Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 4

  • 152 305
  • 732
  •   1
Отговори
# 525
  • Самоков
  • Мнения: 581
Коя е най-добрата алтернатива на чугуна? Не ми харесват недостатъците му. Керамика?
Да и аз бих попитала същото, защото явно ще трябва да потърся друг вариант, тъй като смятам да го ползвам вътре, но след като пуши няма да стане.

# 526
  • Мнения: X
Кажете за какво точно и мога да споделя какво съм пробвала.

# 527
  • Мнения: 10 423
Грил-тиган, примерно.

# 528
  • Мнения: X
Ако имаш предвид оребрен тиган, мога да споделя само, че имах такава скара. Електрическа с оребрени плоскости, които се вадеха.
Бяха от алуминий, отгоре с тефлоново покритие.
След време, улеите се запълниха със загоряла мазнина, нямаше как да го чистя с тел, защото тефлонът щеше да падне. На някои от ребрата се махна покритието и алуминият се показа.
Хвърлих целия уред.
Купих тиган на ВМФ. Голяма глупост, покритието почна след една седмица да загаря и няма очистване.
Подобен на този


После купих и на Силит силарганови тенджери с касерола, уж керамично покритие, което не залепва.
По-добри са от ВМФ, но при тях сребърния ръб се скапа, понеже ги мия в миялната.
Използувам за запържване на лук, когато запържвам с малко мазнина.
Рядко готвя в силитките, заради сребърния ръб.
Силит май нямат оребрени съдове.
Всъщност видях, че имат, ето тук
https://www.amazon.de/product-reviews/B0042ET14Q/ref=acr_dpx_his … ;showViewpoints=0
Но рецензиите показват подобни недостатъци както при моите силитки.
Загарят, не е като да не загарят. Малко по-добре от чистата стомана, но загарят.
Направила съм снимки, ще ги кача да видите колко са се скапали. Ползувам ги само в краен случай.
Най-накрая купих чугунени тиган с тенджера на Лодж. Те са американски и уж от чугун без вредни примеси, от САЩ, не от Китай.
Вкусът на печено месо, морски деликатеси или зеленчуци е невероятен. Все едно на дървена скара.
Не загаря, дори и при висока температура.
Но не е съвсем като тефлон, това не бива да очаквате от суров чугун. случва се да загори нещо, което обаче супер лесно се отлепя. Направила съм и на това снимка, само където не знам защо не се качват на компютъра.
Недостатъците на чугуна са по-трудната поддръжка и че не става за ястия с домати, вино или друга киселина.
Освен това добре е да се знае, че поема миризмата на риба, ако често печете риба, ви трябва отделен тиган.
С тежината при готвене се свиква. Важното е дръжката да не е прекалено къса и да има и от другата страна за хващане.
На мен неприятното на чугуна ми е миенето.
Не мога да се насиля да го бърша със салфетка, както препоръчват някои. Винаги го мия с обикновена четка и гореща вода. Понякога стържа с тази шпатула. Лесно се мие, обаче мивката става цялата в черно и трябва основно да я мия и нея. Накрая трябва да се подсуши добре и да се намаже с мазнина.
Което за мен е проблем. Ако след 2 дни го ползувам, мазнината от мазането е поела всякакви частици от въздуха. Затова винаги кипвам в него вода, хвърлям я и мажа с нова мазнина.
Голямо слугуване е, обаче вкусът компенсира тези недостатъци.
Бях се навила да купувам оребрен чугун на Скепшулт, защото Лодж-ът ми е нормален, гладък тиган.
Тези дни ще погледна пак дали няма някое по-изгодна оферта, защото цената им е супер висока.

# 529
  • Мнения: 10 423
Mirella, благодаря ти за споделеното! Flowers Hibiscus Ние имаме 2 барбекюта (малко и голямо) и затова ми трябва някакъв грил-тиган (да, оребрен) за ползване вътре в къщата, без да е толкова претенциозен като чугунения.

# 530
  • Мнения: 1 369
Аз имам оребрен и неоребрен чугунен тиган на Лава. Няма нужда да се омазняват и може да се готви с домати в тях, защото са емайлирани. Сьщото се отнася и за отаналите марки  емайлиран чугун. Грил тигана го ползвам много често, не приготвям мазни неща и не пуши, нито залепва дори без да слагам мазнина

# 531
  • Варна
  • Мнения: 373


Чугунен тиганмия само с гореща вода и забърсвам със салфетка. Ако има загоряло  търкам с четка или с тези шпатули на снимката.


Загорялото много лесно се почиства, като се загрее вода в тигана. След което се измие с нормална домакинска гъба. Не ми се е налагало да ползвам стъргало. Simple Smile

# 532
  • Мнения: X
blue75 и tita_klrv,

при мен може би се дължи на това, че обичам печени за кратко, на много силна температура зеленчуци и месо.
Обичам да имат загорял коричка отвън, а отвътре да са сочни и меки.
Затова тиганът ми е постоянно загорял.

# 533
  • Мнения: 10 279
лава продава Лодж които пък били американски нещо съм объркана ..https://shop.lavabg.eu/gril-tigan/527-o-2604cm-chugunen-gril-tig … -75536335100.html
сега това ли са хубавите тигани?

# 534
  • Мнения: X
От какво си объркана пинко?
Лодж са много добра марка на не много висока цена.
Чугунените изделия на Лодж се правят в САЩ, от американска стомана, без рециклирани метали. Това четох преди да купя моите Лодж съдове. 2 или 3 пъти по-евтини от Скепшулт, Льо Крюзе и останалите водещи марки.
Страхотна изработка, нямам грам оплакване.
Днес правих катми само от брашно, вода и мая - страхотен вкус. Печеното на суров чугун с нищо не може да се сравни. Сравнявала съм с емайлирам чугун, бях купила тенджера на Staub. Има разлика. Вкусът на печеното на тиган от суров чугун е по-добър. Затова пък емайлирания чугун по-лесно се чисти и поддържа.
След два-три месеца употреба, емайлът на тенджерата на Staub се олющи на едно място на дъното и я върнах, взех си парите, не купих нова.

Фирмата ЛАВА България ги е взела в асортимента си, защото има търсене. Лодж е известен Бранд за чугунени съдове, в сравнение с ЛАВА, която няма такива традиции и реноме.

Преди време поръчах тиган за палачинки на Биол-украинските. От фирма, която продава в Амазон
Реших да спестя някое евро, пък и на картинката изглеждаха супер добре, в Амазон имаше предимно позитивни рецензии.

Скрит текст:
Коренна разлика с Лодж. Самата стомана беше другояче. На допир и на око. Имаше груби ръбове, не беше ошлайфано като хората.
Рекламирах, пратиха ми втори. Същата работа -група, некачествена изработка, типично соц. изделие.
Рекламирах отново, казаха ми, че всички били такива, при тази цена било нереалистично да очаквам по-добро качество.
Написах много остър отговор да си ми връщат парите и да поемат пощенските разходи. Направиха го, макар и неохотно. Бях решила да пиша негативна критика, толкова бях ядосана заради размотаването- е-майли, ходене до пощата, разправии. Не го направих, реших да съм бяла и добра.

Тиганите на Лодж имат един недостатък, който обаче е и предимство.
Късата дръжка. Винаги трябва с двете ръце да хващам, захватката от другата страна е доста голяма, тя е удобна.
Късата дръжка е предимство при миене в мивката, събира се целият тиган, а също и при запичане във фурната.

Тиганът Скепшулт, който купих има дървена дръжка, т.е. не може да се сложи за допичане във фурната. Има и късичка захватка (малката дръжка срещу дългата), затова пък има мнооого красива дълга дръжка от орехово дърво.
Утре пристига, трябва да накупя зеленчуци и месо, решила съм да правя диета.Laughing

Скрит текст:
Внимавайте какъв размер вземате. Важно е размерът на дъното да не е по-малък от котлона ви. Най-добре 0,5 до 1см дъното на тигана да е по-голямо от котлона. Гледайте в описанието размер на дъното, не на горния ръб.

# 535
  • Мнения: 475
Много полезни разяснения за чугунените съдове сте дали, момичета, благодаря! Точно от тях имах нужда и ще се възползвам. Не бях попадала досега на показаните шпатули и ще потърся. Важна ми е и препоръката да не се мие чугунът с  препарати, защото остават частици, които после ще попаднат в ястието.
От снощи се боря с един загорял грил тиган, сложих го с вода на котлона да ври, търках го с гъба и веро, пригодих си после една стъргалка ... /полепнали са  са червени частици от нея..сега чак ги видях/ и го оставих да се суши през нощта.
Mirella Novahttps://, прочетох, че и ти, като мен, обичаш загорялата кoричка Simple Smile , но няма после изтъркване моя тиган. Все си се оправдавам, че не съм първата му ползвателка и нещо още преди мен е сбъркано, но ако имаш възможност, би ли погледнала снимката ми и евентуално някакъв съвет, как да го направя като нов? Без връщане Wink, че вече не е възможно.      
Извинявам се за дългия пост, както и за това, че забравих как се слага в скрит текст

П.П. Белите резки сега станаха, като минах веднъж на сухо със стъргалката, както и черните прашинки

# 536
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 7 235
А може ли чугунените тигани да се използват на индукционен котлон?

# 537
  • Мнения: X
colibri,
може на всичко, освен микровълнова печка.

новак555,
мисля, че твоят тиган е с покритие. На мен ми прилича на тефлон. Или някоя от модерните сплави.
Коя марка е?
Пробвала ли си да го оставиш с топла вода(не повече от 60°) и сода една нощ.
Тогава ако е чугун всичко пада, за жалост и патината.

Пластмасовите шпатули, които бях показала са специални. Имат заоблен ръб и не драскат.
Ако не ви се дават пари,  може да ползувате дървена шпатула или лъжица, пак няма да драскат и да съсипят патината.

# 538
  • София
  • Мнения: 4 958

Може ли мнение ?

# 539
  • Мнения: 5 045
По-напред в темата някой беше писал, че е почистил стар загорял тиган с едра морска сол. Добре загрят тигана се посипва със солта и после се търка. Нещо такова беше. Нека по-запознатите кажат.

Общи условия

Активация на акаунт