Отговори
# 420
Здравейте, доц.Чавдаров. На 14.09.2023 г. родих с планово секцио моето момченце. 2950 гр. 49 см. Терминът ми беше за 01.10. Като го извадиха чух, че изплака, но сякаш с хрипове..Дадоха ми го за малко и после ми казаха, че трябва да го интубират, защото имал вода в дробовете../или не е успял да изхвърли вода../ Следващия ден след секциото слязох до неонатологията да си го взема и ми казаха, че е в кувиоз поради по-бавна адаптация и морфологична незрялост.
Бил е няколко часа след раждането на кислород и после вече не. Оставиха го 2 дни в кувиоз и на 3-я го дадоха да е при мен. Вече бил добре. Изписаха ни на 21.09. Преди няколко седмици забелязах подутини на главата му от ляво и дясно. Главичката отзад му се сплеска, защото още от кувиоза спи все на дясно. За съжаление и ние на бяхме много настоятелни, да спи и на ляво.
На втората фетална морфология вентрикулите бяха на Горна граница 10 мм. След Пренатест за 3те основни синдрома и изследвания за вируси и всичко друго възможно диагнозите, се отхвърлиха.
На 3-тата фетална морфология, правена при трима специалисти вентрикулите се бяха смалили и в норма. Увериха ме, че бебето е здраво. Имах препоръка за ТФЕ, след раждането само от единия АГ, при който ходих. И се сетих да си запиша час в средата на октомври. Ходихме на преглед на 02.11.
Обективно състояние: изразена десностранна плагиоцефалия, предпочитана позиция на главата надясно. Има начален контрол на главата при тракция и от лицев лег.
Изследвания: Тфе - лека асиметрия на латералните вентрикули, десен заден рог 12, 4 мм. Не личат промени перивентрикуларно. Корпус калозум б.о, трети и четвърти вентрикул б.о. Неразширени външни ликворни пространства. След ТФА, ни посъветваха рехабилитация.Кинезитерапия, игротерапия, упражнения, масажи. Ходихме вече 2 дни. Погледнах си по-обстойно епикризата на детето. Пише: "умерена асфикация при раждане. Други форми на респираторен дистрес синдром у новороденото. АПГАР 1 мин 6; 5 мин. 5; на 15 мин. - 8 на фона на интубация.
Изплака спонтанно слабо, след което направи вторична апнея с изобилие от пенести секрети от устата и носа. Тонус и рефлекси съответни за възрастта. Касае се за транзиторна тахипнея и морфологична незрялост при дете с параметри на донесено."
Момчето ми следи с поглед, реагира на шум, но държи ръчичките си свити в юмрук, стегнат е. Днес при втория ден от гимнастиката, беше по-отпуснат. Прави дъги назад с главичката и си извива тялото. Има рефлукс, пие антирефлуксно мляко. По корем отскоро започнахме да го слагаме(знам, че сме закъснели) В нас надига главичка, но се вижда, че му е трудно и плаче. Той като цяло много плаче. В центъра, в който ходим го слагат по корем върху топка и още едно надуваемо и си вдига главата много по-добре. Казват, че се чудят защо си дава главата назад. Проверяваха го за хематоми на вратлето- няма. Едва втори ден от рехабилитацията и вече съм много притеснена, чак сега осъзнавам, колко е сериозна епикризата. Предстои след месец отново ТФЕ. През това време намерих темата и реших да ви пиша за мнение. Извинявам се за дългия пост.
Бих направила всичко, детето ми да се развива нормално. Ще чакам съвет и препоръка от вас. Благодаря, предварително!

# 421
Искам да знам как точно ВОЙТА помага на деца с Акушеркса пареза - научни доказателства ако може да прикачите или посочите, може и препратки към литература - без значение от езика.

Последна редакция: вт, 14 ное 2023, 18:17 от Анонимен

# 422
Здравейте, доктор Чавдаров! Детето ми е родено в 37 седмица в депресивно състояние и със завързана пъпна връв на възел. Като го извадиха беше посинял! Почна по късно да държи главата, по късно седна и сега е на година и месец но не стои прав сам и не ходи самостоятелно! Сам се изправя и върви по мебелите! Има кистички около вентрикулите от самото раждане и правиме рехабилитация! Това ни препоръчаха рехабилитация. Ние сме от Варна! Какво бихте ме посъветвали? Дали ще се изчистят тези кистички във времето!

Последна редакция: вт, 30 яну 2024, 15:23 от anesto

# 423
Здравейте доц. д-р Чавдаров! Благодаря за темата!

Родих моите близнаци, заченати инвитро в 31седмица след една бих казала нормална и безпроблемнна бременност.
1ви близнак тегло 1360, оценка по апгар 1-6, 5-7. На 1ви месец разви Некротозиращ ентероколит, поради който се наложиха 3 операции в рамките на по-малко от месец, на последната се изведе временна илео стома. В следствие на операциите той изостана със захранването (разликата в момента е 1кг от брат му) и по мое непрофесионално майчино наблюдение, като цяло с развитието. Много е неспокоен, тревожен, търси контакт. Постоянно се стряска и мята ръце, все едно пада в пропаст. Ако го държа и го положа в кошарата или на повивалник се стряска почти винаги. В момента 3м реална възраст, 1м коригирана все още е доста отпуснат, не задържа особено глава, а заради илеостомата не смея много да го слагам по корем. На проведената ТФЕ отклоненията са нормални предвид недоносеността, предстои контрола след 2 седмици и евентуално операция за възстановяване на пасажа на червата през март-април.
2рия близнак се роди 1700гр, оценка по апгар 1-6, 5-7. Не е имал усложнения, изписаха го след месец и половина в добро състояние. Вече има 2 ТФЕ-и, и двете с нормални отклонения за неговото положение и за понататъшно проследяване. Но от няколко дни наблюдавам притеснително "поведение". Задържа глава изправена, но пък основно я държи силно извита на ляво както в лежащо така и във вдигнато положение. Също така тялото му е сковано и често го извива назад, като дъга.
По така обясненото, имате ли някакъв коментар за това колко е притеснително е състоянието им на този етап и предвид възрастта и особеностите кога бихме могли най-рано да ви посетим за преглед и напътсвия? Благодаря предварително за отделеното време!

# 424
Здравей доктор Чавдаров искам да ви попитам дъщеря ми е на 1г и 7м. Тя има Параплегия на 2 та долни крайника?Може ли нещо да ми кажете по въпроса родена е в 38та г.с. родена 2648кг и е изписана 2520кг и ма родена 48см сега е 10сг и е 77см?!Родена 15 дни преди термина със секция!

# 425
  • София
Николина,
Ако детето Ви е с диагноза "Параплегия" и има двигателно изоставане, то има нужда от специализирана комплексна рехабилитация, каквато може да получите в СБРДЦП /www.cpcentresof-bg.com / по КП№260.1 - 10 дни по 3 процедури ежедневно, ежемесечни курсове.
Може да си запишете преглед на тел. 029200445.

Сия
Близнаците попадат в т.н. "рискова за ЦП" група, която подлежи на наблюдение до 12 мес. възраст и ако имат нужда, се включва специализирана комплексна рехабилитация.
Ако ТФЕ има отклонения, то рискът се покачва.

Анесто,
Детето Ви попада в т.н. "рискова за ЦП" група, включваща: недоносени, с ниско тегло за възрастта, с асфиксия, с отклонения в мозъчната структура, отчетени от ТФЕ/МРТ ("кистичките около вентрикулите") и близнаци. Продължавате интензивна рехабилитация, като трябва да Ви обучат и какво да правите в домашна среда.
Дали кистичките ще изчезнат, никой не може да каже с точност, важното е какви са двигателните и говорните функции на детето.

Анонимем,
Има специализиран сайт за "Войта диагностика и терапия", където може да влезете и потърсите необходимата Ви информация.
Иначе, терапията по Войта може да се прилага и при кърмачета с периферни увреждани, каквато е акушерската пареза, както и при спина бифида.

Аз съм и ще бъда.
Отидете на детски невролог или лекар по физикална и рехаб. медицина с квалиф. по детска неврорехабилитация, които да прегледат детето и да му поставят диагноза.
Ако такива нямате наблизо, от където сте, елате в София.

