Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 4

  • 143 839
  • 732
  •   2
Отговори
# 210
  • Мнения: 2 420

Не виждам с какво стомана 18/10 е вредна или нискокачествена. В показаните комплекти само тиганите са с покрития и може да се търсят вредности.

Стоманата сама по себе си не е вредна. Но когато дъното не е достатъчно дебело, се изкривява. Затова модерните тенджери ги правят с един слой алиминий между стомана, един вид сандвич, тогава дъното е и по-дебело.
Освен това е важно как са закрепени дръжките и дали са от тези, които остават хладни.
Формата на капака, ръба на тенджерата - все критерии, които определят качеството.
Не бих купила от интернет без да съм видяла предварително на живо за какво става въпрос.

# 211
  • Мнения: 892
Да, абсолютно съм съгласна. Просто според мен момичето остана с впечатление, че съдовете са вредни, а не беше изказан аргумент.
Поста ми беше относно стоманата, като материалът в пряк контакт с храната. Всяка марка стомана преди да излезе от съответното производство минава много тестове и проверки, за да бъде сертифицирана като такава. За формулите на марките се ползват международни стандарти.
Иначе и аз вече не купувам по интернет.

Последна редакция: ср, 27 дек 2017, 23:16 от L i m a

# 212
  • Мнения: 140
Да, всъщност и аз се притеснявам да поръчам по интернет, точно защото е друго да се види на живо. Но в Русе освен в Метро да проверя за нещо читаво... за другаде не ми идва наум Simple Smile

# 213
  • Мнения: 2 420
shankulova,
вие сте близо до Икея.
За цената си икейските тенджери са едни от най-добрите. Преди 2-3 страници ги обсъждахме. Серията 365 плюс е доста добра според мен. Също така може да потърсиш тенджери от емайлиран или суров чугун. Бих казала, че и двете са огромен плюс за едно домакинство.

Ето за чугуна инфо.
https://goodlife.bg/article/39-Istinata-za-chugunenite-tigani
Цитат
Другото предимство на чугуна е неговата висока емисивност - тенденцията да отделя много топлинна енергия от повърхността под формата на излъчване. Неръждаемата стомана има емисивност около 0.07.

Дори когато е изключително гореща, може да поставите ръката си близо до нея и да не почувствате нищо. Само храната, която е в пряк контакт с нея, се нагрява по някакъв начин.

Чугунът, от друга страна, има емисивност 0.64, което означава, че когато готвите върху него, не само готвите повърхността, която е в контакт с метала, но и доста от храната над нея.

Точно това исках да намеря, понеже бях чела вече нещо по въпроса. Сготвеното в чугунен съд е в пъти по-вкусно от сготвеното в стоманен. Емисивността, тоест топлинните лъчи, които чугунът дава, са различни от тези на стоманата, храната просто става друга.

Имам на Льо Крюзе и от двата вида тенджери. В металната варя най-вече спагети или вода за чай. В чугунената готвя всичко друго. Един прост ориз става в чугуна деликатес.
Ето тази касерола е добра като цена.
http://www.ikea.bg/cooking/Cookware/Pots-and-sauce-pans/Casserol … r-46421/90232840/

novak555, за мен Силарган е пълна глупост. Това е стомана, отгоре с керамичен слой. Не залепва така , както чиста стомана, но все пак залепва, отделно при мен се скапаха сребърните ръбове на тенджерите, понеже ги мия в миялна. Ако ще купуваш тиган - само чугунен. Суров чугун най-добре или емайлиран.
При двата случая емисивността на чугуна е налице, тоест ще готвиш много по-вкусно. Суровият чугун почти не загаря, почти като тефлон се държи, само иска мазане с олио след всяко измиване, но аз свикнах.
Емайлираният чугун се мие по-лесно, в него може да се готвят и по кисели яденета - например доматен сос или кисело зеле, но той загаря. За тиган бих взела суров чугун. За тенджера - с емайл първо и суров чугун, ако стигнат финансите.


# 214
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Серията 365 плюс е доста добра според мен.

имам една малка тенджерка от тази серия и никога не бих си купила други.  Naughty
загрява супер бавно, а не е с по-дебело дъно от Силлит-а.
имам приятелка, която има цялата серия и съм я питала, но тя е на индукционен котлон и каза, че при нея загряват бързо.
аз съм със стъклокерамичен и е отнема много време.  за мен това е голям минус. Peace
това за инфо.

аз имам няколко чугунени съда, със и без керамично покритие.
чак огромна разлика във вкуса на сготвеното не откривам (месо не готвя в тях).  newsm78
даже печените зеленчуци в чугунената тенджера не ми харесват и ги правя в тава.
ориз не съм се сетила да правя, защото го ядем само варен, а не печен. Mr. Green

# 215
  • Мнения: 454
Mirella_ Christmas Tree , много ти благодаря за съвета!
Безспорно, чугунът е най- безвредния материал. Имам проблем, обаче с него- дано днес се разреши! При свекърите има чугунен тиган, оребрен е, но е силно занемарен, много изгорено има по него, много. Но, предвид полезния материал, днес съм се заела да го вкарам в ред и дано да успея! Четох в темите тук и сега съм го поръсила със сода бикарбонат, отгоре влажна кърпа, да видим дали ще успея?
Извинете ме за дългия пост, но исках да споделя и за това, че чугунените съдове може би са най- подходящи за готвене, не толкова за печене на месо.
Весели празници, момичета!

# 216
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
наръси го с едра сол, вземи някаква кърпа и жули така. пада всичко. по някое време трябва да изхвърлиш солта и нова да сложиш. след като падне всички го намасли с олио и чиста салфетка.

# 217
  • Мнения: 140
Много благодаря на всички за отговорите Simple Smile сега вече съвсем се обърках Simple Smile хем искам да са безвредни, хем да се поддържат лесно. За чугунените прочетох, че не могат да се мият в съдомиялна, което за мен е минус Sad работя до късно, трябва да сготвя набързо и като станем от масата тикам всичко в съдомиялната... просто нямам сили да се погрижа специално за някой съд... Така че за всекидневна употреба май ще избера стоманата, остава да намеря коя Simple Smile хубав ден на всички!

# 218
  • Варна
  • Мнения: 373
shankulova,
вие сте близо до Икея.
За цената си икейските тенджери са едни от най-добрите. Преди 2-3 страници ги обсъждахме. Серията 365 плюс е доста добра според мен. Също така може да потърсиш тенджери от емайлиран или суров чугун. Бих казала, че и двете са огромен плюс за едно домакинство.

Ето за чугуна инфо.
https://goodlife.bg/article/39-Istinata-za-chugunenite-tigani
Цитат
Другото предимство на чугуна е неговата висока емисивност - тенденцията да отделя много топлинна енергия от повърхността под формата на излъчване. Неръждаемата стомана има емисивност около 0.07.

Дори когато е изключително гореща, може да поставите ръката си близо до нея и да не почувствате нищо. Само храната, която е в пряк контакт с нея, се нагрява по някакъв начин.

Чугунът, от друга страна, има емисивност 0.64, което означава, че когато готвите върху него, не само готвите повърхността, която е в контакт с метала, но и доста от храната над нея.

Точно това исках да намеря, понеже бях чела вече нещо по въпроса. Сготвеното в чугунен съд е в пъти по-вкусно от сготвеното в стоманен. Емисивността, тоест топлинните лъчи, които чугунът дава, са различни от тези на стоманата, храната просто става друга.

Имам на Льо Крюзе и от двата вида тенджери. В металната варя най-вече спагети или вода за чай. В чугунената готвя всичко друго. Един прост ориз става в чугуна деликатес.
Ето тази касерола е добра като цена.
http://www.ikea.bg/cooking/Cookware/Pots-and-sauce-pans/Casserol … r-46421/90232840/

novak555, за мен Силарган е пълна глупост. Това е стомана, отгоре с керамичен слой. Не залепва така , както чиста стомана, но все пак залепва, отделно при мен се скапаха сребърните ръбове на тенджерите, понеже ги мия в миялна. Ако ще купуваш тиган - само чугунен. Суров чугун най-добре или емайлиран.
При двата случая емисивността на чугуна е налице, тоест ще готвиш много по-вкусно. Суровият чугун почти не загаря, почти като тефлон се държи, само иска мазане с олио след всяко измиване, но аз свикнах.
Емайлираният чугун се мие по-лесно, в него може да се готвят и по кисели яденета - например доматен сос или кисело зеле, но той загаря. За тиган бих взела суров чугун. За тенджера - с емайл първо и суров чугун, ако стигнат финансите.




Като стана дума за френските Le Creuset, има ги тук : http://shop.lavabg.eu/46-le-creuset . На 50% от нормалната им цена са сега. А аз се влюбих в този нежно зелен цвят, много ме изкушават, ама .. пак са ми скъпи. От друга страна, такава тенджера веднъж се купува.

# 219
  • Мнения: 140
А някой попадал ли е на този сайт: chugun.bg ? Съдовете са в пъти по- евтини, но няма някакво подробно описание и инструкции, не предлагат емайлирани, само такива от лят чугун

# 220
  • Мнения: 2 420
Като стана дума за френските Le Creuset, има ги тук : http://shop.lavabg.eu/46-le-creuset . На 50% от нормалната им цена са сега. А аз се влюбих в този нежно зелен цвят, много ме изкушават, ама .. пак са ми скъпи. От друга страна, такава тенджера веднъж се купува.

Горещо препоръчвам. И гледай да не е много малка. Също и много голямата е излишно скъпа и тежка.
Исках да кажа, обмисли си хубаво обема, сравни с това, което ползуваш в момента.

asyalein,
по въпроса за 365 плюс на Икея.
Възможно е да нагрява по-бавно от Силит. Обаче запитването първоначално беше за мнение за съдове от ниския ценови клас, затова и дадох примера с 365 плюс на Икея.
Въпреки това не виждам какъв е проблемът, дори и да нагрява малко по-бавно.
И напротив, яденето в чугун има съвсем друг вкус.

shankulova,
същата като тебе съм, също тикам всичко в миялната. Даже и крюзето. В началото се появи ръжда горе на ръба, обаче го пекох във фурната с олио и сега вече не ръждясва. Не изглежда като за снимка, обаче върши работа.
Само чистия чугун не може, но затова пък той не задържа мръсното, като пресипеш манджата в съда за съхранение, след това забърсваш със салфетка и е почти чист. Плакнеш с вода, подсушаваш и мажеш с олио. Няма и 3 минути работа.

П.П.Чета, че питаш за сайта Чугун. Разглеждала съм го обстойно. Украински съдове. Фирмата се казва БИОЛ. Продават и в Амазон, може да прочетеш там отзиви. Аз бих предпочела пред ЛАВА. Нямат обаче емайлирани, затова ти дадох линка на икейската касерола. За БГ май е най-евтината опция за емайлиран чугун.

novak555,
щом имате вече чугунен, няма какво да търсиш друг. Когато го изчистиш, ще е като нов и после само трябва да го чистиш правилно. Има подходящи метални четки или пластмасови шпатули за оребрените тигани.
Ако содата не помогне, опитай нагряване на висока температура. В затворено помещение ще мирише, най-добре нагряване навън, ако имаш такава възможност. На най-силната температура около 10 минути. Всичко се овъглява и пада, един вид пиролиза за тиган. При моя така стана, че дори патината падна.
Има и други варианти - със сода каустик, трябва да прочетеш из нета.  

Последна редакция: чт, 28 дек 2017, 16:55 от Mirella_

# 221
  • Варна
  • Мнения: 373
А някой попадал ли е на този сайт: chugun.bg ? Съдовете са в пъти по- евтини, но няма някакво подробно описание и инструкции, не предлагат емайлирани, само такива от лят чугун

Съдовете им са украински. Без сертификати от лабораторни изследвания и гаранции. Това се разбира от сайта. Не ми вдъхват доверие, пък и като визия не ме привличат.

# 222
  • Мнения: 2 420
А някой попадал ли е на този сайт: chugun.bg ? Съдовете са в пъти по- евтини, но няма някакво подробно описание и инструкции, не предлагат емайлирани, само такива от лят чугун

Съдовете им са украински. Без сертификати от лабораторни изследвания и гаранции. Това се разбира от сайта. Не ми вдъхват доверие, пък и като визия не ме привличат.

А би ли показали други, със сертификати от лабораторни изследвания?

# 223
  • Мнения: 288
Имам тенджера на Биол и съм много доволна. Единственият недостатък е, че неможе да се съхранява в хладилник и храната я пресипван в друг съд.

# 224
  • Мнения: 2 420
Имам тенджера на Биол и съм много доволна. Единственият недостатък е, че неможе да се съхранява в хладилник и храната я пресипван в друг съд.


Nazar Boncugu
Радвам се, че някой се включи с мнение за Биол. Имат страхотни тигани, за смешни цени. Може би ще си взема един такъв, че ми трябва по-малък от сегашния.
Между другото, аз никога не съхранявам храната в никоя тенджера, освен в емайлираната Ле Крюзе.
Стоманата вонаги има примеси на никел и точно заради това предпочитам чугуна.
Стоманена тенджера ползувам почти само за варене на вода и спагети.

asyalein,
Току-що сложих една риба с малко зеленчуци в моята тенджера с капак и я бутнах във фурната.
Преди това позапържих някои неща.
Ами няма начин да няма разлика във вкуса!
Самият стил на готвене се променя. Поради това, че чугунът бавно се нагрява, но и бавно изстива, процесът на топлинна обработка протича по съвсем друг начин. Елементана физика.
Учудва ме, че ти, която по собствени думи притежава изключително добро обоняние, не можеш да направиш разлика!

Последна редакция: чт, 28 дек 2017, 18:35 от Mirella_

Общи условия

Активация на акаунт