Работа, CV-та, HR-и, съвети - 59-та тема

• 84 937
  • 794
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте,

искам да си взема препоръки за работа от сегашния си работодател (това дали е възможно)и съответно да поискам такава от бившия(напуснах преди около 1 гидина).Те са големи компании и предполагам,че искането следва да е насочено към отдел  човешки ресурси.Необходимо ли е да ги уведомявам за къде ми трябва или само да им напиша,че моля да ми бъде издадена препоръка за работа.Има ли срок в които трябва да ми предоставят документа,имат ли право да ми откажат.

Много ще съм благодарна,ако някои запознат се включи.
Естествено, че могат да откажат да издадат препоръка.
Трябва да се свържете с прекия си началник, а не с отдел ЧР.
Няма срок и не, не е необходимо да обяснявате за какво Ви трябва. Препоръката от работодател е универсален документ. Днес Ви трябва за едно, утре може да Ви послужи за друго място.

Мога ли в тази тема да задам въпрос за графика за работното време при сменен режим на работа? Ако има обособена такава, моля, насочете ме към нея.

Ми пробвайте. (Не тема за графика на работното време при сменен режим на работа няма обособена. Освен това, за да ви се отговори по-точно, още от сега Ви съветвам много точно да си прочетете какво пише в договора Ви за отчитане на работното време. Смени може да има и на 8 часов работен ден, и при сумарно отчитане на работното време, и при ненормирано работно време. Вижте точно как работите.)

# 511
 Благодаря Ви.

От текущия работодател ( без да съм в предизвестие за напускане)предполагам няма проблем да ми бъде издадена при желание от тяхна страна.

# 512
Скрит текст:
Мога ли в тази тема да задам въпрос за графика за работното време при сменен режим на работа? Ако има обособена такава, моля, насочете ме към нея.
Ми пробвайте. (Не тема за графика на работното време при сменен режим на работа няма обособена. Освен това, за да ви се отговори по-точно, още от сега Ви съветвам много точно да си прочетете какво пише в договора Ви за отчитане на работното време. Смени може да има и на 8 часов работен ден, и при сумарно отчитане на работното време, и при ненормирано работно време. Вижте точно как работите.)
На 12 часов график съм - дневна, нощна и би следвало да съм два дни почивка, сумарно, извънреден труд не се прави и не се плаща. Но, графикът ни се прави всеки месец и аз, както и никой от колегите, нямаме "смяна", т.е. от началото до края на месеца да знам, че съм дневна, нощна, два дни почивка и където е нужно да ми дават извънредна почивка, за да не направя повече часове от норматива за месеца на редовната смяна. Обаче, този график е тотален хаос и всеки месец е различен. Много е некомфортно, защото нощните смени каквато и да е работата, са изтощителни, а така разпиляно, човек и организъм не могат да си създадат никакъв ритъм.
Въпросът ми е, има ли нарушение на кодекса и може ли да изискваме да сме в някакъв по-нормален ритъм, а не така разпиляно, че и на места дневна и две нощни в три поредни дни.

Последна редакция: пт, 14 юли 2017, 15:05 от bubanka

# 513
Работодател не е длъжен да даде препоръка, прави се по собствено желание.

Относно графиците, възможно е да работите и по този начин ако след 2нощни смени ви компенсират с достатъчно дни почивка.

# 514
За съжаление мога само да повторя написаното и преди малко. Не графикът е от значение, а как пише в договора Ви, че се отчита работното време. Пише ли, че работите на сумарно отчитане на работното време (защото точно на такова ми прилича) и ако да, на какъв период се изравнява. Това трябва да уточним. Аз междувременно ще разгледам графиците по-подробно, но докато не стане ясно какъв е периода на изравняване, пак няма да мога да Ви кажа кой знае какво.

# 515
Всеки месец ни приравняват часовете към норматива на редовната смяна, той е горе в дясно над таблицата с графика. Имаше, доколкото си спомням, някакво разрешение за до 150 часа извънреден труд за цялата година, но не съм много сигурна. Освен това, въпреки разрешението, се стараят почти да няма такива извънредни часове. Работното време е описано в Колективния трудов договор, ще трябва да го потърся, за да съм по-точна.
Благодаря, че се включихте бързо и адекватно! (hug)

# 516
Разгледай в КТ изискванията за междудневна и седмична почивка, но те са спазени, доколкото виждам. От там насетне няма много какво да се направи, ако графика си е законосъобразен.

# 517
Т.е., ти работиш в условията на сумарно работно време с месечно изравняване. Нямаш много какво да направиш. Но пък щом имате колективен трудов договор, имате синдикат. На синдиката затова му плащате членски внос, за да ви защитава интересите. В предприятието има представител, обърнете се към него с искане за по-регулярни смени.
При 12 часови смени обикновено проблемът идва от нощните. Понеже там всички 12 часа скедва да се считат нощен труд и смяната става доста повече от 12 часа. Но при изравняване не на месечна, а на двумесечна база, може да се направи доста по-добър график.

# 518
Не се считат за нощни всичките, от 22 до 6 само и се ползва коефициент за приравняване. Има синдикат, членски внос, но... проформа. На синдиката му е препоръчано да не се бърка много и той много го спазва това.

# 519
Ако можете сами да си изготвяте графиците, за да се разбирате помежду си как ви е удобно да работите...само това ми хрумва. Ако сте взаимозаменяеми и просто човекът, който изготвя графика гледа да ви нагоди броя часове, но не се вълнува от редуването на смените, бихте могли вие да си изготвяте графика, или да поговорите с него да обръща внимание на редуването на смените.
Иначе изискванията на закона са за почивки между смените, за седмични почивки, за брой часове, но не и за редуване на смените. Там работодателя има пълна свобода.

# 520
Не може сами, дълго е за обяснение... Но не може да си дневна, нощна, нощна, почивка и пак нощна, почивка дневна, егати! Както и да е, явно спасение няма, да свиквам.

# 521
Синдиката и СТМ тогава, но при липса на законово основание не виждам какво биха направили...

# 522
Можеш да разговаряш с този, който изготвя графика, както и с колегите си.
Ако си отскоро на тази длъжност е възможно да има някаква договорка м-у другите колеги.
Като цяло при подобни графици се следят освен часовете и това да има ритмичност на смените. Поне мъжът ми, който от години изготвя такива графици го прави.

# 523
Здравейте, момичета. Утре сутринта съм на интервю, фирмата се казва Ратолия Белла. Видях че една потребителка е споменала въпросната фирма в една от темите, но така и не е успяла да отиде. Някой може ли да ми каже нещо за тази фирма, че много почвам да се притеснявам  #Crazy
Здравей,ти ходили на интервю при тях,можеш ли да ми кажеш,какви са ти впечатленията.Заслужава ли си?

# 524
Няма за какво да се притесняваш. Отиваш просто на интервю. Едни хора ще ти задават едни въпроси. Ти също ще си зададеш твоите и толкова. Кое точно те притеснява в една покана за интервю?  newsm78

Може би това че не мога да открия информация за фирмата никъде другаде освен в самите обяви, и че не пише нищичко за тях в интернет. Само тук, в бг мама споменаха че е съмнителна работата, и оттам ...  Laughing Благодаря, стана ми по-спокойно. Ще пиша как е минало интервюто утре, ако има желаещи да разберат как е било.
Здравей,ходила ли на това интервю,как мина,какви са ти впечатленията.Заслужава ли си?

Общи условия

Активация на акаунт