Слънчево-усмихната 195-та пролетно-лятна немска тема.

• 61 292
  • 737
  •   1
Отговори
# 450
Peppery мога да те посъветвам при тези условия да тръгнеш само ако в България си в безизходица и ако наистина има сценарито ти потенциал за развитие.
Германия няма кой знае колко предимства , освен ако не си супер добре осигурен. А това не става с просто запо4ване на някаква ниско платена работа  и примъкване на семейство . Даже напротив .
България тази година ни направи мног одобро впе4атление във всяко отношение. В центъра на София и по морето не можеш да 4уеш български ве4е. По селата не е рядко срещано явление населили се 4ужденци. Особено в настоящия сезон по морето има недостиг на работна ръка и то много. В сторителството и ремонта също ...

Не знам с това ниско заплащане в коя област си, но има ли смисъл да въртиш същата пло4а на 4ужда територия?
Ако раз4иташ на развитие разбирам  Peace

# 451
И аз подкрепям горния коментар. Когато си млад и сам можеш да поемаш такива рискове и има смисъл, но да преместиш цяло семейство или да се разделиш от него с почти нулеви перспективи... какво точно повече си представяш в Германия? Можем и това да обсъдим, за да провериш реалистични ли са очакванията ти. В България и в трудно положение да си винаги имаш предимството, че знаеш езика, системата, имаш приятели/роднини. Ако тук това го няма е много трудно за едно семейство да дойде и да започне на една заплата само, особено ако е като твоята. Дори и да те повишат и да я увеличат имаш ли представа в сферата, в която работиш, колко би могла да изкарваш и стига ли за семейството?

# 452
  • Germany
И аз подкрепям горните 2 мнения. Живота в Германия е скъп и много по различен от в БГ. Климата е ужасен, езика е труден и се напълни с "куцо и сакато"... Не бих се преместила, ако имам приличен живот в БГ, особено за такива пари  Peace

# 453
  • Berlin
Напълно подкрепям. Ние онзи ден се преместихме окончателно в Берлин и много се чудя защо. 😄 Не точно това, де, но постоянно сравнявам с България. Надявам се да открия повече положителни неща тук. Все пак ми е ново и странно, а и не знам немски.
Само че в София бяхме много добре осигурени, така че май не сме  критерий някакъв.

# 454
На мен София ми е много по уютна от Берлин . Ако съм дорбе осигурена там няма тепърва да предприема каквито и да било местения.

# 455
  • München, Deutschland
Абс, успех в Берлин и дано ви хареса. Simple Smile

# 456
Благодаря ви за информацията за записването в детска градина.
На 5ти август правят 6г, разбирам, че трябва да отлагаме училището. Искам да ги запиша в детска градина. Възможно ли е да дойда първо аз сама и да подам нужните документи? Когато ги приемат някъде за детска да ги взема при мен и да започнат да я посещават?

# 457
  • Berlin
chrissy, благодаря! Берлин ни харесва. Simple Smile
А и хубавото е, че бързо намерихме градина и училище за децата, че и това малко ме беше стреснало.
sstefy, ние първо намерихме квартира и се регистрирахме всички, после от всички градини, които бяхме запитали за места, се оказа, че в една ще има място за идната учебна година. Ходихме на среща с директорката, потвърдихме, че ще го запишем малкия, разбрахме какви документи ни трябват и това стана без децата да са в Германия. Ние обаче ползваме агенция, която ни помага с бумащината. Сега чакаме само да получим Kitagutschein и да подпишем договор с градината.
За първи клас - ММ ходил в общината и оттам му дали училището, в което да запишем големия, в редовен първи клас ще е, не в Welcome class.

Последна редакция: пт, 07 юли 2017, 16:41 от abs

# 458
Извадили сте късмет браво! Трябва да потърся подобна агенция в Хамбург, защато нямам много време за губене и би ми свършила страхотна работа Simple Smile

# 459
Берлин и София пък толкова да си приличат по атмосфера за някои неща. Това приятели немци са ми го казвали като ги водя там и на мен ми направи впечатление. Казват, че София е Берлин преди 10 години. Иначе аз като дойдох да уча в Берлин преди сто години не ми беше уютно изобщо, сега много го обичам, но защото свикнах и знам кое къде е, къде е хубаво и т.н. Все пак си обичам и София, но вече имам прекалено много неща, изградени тук, и не бих се върнала за момента. Но и не се виждам да замина някъде със семейството си без много много сериозно и добри предложение за работа и да оставя всичко тук. Тоест трябва стандартът ми на живот значително да се вдигне с потенциална работа, за да направя такова местене, за 9-10 евро работа на час посмъртно не бих...

# 460
sstefy, в Хамбург Stichtag е 30 юни. Не са ти schulpflichtig децата тази година. Peace

# 461
Nedinka, има Бг-мами в Германия фейсбук група и там има мами, които правят торти.
питаш кой наоколо може да ти направи и се разбирате за цена и доставка.
от сладкарница можеш да забравиш - скъпи са и на вкус не са кой зна е какво. на вид също. Peace

Мерси, ще пробвам там.

# 462
Страхотно!
Синьо, много ти благодаря! Simple Smile

# 463
Здравейте момичета, ще повдигна тема, която тази година май още не е дъвкана Smile Предстои ни първото пътуване с кола до България. Ще пътуваме до Бургас и с куче в колата, заради което си мисля, че е по-добре да изберем маршрута през Румъния ( а и мисля, че през Сърбия сега ще има повече чакане на границата, заради началото на ваканцията в НРВ). От два дни ровя из нета,но не откривам информация построена ли е магистралата (А1)от Букурещ до унгарската граница. Та въпросът ми е: пътувал ли е някой скоро през Румъния и въобще оттам или през Сърбия е по-добре? Благодаря на отговорилите предварително, да не спамя после Wink

# 464
  • The QC to be!!!
Скрит текст:
Здравейте момичета, ще повдигна тема, която тази година май още не е дъвкана Smile Предстои ни първото пътуване с кола до България. Ще пътуваме до Бургас и с куче в колата, заради което си мисля, че е по-добре да изберем маршрута през Румъния ( а и мисля, че през Сърбия сега ще има повече чакане на границата, заради началото на ваканцията в НРВ).
От два дни ровя из нета,но не откривам информация построена ли е магистралата (А1)от Букурещ до унгарската граница. Та въпросът ми е: пътувал ли е някой скоро през Румъния и въобще оттам или през Сърбия е по-добре? Благодаря на отговорилите предварително, да не спамя после Wink
Да, още преди 2 години мисля. Прекрасна е, пълно е с тоалетни, карат доста добре и внимателно, чиста е, направо е песен да се кара по нея! И всичко това за някакви си дребни стотинки (сравнено например с таксите на унгарците за матрицата). Факта, че не е много натоварена, я прави още по хубава за каране, права е... изобщо, много ме кефи от както я ползваме.

https://www.google.bg/maps/place/Szeged,+Hungary/@45.329906,23.3398243,8z/data=!4m21!1m15!4m14!1m6!1m2!1s0x474487e22bcce54b:0x400c4290c1e1190!2sSzeged,+Hungary!2m2!1d20.1414253!2d46.2530102!1m6!1m2!1s0x40b1f93abf3cad4f:0xac0632e37c9ca628!2sBucharest,+Romania!2m2!1d26.1025384!2d44.4267674!3m4!1s0x474487e22bcce54b:0x400c4290c1e1190!8m2!3d46.2530102!4d20.1414253?hl=en

Общи условия

Активация на акаунт