Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Мнения: 4 696
Здравейте д-р Чавдаров. Майка съм на близнаци родени в 32 г.с. - Апгар на 1мин.5, на 5 - 8. ТФЕ - при момченцето - лека дилатация на латерални вентрикули. Притесненията ми са за него, както е описала и sunset , стяга краката под влиянието на силна емоция, също така ги изпъва. В момента посещават 2 пъти в седмицата дневния център в Стара Загора за рехабилитация. От там твърдят, че не виждат проблеми, освен че плаче по време на упражненията. В момента е на 8 кор.месеца и седи без опора от скоро, но не може да седне сам все още. Обръща се от гръб по корем от 4 кор.м.от корем по гръб от 6 кор.м. Заема четириопорен седеж също от 6 кор.м.Опитва се да пълзи, успява да се придвижва, но не е точно пълзене или пък лазене, но включва краката, по - скоро не ги координира с ръцете. Иначе борави добре и с двете ръце.При неврологичния преглед не са  установени задържани рефлекси. Възможно ли е това стягане да не е хипертонус, освен масажи може ли и нещо друго да се прави в домашни условия.

# 31
 • Мнения: 2
Здравейте д-р Чавдаров.
Дъщеря ми се роди преждевременно в 27 гест. седм. с екстремно ниско тегло.
Сега започна 10 месеца коригирана възраст.
Обръща се от гръб по корем и от корем по гръб.
Пълзи напред, върти се. Посяга и си играе с играчки.

1. Но не сяда сама. Когато я поставя стои сама седнала за известно време, но сякаш още не е силна и се накланя. Това нормално ли е?

2. От скоро се "катери" по леглото и застава на колене, като се държи за леглото. Не се опитва да се изправи изцяло и да ходи. Това нормално ли е?

 Както е подчертано във Вашата презентация "Двигателното развитие на кърмачето" се опитвам бебето само да придобива умения без да го насилвам, но това със сядането ме притеснява и затова ще съм благодарна за отговор.

# 32
 • Мнения: 892
Здравейте, д-р Чавдаров,
синът ни е на 6 със забавено проговаряне. В чужбина след ЕЕГ му поставиха диагноза епилептични вълни по време на  сън. Изпизаха лактигал. Няма никакви симптоми освен  възбудимост. Това състояние израства ли се? Има ли как да подпомогнем преодоляването освен с лекарства? Мерси.

# 33
 • Варна
 • Мнения: 17
Здравейте д-р Чавдаров от вчерашното ни посещение при невролог ни поставиха първоначална диагноза: ДЦП,неуточнена,Съмнение за ДЦП.Левостранна латентна хемипареза.
-Дъщеря ни се роди на 03
04.2016г. в 30 г.с. с тегло 1360 гр.след инвитро фертилизация с патологично претекла бременност с плацента превия и в тежко депресивно състояние.Престой в кувьоз за 43 дни.Апгар 2-4.Ехогравски данни за ИВХ гр.2-3 след раждането.ТФЕГ на 17 ден от раждането-оформени ИВХ-1 стр. ПВЛ-2 ст.
1 мес.след раждането-Вентрикуларна система с незначителна асиметрия.VLS > VLD Плексус хориоидеус ляв по-налобен.Заключение :ИВХ 1 ст.в обратно развитие.ПВЛ с двустранно единични дребни кисти.
- Детето ни проходи на 1г и 5 месеца самостоятелно след упорити рехабилитации по метода на Войта.В момента е на 1г. и 9 месеца и все още не е стабилизирала походката си,често губи равновесие и пада по дупе.Не може да бяга и леко замята левият крак некоординирано.Лява ръка е по неподвижна при ходене.Походката е по скоро разкрачена, а не в линия.Освен това не се храни добре,няма апетит и желание да опитва храни и това е от 4 месеца насам.През ноща постоянно се буди плачейки в съня си и трудно се успокоява(педиатърът отдава това на растежа на зъбките),но ние сме притеснени определено.Изпитва някои емоции,често се гневи и се удря по главата с дясната ръка в резултат на това.Умее да сяда на столче,катери се по дивана,изкачва стълби с помощ и сама като се придържа на парапета.Енергична е.Не се храни сама с прибори, има пинсетен захват повече с дясната ръка,но хваща и с лявата,често с юмруче и я ползва като помощна.Обича да играе на пъзели за вгнездяване,долу-горе успешно,но бързо и омръзва.Мисля ,че не разпознава някои цветове и форми.
-Обективен неврологичен статус:
Следи с поглед,нормален мускулен тонус и норморефлексия,без патологични рефлекси  съхранени примитивни рефлекси,хватателни р-си (+)симетрични ,има длан-уста  координация.
 Въпросите ни са :
-какво е обощеното ви мнение за нашият случай ?
-каква рехабилитация препоръчвате, на какво да се набляга
-спешен ли е  ЯМР според вас(неврологът ни съветва след 6 месеца,засега да изчакаме.),а скенер ??
-можем ли профилактично да и даваме някакви витамини,които да стимулират мозъчето
-ще го израстем ли ,моля ви кажете ни ще ходи ли нашата принцеса нормално като другите деца?
Благодаря ви за отговора и за търпението с което четяхте това!

