Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 791
Радина,
На каква възраст е детето? Каква е формата на акушерската пареза? Освен кинезитерапия трябва да се включи и електротерапия. Има различни възможности. Информация за "Aлгоритъм на рехабилитация при акуш.парези", може да намерите на сайта на СБРДЦП, www.cpcentresof-bg.com

# 46
 • Мнения: 52
Да стана грешка с страницата нещо. Извинявам се на Радина. Исках да цитирам, но незнам как при цитирането изскочи всичко това. За фибродисплазията случая на мама на Йосиф, всеки го взима за рядко генетично заболяване, като едни отричат, други ми препоръчват генетична консултация чак в Сф която не мога да осъществява. Детето ПОДЧЕРТАВАМ за 5дена от 30 рехабилитации при сигурен рехабилитатор сковава пак крачета и има изменения на мускулите на гърба. Това е ужас.
За плуването уж било хубаво като допълващо рехабилитация. Кои и как да слушам вече незнам. Преди тая фибродисплазия беше ок дцп и толкоз. Сега е ужас.

# 47
 • Мнения: 4
Радина,
На каква възраст е детето? Каква е формата на акушерската пареза? Освен кинезитерапия трябва да се включи и електротерапия. Има различни възможности. Информация за "Aлгоритъм на рехабилитация при акуш.парези", може да намерите на сайта на СБРДЦП, www.cpcentresof-bg.com
[/quote


Детето е на два месеца.
Хофих при физиотерапевт и той минлаза че бебчето е много малко за всякакъв тип физиотерапия.
След седмица съм в София , записала съм си час за два невролога за да видя какво ще кажат и там.
Ще си запиша час и във Вашата клиника

# 48
 • София
 • Мнения: 791
Радина Райкова,
Акушерската пареза може да се рехабилитира веднага след изписване от родилното отделение на болницата.
Не губете време.
Лекар по физикална медицина и рехабилитация ли сте питали или физиотерапевт (кинезитерапевт или рехаб. , които по новата номенклатура са физиотерапевти и не са лекари !!!!!!) ???
Изпращам линк към Алгоритъма за рехаб. при акушерски парези, за сведение: https://www.cpcentresof-bg.com/files/mf/news_pages/5_file1.doc
Детският невролог няма да Ви каже нищо повече, а търсете подходящ локален рехаб.център/болница, които имат договор с НЗОК по КП№259 и с направление №7 от ОПЛ, ще осигурите 2 рехаб. процедури (кинези- и
електро-терапия) в 10 поредни дни всеки месец.
Винаги сте добре дошли в СБРДЦП "Св.София", като допълнителна информация може да почерпите от сайта на болницата: https://www.cpcentresof-bg.com/?cid=71
Успех.


"мама Йосиф"
Какви "рехабилитации" провежда детето Ви??  "..... 5 дни и 30 рехабилитации и......пак сковава крачетата...???"
Фибродисплазията е малко спорен термин: Детето Ви с прогресиращата осифицираща фибродисплазия ли е или с фибродисплазия (или т.н. съединително-тъканна малостойност .... или "халтави стави" ... или "меки" бебета.).

# 49
 • Мнения: 52
Дцп Мускулна хипотония,защото на 1г и 8м прави 3крачки хванат за 1ръка и подгъва крачета. Пролази на 4крака преди месец. Моторно развитие 9м.
Заради ХИЕ хипоксиинцефалична исхемия, или недостатъчно стимулиране.
Фибродисплазия като разтегнати мускули, НО НИКАК СИ НЕ МОГА да го обясня на някои рехабилитатори и Джипито защото под фибродисплазия взимат осфорициращщата и ми казват да правя скъпи генетични които стават само в Сф педиатрията или майчин дом.
Абсурдна ситуация по вс параграфи.

