Слънчево-усмихната 195-та пролетно-лятна немска тема.

• 60 804
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
В нашето начално училище са по 20 деца в клас в 3 паралелки, дъщеря ми дори бяха 16-18. В други училища в града има и класове по 25 деца. Зависи от района по местоживеене, колко деца има. В гимназиите засега не знам.

# 646
Аз от съседчето, което е 4-ти клас знам, че класът им е бил винаги 26-27 деца, но тази година били 31. В Берлин друго и не очаквам де, но е валиден въпросът как в такъв голям клас се очаква всеки по равно да взема участие.

# 647
При нас бройката деца в клас варира. Голямата щерка бяха 12- 14 деца в основното училище, синът ми в същото училище 4 години по - късно са 25 - 26 деца. В гимназията са около 30 деца, но значително по - тихо и спокойно се работи с тях според дъщеря ми.

# 648
Здравейте!Какви бяха стъпките за отказване от здравни осигуровки в Бг?Мисля като се прибера да отида до НАП,но искам да съм подготвена... Simple Smile

# 649
  • Germany
Никакви стъпки не сме предприемали ние за отказване от здравни права в БГ. Мисля, че нещата се случват автоматично. Ако един ден се върнеш, се регистрираш наново с документ от немската здравна каса.

# 650
  • София
Здравейте!Какви бяха стъпките за отказване от здравни осигуровки в Бг?Мисля като се прибера да отида до НАП,но искам да съм подготвена... Simple Smile
След като дъщеря ми започна да внася здравни осигуровки в Германия, донесе от тамошната служба попълнен формуляр с датата, от която се осигурява. Стандартен е за целия ЕС и не се нуждае от превод. Занесох го в местния НАП и им го дадох, заедно с молба в свободен стил да ѝ бъдат спрени здравните осигуровки в България.

Надявам се, че бях полезна и ще ме извините за нахлуването в темата ви.  Hug

# 651
Благодаря за отговорите! То при мен се получава едно дублиране,защото от 1 година мъжът ми ме осигурява в ДЕ,а до скоро аз бях в майчинство,а после и в платен отпуск в Бг,където пак бях осигурена... Simple Smile

# 652
Този месец бяхме в България и специално питахме в НЗОК. Не е нужно да се отказваш от нищо. Документът Е104 се носи само, когато окончателно напускаш Германия и с него ти възстановяват правата в БГ. Иначе просто ти висят вноски и се водиш неосигурен. Документът за отказ от системата се прилага вече само, ако отиваш в страни извън ЕС. Можеш да ползваш за спешни случаи здравната си немска карта, която на гърба си има европейска здравна карта, ако българските ти лекари я признаят. Често не искат, защото е по-лесно да ти вземат парите, вместо да пишат куп документи. Пазиш фактурите и в немската здравна каса най-често ти ги осребряват, понеже са спо-ниски стойности.

# 653
Благодаря за отговорите! То при мен се получава едно дублиране,защото от 1 година мъжът ми ме осигурява в ДЕ,а до скоро аз бях в майчинство,а после и в платен отпуск в Бг,където пак бях осигурена... Simple Smile

Мисля, че дублиране вече не става. Миналата година, когато бях в майчинство и осигурена в България,  от TK в Германия ми казаха, че могат да ме осигуряват към мъжа ми тогава, когато от България спрат да ми внасят осигуровките. Точно за да се избегне двойно осигуряване.

# 654
  • Някъде в мечтите си
Здравейте, мами ☺ Знаете ли немски форум от типа на Бг Мама? И по специално ме интересува да намеря мнения за училища/гимназии. Бих сподели и тук какво ме интересува, та ако случайно и някоя наша мама може да помогне ☺ Ние сме в Берлин. Тук децата отиват в гимназия след 6клас, но има възможност и след 4клас, но е с тест. Насочили сме се към математическа гимназия. Та въпросът е: ако някой има мнение или опит вече да сподели, тъй като тук има поне 10 гимназии с математически профил. И още един въпрос: пак ако знаете, да споделите някакви сайтове с тестове по математика, може би от състезания или нещо подобно.

# 655
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
има ли някой в района Карлсруе/Баден-Баден?
трябва ми insider tipp...

Знаете ли немски форум от типа на Бг Мама? И по специално ме интересува да намеря мнения за училища/гимназии.

незнам да има аналог на бг-мамма.
форуми за гимназиите със сигурност има, не ги знам обаче.
гледай форумите в Берлин, защото всяка провинция си има различни правила за гимназиите.

# 656
Здравейте,
предстои ни да се местим в Германия, с две деца. Знаете ли актове за раждане и удостоверението за брак необходимо ли е да са легализирани или е достатъчно да са преведени от заклет преводач? Става дума за Бавария.

# 657
  • Berlin
Извадете си международен дубликат на тези документи, няма нужда от превод.

# 658
  • Варна
Здравейте, мами ☺ Знаете ли немски форум от типа на Бг Мама?

Този форум е аналог на Бг Мама:
https://forum.frag-mutti.de/

# 659
Здравейте, мами ☺ Знаете ли немски форум от типа на Бг Мама?

Този форум е аналог на Бг Мама:
https://forum.frag-mutti.de/

Това е по-скоро форум за момичета и момчета, които са се отделили от семействата си и имат нужда от разни битови съвети.

Общи условия

Активация на акаунт