Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да си разтълкуваме съня - 10

 • 71 419
 • 805
 •   1
Отговори
 • Мнения: X
ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЕТА НА СЪНИЩАТА!


Първите данни за тълкуване на сънища датират от 3000-4000г. преди Христа.
 Откакто сънуваме, ние се стремим да разберем какво е истинското значение на това,
 което ни се проявява всяка вечер.

Хората в някои първични общества не успяват да различат света на сънищата
 и реалния или просто избират да не правят тази разлика,
защото сънищата са не просто продължение на реалността, но и един по-могъщ свят.

По времето на древните римляни и гърци, сънищата са се разглеждали в религиозен контекст и се е смятало, че са съобщения от боговете или мъртвите. По това време хората търсели в съня решение на проблемите си, какво да правят, по какъв път да поемат. Те вярвали, че сънищата предупреждават за несгоди и предсказват бъдещето. Строели се специални светилища, в които хората спели и се надявали да получат послание чрез съня си.

Вярата в сънищата била толкова силна, че едва ли не диктувала действията на политическите и военните лидери. Тълкувачите на сънищата дори придружавали войската в битка, за да помагат при изготвянето на стратегиите.
     
Гръцкият философ Аристотел вярвал, че сънищата са следствие на психологични функции. Според него с тях се диагностицирали и предричали болести.
   
През елинистичният период, на сънищата се гледало като начин за лекуване. За целта се строели храмове, наричани Асклепиони. Вярвало се, че на болните, които спят там, ще бъде изпратен лек. Тълкувачите на сънища дори работили заедно с лекарите. Вярвало се още, че сънищата помагат на лечителите да разберат от какво страда болния.
     
В древен Египет, жреците били също и тълкувачи на сънища. Египтяните записвали сънищата си, с помощта на йероглифи. За хората с по-ярки и значими сънища се вярвало, че са благословени и специални. Тези, които тълкували сънища били възхвалявани и „надарени”.
     
Сънищата се разглеждали и като място, което душата посещава всяка вечер. Според древните китайци, душата напуска тялото и отива в този „друг” свят. Ако човек бъде събуден внезапно, душата може да не успее да се върне в тялото. Поради това, дори в днешно време някои китайци отказват да ползват будилник. Някои индиански и мексикански племена споделят една и съща представа за отделното измерение на сънищата. Те вярват, че предците им живеели в сънищата си и приемали нечовешки форми, като растения, например. Сънищата са начин за връзка с предците им, и помагат да открият мисията на техния живот.
     
Още от древността хората са изпитвали нуждата да тълкуват сънищата си. Само в Библията, сънищата са споменати над седемстотин пъти.
     
През средновековието на сънищата се гледало като на нещо зло – изкушение от дявола. Вярвало се, че докато човек спи, сатаната изпраща на съзнанието покваряващи и порочни мисли, за да измами хората да поемат по лош път.
     
Поради това в тях не се търсело значение. Към края на 19-ти век Зигмунд Фройд възродил важността на сънищата, както и значимостта и нуждата от тяхното тълкуване.
     
В началото на 19-ти век сънищата вече били разглеждани като следствие на тревожност, страничен шум или дори стомашно разстройство. Поради това в тях не се търсело значение. Към края на 19-ти век Зигмунд Фройд възродил важността на сънищата, както и нуждата от тяхното тълкуване.Някои от по-често срещаните символи в сънищата, обяснени в предишните теми:

Скрит текст:
Зъби:
Зъбите са изключително важни от физическа гледна точка. Като такива съзнанието ни свързва техния образ с широк набор от значения. Идеята за смъртта е логична (произлиза от Гръцки поверия), но и напълно недостатъчна, опростена като смисъл. Много често хората сънуват сънища с падане на зъби,развалени зъби, клатещи се зъби, липса на зъби и т.н., това не означава всеки път, че непременно ще се случи някаква смърт около тях. Както и повечето символи от съновниците всичко е сведено до най-опростения и краен вариант, което не е хубаво при тълкуването на сънищата, защото не дава нужната интерпретация.
Като средство за хапане, дъвкане, разкъсване зъбите се свързват със сила, съответно загубата им насън - чувство на безсилие, недостатъчност на възможности, чувство на безизходица и голямо затруднение. Също така зъбите,загубата им, могат да се явят, като индикация за физически неразположения, недохранване. От естетична гледна точка зъбите представляват най-важната предпоставка за красива усмивка, т.е. свързват се с притеснения за това как останалите ни възприемат, страх от затруднение, страх от провал, страх от остаряване и т.н. и т.н. всякакви страхове свързани с външния вид и възприемането ни от останалите хора.