# 50
 • София
 • Мнения: 791
Мамайосиф,

Рехабилитаторът извършва изписаната от лекар специалист по физикална и рехаб. медицина, рехабилитационна програма. За съжаление лекари по ФРМ с опит в детската възраст са много малко, а детската рехабилитация не се изучава като основна дисциплина в рехаб. колежи и за това повечето рехабилитатори не знаят какво да правят с малките деца, когато има моторно изоставане и ползват само масаж, пасивни движения и някои примитивни рефлекси, което не се препоръчва !!.

За Вашето детенце:
1. Стимулирайте вестибуларният апарат и свързаните с него равновесни реакции: седнало на цилиндър или на по-голяма топка леко го накланяте на страни/напред/назад - 5-7 пъти дневно по 2-3-10 мин., като весела игра. Сложете го седнал или на четири опори на малък батут и лека го люлейте нагоре/надолу/на страни, като бавно го изваждате от баланс.
2. Оставете го да се придвижва само, борейки се само с гравитацията, оставяйте го прав сам като се подпира, а не захваща по мебелите, като се придвижва странично или се обръща внимателно и да опитва да се прехвърля от мебел на мебел.
3. Стимулирайте играта с ръце от седнало положение, посягане на по-далечно разстояние за да се стимулира и баланса с тялото.

Детето може ли да седи само и да лази само, ще проходи самостоятелно.

САМО НЕ ГО ДРЪЖТЕ ЗА РЪЦЕТЕ ИЛИ ТЯЛОТО ПРИ ХОДЕНЕ, НЕТО ПОЛЗВАЙТЕ ПРОХОДИЛКИ ИЛИ ДРУГИ СРЕДСТВА ЗА АСИСТИРАНО ХОДЕНЕ !!! Така забавяте процеса на самостоятелно прохождане.
Успех.

# 51
 • Мнения: 52
Значи да разбирам че няма нужда от рехабилитации, но как да го обясня на невролозите в пв за които той имал дцп и изоставане и нужда от рехабилитации и стимулиране. Абе не може ли да идва в Сф на рехабилитации??? Явно в пв не може и да няма да се разберем.
Изправя се сам с подпора.
Ходи подпрян по опора или хванат за 1ръка от придружител.
Лази на 4крака от 1м и това повече му е кеф отколкото ходенето.
Седи за малко после се обръща по корем. Стабилен долу горе.
Изправя се подкъвайки крак в коляното.
Обръща се от гръб по корем настрани, подпирайки се на ръце и колене готов да тръгна да лази.
Използва 70%ръцете.има определен проблем при хващане с координацията и трудност държането на предмет само с дясна ръка... Работим за преодоляването като му подаваме неща които да държи.

# 52
 • София
 • Мнения: 791
мамайосиф
След като моторното развитие на детето изостава, то определено има нужда от специализирана комплексна рехабилитация, включваща груба моторика, финна моторика, говор и когнитивни умения, след като е поставена и съответната диагноза.

Лазенето му доставя повече "кеф", защото е по-стабилен, по-сигурен и по-бавно се уморява, но лазенето подготвя и ускорява прохождането, така че не го спирайте и го оставете да се придвижва сам, както му е по-лесно.

Има най-различни терапевтични прийоми за стимулиране дейността и на горните крайници.

С направление №7 НЗОК от ОПЛ, може да рехабилитират детето навсякъде, където има рехабилитационни отделения. По-добре ще бъде да посещавате специализирано рехабилитационно заведение за кърмачета и деца, където лекарите и терапевтите имат познания, опит и регулирана система за обслужване.

# 53
 • Мнения: 12
Здравейте, Д-р Чавдаров.

Момиченцето ми е на година и три месеца- рано пропълзя на 4 крака и започна да се изправя по мебелите (на 7 месеца). Проходи сравнително късно- 1 година и 2 месеца. Но има нещо, на което не бях обърнала внимание- не сяда от легнало положение- тоест, за да седне, е необходимо да се обърне първо по корем.
Може ли съвет как да я стимулираме за това и проблем ли е, че все още не може (към момента изглежда, че все едно изобщо не се е сетила за този начин на ставане).

