Слънчево-усмихната 195-та пролетно-лятна немска тема.

• 60 808
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
  • В Перлата на Майн-ата си, Германа (DE)
Здравейте отново  bouquet
И моето мнение, че в бг зъболекарите са много по съвестни и читави.
Разбира се, че ще търся съвет от няколко зъболекаря и няма да си вадя зъба, само за да може да ми вземе парите за мост местния селски зъбар.
Каза ми, ООО да, зъба не изглежда добре, но ще оправим нещата, първо трябва да се извади и после ще сложим фестебрюке. Аз му отказах категорично на фестебрюке-то, много се изненада човека, но ще ми направи оферта все пак да си помисля.

Moni, какви допълнителни грижи изисква имплантанта? Може ли да ми кажеш как във времето са разпределени горе долу нещата. Благодаря  bouquet

Вечерница, на какъв носител си взе снимката от зъболекаря?  Флашка, емейл, самата снимка или ...?

Има ли някои идея как трябва да е написана фактурата от лекар от България, за да се покрие част от сумата от немска здравна каса?

Благодаря на всички, които се включват по моите въпроси, в процес на проучване на нещата съм.

# 106
Здравейте и от мен Simple Smile Въобще не съм видяла, че има нова тема..
За книжките - вадих си немска преди месец. Срока й е 15год. Не бях длъжна да я сменя с немска, но ми трябваше веднага и за това я смених в Германия.

Koгато си сменяш шофьорската книжка в България се попълва декларация, че постоянно живееш в страната, т.е. ако постоянното ти местожителство е в Германия /и искаш да попълниш верни данни във въпросната декларация/ си длъжен да си подновиш шофьорската книжка с немска.

Аз също моля за повече информация за имплантите. Моят син няма зародиши на предните 2 долни зъба и зъболякарят ни каза, че ще си стои с млечните зъби до голям, а после че трябва да ми се сложат импланти. Поради това се интересувам от темата "импланти", макар и да има много време до тогава.

# 107
  • Germany
Ами аз за момента още не съм се навила за имплант. Зъболекаря ми в БГ ме посъветва да изчакам /при мен проблема е заради джоб до този зъб и в момента е спокоен/, освен това каза, че според него съм с много финни кости и не е много ясно как ще се закрепи този имплант... Учителката ми по немски нямаше избор, тъй като ставаше въпрос за преден зъб, който се счупи и си направи имплант веднага. Не съм я разпитвала за подробности, но вече няколко месеца всичко изглежда ОК.

# 108
Мама-Ени,
имплантите се "забождат" в костта, затова трябва и тя да е здрава. Има различни видове и в зависимост от цвета и материала, цените са различни. Ако правите Имплантите в Германия (както и за коронки и мостове), задължително питайте колко ще ви струва с всичко - материали, хонорар и т.н. Винаги може да се откажете от офертата, ако не ви харесва и дори да поискате оферти от няколко зъболекаря. Офертите важат 6 месеца. Дават се в здравната каса, там казват колко ще поемат + допълнителни застраховка + бонуси, ако имате. Ако сте съгласни, подписвате офертата и се разбирате със зъболекаря за час. След направата на импланта/моста/коронката имате право на 1 година гаранция, т.е. нещо ви заболи по направеното или се счупи, безплатно се поправя.
Основната причина да се реша да си правя моста в Германия беше, че аз живея тук сега и не мога при проблем с моста да се върна в България веднага, да ми го поправят или дори да ми го сменят. Но всеки си решава сам. 

Последна редакция: ср, 03 май 2017, 16:42 от Deni-meni

# 109
Magi,добре дошла!  Hug
Благодаря за отговорите за стажа-ще предам какво сте написали!  bouquet

И сега с един въпрос-имате ли опит с тези 2 онлайн банки: Comdirect
Скрит текст:
и Advanzia Трябва да си отворя Girokonto,но се колебая между Hypovereinsbank,които имат офис наблизо до нас  и тези,които са само онлайн!  Thinking

# 110
ММ е с comdirekt и е супер доволен. Аз съм също с онлайн банка - ING DiBa и също съм много доволна.

# 111
Comdirect  ми я каза учителката ми по немски,но събирам инфо и за други!  Crazy

# 112
Deni-meni  не знам къде но все нещо май се дължи от някого, защото преди доста години на тагесмутерката ни трябваше или ние да внесем нещо или тя да си внесе нещо. Не знам.
Според мен ако не сте сигурни къде какво се попълва или ползвайте бератер, таксата се приспада или се обадете във ФА , нашето например има шпрехщунде и показват кое как ако ги питаш.