Магда,
Потърсете детски невролог за консултация.

Последна редакция: чт, 29 фев 2024, 10:07 от Рaдост

# 426
Здравейте, д-р Чавдаров!
Не съм сигурна, че към Вас трябва да задам въпроса си, но съм много притеснена!
Детето ми е родено в 29 г.с, все още е в интензивно отделение и на последната ТФЕ в епикризата пише "Двустранни перивентрикуларни хиперехогенности. Контрола след 30 дни."
Получих обяснение от докторите, но бях толкова притеснена, че нищо не разбрах.
Опасно ли е това, какво трябва да направя за детето си?
Благодаря Ви предварително за отговора!

# 427
  • София
Белле,
Вашето бебе попада в т.н. "рискова група" и е добре да се проследява двигателното му развитие през следващите 9-10 месеца, за да се прецени има ли нужда от специализирана рехабилитация, или не.
Относно описаните отклонения в ТФЕ, уместно е да се проследяват през следващите месеци, а дали би имало последици, НИКОЙ не може да Ви отговори точно.

Последна редакция: пн, 04 мар 2024, 12:04 от Рaдост

# 428
Здравейте, д-р Чавдаров, преди 1 месец родих секция, но от 2 дни имам изтръпване на пръстите на левият крак. Възможно ли е това да е вследствие от упойката?
Благодаря предварително!

# 429
  • София
Магда,
Консултирам само бебета, деца и юноши с проблеми около раждането.

# 430
Здравейте доктор Чавдаров,
Имам момченце на 1г и 3 м. с вродена левостранна вентрикуломегалия , установена вътреутробно. Направени всички необходими тестове и без установена причина. Роди се 37ма седмица - 3 кг. Без динамика на вентрикул преди и след раждане. На 4 месец правихме консултация с проф. Ралица Георгиева-  мнение че няма да има сериозни последствия. До 6-7 месец всичко беше добре - с много добър контрол на главата, седна самостоятелно на 7 месеца, пролази на 8, веднага започна да се изправя. Всичко това без рехабилитации. Забелязахме обаче стегнатост в дясната ръка и крак. Започнахме рехабилитации, които имаха ефект. Януари направи фокален гърч, след което поставена диагноза епилепсия и хемипареза. Нямаше последствия от гърча, слава Богу, нито забавяне някакво. Второ и трето мнение след това - потвърждават епилепсията, но единия потвърждава хемипареза, другия - не. Детето не върви все още самостоятелно, но си ходи по мебели и за ръчичка. Стъпваше на пръсти с десния крак но с рехабилитациите е почти преодоляно. Седи много стабилно от 7мия месец, пълзи много и бързо. Посяга с две ръце , но предпочита лява. Има трудности по-скоро във фината моторика. Според вас оправдана ли е диагноза церебрална парализа на тази възраст с тези симптоми?

# 431
  • София
Лилийка-89,
Има различни стандарти за поставяне на диагнозата ДЦП.

В България се поставя на възраст 1г.6м., но може да се постави и по-рано, особено при тежки структурни отклонения в мозъка (каквото е при детето Ви) и съответната невро-кинезиологична симптоматика, защото понякога чисто неврологичната симптоматика не е достатъчна, особено във възрастта до 1 година, когато нямаме винаги съществени тонусови отклонения.

При ДЦП има дефицити от различна степен в грубата моторика (тук говорим за: равномерно и симетрично ходене, тичане, скачане, катерене, качване и слизане по стълби без опора или захват), фината моторика (асиметрията на действията с ръцете във възрастта до 3 години е показателна, рисуване с всяка ръка, игра с топка и др.), говор и реч, концентрация-внимание-памет и други.

Много рано, в бебешка възраст, не трябва да се правят крайни заключения за състоянието на детето, защото както негативната, така и позитивната оценка за в бъдеще могат да са грешни.... (Човек предполага, Господ разполага)...., което да ни вкара в приключения.

Детето Ви има нужда от специализирана невро-кинезиологична оценка, както и от оценка на говорни и когнитивни функции с оглед прилагане на ранна, комплексна и адекватна за състоянието му рехабилитация.
Успех.