Последна редакция: сб, 13 яну 2018, 23:38 от toni738

# 34
 • Мнения: 45
Здравейте,  д-р Чавдаров!
Синът ми се роди в 33 г.с. Сега е на 5 и половина кор.м. и почти 7 реални. ТФЕ е абсолютно чиста, като преди имаше кистички, за които ни казаха , че няма да доведат до двигателно или умствено отклонение. Въпреки това бебето  е с първа степен ЦКС. Въпросът ми е Войта или Бобат е подходящата терапия? Съвместими ли са да се правят паралелно? На Войта припада от рев, изпада в шок и картинката е покъртителна. Какво е водещото при определяне дали да е Бобат или Войта?
Благодаря!

Последна редакция: сб, 20 яну 2018, 09:31 от Biggy

# 35
 • Пловдив
 • Мнения: 664
За жалост и аз идвам с въпрос към доктора.
Здравейте, докторе.
Пиша тук, за да дадете вашия адекватен съвет на къде да поемем. Детето ми е на 6м, още от раждането си кривеше хлавичката на ляво. Минахме през редица лекари, който твърдяха, че е тортиколис. Стана на 5м и забелязахме, че лявата страна на тялото му е по - слабо развита, има лека видима асиметрия на лицето. Звъннахме в Света София за час при невролог. От там ни казаха, че е хубаво да се направи ТФЕ. Тъй като сме от Свищов, запазихме час в Плевен в “Света Марина”. Минахме и преполагаемата диагноза е дисплазия на колозума и лека асиметрия на двете полукълба. Страшно много се притесняваме. Утре 13.03 имаме час в София в Света София и ще носим всички документи на детето. Препоръчаха ЯМР или скенер. Какво мислите по въпроса за тази диагноза?

# 36
 • Мнения: 4
    Здравейте, Д-р Чавдаров!
 Детето ми се роди 4 дена след термин и в родилния дом и поставиха диагнозата Микроцефалия. Главата й е пораснала до сега със 7 см. (Сега е ва 4месеца и 7 дни), но фонтанелата и е изключително малка. Видимо главичката й е изкривена, понеже повече гледа на дясната страна, на ляво й е по-трудно. Педиатърката установи повишен тонус на краката и ще ходиме на невролог след няколко дена. Въпроса ми е, трябва ли да се прави допълнителна гимнастика и рехабилитация? Ще идваме и до София след Великденските празници, добре ли ще бъде да ни прегледате?   

# 37
 • Мнения: 52
Д-р Чавдаров имам интересен въпрос що е то фибродисплазия???

# 38
 • Мнения: 630
Здравейте, д-р Чавдаров.


Не съм запозната с болестта ДЦП.
Бих искала да попитам предава ли се наследствено ДЦП ?
Ако в семейството има дете с ДЦП, възможно ли е предаването по генетичен път и на други деца в семейството ?
Какви са начините да предотвратим и изследваме още по време на бременност шансовете детето да се роди с ДЦП ?
И последно... възможно ли е ДЦП да се развие от ваксина в ранна детска възраст и какви изследвания могат да се направят за да се разбере от какво е породено ДЦП-то - от ваксината или генетично ?Благодаря предварително !

