Брекети – къде, какви, за колко? -тема 9

• 101 844
  • 771
  •   1
Отговори
# 360
Здравей!  Какви бяха проблемите при теб, 2 г и 4 мес. ми се струват много, но сигурно, защото съм новобранец (нося от 5 мес.)... Добре изглеждат зъбите ти, сигурно ще ги махате скоро☺

# 361
  • Варна
salina, моята ОД каза, че избягва да слага горе. Лесно падали и не били оправдани. Масово практикува долу фиксиран (250 или 300лв каза) и горе сменяем (той със сигурност беше под 100лв - 50-70лв, нещо такова)
Още съм далеч от махане и не си поставих да ги запомня с точност.

# 362
Дори да имаш долен фиксиран, пак не ти ли дават сменяеми за двета челюсти?

# 363
Здравейте, скоро май и аз ще съм в отбора на носещите брекети Simple Smile
Бях на няколко прегледа:
на 1-ви : вадене на 2 зъба горе и 4те мъдреца
на 2-ри : вадене само на 4те мъдреца
на 3-ти в София- Ортоестет - без вадене на зъби, лечение 1г и 6м, предложиха ми следните варианти и цени:
- метални - 3600лв
- сапфирени - 4300лв
- метални самолигиращи - 4300лв.

Спях се на сапфирени на горна и долна челюст. Ако има и други с такива брекети, както и пациенти на Ортоестет, нека напишат какво мислят като цяло.

# 364
Лелее, какви цени 😱

# 365

Да, поне за самолигиращите са точно толкова Simple Smile За сафирените също знам, че са от скъпите

# 366
Записах час за Грета Йорданова, за детето ми става въпрос. Моля за отзиви за работата й.

# 367
Моето лично мнение е, че година и половина е доста малко време за постигане на траен ефект с брекети. Все пак тук повечето сме над 18 години и зъбите са били в неправилна позиция през по-голямата част от живота ни. Самите зъби могат да се изправят/влязат в позиция само за няколко месеца. Въпросът е, че трябва време да се изгради костно вещество около всеки зъб, а това отнема минимум година, ако не и повече. Отделно, че брекетите оказват постоянен натиск върху зъбите и те стоят в желаната позиция, като се свалят вече са свободни да се върнат в предишната позиция, в която са били и постоянно трябва да се "поддържат" в новата. Затова на въпроса "Колко време трябва да се носи ритейнъра?" ортодонтите обикновено отговарят "Докато искате да имате прави зъби." Много ще кажат 1-2 години и т.н., но това просто не е така. Винаги ще има размествания, тъй като самите зъби се движат.
Изводът е, че лечението с брекети не приключва със свалянето им.

Последна редакция: сб, 29 юли 2017, 19:33 от Aum

# 368
Моето лично мнение е, че година и половина е доста малко време за постигане на траен ефект с брекети. Все пак тук повечето сме над 18 години и зъбите са били в неправилна позиция през по-голямата част от живота ни. Самите зъби могат да се изправят/влязат в позиция само за няколко месеца. Въпросът е, че трябва време да се изгради костно вещество около всеки зъб, а това отнема минимум година, ако не и повече. Отделно, че брекетите оказват постоянен натиск върху зъбите и те стоят в желаната позиция, като се свалят вече са свободни да се върнат в предишната позиция, в която са били и постоянно трябва да се "поддържат" в новата. Затова на въпроса "Колко време трябва да се носи ритейнъра?" ортодонтите обикновено отговарят "Докато искате да имате прави зъби." Много ще кажат 1-2 години и т.н., но това просто не е така. Винаги ще има размествания, тъй като самите зъби се движат.
Изводът е, че лечението с брекети не приключва със свалянето им.

След като се изгради костно вещество не е ли логично да не се местят повече? Аз търсих информация относно точно това, но никъде не намерих.

# 369
Навсякъде чета, че зъбите имат памет и затова винаги ще се стремят да се наместят на предишните си места. Малко страшно звучи, но има хора, които си носят редовно ритейнърите и пак забелязват изместване.

# 370
Навсякъде чета, че зъбите имат памет и затова винаги ще се стремят да се наместят на предишните си места. Малко страшно звучи, но има хора, които си носят редовно ритейнърите и пак забелязват изместване.

И аз това съм го чел. А дали при по-младите хора (под 18) зъбите ще се местят толкова интензивно колкото при възрастни? Наумил съм си, че при по-малките зъбите ще свикнат по-лесно и бързо, отколкото вече напълно изградени при възрастни... както е и с други части на тялото.

# 371

И аз това съм го чел. А дали при по-младите хора (под 18) зъбите ще се местят толкова интензивно колкото при възрастни? Наумил съм си, че при по-малките зъбите ще свикнат по-лесно и бързо, отколкото вече напълно изградени при възрастни... както е и с други части на тялото.

Би трябвало, но ако не се носи ритейнър няма гаранция. Четох, че захапките се връщат бързо, най-вече отворена захапка. В групите във ФБ често пишат възрастни, които са носили брекети като деца/тийнейджъри и сега пак носят, примерно 10-15 години по-късно. Зависи и от структурата на зъбите на даден човек, на мен ОД ми каза, че моите се местят бързо, което не е много добре. Ще е хубаво да напишат хора, които вече са ги свалили (преди години) и да кажат какво е положението при тях.

# 372
A след брекети колко време носите ритейнъри и по колко време на денонощие?
Аз до колкото разбрах, ако всичко мине добре с алайнерите, след тях ще нося пак подобни на тях,  но по-дебели и няма да е нужно по над 20 часа, а ще е достатъчно само вечер и през нощта. И това за около 2г. Мога да сложа и постоянни метални за 1-2г. Още се чудя, ноз а сега сякаш клоня към подвижните ритейнъри.
Иначе вече съм на втора стъпка и сравнявайки с първа, определено се забелязва промяна. Много е мотивиращо като виждам как дори за 3-4 седмици се вижда резултат.

# 373
   Зъбите наистина се местят. Забелязала съм, че когато носих скоби преди 15 години, виждам, че зъбите са си променили местоположението си. Това никак не ми харесва.

# 374
Аз знам, че първоначално се носят по 22 часа и постепенно на 16 часа и само вечер, но може при някои да е различно. Ако се отнасяш сериозно мисля, че само подвижни ритейнъри ще са достатъчни, но нека не спорим с това какво ти е препоръчал ОД.

Общи условия

Активация на акаунт