Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 29

• 153 890
  • 923
  •   1
Отговори
# 240
Аз съм майка на дете на 1г.10м. От казаното от Вас не виждам никакъв проблем. Синът ми също иска да си сваля чорапите, или плаче и търси успокоение при мен. Още го кърмя, може и от това да е. Единствено това, което прави с ръчичката на челото -да не би нещо да я боли главичката, или пък нещо очите да я дразнят? За сега не виждам симптом да е от спектъра, но аз не съм специалист.
[/quote]
Ами не знам защо го прави, но го прави в ситуация, която не и харесва. Т.е. не го свързвам с болка, а по скоро с някакъв дискомфорт от нещо ново около нея.

# 241
Здравейте, на 13 този месец ще ходим на Телк, ГРР-синдром на Аспергер. В писмото ми върнаха,че искат нова консултация с психиатър и изследване на IQ. И на двете места се изказаха, че е се съмняват в диагнозата(интересно как става, предвид,че е обследван,но хайде...) Предполагам, че и на комисия ще решат нещо подобно,вече мисля,че нищо няма да излезе. Има ли някой сред вас,който има Телк,точно с Аспергер?

# 242
gelato85  те тия айкюта и психиатър консултация са си стандартни дето си ги искат, така, че не се притеснявай. Дали ще пише Аспергер , детски аутизъм не се вълнувай чак толкова по важно е да имаш ТЕЛК и % чак толкова диагнозата не е проблем ,,при Аспергер дават мисля по-малък процент и без ЧП затова май е по-добре да сте с ГРР или детски аутизъм ако държиш на по-голям процент.

# 243
  • София
Здравейте, имам следния въпрос за първи клас. Диагноза има, ТЕЛК не. Не говори, има и доста стереотипи въпреки терапиите, започнали доста рано. След мъчението в детската градина, може ли просто да не го записваме в първи клас?
Едва ли училищата са примрели за него, искаме да си спестим мъчението, документите и униженията. То е ясно, че няма да научи абсолютно нищо, нито пък ще стои на едно място.
Задължително ли е да се ходи на училище, подлежи ли неходенето на някаква санкция. Детски или някаква добавки не взимаме.

# 244
Здравейте,
Присъединявам се и аз към вас. Моето момиченце е на 4 г. и 10 м. и отскоро има диагноза детски аутизъм. Иначе отдавна виждах аз и някои роднини, че има проблем, но по специалисти много не сме ходили, заради баща ѝ, който все вика да чакаме нещо си. При нея проблемите са главно в поведението - все държи да е нейното и ако не стане, може и до истерия да стигне. Другият проблем е в говора - говори предимно ехолалично, помни приказки и как се решават разни задачки. Хубавото е, че използва логиката от едни задачи, за да решава други. Игри, които искат въображение не играе много, но започнах да я подтиквам и поддава малко. Имитацията на жестове също е слабо развита. Преди много обичаше навън, а сега става неспокойна като излезем и особено ако има много хора.
Искам да препоръчам на всички майки книгата "Как да живеем с аутизъм и синдром на Аспергер" - много полезни съвети има в нея. Не съм я прочела цялата даже, а вече виждам ползата от прилагането на някои от съветите.
Пробвала съм различни неща. Най-добри резултати дадоха ММС /спря да се напикава в гащите и започна да си казва редовно/ - за съжаление не иска да пие повече от 2 дози на ден, омега 3-6-9 /давах  преди на Now Foods, а сега давам олио от семена на коноп/, Брейн Бустер /по-кротка и по-послушна става, намалява ѝ ината/, бентонит /слагам една ч.л. в сока и правя вани с него - премахва тежките метали, тъй като съдържа силиций/ и комбуча /за пробиотици и ензими/. Давах преди и хлорела, но засега спрях. Пробвах и за малко с хомеопатия, но се влоши поведението и я спрях. И диетата съм пробвала, но от глутена не виждам да има проблеми, по-скоро от казеина и сега ги избягваме и двете, но не стриктно.
Искам да попитам дали някоя от вас е прилагала еволюционната педагогика. Това е комплекс от 7 упражнения, които помагат да се премахнат блокажите. Търся си книгите, които описват какви са упражненията, но не мога да ги намеря. Едната е "Седемте степени на увереност, от които се нуждаят децата", а другата е "Размърдай си мозъка". Автори са Лудвиг Коненберг Силке Грамер-Ротлер. Моля, ако някой има книгата или знае какви са упражненията - да ми пише. Ще съм много благодарна.