Предварително благодаря!

# 54
 • София
 • Мнения: 791
мимидм,
След като детето Ви ходи и се придвижва само, в един момент ще открие и възможността да сяда само от легнало положение.
Играйте си повече и не търсете външна помощ.

# 55
 • Мнения: 12
Благодаря. Успешен ден!

# 56
 • Мнения: 29
Здравейте д-р Чавдаров,

Моето момче е на 1, 5 току що навършени месеца. Проблемът е, че не иска да се пусне сам да ходи. Ходи навсякъде хванат за мебели, пейки и всякакви опори, както и за един пръст на моята ръка, но отказва да се пусне. Направихме консултация с невролог - няма неврологичен проблем, но ни насочиха към рехабилитатор. Последният казва, че няма проблеми в опорно-двигателния апарат, но е мек като мускулатура. Показаха ми масаж и упражнения върху топка, които да правим вкъщи. Тъй като е второ дете не съм отбелязвала точните месеци за обръщане по корем, сядане самостоятелно и пълзене. Роден е секцио заради много увита по цялото тяло пъпна връв. При пълзенето обаче дълго време се придвижваше основно чрез ръце и привлачваше тялото (тип морски пехотинец). Изкачва и слиза по стълби с ентусиазъм, но задължително с опора или хванат за ръка. Като емоционален статус аз не забелязвам нищо необичайно. След двете посещения рехабилитация се случи само веднъж да се отдели от дивана и да направи самостоятелно 2, 3 крачки встрани, но не го е повтарял в последващите два дни. Независимо от липсата на явен проблем аз много се притеснявам за това непускане. До колко притеснението ми има основание и какво още бихме могли да направим  за да подпомогнем процеса?

Последна редакция: сб, 02 юни 2018, 22:42 от BTD

# 57
 • София
 • Мнения: 791
БТД,
След като лекарят-невролог не е установил неврологично отклонение, а рехабилитаторът смята, че мускулатурата е малко "по-мека", се предполага, че детето Ви е здраво.
Самостоятелното прохождане е между 10 и 15 мес. календарна възраст.
Ако сте ползвали помощни средства за ходене (джъмпери, проходилки и колички за бутане) или сте слагали детето да седи пасивно по-рано от 7 мес., или както описвате "държите детето за ръка при ходене", то това всичко са фактори забавящи самостоятелното прохождане, тъй като се дават "лъжливи" опорни точки и повърхности, които детето продължава да търси известно време, което забавя процеса на самостоятелно ходене.

Това което мога да Ви посъветвам е, да оставите детето да се придвижва само както може и да се бори само с гравитацията, което ще подобри баланса му и ще отключи по-бързо самостоятелното придвижване.
Повече подробности по самостоятелното прохождане на децата и как да не им пречим, може да намерите на линка: https://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigat … _razv_karma4e.pps
Успех.

# 58
 • Мнения: 29
Д-р Чавдаров,
много благодаря за изчерпателния отговор и за презентацията. Мога да кажа, че почти не сме използвали помощни средства за стимулация на прохождането. Подарих и бънджито и проходилката, които имахме. Единствено и много за кратко е ползван уокър. Това, което ме изненадва и аз съм правила съвестно по препоръка на педиатър е масаж на ходилата. Ако оставя детето да се придвижва само там където (може и за 1 крачка да е) трябва да се преодолее разстояние без опора, то просто се пуска и го пролазва.
Благодаря още веднъж!

# 59
 • София
 • Мнения: 791
БТД,
Няма лошо, че пролазва когато не е сигурно, защото и това е тренировка, която ще ускори самостоятелното прохождане, вместо да го носите или държите за ръка. Самостоятелен опит !!!

Общи условия

Активация на акаунт