# 113
Hypovereinsbank е в група с пост, дой4е, комерц, ... и банкоматите им са нарядко. Ако ти потрябват спе8но пари пове4ето банкомати са на Фолкс или шпаракасе и Ще ти теглят комисионна. Те са в друга група.

# 114
Аз трябва да проверя, но мисля, че ing diba тегли безплатно от абсолютно всички банкомати със знака на виза, включително шпаркасе. На нея неприятното е, че не помня коя беше партньор банката, в която могат да се внесат пари кеш в сметка, един път ми се наложи и обикалях половин Берлин, нямаше много филиали. Иначе ММ и той има проблема, че трябва за комдирект все да търси къде има банкомат, от който да тегли без такса. Но има де, не е като да няма, просто не е всеки.

# 115
Ася ако той е архитект и е видял , 4е не е лесна работата може да се увърта. Вие имате право да намалите наема. Той може да претендира 4е вие сте нанесли щетите. Тогава ще ви трябва вещо лице и то ако ви съди . И то от съда назна4ен защото ина4е няма смисъл.
Ина4е да се разправяте за ремонти които са му ясни (а може и пове4е неща да е открил ... сам ли си е проктирал бара4ките?)
Аз пак бих казала. Или намаляте наема и го оставяте да се разправя (ако му стиска) или со благом со кротце го разпитвате какво и за колко се прави и дали би го направил ако офертата е по-нсика и с колко и търсите майстор.
Друг вариант не виждам. Да се разправяте на празен ход - само нерви .

# 116
Момичета, как се казваше сайта, на който се търси информация за пътуване с бус+S/U Bahn от точка до точка? Пробвам на Bahn.de, но не излиза точно това, което ми трябва.
Ако все още ти трябва, най добре е да провериш на сайта на съответния Verbund ако двете точки са в един и същи. Там обаче трябва да търсиш от спирка до спирка а не от адрес до адрес. Ако не знаеш коя е най близката спирка провери първо на Google maps.

Благодаря за отговорите относно инхалаторните. Разбрахме се при нужда учителката да ми се обади, така аз ще мога да реша дали е ОК и да му кажа, иначе той знае как да си инхалира.

# 117
Bandiera rossa,
благодаря за отговора, но ние си намерихме информацията. Тъй като работодателят официално ме е регистрирал в Мини-джоб централата, то той ми плаща някакъв данък от 2 % (задължителен е) от заплатата ми направо там и тогава не е нужно дори да вписвам миниджоба в общата ни данъчна декларация. При нас обикновено става въпрос за около 250 евро връщане на данъци и steuerberater е безмислено да се ползва.

# 118
да, това имах в предвид. все някой плащаше нещо си спомням, но беше много отдавна и не помня детайли. Май нас ни караха да плащаме тези % като работодател, за9ото тя нямаше други деца освен нашето, но пък ние не се бяхме разбрали тя да е само за нас, тя така си беше ре8ила ... май сама си ги плати или нещо се разбраха. В на8ия договор нямаше.

# 119
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Ася ако той е архитект и е видял , 4е не е лесна работата може да се увърта. Вие имате право да намалите наема. Той може да претендира 4е вие сте нанесли щетите. Тогава ще ви трябва вещо лице и то ако ви съди . И то от съда назна4ен защото ина4е няма смисъл..

аха.
значи съседът ми е казал, че му дава срок да поправи нещата, иначе ще му плаща по 200Е по-малко на месец. сега собственикът ще праща бояджия. Whistling
според собственикът е наша грешка, обаче аз не съм убедена, че е така.
това е abstellkammer без прозорец и отопление. т.е. проветряване там е почти невъзможно. другите ми 2 съседки си сушат там дрехите!!!! аз ги суша другаде, но пак има в това стайче мухъл и то от към външната стена, не откъм съседите, които там сушат.
отделно в прилепеното помещение имам мухъл по цялата дължина на тавана, там където е ръба на покрива, т.е. само в ъгъла, не по външната стена или около прозореца.

т.е. аз мога да намаля сега наема, но като дойде бояджията пак да плащам целия ли? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт