Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 2
Здравейте, др.Чавдаров синът ми е на четири месеца роден е с апгар на първата минута 6.Имаше мекониум във водите.За момента все още няма опора на краката и през повечето време пръстите на крачетата са му свити.От около седмица започна да се обръща  от гръб по корем,  но го прави само  на ляво.Когато се опитам да го завъртя на дясно изпъва краче а не го замята както наляво.Като спи също се завърта наляво .Висящи играчки хваща и с двете ръце.Трябва ли да го заведа на пеглед?

Последна редакция: ср, 28 юни 2017, 21:31 от mi6ence21

# 16
 • София
 • Мнения: 791
ми6енце21
Ако бебето е недоносено, стойността на Апгар е гранична, ако е доносено - е ниска.
Обръщането от гръб по корем се достига на 6 мес. възраст, ако детето е недоносено - коригирайте възрастта му към вероятния термин на раждане.

Стъпалата на двигателно развитие може да откриете в линка: http://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigate … _razv_karma4e.pps

# 17
 • Мнения: 2
Благодаря, аз разгледах файла преди да ви пиша.Доносено е и е родено на термин, раждането беше трудно...затова и се притеснявам.Не си вдига главата когато го повдигам за ръчички все още.

# 18
 • София
 • Мнения: 791
Ми6енце21

Ако бебето е доносено, Апгар е 6 и при тракция от легнало положение ( Тракционно реакция по Войта) бебето не може да задържи главата в линията на тялото, е уместно да се консултирате с лекар.

# 19
 • Мнения: 13
Здравейте,синът ми е на 1г9м.Всичко започна преди няколко месеца,когато както тичаше падна.Стана и отново падна 2 пъти.Започна да се държи за ходилата и да посочва,че има нещо нередно.2-3 пъти изобщо не можеше да стъпи и плачеше много.Консулт с ортопед,ревматолог и невролог-нищо нередно.Креатинкиназа беше завишен,после влезе в норма,а наскоро беше с 5 единици над нормата.Ревматоиден фактор в граници.Проходи на 11м без да пълзи.Нормална бременност,роден секцио 10 дни преди термина.Казаха,че са му пускали кислород.Дълго кара жълтеница.Висок е 92см и тежи 18кг.Казват,че е изкарал вирусен миозит и понеже е по-пълен и с плоски ходила ,това са причините.Но нещата се влошават.Започна да стъпва само на външната страна на лявото ходило и все едно накуцва,като палецът му се присвива.От няколко месеца има леко съзене на едното око.Понякога стъпва на пръсти и винаги,когато е прав с единия крак стъпва на пръсти-все едно го разтяга и върти.Какво е вашето мнение?

# 20
 • София
 • Мнения: 791
съмър2007,

Ако детето Ви е с плоскостъпие и наднормено тегло, както казвате, може би болката идва от пре-разтягане на надлъжния свод на стъпалата, след като предпочита както казвате, да стъпва на пръсти или на външния ръб на ходилата.

Купете обувки със стелка за надлъжния свод на стъпалата, давайте му и 5-7 дни детски нурофен, за да намали болката от преразтеглянето, докато стелката успокои по механичен път преразтеглянето. В по-дален мащаб, редуцирайте килограмите на детето !!!!!!!!!!!!!!!!

Успех.

# 21
 • София
 • Мнения: 791
Бориславка""Когато се забави със седежа го водих на невролог,който каза,че има двигателно изоставане,но нормален нервно-психичен статус.Днес на консултацията,личната лекарка каза да запиша час в Центъра по ДЦП в Красна поляна,но не ме насочи към какъв специалист.Искам да попитам до кога най-късно едно бебе трябва да се изправи само с опора? ""

Всеки един от лекарите в СБРДЦП има специалност по ФРМ и опит при диагностиката на деца с проблеми в невро-кинезиологичното развитие. На тел. 029200445 може да си запишете час за преглед.

Невро-моторното развитие на детето може да проследите на следния линк: http://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigate … _razv_karma4e.pps
Разбира се често се срещат физиологични отклонения в рамките на 1-2 мес. по-бързо или по-бавно развитие, защото няма две еднакви деца, а цитираните показатели са статистически усреднени.

# 22
 • Мнения: 13
Благодаря Ви!Дано наистина това да е проблема-да няма нищо по-сериозно.Аз се притесних заради повишената креатинкиназа.Хубав ден Ви пожелавам!

# 23
 • Мнения: 3
Здравейте Д-р Чавдаров,

 Много пъти сте писал, че един специалист може лесно да открие нередност. Бихте ли погледнали тази снимка на детето ми, вижда се как при седеж единия крак е извит навътре и нагоре, до коляно.  http://media.snimka.bg/s1/5933/038109366-big.jpg?r=0
Прави същото и при легнало положение. Напоследък не хваща с всички пръсти на ръцете, а само с палец и показалец. Изпуска предмети.
Според вас ще ви изгубим ли времето, ако ви посетим за преглед, и това едно излишно травмиране на детето ли ще бъде, спрямо това, което видяхте, благодаря предварително за отговора!

# 24
 • София
 • Мнения: 791
Фрокс,

Не съм Кашпировски, нито медиум, за да поставям диагноза по снимка,
а децата не се радват от посещения при лекар.  smile3560

# 25
 • Мнения: 6
Здравейте, д-р Чавдаров!
Имам близнаци на почти 3 м (коригирана възраст 1 м и половина), родени в последния ден на 33 г.с. В по-големия видимо нищо не ме притеснява, но по-малкия, който седя около 2 седмици в кувьоз е много неспокоен, непрекъснато рита с крачета и като че ли има некоординирани движения с ръчички - удря се в главата. Това нормално ли е? Също забелязвам, че почти непрекъснато си държи главичката на дясно иначе може свободно да я върти и на ляво..какво мислите? Имам ли поводи за притеснение?

# 26
 • София
 • Мнения: 791
Баджи-то,

На тази възраст (корегираната !!) децата нямат все още пълен контрол на главата, нито зрително-моторна координация за горни крайници.
Изразът "Удря се в главата"..... не бих могъл да коментирам, защото често изразните средства не отразяват точно реалната ситуация......

# 27
 • Мнения: 9
Здравейте, д-р Чавдаров. Синът ми е на 5 месеца и половина. Това, което ме притеснява е, че все още стиска ръчичките си в юмручета като по-често това се случва с дясната ръка. Определено лявата ръка е почти постоянно отворена. Хваща и с двете ръце, според мен по-уверено и координирано с лявята ръка. Преди месец и половина го водих на невролог във Варна, защото ми се струваше, че контролът на главата не е добър. След прегледа докторът каза, че не вижда нищо притеснително. Само е малко по-скован и да продължаваме с масажите - които не са му много интересни и след 10 минути губи интерес. Много скоро след прегледа контролираше главата спокойно и свободно и започна да се обръща от гръб по корем, но само надясно. Усмихнато и лъчезарно бебе е. Само, когато е под някаква силна емоция целия потреперва и се стяга - когато е много впечатлен от нещо. Като всяка майка се взирам постоянно в него. Опитвам се да играем достатъчно, за да отпуска и хваща повече с ръцете. Според Вас имам ли повод за притеснение? Благодаря и спокоен уикенд!

# 28
 • София
 • Мнения: 791
СЪНСЕТ81,

Не споменавате никаква информация за детето си: термин, раждане, килограми, Апгар, ТФЕ .......
Моторните умения на горни и долни крайници в бебешката възраст би трябвало да са симетрични.

Понякога сами предизвикваме засилването на флексорите (сгъвачите) на пръстите, като стимулираме извънредно интензивно хватателния рефлекс, подавайки нашите пръсти за игра още в първите месеци.

Заменете масажа с насочена игра с горни крайници - посягане (екстензия - разгъване) към обемист предмет, който не може да хване!!!, за да не се активират и флексорите  на пръстите.
Ако асиметрията се задържи е добре да организирате специализирана консултация.
Успех.

# 29
 • Мнения: 9
Благодаря за отговора, д-р Чавдаров. Синът ми е роден 15 дни преди термин. Седмица преди планово секцио-изтекоха ми водите-3150, 51 см. Апгар-9, 5 минута 10. В епикризата му пише, че е бил с 4 пъти пъпна връв около врата. Правих ТФЕ по моя преценка, когато беше на месец-всичко беше в норма. Надявам се с повече настояване от моя страна и занимания да е добре. А до каква възраст трябва да изчакам и кога напълно се отпускат дланите-той и сега ги държи отворени, но и често са в юмручета. Не искам, ако има проблем да се забавя. Благодаря отново!

Общи условия

Активация на акаунт