Асансьор:
асансьорът по принцип символизира възхода и падението в нас,в живота ни, заради посоките, в които се движи нагоре - надолу. Обикновено нагоре се свързва с положителни емоции и обратното. честото пътуване с асансьор насън показва някакво лутане и объркване, кръстопът и невъзможност за вземане на решения, наличие на много възможности или желание за такива.

Бременност/раждане:
по принцип сънищата с бременност/раждане се свързват с промяна/ново начало/създаването на нещо ново наяве. Обикновено с положително значение и символизира израстване/напредък в живота,продуктивност, част от теб или от твоя живот, която се развива и расте. Също така подготовка за нещо ново, различно.

Кавга:
кавгата по принцип се свързва с несъгласие наяве/ излъгани очаквания/ разминаване на мнения/ конфликти, понякога случващи се вътре в самите нас.

Майка/Баща:
Майката символизира началото/ основното/ инстинктивното/ грижа и закрила/ отдаденост и подкрепа. Бащата, като символ се свързва по-често с авторитет/ покровителство.

Преследване:
преследването общо взето се свързва с някакво безпокойство наяве, стрес/напрежение/страхове/опасения/притеснения и т.н.

Убийство:
убийство насън изразява реално желание да премахнеш/унищожиш дадено нещо наяве. Може да е навик/грешка/спомен/човек, каквото и да е не го искаш в живота си,опитваш се да го забравиш.

Вълна (от вода):
приближаване на някаква опасност/нередност/изобщо спънка,проблем някакъв. Най-често е предупредителен знак и съветва да бъдем нащрек,в очакване на нещо не дотам приятно.

Черното:
Черният цвят сам по себе си е символ на неизвестност, опасения, понякога страх, заблуда, илюзия, прикритие, неосъзнатост.

Море:
Морето често се явява насън, като отражение на нашите емоции и чувства наяве, символизира връзката между съзнанието и подсъзнанието.

Изпити/Училище/Университет:
изпити се сънуват цял живот, защото независимо, че не сме вече в училище хората си оставаме ученици през целия си живот и винаги има какво да научим. Като част от  обществото човек постоянно е изправен пред изпити, оценка, одобряване/неодобрение, критика/възхвала, приемане/отхвърляне и т.н. било то в професионален или личен план. По този начин съзнанието/подсъзнанието ни връща отново на познатия чин, защото емоциите и мислите ни приемат същия облик, какъвто сме имали когато сме били на важен изпит в у-ще преди, най-важните от които притесненията относно нашето представяне и последващата оценка, която ще ни се даде.

Падане:
Падането само по себе си се свързва с реална нестабилност, несигурност, страх от загуба на контрол, страх от провал, чувство на малоценност, тревоги.

Шофиране:
шофирането на сън символизира контрола в живота ти наяве.
Шофирането на каквото и да било превозно средство или возенето в него обикновено символизира на къде "се движиш" в живота си в момента.

Бялото:
Белият цвят е цветът на ярката ослепителна светлина, свързва се с чистота, съвършенство, мир, невинност, чест, осъзнаване и ново начало.

Болница:
болницата/поликлиниката се свързва с нужда от обгрижване, помощ, отредено внимание и подкрепа.

Закъснение,изпускане на полет/влак/автобус и въобще всякакви препядствия свързани с пътуване:напрегнатия график и стрес от ежедневието обикновено са предпоставка за подобни сънища. Задълженията и отговорностите от ежедневието ни и разпределението на времето,с което разполагаме за да свършим всичката работа. Също така, когато изчакваме до последния момент за да свършим нещо, съзнанието ни реагира с такива сънища.

Земетресение:
земетресението насън обикновено е знак за вътрешни сътресения наяве. Несигурност, внезапни промени, стрес, страх, невъзможност за справяне с трудности/усложнения, паника и т.н.

Времето:
промените във времето насън и особено бедствията се свързват с вътрешните промени, емоциите и чувствата произлизащи от тях. Земетресенията обикновено символизират неща, които се случват бързо неочаквано и те плашат заради евентуалните последици, които ще донесат.# 1
 • ...на безопасно
 • Мнения: 2 653
Да се запиша и аз в тази тема.
Чета, но не съм писала.
Относно зъбите....
Аз поне два пъти годишно сънувам как ми се разяждат, клатят, падат и т. н доста , че и всичките зъби даже....Сънищата ми са цветни, наситени с емоции,със сценарии, развитие, кулминация, че и развръзка. Бе, въобще холивудска продукция ....
Знам как се тълкува зъбозагубата.
За мен обаче, това е израз на страх, че няма да се справя, че няма да мога да избегна задаваща се трудност. Трудност, за която подозирам наяве.

Скоро сънувах плъхове. Как ги плашех да се поотместят от пътя ми.

Последна редакция: вт, 18 апр 2017, 23:39 от а Kеа?

# 2
 • Мнения: 2 202
Първо да благодаря на Фрея за тълкуванието на сънищата ми досега.  Hug
Сънувах как съм пред хотелска стая и са събрани няколко мои познати хора и ме окуражават за нещо. Бяха там за подкрепа, но не успях да разбера защо. Единият от тях, мой не много близък човек дойде до мен, започна да ме гали по бузата и ме прегърна.  Shocked

# 3
 • Мнения: 396
Змии, много змии, малки, големи, шарени. Предупреждавам мъжа ми да се пази, той не се впечатлява много, настъпва ги, реже ги с лопата, нож или каквото докопа...Появяват се на място, на което сме всеки ден, подозирали сме, че ги има, но едва сега ги виждаме и колко са много. Просто извират.
После вълни. В море сме, с гръб към вълните. Опитваме се да "яхнем" високите вълни. Малко е страшно, но и забавно.

# 4
 • Мнения: 4 508
Мерси за новата тема, Фрея  bouquet
Не сънувам често, или поне не помня сънищата си, но все пак е интересно да ти разтълкуват съня. Когато помня нещо, ще пиша. Laughing

# 5
 • Мнения: 460
Сънувах, че ме хапе куче. Какво ли значи.  Rolling Eyes

# 6
 • Мнения: X
Бих се радвала, ако някой успее да разгадае един мой сън, в който сънувах че съм в стая с 2 легла, успоредни с място между тях, аз оправях едното пред мен, което е с чаршаф с тъмни рози отгоре, чаршаф с рози, и явно беше моето понеже имах такъв. В стаята, която не е голяма, имаше отопление на дърва, като ечка, но не виждах да има кюнец, и по едно време аз бях излязла и се върнах и в стаята имаше пушек, дори и не бях отваряла печката, успях да изгася всичко с едно одеало на квадратчета, Мисля,че видях малко пламъци, но не помня от какво.

# 7
 • Мнения: 2 314
Аз сънувах,че един мъж съсед демонстративно ми показва,че не ме харесва.Подминаваше ме,не говореше с мен.

# 8
 • Мнения: 169
Наскоро в рамките на месец починаха баба ми и бившия ми съпруг. Сънувах два заплетени съня и ще бъда безкрайно благодарна на разтълкуване.

1. Къща,  която съм сънувала и преди време. Моя. Същата като от предишен сън! Стаите са преходни - влизам от една стая в друга. Много просторна. И се чудя насън защо не  използваме стаите, а живеем в гарсониера.  Супер странно е чувството...Това паралелен живот ли е?..Всичко е в бяло,  много бяло. Навсякъде бели ленени чаршафи. И простор! Много стаи една след друга. И тук на гости ни е тренера на сина ми. В действителност няма такъв, не тренира нищо. На масата сме и говорим - аз, сина ми и госта. На тръгване в коридора ме целува по бузата. Аз съм изумена. Лъхва ме мирис на алкохол и лук. Осезаемо усетих това!  Хем е непознат за мен този човек, хем е бащата на сина ми. Визуално имам предвид. Той пиеше.
 Къщата има  стълбище с много стъпала. Забелязвам, че не слиза, а някак плавно се плъзга надолу.  Като че ли лети, без да докосва земята. В момента, в който стълбите свършват се обръща нагоре и ни гледа. Синът ми се прибра. И  тогава "гостът" изпрати някакво момче в къщи за да изчакал някого. Въпросното момче се появи буквално от нищото!  Аз не бях съгласна, но докато възразя то се качи при мен. Изкачването му беше по същия начин като слизането на другия..плавно и много бързо. Когато застана пред мен се събудих.
 
2 сън - Няколко човека сме и ще спим . Нямам спомен кои са другите. Легнали сме. Баба ми е до мен и отхвърля завивката си много упорито. Завиваме я, но тя рязко маха одеялото. Мисля си, че нещо иска да ми каже, но не разбирам какво е...Продължава същия сън - аз съм в стаята си, в леглото си и гледам кръгче много силна светлина. Някак си знам, че е баба! Интуитивно усещам нея, но тя е не във физическо тяло, а е искряща светлина. И хем е сън, хем не е.

 Дали означават нещо сънищата ми ..?
 Толкова концентрирана болка изпитвам за пръв път в живота си.

# 9
 • Мнения: 64
Здравейте, имам нужда от помощ относно съня ми.

Сънувах,че се разхождам със сестра ми из някакво малко градче и трябва да стигнем до някъде,но за целта ни трябва автобус. Беше лятно време и трябваше да преминем през голяма поляна и тъй като не знаехме откъде да преминем видяхме в далечината, че някакви хора вървят и решихме да минем по същия начин. Някъде към края на поляната видяхме пътека от камъни като на железопътен прелез и малко по напред от нея- линии на влак. Сестра ми тръгна  първа , но в момента в който тръгнах аз да минавам към пътечката видях отляво дърво,а до него- дупка на змия и как една змия излиза от нея , но нищо не ми прави. Само ме гледа. Аз се уплаших и започнах да заливам змията със студен чай(това имах под ръка), но тя не помръдваше. И след като нямаше с какво повече да я замеря , змията започна да говори с човешки глас, без да помръдва устата си и ми каза че ние хората сме много предубедени към тях и че има нужда от помощ. Тогава сестра ми ми каза- хайде, помогни й. Нищо няма да ти направи. Когато отидох зад дървото видях,че опашката на змията е притисната от камък и тя няма как да излезе от дупката. В момента , в който посегнах да преместя камъка тя сама се измъкна и продължи пътя си, без да ни закача. 

Та, въпросът ми е- какво може да значи това?  newsm78

 Само ще допълня ,че когато видях змията не се уплаших толкова за мен, колкото да не направи нещо лошо на сестра ми. 

Предварително ви благодаря.  bouquet

# 10
 • Мнения: 69
Здравейте,
сънувах че отивам на изпит с мои прятелки, който току що е започал, но ни раздадоха въпросите все пак и седнахме на последните четири чина. Първият въпрос беше какво се е случило на тази дата /не я помня коя беше/.  И аз започнах да пиша за болярската нощ. Управляващия държавата тогава наредил, за да се икономисва храна, да се колят деца, а не агнета #Crazy #Crazy #Crazy
Какво е това...

Последна редакция: ср, 26 апр 2017, 08:07 от mamato

# 11
# 12
 • Бургас
 • Мнения: 693
Здравейте.
Снощи сънувах странен сън.
Опирайки се на телена ограда - бях ухапаба два пъти от змия- смътно я видях в съня, беше малка и прозрачна- като лигава. След това, тръгна да търся помощ, яздейки кон newsm78, озовах се в една къща при непознати хора и седнах при тях на масата.....
Някой с тълкуване?

# 13
 • Мнения: 1 072
Здравейте.
Снощи сънувах странен сън.
Опирайки се на телена ограда - бях ухапаба два пъти от змия- смътно я видях в съня, беше малка и прозрачна- като лигава. След това, тръгна да търся помощ, яздейки кон newsm78, озовах се в една къща при непознати хора и седнах при тях на масата.....
Някой с тълкуване?

Здравей, аз не знам много, но когато бях бременна, но все още не знаех, че съм, сънувах змия. Тогава една приятелка ми каза, че змията означава бременност и скоро сигурно ще забременея. След няколко дни разбрах, че вече е случило. А относно останалото, не мога да помогна...

# 14
 • Мнения: 5 389
Фреиска,  сънувах че ми пада кичур коса. Като прочетох коментарите в нета се стреснах.Моля те да го изтълкуваш и ти! Благодаря ти!

Общи условия

Активация на акаунт