Отговори
# 465
Здравейте, доц. Чавдаров.
Детето ми е на 2 г и 1 м. Двигателно винаги се развиваше по-бавно. Пролази на 8 м., започна да сяда на 9, да пълзи на 11, да се изправя на 12 и да ходи на 1 г и 3 м. На 7 м съм го водила на невролог, според който всичко беше наред. На 1 г и 7 м все още нямаше нито една думичка и то заведохме на психиатър. Той констатира че има аутистични маркери и ни прати на ерготерапия. Тя се отразява чудесно на детето, наред с ABA терапия. Вече има много думи и прости изречения, голяма развитие като цяло в уменията и разбирането. Ходихме на обследване в Св. Никола и те още не са излезли с официално становище, но по време на срещите психологът отбеляза, че има забавяне в развитието, че детето много се спъва и пада, че има нужда да държи нещо в ръката си за равновесие и че не е добре координиран. От понеделник по веднъж на ден го забелявам, че събира очите си към носа за 1-2 секунди и после спира, сякаш става кривоглед за малко. Роден е секцио в 39 г.с. Бременността беше без усложнения. Има ли необходимост от преглед при Вас?

# 466
Здравейте,
Не знам дали въпроса ще е точна във вашата компетентност,но реших да ви го задам ,за което се извинявам.
 При направен рентген на коляно имаме следното разчитане :
 Варусна деформация на ляво коляно ,гонартроза 2 стадии ,частична лезия на медиален менискус .
Според вас ,може ли рентген да установи проблем с менискуса ? Не е ли това мека тъкан ,и само ЯМР да го хване?

# 467
  • София
Royalty 3
Въпроса си задайте на лекар специалист по образна диагностика., какъвто не съм....

Billy T.,
Не виждам нищо забавено в двигателното или говорното му развитие.
Ерготерапията... приятни забавления за детето Ви, които в някаква степен са ускорили развитието му.
Някои деца проговарят по-късно, а момчетата понякога и около втората година. Колко и какви аутистични "маркери" Wink  има, е нещо относително неясно, особено във възрастта до 1,5 година. Психологът да си гледа тестовете и да не дава съвети за равновесие и баланс.
Това със събирането на очите не мога да коментирам... Може да има различни причини, може и да се опитва да фокусира на близко, което се случва...
Дали да го прегледам... Струва ми се, че обичате да обикаляте по лекари, извинете ме за откровеността...

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 12:03 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт