Слънчево-усмихната 195-та пролетно-лятна немска тема.

• 60 829
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
Ася,
сигурна съм, че го знаеш, но ще го напиша.
Скрит текст:
Проблемът с мухъла не се решава с боядисване, пръскане или маскировъчни дейности. Решава се с намиране и премахване на източника на влагата, махане на тапети, мазилки и изолации до тухла и полагането на нови - тоест основен, дълбок и скъп ремонт.
Ако проблемът с мухъла не се реши радикално, а само се маскира с козметично боядисване и/или пръскане с препарати против мухъл, той ще продължи да се появява отново и отново, колкото и да проветряваш, колкото и да се стараеш да намаляваш влагата с разни уреди. Спорите на мухъла са си там и във въздуха в цялото ви жилище.
Мухълът е силен алерген и може да доведе до много сериозни здравословни проблеми на цялото семейство, най-опасно е за децата. Проблеми, които могат да се проявят и по-късно, да станат хронични и т.н. Дори мухълът да не е в спалнята на детето или във всекидневната, а в някое не особено интересно за детето помещение от жилището, то все пак е изложено на въздействието на алергена.
Никакво намаление на наема не си заслужава рисковете, на които сте изложени, живеещи с мухъл в жилището си.
Много силно се надявам да намерите начин да накарате собственика да ремонтира истински. Консултация с адвокат от местното сдружение на наемателите би помогнала. Годишния членски внос е добра инвестиция при проблемни наемодатели.

# 121
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Сбъдваща, това ми е ясно.
при съседите вече няколко пъти са идвали и са третирали и пак избива.

моят въпрос е как да подходя към собственика. оправянето на покрива не е моя работа.

# 122
  • München, Deutschland
Ася, аз малко като латерна, ама при вас кой извършва дейностите Hausmeister и Hausverwaltung? Обърни се според мен към някой от тях. Със собственика директно едно, че няма да се разберете, второ, че не ви е работа.

При нас в блока жилището отгоре, от което тръгна наводнението, е под наем. Ами, собственикът дълго нямаше идея, че има наводнение и в какви мащаби е. Май е дошъл веднъж да види, но нито сушенето го интересуваше, нито дори намаляването на наема, нито какво трябва да развалят при сушенето и да изградят наново... При първия ни Wasserschaden в предното жилище, беше същата работа. Според мен няма да стигнете далеч така, през собственика...

# 123
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Ася, аз малко като латерна, ама при вас кой извършва дейностите Hausmeister и Hausverwaltung? Обърни се според мен към някой от тях. Със собственика директно едно, че няма да се разберете, второ, че не ви е работа.

не, няма!!!
като имам проблем, се обаждам на собственикът и той ми праща на другия ден фирма да отстрани проблема.
сега обаче му идва скъпо и се цигани... Rolling Eyes

# 124
Весел4е, докато бях в кабинета на тукашния зъболекар, ми беше извадил на екран пред стола снимката и аз я щракнах с телефона и я пратих на съобщение на моя брат, а той с нея отиде при зъболекаря и през неговя телефон му я показа.
Предполагам, че може на диск или на флашка да я даде, ако се наложи да се покаже на друг зъболекар и не си имал възможност да я снимаш.

# 125
да, това имах в предвид. все някой плащаше нещо си спомням, но беше много отдавна и не помня детайли. Май нас ни караха да плащаме тези % като работодател, за9ото тя нямаше други деца освен нашето, но пък ние не се бяхме разбрали тя да е само за нас, тя така си беше ре8ила ... май сама си ги плати или нещо се разбраха. В на8ия договор нямаше.

По принцип, ако ти потрябва за в бъдеще Wink, работодателят плаща Pauschalsteuer от 2 %, но има право да го вземе от заплатата на работника. Тогава работникът няма нужда да плаща данъци.

# 126
  • Германия
Аз трябва да проверя, но мисля, че ing diba тегли безплатно от абсолютно всички банкомати със знака на виза, включително шпаркасе. На нея неприятното е, че не помня коя беше партньор банката, в която могат да се внесат пари кеш в сметка, един път ми се наложи и обикалях половин Берлин, нямаше много филиали. Иначе ММ и той има проблема, че трябва за комдирект все да търси къде има банкомат, от който да тегли без такса. Но има де, не е като да няма, просто не е всеки.
Цитирам последното мнение, писано по темата, защото и аз съм с онлайн банка и най-близкият ми "безплатен" автомат е на 50 км. НО, наскоро позната касиерка, работеща в РЕВЕ ми обясни, че мога да тегля на касата пари в брой, ако имам покупка в РЕве над 20 евро. Не съм пробвала досега, но да го имате като алтернативна опция все пак Peace

# 127
да, това имах в предвид. все някой плащаше нещо си спомням, но беше много отдавна и не помня детайли. Май нас ни караха да плащаме тези % като работодател, за9ото тя нямаше други деца освен нашето, но пък ние не се бяхме разбрали тя да е само за нас, тя така си беше ре8ила ... май сама си ги плати или нещо се разбраха. В на8ия договор нямаше.

По принцип, ако ти потрябва за в бъдеще Wink, работодателят плаща Pauschalsteuer от 2 %, но има право да го вземе от заплатата на работника. Тогава работникът няма нужда да плаща данъци.

Ама аз не съм аботодател. Т.е. оставям си детето при регистрирана Тагесмутерка, която има право да взима 4 деца ... тя решава да остави само моето и да се пише миниджоберка, но това си е нейно решение без уговорка с мен. Можеше да има 4 деца х сумата и да не е мини.

# 128
  • Germany
Аз трябва да проверя, но мисля, че ing diba тегли безплатно от абсолютно всички банкомати със знака на виза, включително шпаркасе. На нея неприятното е, че не помня коя беше партньор банката, в която могат да се внесат пари кеш в сметка, един път ми се наложи и обикалях половин Берлин, нямаше много филиали. Иначе ММ и той има проблема, че трябва за комдирект все да търси къде има банкомат, от който да тегли без такса. Но има де, не е като да няма, просто не е всеки.
Цитирам последното мнение, писано по темата, защото и аз съм с онлайн банка и най-близкият ми "безплатен" автомат е на 50 км. НО, наскоро позната касиерка, работеща в РЕВЕ ми обясни, че мога да тегля на касата пари в брой, ако имам покупка в РЕве над 20 евро. Не съм пробвала досега, но да го имате като алтернативна опция все пак Peace

И аз напоследък тегля в Реве, като пазарувам. Много е удобно!

# 129
Ася според мен е архитектурен проблема, даже може да не е покрив. Както го описваш само външни ъгли ... и то все горе може дае конденз, но не е казано, 4е вие сте виновни.
Мухъл с боя не се оправя. Но на него явно с проблема не му се занимава, мноог вероятно е в конструкция или изолация ... Няма непоправими неща , въпроса е за колко. Виж в интернета какво пише по този повод и кои фактори са за виреене на мухъла. Вземете си уред и премерете влага/ темп. в помещението и по проблемните ъгли ... ако има голяма разлика може да е при4ина. Ако проблема в конструкция то може и изолация д не го оправи. Не знам. Не съм с такава специалност.    
Някъде гледах, 4е 80% от стоителната субстанция в Германия мухлясва   Shocked Строителни дефекти & влажен климат.

# 130
днес попаднах на няколко особено интерени новини :
http://plus.faz.net/evr-editions/2017-05-04/44719/345992.html
това не ми е ясно дали е приложимо? Да имаш глоба ако не ползваш кредитни карти? Което пак има такса т.е . пак е вид глоба?
А другото е :
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/immobilien/immobilienverre … nte-14993814.html
първо намалят лихвите и им обезценяват влоговете. После вдигат инфлацията и им обезценяват пенсиите. След това им взимат къщите на безценица и то без да им ги плащат ... срещу рента (за колко ли години ???) и им обезнаследяват децата  Shocked

Банките винаги пе4елят. 

Последна редакция: чт, 04 май 2017, 19:46 от Bandiera rossa

# 131
Здравейте! Имам един въпрос и се надявам на отговор ☺. Живеем в Германия от 3 години. С дъщеря ми искаме да си направим малка екскурзия до Швейцария. Знае ли някой, какви документи ще ни искат при граничната проверка? Дъщеря ми е непълнолетна и съм разведена с баща й.

# 132
Досега никога не са ни проверявали при пътуване до Швейцария.  Rolling Eyes Предполагам, че паспорт за детето и евентуално акт за раждане биха били достатъчни. Тук има информация за пътуване на немски граждани - https://www.auswaertiges-amt.de/DE/Laenderinformationen/00-SiHi/ … izSicherheit.html. Ако нямате немско гражданство, може да потърсите подобна информация за пътуване на български граждани.

# 133
Ще потърся. Благодаря за бързия отговор!

# 134
Е, някои имаме само дебитни карти. Според мен, всеки се опитва отвсякъде да изкара пари. Досега не знаех, че немците били от моята партия и предпочитали да плащат с пари, а не с карти. Явно съм останала с погрешно впечатление.

Освен в Реве, при нас може и в Алди мисля да изтеглиш пари на касата, но не помня колко беше сумата на покупката.

Общи условия

Активация на акаунт