Слънчево-усмихната 195-та пролетно-лятна немска тема.

• 61 293
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
Честно казано ако в БГ излизат 4000 лева, а билети на Ryanair има по 20-30 евро отиване и връщане като цяло аз лично виждам много смисъл. Но както писах при мен с малко дете и скоро бебе е невъзможно. Но бих го обмислила сериозно ако бях в друга ситуация  Peace

# 436
Всеки си преценя сам за себе си. Peace За мен стресът, който ще ми струва всяко извънредно пътуване за стърчаща тел или отлепен брекет,  не си струва спестените пари. А и не всеки в Германия живее близо до летище, където има евтини полети.  Wink

# 437
Е, то условности има много. Ако съм да речем от Русе няма и къде да кацна наблизо, че да си спестя разходи и време в пътуване. Вариант е ако има близо летище в Германия и роднини или поне приятели в София, за да не се дават пари за допълнително пътуване в страната или спане. Та естествено определено не е вариант за всеки.

# 438
Дами, помагайте
Получих оферта за работа - 9,20 Евро бруто на час. Как да го смятам чисто.
Бях ползвала един калкулатор в темата, но нещо не го откривам.

Става въпрос за първа работа в Германия с основни познания по немски и добър английски.
Искам да проуча възможностите за преместване на цялото семейство.

# 439
много зависи от семейството . както и да е  това са много малко пари за семейство .

# 440
Заплащане от 9,20 Евро бруто на час е доста ниско за Германия. Дори при работа на пълен работен ден, даже един сам човек, без семейство трудно би оцелял. В Мюнхен и околности даже само за наемане на жилище няма да стигнат.

# 441
Сама смятам да съм за начало.
В района на Франкфурт.

# 442
10 евро на час вземат стажанти или работещи студенти тук в Берлин, където не са високи заплатите в сравнение с други райони по принцип. Даже един приятел взема 12 на час като работещ студент. И пак се оплаква, че е малко (и е прав). Това са много малко пари наистина. Ще стигнат криво-ляво ако си сама, но по никакъв начин няма да спестиш или подобриш стандарта си на живот...

# 443
  • Germany
И аз смятам, че това са страшно малко пари, дори за сам човек... Според мен не си заслужава местенето  Peace

# 444
  • München, Deutschland
Дами, помагайте
Получих оферта за работа - 9,20 Евро бруто на час. Как да го смятам чисто.
Бях ползвала един калкулатор в темата, но нещо не го откривам.
Ето ти един калкулатор, аз него си ползвам:
http://www.brutto-netto-rechner.info/
Обаче трябва да си знаеш заплатата на годишна база, за да видиш колко ще взимаш. Зависи и дали ще останеш под или над 6 месеца в Германия, дали получаваш бонуси и т.н.
Заплатата наистина е ниска, това е в момента минималната часова ставка по закон и наистина толкова пари взимат незавършили студенти. И преди мен са ти го казали, че няма да стигат, камо ли за семейство.
Иначе - конкретно по въпроса ти - 40 часова седмица х 9,20 = 368 eur седмично х 4 = 1472 eur месечно. Съвсем тъпа сметка правя тук. От тези 1500 месечно ще взимаш чисто примерно 1200, виж в калкулатора по-горе, но ако във Франкфурт наемите са сходни с мюнхенските (а те мисля, че са), то за жилище + режийни ще даваш 800-900 евро, ток, телефон, интернет, тв не се включва, т.е. още 100 евро сложи и си на 900-1000, а още не си си купила един домат...
Картата за пътуване е сериозно перо също, освен храната. Дори и доста да се свиваш, няма да ти остава много.

# 445
с 1000 за наем с разноските за жилище за семейство във Франкфурт ... много оптимизъм има в тази сума Simple Smile

# 446
Здравейте, имам въпрос към живеещите в Бон, Кьолн, Аахен. Трябва да поръчам торта за рождения ден на сина ми, който ще празнуваме при семейството, живеещо в Бон. Семейството обаче няма никаква представа от детски торти, така че търся препоръка за сладкарница, която прави вкусни и красиви детски торти. Цената няма значение - готова съм да платя повече, стига да получа съответното качество. Ние сме в Белгия и не ми се мъкне торта на 230 км. Да не говорим, че РД е на 3 септември, а ние пристигаме в Бон на 1 септември.

Мерси предварително!

# 447
  • München, Deutschland
с 1000 за наем с разноските за жилище за семейство във Франкфурт ... много оптимизъм има в тази сума Simple Smile
За един човек, не за цяло семейство. Точно това е, ако иска цялото семейство да живеят, просто няма как да стане, но исках да покажа, че дори и за жилище за един човек, тези пари пак нищо не са...

# 448
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
във Франкфурт има огромен недостиг на малки и що-годе евтини жилища.
ако има то са стари, с лоша изолация или в райони, дето няма да ти се живее Stop и т.н.

много хора живеят наоколо и пътуват всеки ден.. наоколо също не е кой знае колко евтино, но се появяват и транспортните разходи. да не говорим колко време отнема да намериш нещо. дори и да намериш нещо, трябва да докаже, че имаш доходи, искат доовор, извлечение от сметка, че ти превеждат там заплата и т.н.
плаща се и 3 кауцион (3-месечен наем, остава блокират), това също си е перо и т.н. и т.н

с тези пари - забрави.

Nedinka, има Бг-мами в Германия фейсбук група и там има мами, които правят торти.
питаш кой наоколо може да ти направи и се разбирате за цена и доставка.
от сладкарница можеш да забравиш - скъпи са и на вкус не са кой зна е какво. на вид също. Peace

# 449
Благодаря за коментарите.

Пропуснах подробностите. Няма да наемам апартамент. Ще ползвам споделено настаняване осигурено от работодателя, за което ще плащам 220-250 Евро/месец.

Идеята е да стартирам отнякъде, да се ориентирам.
С нивото на немския, който имам засега, не знам как да намеря по-добра оферта.

Общи условия

Активация на акаунт