Отговори
Автор: д-р Наум Симоноски – хематолог
(Клинична хематология)

Една важна част от нашето здраве често остава на заден план, докато не възникне проблем – хематологията. Тя изучава кръвта, кръвотворните органи и кръвните заболявания. Нашата кръв е изключително сложна система, която изпълнява множество жизненоважни функции – от пренос на кислород и хранителни вещества до борба с инфекции. Затова всяко нарушение в нейния състав или функция може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

В този текст ще разгледаме някои от най-често срещаните хематологични проблеми, техните симптоми и какво е важно да знаем за тях.

1. Анемия

Анемията е едно от най-разпространените хематологични състояния. Тя се характеризира с намален брой червени кръвни клетки (еритроцити) или намалено количество хемоглобин – протеинът в еритроцитите, който пренася кислород.

Причини: Най-честата причина е желязодефицитна анемия, но може да се дължи и на дефицит на витамин В12 или фолиева киселина, хронични заболявания (бъбречна недостатъчност, възпалителни чревни заболявания), кръвозагуба или генетични фактори (напр. таласемия).

Симптоми: Умора, бледост, задух, сърцебиене, главоболие, чупливи нокти, косопад. При по-тежки случаи може да има виене на свят и припадъци.

Лечение: Зависи от причината. Включва прием на хранителни добавки (желязо, В12, фолиева киселина), промени в диетата, лечение на основното заболяване.

2. Коагулопатии (Нарушения на кръвосъсирването)

Тези състояния засягат способността на кръвта да се съсирва правилно. Могат да бъдат свързани както с повишено кървене, така и с повишен риск от образуване на кръвни съсиреци (тромбози).

Хемофилия: Генетично заболяване, при което липсва или е намален един от факторите на кръвосъсирването, водещо до продължително кървене.

Тромбоцитопения: Нисък брой тромбоцити (кръвни плочици), които са отговорни за първоначалното запушване на увредения кръвоносен съд.

Тромбофилия: Наследствена или придобита предразположеност към образуване на кръвни съсиреци, които могат да доведат до дълбока венозна тромбоза (ДВТ) или белодробна емболия. Също така често срещано състояние при бременни, изискващо приложение на инжекция с цел успешно протичане на бременността.

Симптоми: При нарушения с повишено кървене – лесно образуване на синини, кървене от венците, продължително кървене от малки порязвания, кръвоизливи в ставите. При тромбофилии – болка, подуване и зачервяване на крайника (при ДВТ), задух, болка в гърдите (при белодробна емболия).

Лечение: Зависи от конкретното състояние – заместителна терапия при хемофилия, медикаменти за повишаване на тромбоцитите, антикоагуланти (лекарства за разреждане на кръвта) при тромбофилии.

3. Лимфоми и Левкемии

Това са видове хематологични заболявания на кръвта и лимфната система.

Левкемия: Хематологично заболяване на кръвотворните клетки в костния мозък, който води до неконтролирано производство на анормални бели кръвни клетки.

Лимфом: Хематологично заболяване, което засяга лимфната система – част от имунната система, включваща лимфни възли, далак, тимус и костен мозък.

Симптоми: Общите симптоми могат да включват необяснима умора, нощно изпотяване, загуба на тегло, повишена температура, увеличен далак или лимфни възли, чести инфекции. Специфичните симптоми зависят от вида и стадия на заболяването.

Лечение: Химиотерапия, лъчетерапия, таргетна терапия, трансплантация на стволови клетки.

4. Миелопролиферативни заболявания

Група заболявания, при които костният мозък произвежда твърде много от един или повече видове кръвни клетки (еритроцити, левкоцити, тромбоцити).

Примери: Полицитемия вера (повишен брой еритроцити), есенциална тромбоцитемия (повишен брой тромбоцити), миелофиброза.

Симптоми: Могат да бъдат неспецифични – умора, главоболие, сърбеж, болки в костите, увеличен далак. Повишен риск от тромбози или кървене.

Лечение: Цели контролирането на броя на кръвните клетки и предотвратяване на усложнения. Включва медикаменти, кръвопускане (при полицитемия вера).

Кога да потърсим хематолог?

Важно е да обръщаме внимание на тялото си и да не пренебрегваме предупредителните знаци. Консултирайте се с хематолог, ако забележите:

Продължителна умора и слабост без видима причина.

Чести синини или кървене (от венци, нос, продължително след порязване).

Бледност на кожата и лигавиците.

Необяснима загуба на тегло или повишена температура.

Увеличени лимфни възли или далак.

Необичайна болка или подуване на крайниците.

Моля, имайте предвид, че тази информация е с общообразователна цел и не може да замести консултацията с хематолог. При наличие на някой от изброените симптоми е задължително да потърсите хематологична консултация.

Въпроси и отговори с д-р Наум Симоноски в BG-Mamma

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 10:39 от Рaдост

# 1
  • София
Здравейте, имам въпрос относно проблеми с постоянна анемия, с която се боря. Нивата на желязо и феритин са доста ниски. Имам една вливка на желязо, но след месец контролни изследвания, нямам промяна в резултатите. От там нататък се насочих към прием на желязо на таблетки. След половин година прием нивата се вдигнаха леко.
След спиране на желязото за 10 дни обаче пак бях с анемия...
Имам придружаващо заболяване Хашимото и тест за пропускливи черва (това не се отчита от лекарите). Нямам тежък цикъл, няма кървене заради миоми или полипи също. Б12 беше ниско, но и там пих добавки.
Интересувам се, каква точно може да е причина за тази непрестанна анемия? Благодаря предварително!

# 2
  • Пловдив
Здравейте, имам въпрос и аз..
Имам прекарана капиляро токсикоза, като дете и то всички форми. Мислите ли, че са останали някакви последствия от това заболяване. Вече съм на почти 50 години...

# 3
Здравейте, имам въпрос и аз..
Имам прекарана капиляро токсикоза, като дете и то всички форми. Мислите ли, че са останали някакви последствия от това заболяване. Вече съм на почти 50 години...
Здравейте,
Капиляро токсикозата (Шьонлайн -Хено) ако е доказана, в голям процент от случите представлява, самоограничаващо се заболяване. Това е автоимунен процес, и вероятността за последствия е също в ниския процентуален диапазон. В зависимост от периода, кога сте били с това заболяване, и колко време е минало от тогава, може да се отговори, дали има или не последствия.
Бих Ви препоръчал да си проведете профилактична кръвна картина и при някакви морфологични изменения на кожата да се проведат допълнителни излседвания.

Успешен ден,

# 4
  • София
А на мен няма ли да отговорите???

# 5
Здравейте, имам въпрос относно проблеми с постоянна анемия, с която се боря. Нивата на желязо и феритин са доста ниски. Имам една вливка на желязо, но след месец контролни изследвания, нямам промяна в резултатите. От там нататък се насочих към прием на желязо на таблетки. След половин година прием нивата се вдигнаха леко.
След спиране на желязото за 10 дни обаче пак бях с анемия...
Имам придружаващо заболяване Хашимото и тест за пропускливи черва (това не се отчита от лекарите). Нямам тежък цикъл, няма кървене заради миоми или полипи също. Б12 беше ниско, но и там пих добавки.
Интересувам се, каква точно може да е причина за тази непрестанна анемия? Благодаря предварително!
Здравейте,
Тъй като случая при Вас е с продължителност бих искал да ми пишете на ЛС и ще Ви дам насоки,

Успешен ден,

# 6
Д-р Симоноски, привет!
Моето питане е малко по-особено...свързано с лимфопролиферстивен процес (неуточнен Ходжкинов лимфом) с ангажиране на слезката (с лезия 10х7см и SUV 14.9) и множество уголемени абдоминални лимфни възли (няма проявления другаде). Имаме дата за биопсия, лапароскопска, но хематолозите са на различни мнения - дали да се премахне далакът или не. Чувствам се сякаш решението трябва да дойде от нас.
Имам нужда от мнението Ви. Какви са практиките в такива ситуации? От това, което срещам като информация, далак се премахва ако създава проблеми, уголемен е силно или ако се докаже маргинално-зонов спленален лимфом. Болки, уголемяване и дискомфорт в нашия случай няма (като цяло няма оплаквания).
Благодаря Ви предварително за отделеното време !

# 7
Д-р Симоноски, привет!
Моето питане е малко по-особено...свързано с лимфопролиферстивен процес (неуточнен Ходжкинов лимфом) с ангажиране на слезката (с лезия 10х7см и SUV 14.9) и множество уголемени абдоминални лимфни възли (няма проявления другаде). Имаме дата за биопсия, лапароскопска, но хематолозите са на различни мнения - дали да се премахне далакът или не. Чувствам се сякаш решението трябва да дойде от нас.
Имам нужда от мнението Ви. Какви са практиките в такива ситуации? От това, което срещам като информация, далак се премахва ако създава проблеми, уголемен е силно или ако се докаже маргинално-зонов спленален лимфом. Болки, уголемяване и дискомфорт в нашия случай няма (като цяло няма оплаквания).
Благодаря Ви предварително за отделеното време !
Здравейте,
Пишете ми на ЛС и ще Ви отговоря.
Едновременно бих искал да ми изпратите и ПЕТ Скенера да погледна за какво се касае.

Успешен ден,

Общи условия

Активация на акаунт