# 39
 • Мнения: 4
Здравейте, д-р Чавдарова.
Дъщеричката ми е с диагноза Парезис плексус. Беше и със счупена ключица.В момента е на рехабилитация, която е около 30 мин 10 дена в седмицата и нищо друго.
Искам да попитам дали може да се прави още нещо за по- добър резултат?
Както и дали може да прекъсна рехабилитацията си, която се извършва в момента със зеления талон и да се продължи във Вашето здравно заведение?
Как и кога може да се вкючи Физиотерапия?

Благодаря предварително за отговора!

# 40
 • София
 • Мнения: 784
Радина Райкова,
Каква рехабилитация прилагат на детето Ви.

Норви
Информация за ДЦП може да намерите на линка: https://www.cpcentresof-bg.com/?cid=5

мама йосиф
Информация за фибродисплазия може да намерите във всяка медицинска енциклопедия.

силвия
Решението е само Ваше.

чрез администратора на страницата
Извинявам се на всички на които не съм отговорил, поради не получаване на сигнал от страницата

# 41
 • Мнения: 52
Радина Райкова,
Каква рехабилитация прилагат на детето Ви.
Много се радвам че получих отг от Вас. Описвам ви случая и се надявам скоро на отг за да вземем решение за детето което вс в пв не знаем какво да правим.
Роден в термин планово секцио, момче 3кг, 48см, апгар9-10.
На 28дена установена пилорна стеноза. Опериран.
На 30дена установени форамен овале и пулмонална стеноза. Назначено лек Кордарон за сърдечните пристъпи.
На 60дена първа пневмония.
До 5м възраст хоспитализирано общо 3пъти за белодробни заболявания.
5мУстановено е изживяване на пулмонална стеноза, започнало затваряне на формален овале, белодробно обструктивни заболявания, назначена терапия Кордарон и инхалации с флексотид с инхалатор на камера бейби халер. Спластична детска парализа рехабилитации, които не можеше да осъществява поради др си заболявания. Но бях обучена от рехабилитаторите да правя в къщи.
На 7м възраст, преустановена терапия с инхалации с белодробно обструктивни заболявания. Продължено лечение с Кордарон за сърцето. Продължават хоспитилизациите за белодробни заболявания.
1г и 2м дцп мускулна хипотония, преглед при Чавдаров фибродисплазия и мускулна хипотония. Прекратени рехабилитации от страна на рехабилитаторите заради фибродисплазия. Открити леки нарушения в имунитета в Александровска София.
До 1г и 6м отказ на мн места в пв и Сф за генетично изследване и невъзможност на семейството да остане в Сф педиатрията за направата им. Поради затваряне на форамен овале опит за спиране на Кордарон до днес 1г и 7м.
Направело вече 5дена масажи от подбран  рехабилитатор във ВМИ, 3дена плуване към бейби слим пв. Пак разболява от белодробни заболявания. При лечение във ВМИ назначена консултация с невролог ХИЕ или недостатъчно стимулиране мускулна хипотония. Днес пак хоспитализиран в Окръжна болница педатрично отделение за белодробни заболявания от 5дена.
Седи,говори думички, смее се, прав с подпора, странично ходене, прави по 3крачки за 1ръка, трудности с хранене, сън, емоции и поведение, буен от време на време.
От 5места отрекоха необходимоста от генетични изследвания още от толкова ни казаха че трябват. Рехабилитаторите и Джипито ужас.
Дано ясно се изразих.

Норви
Информация за ДЦП може да намерите на линка: https://www.cpcentresof-bg.com/?cid=5

мама йосиф
Информация за фибродисплазия може да намерите във всяка медицинска енциклопедия.

силвия
Решението е само Ваше.