Последна редакция: вт, 19 мар 2024, 10:08 от Рaдост

# 432
Здравейте, Доц. Чавдаров. Пише Ви майка с местонахождение, далеч от София. Имам момченце, което ще навърши една годинка в края на този месец (юли). Когато беше едва на 30 дни, се наложи спешна операция с диагноза "Пилорна стеноза", съответно малкият ми юнак го изписаха с килограми, по-малко, отколкото се беше родил. След това за мен се развива добре, захраних го наново и до ден днешен има огромен апетит. Притесненията ми са свързани с това, че все още не може да се изправя сам в седнало положение. Хващам го за ръчичките и го изправям аз в седнала позиция (лекарката ми каза така да правя, за да се тренирала коремната преса), като главичката му остава отпусната малко по-назад, докато седне напълно. Когато го храня в столчето, все още си дава ръчичките назад сякаш некоординирано и особено, когато е щастлив и се радва. Когато е легнал по гръб, ръхомаха с едната ръчичка нагоре и надолу, от бебе си гледа ръчичките и ги заключва пред корема си, както правят възрастните хора. Когато му правя колело с крачетата, ги стяга и държи изправени и започва да се смее, не знам дали така мисли, че си играем.  Понякога си стяга цялото тяло, докато се вози примерно в столчето в колата. Изкарва си биберона от устата, но никога не може да го сложи правилно, започва да го гризе. Има синини по гръбчето, които се появяват на различни места, ортопед ни обясни, че били козметични и при някои бебета се получавали. А иначе личната му лекарка всеки път ми казва, че е мекошав и нежен, и трябва да го стимулирам като подавам играчки. Започна да пълзи в края на 10-и месец. Стои изправен, докато го държа, рядко прави стъпчици. Най-много ме притесняват движенията с ръчичките, докато се храни или, когато е много въодошевен от нещо как ръхомаха с тях, сякаш са некоординирани. Не зная до каква възраст това е нормално. Много се извинявам за дългия пост.

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 11:29 от PlamenaB.

# 433
  • София
Пламена, Б.

Детето Ви, по описаните от Вас умения, определено изостава в моторното си развитие.
Детето Ви няма нужда от масаж и пасивни движения (които се правят само в първите 4-5 месеца след раждането), а от двигателни умения да се придвижва само.

Непълният контрол на главата и невъзможността да сяда и седи стабилно само, е силно притеснително.
Потърсете консултация с детски невролог или лекар по физикална медицина с опит в детската възраст или елате на консултация в СБРДЦП (www.cpcentresof-bg.com), като предварително си запишете час на тел. 029200445.

доц. Ив. Чавдаров

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 10:07 от Рaдост

# 434
  • София
Потребител StellaMark е публикувал нов отговор в тема
Консултация за Детска церебрална парализа с доц. д-р Чавдаров - тема 4, за която имате включено известяване.
Текст на отговора:

Здравейте, д-р Чавдаров, имам бебе на 2 месеца. При последния ни преглед педиатърката каза да следим развитието на детето, защото й се струва, че има лека хопотония. От два дни бебето започна да иска да се обръща по корем като спи, днес не можа да заспи по-дълго от обикновеното време - будният прозорец беше около 3 часа, което е дълго за нея и започна да нервничи и плаче и започнаха много некоординирани движения. Обикновено изглеждат координирани, но тези не бяха типични. Когато заспа се успокои. Чета, че всички тези фактори могат да водят до церебрална парализа и съм силно притеснена. Не знам дали е нужна още информация - бебето е на 10 седмици, тежи 5.10 кг,

Благодаря

STELLAMARK,

Хипотонията е симптом на най-различни състояния на физическия статус на детето, повечето безобидни.
"Хипотонията" за съжаление е доста субективно усещане и понякога се надценява.
Координирани и "некоординирани" движения на възраст от 2 мес. може да прецени само опитен специалист, а иначе движенията са т.н. холокинези. Няма да Ви го обяснявам.... Simple Smile

Последна редакция: пт, 12 юли 2024, 10:55 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт