Ревматоиден артрит - 5-та тема

• 159 209
  • 914
  •   1
Отговори
# 705
  • Пловдив
Момичета, какво като кръвни можем да си пуснем сами и да го тълкуваме? Т.е напр. ревматоидех фактор ли беше...ако се пусне само той ще покаже ли нещо самостоятелно или трябва комбинация от изследвания?
Искам и вит. В12 да изследва мм...
Напоследък много се оплаква от болки.

# 706
Здравейте! С РА съм от 2г.Сега правим опити за второ дете. Има ли тук жени, забременели с това заболяване? Интересуват ме всички показатели, които трябва да се изследват преди това?

# 707
  • в подножието на планината
Плакенилът не е имуносупресант, доколкото знам.

Ето още малко материали за четене: https://nras.org.uk/information-support/information/coronavirus-and-ra/
Благодаря!:hugs:
Записах се за ваксинация пък докато дойде реда ми ще го мисля и ще се консултирам и с други специалисти...

# 708
  • София
Здравейте! С РА съм от 2г.Сега правим опити за второ дете. Има ли тук жени, забременели с това заболяване? Интересуват ме всички показатели, които трябва да се изследват преди това?

Първите симптоми при мен се отключиха с първата бременност, а диагноза получих десет години и три деца по-късно. Бих обсъдила с ревматолога си все пак, освен с гинеколога.

# 709
  • София

Аз. Второро дете родих 6г  след поставена диагноза и влязла в ремисия без да пия лекарства. Нямах никакви проблеми с РА, чак 10тина месеца след раждането ме повали вирус и върна в играта. После пак влязох  в ремисия, излязох, влязох...и така:)

# 710
  • Пловдив
Здравейте! От три месеца съм със симптоми на автоимунно заболяване, което първоначално беше с названието Лупус, а от две седмици диагнозата е Полимиозит.
В момента съм на Медрол, Моривид, Метотраксат.
Извинявам се, че "нахлувам" в темата, но това е най-активната свързана с автоимунни.
Въпросът ми е: по каква схема се спират тези медикаменти (без Медрол)?
Мога ли Моравид и Метотраксат да ги спра отведнъж?
Имам засилен косопад и засилено окосмяване по ръцете и лицето- кое от тези го причинява или е комплексно?
След спирането на лекарства, ще се възстановят ли поне до някъде?

# 711
Метотрексат се пие дълго време, не се спира. От него може да има косопад, не засилено окосмяване.
Засилено окосмяване може да има от хормонални проблеми, по добре си проверете това. Не бих спряла никой медикамент на своя глава, всяко от тях само след обсъждане с лекаря

# 712
  • Пловдив
При мм изследванията не показаха възпалителен процес...сега чакаме само да излезе Бехтерев.

# 713
Здравейте. Прегледах темата набързо и не намерих отговор, затова ще помоля:
Моля, препоръчайте ревматолог, от който сте доволни.
Само да не е от Бургас. Благодаря ви.

# 714
  • София
А някой правил ли е плодолечение по Лидия Ковачева?
Лятото се запознах с една жена излекувала се от тежък РА именно по този начин.И сега редовно си плодува...

# 715
По принцип има храни, лекарства, движения, които обострят заболяването и са противопоказни. Само с храна не познавам излекуван. Някои хора забелязват, че някои храни им влияят зле и ги отбягват. Тук става повече въпрос за постоянно избягване, само със спазване на режим определено време- по-скоро не познавам такъв

# 716
  • София
По принцип има храни, лекарства, движения, които обострят заболяването и са противопоказни. Само с храна не познавам излекуван. Някои хора забелязват, че някои храни им влияят зле и ги отбягват. Тук става повече въпрос за постоянно избягване, само със спазване на режим определено време- по-скоро не познавам такъв
Мисля, че не успях да разбера отговорът ти. Би ли пояснила?

Сега се сетих за още една жена излекувала се само с различни курсове гладуване. Познавам я лично и нея. Разказвала ми е , че е била толкова зле, че не е могла да се облича сама и свекърва й,  й е помагала....

Беше ми интересно дали някой мисли в тази посока.

Отделно попаднах на много филми разказващи как с напълно растителен режим можеш да стопираш заболяването /няма да казвам излекуваш, че не се обича тази дума много много/. Както и да намалиш инсулина, да нормализираш кръвното налягане и пр. и пр.

Доколкото знам др. Емилова лекува с гладолечение по Лидия Ковачева. Има доста видеа  с нея.

# 717
  • София
Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, то няма как да се излекува. Може обаче да се влезе в ремисия.

Аз отчитам качествена промяна в състоянието си в следствие на промяната на храненето и останалите елементи от спазването на АвтоИмунния Протокол (АИП). Ето повече информация от добър източник: https://www.thepaleomom.com/start-here/the-autoimmune-protocol/
Има книга, сайт, подкаст, Фб страница и група, въобще - предостатъчно информация.
Продължавам да се следя при ревматолога си и да си пия хапчетата.

# 718
Здравейте на всички в темата. 🌺
Искам да попитам има ли такива от Вас, които са отключили РА след раждане.
Случаят при мен е следният: на 27.10.2020 родих пътвото си дете. През бременността имах някои проблеми, но те се решиха с раждането. След като се възстанових от секциото всичко си влезе в каналния ред и физически се чувствах идеално, но в края на декември всички в къщи се разбиляхме от Ковид. Мен ме карантинкраха на 31.12, като имах симптоми на болестта още 3-4 дни преди теста. На 13.01 ми изтече карантината, изкарах го уж леко, без пневмонии и усложнения, но нещеш ли на 15.01 вдигнах температура 37.7 и нагоре даже. На 16.01 се събудих със скованост в и болка в пръстите на двете ръце. Даже не толкова скованост, защото мога веднага след събуждане да си движа пръстите, но ме болят ставите, докато ги раздижа хубаво. Отнема ми около 5-10 мин., за да ми мине и после през целия ден не ме болят. На другата сутрин пак същото и така до днес-вече месец и отгоре даже. Открих си и проблем с щитовидната жлеза преди няколко дни (хиперфункция). Четох една статия, че ревматоидният артрит започвал точно с тиреоидит и скованост в ръцете след сън, темперетура, отпадналост и т.н. Точно както се чувствам аз. Знам, че трябва да направя изследвания на анти ССП, ревматоиден фактор и още неща, за да се потвърди диагноза, но може ли някой да ми каже при вас как започна всичко? Ще съм благодарна, ако споделите опит! Хубав сен на всички. 🌺

# 719
Възможно е да имаш болки и от някои антибиотик, който си пила за короната.

Общи условия

Активация на акаунт