# 245
Здравей, Little Evil!

Ако детето не е отложено от училище от специалистите значи има потенциала да се развива и обучава. Защо не искаш да му дадеш този шанс. Училищата имат ресурсни учители и ако намериш училище с традиции в подпомагането на деца от спектъра може да се окаже че онова в детската градина не е било кошмар заради състоянието на детето, а заради неадекватността от липсата на подготовка на учителките и персонала в градината.

Успех каквото и да решите! Hug

# 246
Здравейте, имам следния въпрос за първи клас. Диагноза има, ТЕЛК не. Не говори, има и доста стереотипи въпреки терапиите, започнали доста рано. След мъчението в детската градина, може ли просто да не го записваме в първи клас?
Едва ли училищата са примрели за него, искаме да си спестим мъчението, документите и униженията. То е ясно, че няма да научи абсолютно нищо, нито пък ще стои на едно място.
Задължително ли е да се ходи на училище, подлежи ли неходенето на някаква санкция. Детски или някаква добавки не взимаме.
Здравей
във Варна има училище за слепи в което има паралелка за деца с аутизъм.Там се обучават с логопед и психолог и учител който работи с такива деца .Може да се научи да общува с картинки ,а голяма част успяват дори да проговорят макар и със специфична реч .Няма да го излекуват от аутизма ,но ще помогнат .

# 247
  • София
Здравей, Little Evil!

Ако детето не е отложено от училище от специалистите значи има потенциала да се развива и обучава. Защо не искаш да му дадеш този шанс. Училищата имат ресурсни учители и ако намериш училище с традиции в подпомагането на деца от спектъра може да се окаже че онова в детската градина не е било кошмар заради състоянието на детето, а заради неадекватността от липсата на подготовка на учителките и персонала в градината.

Успех каквото и да решите! Hug

Знам ги тези ресурсни учители по 1.час на седмица. И в градината има, една камара документи, за да го.взема извън групата да работят в кабинет. Вятър и мъгла. Нямам избор освен близките до нас училища, нямам автомобил.
 Имам близки с дете от спектъра-първолак, луди ги направиха хората. Те поне имат баба, която поема детето половин ден., за да.могат да работят и да не полудеят. Иначе явно практиката е единият родител напуска работа.
След 4 години терапии детето не казва нищо, само цикли и не виждам как това ще се промени. Поне нахранихме децата на логопедките.

# 248
Little Evil, не случайно написах да потърсиш училище, а когато намериш подходящото ще измислите как да решите проблема с транспорта.

В групата на сина ми в детската градина имаше не говорещо дете впоследствие консултирано със специалисти по съвет на едната учителка и с поставена диагноза аутизъм.
Диагнозата на моя син е ГРР - други високо функциниращ и за повечето хора е видимо че поведението му е различно, но чак пък аутистично ..., но същата учителка в градината го забеляза въпреки високия му интелект и ни съдейства за подобряване на комуникацията му с децата. Също така съумя с участието на децата в групата да помогне на не говорещото дете да проговори. Сега това дете учи в училището на сина ми и се справя прекрасно. Не са в един клас, но е в класа на друго дете от групата с майката на което сме близки и тя с радост споделя колко добре се развива детето с аутизъм. С него в училище работят психолог и ресурсен учител.
Друго дете с диагнозата на моето, но с други дефицити е проговорило около 5-6-та година, но на 7г. е било готово за 1-и клас. Родителите обаче са отложили с една година, за да попадне при класен ръководител при който детето ще получи обгрижване и разбиране. Това е факт. Бяхме на зелено училище заедно и видях как не само учителката, но и децата се отнасят прекрасно с това дете и то е щастливо в класа си. Имам потвърждение и от родителите му, които познавам от ученическите си години.
Затова не се отчайвай, а търси подходящото за твоето дете място. Добрите учители и психолози могат много да помогнат.
С логопедите не сте отбелязали напредък, но потърсихте ли психолог който да работи с детето. Може би затова нямате напредък, защото логопедите не са били точните за вашето дете специалисти.

# 249
  • Пловдив
Литъл ивъл, аз помня твоята първа тема, тя беше една от темите, които четох, когато нашият беше на около две години и тепърва започвахме с диагнозите и терапиите. Той е роден впрочем на една дата с твоя, но две години по-късно.
Аз не мога да те посъветвам нищо, но може би наистина отлагането е добър вариант?
Всъщност децата нали минават някаква проверка за готовност за първи клас, какво е становището на специалистите за вашия? Във всички случаи можете да го отложите, мисля, за една година, без никакви формалности, а за догодина да търсите близко училище с възможно по-търпелив персонал.