чрез администратора на страницата
Извинявам се на всички на които не съм отговорил, поради не получаване на сигнал от страницата

# 42
 • София
 • Мнения: 784
Радина,
какво точно ме питате ....??...

1. Диагнозата ДЦП се поставя на възраст след 1г.6м., съгласно алгоритмите на поведение при рискови новородени и кърмачета в България, а понякога и по-късно.
 https://www.cpcentresof-bg.com/files/mf/news_pages/4_file1.pdf   
2. "плуването" , което не е рехабилитация (или по скоро къпането в интензивно хлорирана вода, каквато е в плувните басейни) е причина за зачестилите пневмонии на бебето.
3. Генетичните изследвания, няма да променят състоянието на детето, дори и да се открие генетичното отклонение, ако въобще има такова.
4. Масажът е несъществена част от комплексната детска невро-хабилитация, особено в първите 18 мес. след раждането на детето, но на повечето места в БГ не се знае какво да се работи с новородени и бебета, затова се работи основно масаж.
5. Фибродисплазията (или съединително-тъканната малостойност), която е една от причините за мускулната хипотония и ставната хиперподвижност, не е причина за спиране на рехабилитация,

Последна редакция: чт, 03 май 2018, 08:59 от Ivan Chavdarov

# 43
 • Мнения: 4
Здравейте,

Рехабилитацията е просто масаж и раздвижване, прави се в майчин дом в Бургас.
До момента немога да намеря други специалисти тук.
В петък съм и записала час при физиотерапефт.
Като цяло има подобрение в движенията, дори започна да вдига ръката на горе и да си пипа лицето.
Просто искам да направя всичко възможно да се възтанови напълно и ако трябва ще идваме и до София на процедури , само да се оправи.

# 44
 • Мнения: 4
Радина Райкова,
Каква рехабилитация прилагат на детето Ви.
Много се радвам че получих отг от Вас. Описвам ви случая и се надявам скоро на отг за да вземем решение за детето което вс в пв не знаем какво да правим.
Роден в термин планово секцио, момче 3кг, 48см, апгар9-10.
На 28дена установена пилорна стеноза. Опериран.
На 30дена установени форамен овале и пулмонална стеноза. Назначено лек Кордарон за сърдечните пристъпи.
На 60дена първа пневмония.
До 5м възраст хоспитализирано общо 3пъти за белодробни заболявания.
5мУстановено е изживяване на пулмонална стеноза, започнало затваряне на формален овале, белодробно обструктивни заболявания, назначена терапия Кордарон и инхалации с флексотид с инхалатор на камера бейби халер. Спластична детска парализа рехабилитации, които не можеше да осъществява поради др си заболявания. Но бях обучена от рехабилитаторите да правя в къщи.
На 7м възраст, преустановена терапия с инхалации с белодробно обструктивни заболявания. Продължено лечение с Кордарон за сърцето. Продължават хоспитилизациите за белодробни заболявания.
1г и 2м дцп мускулна хипотония, преглед при Чавдаров фибродисплазия и мускулна хипотония. Прекратени рехабилитации от страна на рехабилитаторите заради фибродисплазия. Открити леки нарушения в имунитета в Александровска София.
До 1г и 6м отказ на мн места в пв и Сф за генетично изследване и невъзможност на семейството да остане в Сф педиатрията за направата им. Поради затваряне на форамен овале опит за спиране на Кордарон до днес 1г и 7м.
Направело вече 5дена масажи от подбран  рехабилитатор във ВМИ, 3дена плуване към бейби слим пв. Пак разболява от белодробни заболявания. При лечение във ВМИ назначена консултация с невролог ХИЕ или недостатъчно стимулиране мускулна хипотония. Днес пак хоспитализиран в Окръжна болница педатрично отделение за белодробни заболявания от 5дена.
Седи,говори думички, смее се, прав с подпора, странично ходене, прави по 3крачки за 1ръка, трудности с хранене, сън, емоции и поведение, буен от време на време.
От 5места отрекоха необходимоста от генетични изследвания още от толкова ни казаха че трябват. Рехабилитаторите и Джипито ужас.
Дано ясно се изразих.

Норви
Информация за ДЦП може да намерите на линка: https://www.cpcentresof-bg.com/?cid=5

мама йосиф
Информация за фибродисплазия може да намерите във всяка медицинска енциклопедия.

силвия
Решението е само Ваше.

чрез администратора на страницата
Извинявам се на всички на които не съм отговорил, поради не получаване на сигнал от страницата
[/q
Тук става дума за друго детенце, станало е недоразумение.
Моето дете е на 50 дена със счупена ключица и засегнат нерв.

Общи условия

Активация на акаунт