вчерашния ден в подреждане.

# 567
С немско гражданство ли сте?
Аз предпоследно преди 6 години пътувах и искаха паспорт, последно миналата година и нз искаха ли изобщо нещо, нямам никакъв спомен...
за съжаление - само с бг гражданство сме
http://www.mfa.bg/120/findanembassy/0/171/
Скрит текст:
ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Считано от месец май 2009 г. за влизане в Швейцария и за транзитно преминаване през Швейцария, както и за престой до три месеца без работа, освен паспорта, се признава и валидна българска лична карта.

Без виза за престой до 90 дни в рамките на 6 месеца.

За престой повече от три месеца, както и за престой с цел работа, българските граждани са длъжни да имат виза в паспорта си.

# 568
Във Виена е същото, бай дъ уей. Важното е да не се пренесеш там. Изрично си го пише в договора.
И мами, не забравяйте всеспасяващите вакуумиращи пликове!
Намаляват броя куфари Head Band

Колди
Сподели моля те , за кои общежитията става въпрос? Съпругът ми и щерката казаха че не са видели подобна клауза в нашия договор. Дали не зависи от това?

И още едно запитване
От къде да намеря качествени вакуумни пакети ? Купувах от Кауфланд преди 5-6 години и вече са негодни.

Последна редакция: сб, 02 сеп 2017, 02:15 от _re_ge

# 569
  • София
Вакуум пликовете взехме от Джъмбо, но има в Икеа и Немските магазини.

Общи условия

Активация на акаунт