И аз не знам как ще бъде с нашия след две или три години, но все по-ясно става, че друго освен помощно училище за него няма да бъде подходящо. Както не се оказа подходяща и масовата градина, независимо, че поне е сравнително кротък. Той към момента, на 4 и половина, не говори нищо и разбира ограничен набор думи. Вие сте много, много по-добре, аз се върнах сега на някогашната ти тема, пишеш, че вашият още на две години и нещо е започнал да разбира и е казвал "не". И ние нямаме подходящи баби - едната е възрастна, другата е далеч, - но поне имаме кола, та мога да го развозвам.

# 250
Little Evil, помислих над въпроса ти.
Законово не знам как стоят нещата, ако детето не е записано или не посещава училище. Но реално погледнато освен спиране на разни помощи, какво друго могат да ти направят?
Нали скоро се коментираше, че ако трябвало по домовете ще ходят, но ще връщали децата в училище. Което означава, че поради една или друга причина има деца, които не ходят на училище.

Последна редакция: пн, 10 юли 2017, 11:42 от Nataliq77

# 251
  • с.Николово, обл. Русе
Добро утро!

Пред същата дилема бяхме и ние преди две години, но несъжалявам, че го записахме в помощното училище. Случихме на ПРЕПОДАВАТЕЛИ.
По закон сме длъжни децата ни да посещават училище до завършване на основно образование. Може детето да се води на индивидуално обучение и учители да го посещават вкъщи.
Ние се справяме сами, без помощ от баба и дядо, тъй като са далече. Трудно е, няма какво да се лъжем. Аз през учебната година всеки обед излизам от работа за да ида до училището му с градския транспорт, да го взема и да го прехвърля в Центъра, където има всекидневни индивидуални и групови занятия. Все още не говори, но много неща научи и в училището и в Центъра. И най-важното за нас - започна да ни разбира, да се обслужва за доста неща сам и започна леееееко да се приобщава към другите деца.
Имали сме и трудни периоди, особено като започна първи клас и трудно се адаптира с новата среда, с другите деца ....., бяхме се докарали до лекарства, но успяхме. Сега съм горда, че на 10 г., той може да си намаже филия, да си сипе храна в чинията и .... такива елементарни на пръв поглед неща.

Дано да намерите правилното решение и за детето и за Вас Little Evil.

# 252
  • Пловдив
Само едно допълнение към казаното от Коте Ваня.
Задължително е от годината, в която детето навършва 7 години, или за дете, родено през 2011 г. - от септември 2018 г., тоест Литъл ивъл може да не го записва в първи клас сега, без да се изисква каквото и да било оправдание или изпълнение на условия.

Отворих иначе закона и там пише, че "когато здравословното състояние на детето не позволява постъпването в I клас, установено по ред, определен в държавния образователен стандарт за предучилищното образование", постъпването може да се отложи с една година. Това важи за деца, които са навършили 7 години или предстои да навършат до края на годината. Предполагам, че става дума включително и за психическо, умствено и пр. състояние.

Не виждам да пише дали има начин за окончателно освобождаване при деца, които очевидно изобщо не могат да бъдат обучавани в масово училище дори индивидуално или с ресурсна помощ, или и при тях става година за година. Нямам предвид деца като това на Коте Ваня или на Литъл ивъл, разбира се, зачудих се по принцип.

# 253
Сега се сетх за нещо което каза класната във връзка с многото болнични - когато са повече от ..... дни детето минава на индивидуално обучение т.е. явява се на изпити за да мине в следващ клас или повтаря. Може би това отлагане няма да е решение за вас но ще ви даде време да намерите решението което ще е най - добро за детето.

# 254
  • София
Ужасявам се от помощните училища, и не искам детето на посещава такова. Да не говорим, че и там правят фасони, можели само до обяд да поемат детето и т.н.
Подготвям се психически за догодина, понеже явно детето не мърда и едва ли ще има голяма промяна до тогава. И да го отложа, както ме съветват- все тая. Казват ми: той ще е по-зрял, много ясно, че ще е по-зрял на 8 отколкото на 7. Но също толкова негоден за образование.
И тъй като съм сигурна, че в двете близки до нас училища, измислих този вариант. Доколкото успях да прочета има някакви глоби. Ще плащаме, но ще искам да глобят и тези, които ще го отрежат /сигурна съм, никой не иска такива деца в клас/.

Общи условия

Активация на акаунт